Отиди на
Форум "Наука"

Мит или истина


TheStonePower

Recommended Posts

  • Потребител

Скоро ми разказаха една история за един генерал, който заедно с няколко войника успели да заблудят сърбите, че са над 200 човека. Истина ли е това или просто опит за повдигане на националното самочувствие ?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

бе то е хубаво да не се пускат толкова теми накуп /има си теми за въпроси и отговори от по 1 изречение в почти всеки раздел/. Демек ако имаш инфо по този случай, почерпен от чичко гугъл /т. е. статия със съмнителна достоверност, която се нуждае от доказателство или опровержение/, тогава е добре да се пусне за дискусия. Щото така наистина се получава ... един човек каза, както упомена колегата по-горе.;)

Ама така или иначе темата е начената, та да дам малко инфо за един интересен случай:

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=3129

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И аз си помислих, че за ген. Луков иде реч. Той набра популярност напоследък покрай заклеймяването на стария строй и покрай това че ултранационалистите си го харесаха за символ :)

Не знам дали е успял да заблуди сърбите, че са 200 човека, но огъня на артилерията, макар и от само 4 дула на ключова позиция може да спре доста крупни сили на врага.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Възможно ли е да е пораздута малко случката с ген.Колев, който със 7-8 души разезд успява да надхитри и плени около 40 румънски кавалеристи?!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Не става дума за надхитряне, а просто за внезапно излизане и атака. Предвид боеспособността на румънците и изненадата, не е невъзможна историята.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не става дума за надхитряне, а просто за внезапно излизане и атака. Предвид боеспособността на румънците и изненадата, не е невъзможна историята.

Скоро ми разказваха случката по друг начин. Това е според официалната биография на генерала.

Ген. Колев скрива войниците си, излиза пред румънците и се представя. Командва на въображаемия ескадрон "Готови за стрелба" и казва, че ще пощади румънците ако предадат оръжията си един по един. В този момент вече е бил жива легенда в техните очи и те безусловно се подчиняват, защото са парализирани от страх.

Внезапното излизане и атака наистина са му запазена марка, но точно в този случай историята е друга. И няма жертви, а само пленници.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Няма такива случаи.Покойният полковник Петко Йотов много обичаше да ги разказва подобни легенди но те нямат нищо общо с действителността.Както например че фелдмаршал Макензен бил забранил атаката на Тутракан и т.н.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

ОК.

Ето, намерих описание на случката:

В боя при Курт Бунар има един епизод, който е интересен за характеристиката на генерал Колев. Във време на боя той, възседнал черния си жребец „Пирин", придружен от двама конни ординарци, напусна наблюдателния пункт, гдето беше щаба му и се понесе напред. Галопирайки из полето и търсейки по-удобен пункт за наблюдаване развитието на боя, генералът забеляза, че лявата бригада се бави някъде около Куюнлукьой и че противникът вече почва да отстъпва. Чувствувайки, че румъните ще се изплъзнат от капана, който им беше приготвен, генералът сам, с двамата си ординарци, се понесе на галоп напред към Курт Бунар, за да сткрие причините на забавянето лявата бригада. Носейки се така, сам всред полето, той изведнъж съзря, че около 1 1/2 клм. пред него, по една долчинка отстъпва румънски пехотен взвод. Наблизо един разезд от шест наши конника наблюдаваше движението на неприятелския взвод. Младежка амбиция обхвана генерала, у него сякаш се събуди и ловджийската и той направи знак на шестимата конници с разезда да се доближат до него. Те бяха познати нему воиници от Твардейския полк. — „Момчета, бива ли да пуснем тия румъни да си отиват така? Хайде, да ги атакуваме! Марш, марш!” Генералът с извадена сабля, последван от двамата си ординарци и от шестимата си войници от разезда, полетя на кариер върху румънския взвод, който спокойно отстъпваше, мислейки се вън от всякаква опастност. Като хала изневиделица, изведнъж се появиха нашите конници пред неприятелските пехотинци. Забъркани и изплашени от тая ненадейна поява на страшните българи, румъните се спряха. Генералът властно и решително им заповяда на влашки да хвърлят оръжието си. Без да помислят за съпротива, румъните най-покорно сложиха пушките си на земята. Така тия осем конника, водени от самия началник на дивизията, можаха да пленят четиридесет неприятелски войника и един офицер.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами доста е трудно да се отговори на такъв въпрос, защото подобни хитрини са много честа практика. В смисъл в даден участък се имитира несъществуваща масовост, а ударът се нанася в друг. През ВСВ дори са правили специални надуваеми танкове и друга подобна "техника" за заблуда на противника. Разбира се заблуждаването на 200 сърби е събитие със съвсем локално значение, което по-често е за темата "Спомени от казармата", отколкото за история. В смисъл през 20в. трудно по този начин може да се реши ключова битка, да не говорим за изхода от войната. Затова и случки много. Примерно използвани са "оръдия от кюнци", които обаче са служели за заблуда на противниковото въздушно разузнаване, тъй че обстрела да се стовари върху тях, а не върху истинската артилерия. Разбира се находчивите командири са получавали медали и чинове, но в историята остават по-едричките успехи.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Нас също са ни заблуждавали нека не си правем илюзии.На генерал Никола Иванов гърците през 1913 г. много ловко внушават че ще правят десант някъде на изток от Струма и той праща цялата 11 дивизия да прави плажове на бяло море.а същевремнно при Кукуш два български полка се бият с четири гръцки дивизии.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ами в много от случаите успехите и провалите на разузнаването предрешават изходите от битките.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...