Отиди на
Форум "Наука"

Най-очакваните бъдещи открития на археологията


Thorn

Recommended Posts

  • Модератор История

Най-очакваните бъдещи открития на археологията

Всички в този форум (или поне почти всички) сме чели

"Богове, гробници и учени"

на К. Керам - роман за археологията. За Шлиман и Еванс, за Колдуей и Картър..

Но археологията далеч не е открила всичко. Значителни и потресаващи открития все още предстоят и техните откриватели ще си спечелят слава не по-малка от тази на героите на Керам. За някои от тях даже и не подозираме, но за други е достатъчно лесно да предвидим, че "от този храст ще изскочи заек" (или цял дракон smile.gif). Всъщност ние знаем къде са най-значимите обекти, но за сега те не се разкопават или не се търсят усилено поради комплекс от организационни, религиозни, финансови и военни причини.

Ще се опитам да направя примерен списък на някои от тях:

1. Безспорно № 1 ще бъде отварянето на гробницата на Цин Шъ Хуанди. Един перифериен обект от нейния комплекс - теракотовата армия вече е първостепенна забележителност, но самата гробница на първия китайски император крие далеч по-големи съкровища и в буквално материален и в исторически смисъл. Няма сведения да е била разграбвана. Привеждам описанието от Съма Цян за нея:

В девятой луне [прах] Ши-хуана погребли в горе Лишань. Ши-хуан, впервые придя к власти, тогда же стал пробивать гору Лишань и устраивать в ней [склеп]; объединив Поднебесную, [он] послал туда со всей Поднебесной свыше семисот тысяч преступников. Они углубились до третьих вод, залили [стены] бронзой и спустили вниз саркофаг. Склеп наполнили перевезенные и опущенные туда [копии] дворцов, [фигуры] чиновников всех рангов, редкие вещи и необыкновенные драгоценности. Мастерам приказали сделать луки-самострелы, чтобы, [установленные там], они стреляли в тех, кто попытается прорыть ход и пробраться [в усыпальницу]. Из ртути сделали большие и малые реки и моря, причем ртуть самопроизвольно переливалась в них. На потолке изобразили картину неба, на полу — очертания земли. Светильники наполнили жиром жэнь-юев в расчете, что огонь долго не потухнет

Китайците не отварят гробницата реално поради религиозни съображения - не желаят да тревожат духа на първия император (такива са комунисти smile.gif ), но имам надежда, че ще се решат поне да пуснат една сонда с камера.

Между другото, в района има още стотици! гробници на по-късни императори и техните приближени !!!!

2. Номер 2 са пак императорски гробници, но този път японските. Не ги отварят, за да не излезе например, че династията на японските императори произлиза не от богинята на слънцето, а например (срамно е дори да се допусне такава мисълsmile.gif) от корейците.

3. Под този номер слагам довършването на разкопките на вилата на папирусите в Помпей. По дяволите, там ИМА ЗАПАЗЕНА ДРЕВНА БИБЛИОТЕКА! и ние вече отдавна имаме технологията да запазваме и четем овъглените свитъци. За мен лично е необяснимо спирането на проучванията там. Представете си, че се намерят загубените книги на Тит Ливий или дори историята на етруските на Клавдий!

4. Каркемъш. Древен сирийски град, населяван от хетите с огромно историческо значение през първата половина на I хил. пр. н. е. Огромна вероятност за разкриване на глинени библиотеки. В момента за съжаление е под самата турско-сирийска граница и за капак е пълен с минни полета.

5. Сарди. Огромният древен град, столица на Лидия и реално на западната част на Персийската империя е неразкопан.

6. Александрия - като паметници това е град, който вероятно е бил по-богат от Рим и Константинопол, но е много ограничено проучван, за което роля има и това, че значителна част в момента е под водата.

7. Антиохия - третият град на Римската империя също е доста непроучен.

8. Не е разкопана дори и значителна част от древния център на Рим.

9. Тартес. Някъде в долината на Гуадалкивир е столицата на тази прочута древна държава.

10. Нещо по-близко - сероводородът в Черно море способства запазването на органичните останки. Дълбоководните проучвания в бъдещето би трябвало да доведат до впечатляващи находки на хилядите потънали кораби.

11. И извън горната класация някои прогнози за България.

- Марцианопол. Безспорно там има още "къщи с мозайки".

- Никополис ад Иструм - само малка част е проучена.

Ако ви е интересно, добавяйте и коментирайте.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Никополис ад Нестум е също малко проучен. Мисионис и Деултум - тоже. Резиденцията до Костинброд - тотално оставена на произвола на съдбата. Рациария и тя.

Откритият до Венеция древен град Алтинум предполагам вбъдеще ще изненада света с още прекрасни произведения на римския архитектурен гений.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Няма съмнение че проучването на споменатите антични обекти ще доведе до интересни резултати.Но много археологически открития са направени и съкровища са намерени на неподозирани места.И това сякаш е правило ,а не изключение.

Аз съм скептично настроен ,че разкопките на антични обекти в България ще бъдат завършени в рамките на един човешки живот.Със сегашните темповете на проучване докато бъде изваден последния римски пирон , то нашите буркани и капачки тип "омния" ще придобият античен статут. :elvis:

Редактирано от vvarbanov
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Рациария съществува ли още?

на книга - да. Иначе е лунен пейзаж.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

само че и то тъне в забрава или чака някой европроект, който да го съсипе тотално.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...