Отиди на
Форум "Наука"

Домашна котка спасява дете от куче


Recommended Posts

  • Потребител

Котките са славни създания. Обикновено те спасяват от излишен сън и вещи - саксии, вази, здрави тапети и пердета, но винаги с благородни намерения. :grin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Браво на котьо.

Обаче КГ ме провокира с коментара си. Може също да се каже, че често ние не дооценявяме гадинките. Което ще рече че ние нещо нали... често...

И без ни най-малко да омаловажавам умствените възможности на моите любимци, бих искал да кажа, че това не е въпрос на умствени възможности. Предполагам е свързано повече с животинските възможности, ако мога така да го кажа. Те си живеят в техния животински свят, с техните си неписани правила. Аз си мисля, че качествата на семейството и момчето са допринесли за поведението на котката. Много ми е интересно какви са комшиите.

Всъщност ние също "разбираме" от животинския свят подсъзнателно, но малко сме поотвлечени от изкуствената среда и го "забравяме". Но той си работи.

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Виждал съм как дете налага тормоз на домашно куче, без да предизвика никаква ответна реакция от страна на кучето.

Ако беше възрастен, кучето най-малко щеше да изрази недоволство или да избяга.

Просто домашните любимци имат различно отношение към децата.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Според мен не опира до интелект. А тъкмо децата са обект на най-много нападения, нали тук кучето напада детето, не майка му. Това е свързано с йерархията. Специално при кучетата тя е определяща за това може или не може да напада друго куче, животно или човек.

Защо обаче едно животно би пазило друго животно или човек? Опира до инстинктите, затова казах, че интелекта няма нищо общо. Домашните котки са индивидуални ловци, не се събират в глутница, както това би подействало като спусък при кучетата. Затова аз си обяснявам случилото се с инстинкта на майчинството. както тигри осиновили прасенца ще ги пазят, докато не станат прекалено големи.

При кучетата съм наблюдавал и силно развит териториален инстинкт. Всеки навлязал в тяхната територия бива посрещнат с агресия. Такъв може да е и този случай. Териториалната вражда между кучето и котката може да има дълга предистория. Да не забравяме, че за тези животни света на миризмите е нещо като света на очите за нас хората. В смисъл, че ни предава много информация.

В дресировката на кучета има едно правило, че кучетата не бива да стоят на местата на които сядат стопаните им, или поне не в тяхно отсъствие. Ако видите куче, което лежи на фотьойла на стопанина си, това означава, че е приело по-висока йерархия. При кучета и вълци всеки индивид в глутницата (а хората са част от нея, когато гледат домашни животни) има точно определено стъпало в йерархията. И тук наблюдавам как котката е в ръцете на своите стопани и вероятно аналогично си е издействала позиция на доминиращ индивид, а не на подчиняващ се, а това променя правата (позволеното), които смята, че има.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Тоест, котката е защитила СВОЯ домашен любимец от кучето.

Вижда се кой е най-добрият приятел на човека.

И аз имам един котарак, който се държи като куче, само дето не лае. Съседски е, но много се обичаме с него. Целият е черен.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не точно "домашен любимец". Всички домашни любимци на хората са заместители на децата и са плод на майчиния или бащиния инстинкт. Затова жените харесват мъже, които могат да бъдат нежни, защото показват, че могат да бъдат грижовни бащи. Естествено всичко това е на подсъзнателно ниво.

Животните нямат домашни любимци в съзнателния смисъл на думата и като емоционален отдушник на нереализирани чувства, но могат да "осиновят" чуждо животно, вкл. от друг вид, когато хормонално са предразположени (провокирани) към това. 4-годишно дете би могло да е достатъчно малко, неподвижно, безпомощно, с висок глас и прочие признаци в предните години за да бъде "осиновено".

А като сравняваме котката с кучето най-добрия приятел на човека несъмнено е кучето. Този клип стана известен тъкмо защото е парадоксален. Котките никога не са били напълно опитомени, за разлика от кучетата. И много харесвам онази карикатура, когато ги храниш: кучето казва "сигурно е бог, храни ме и ме подслонява", а котката казва "сигурно съм бог, храни ме и ме подслонява" :grin:

wnd_9a203c0ad64e7886842b106f742a0bec.jpg

Редактирано от vorfax
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Имаше случай (май - в САЩ) котка да прогони мечка.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ето тук има за мечката и други потърпевши от котешката свирепост животни:

https://www.youtube.com/watch?v=zEFhtwodfbM

На мен ми се случва да разтървавам котки и признавам, че никак не е лесно да се справиш с тях. Единственото, което ме мотивира да се изправя срещу котка е друга котка. Обикновено използвам одеало, покривам ги и ги обездвижвам през одеалото, за да не ме изподерат.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Ооо, мънички пуханчовциии... Колко са ми чевръсти Аз пък като имах котак като се боричкахме си го оставях да ме дере...

И сега често ми се случва да клекна и да галя улични котета.. Да, пренасят болести, около контейнерите са...

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Благодаря, Дорис, но не мога. За животинчето ще е мъчно. Казал съм, че като / ако си взема къща, тогава

По-скоро ще похранвам уличните когато мога. И ще дебна кучета да не им вземат храната

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...