Отиди на
Форум "Наука"

Честване на 110-годишнината от рождението на акад. Димитър Косев


Recommended Posts

  • Администратор
На 11 юни 2014 г. Институтът за исторически изследвания – БАН и Историческият факултет на СУ „Св. Климент Охридски” организират честване на 110-годишнината от рождението на акад. Димитър Косев. Събитието е част от инициативите, посветени на 145-годишнината от основаването на Българската академия на науките и включва три компонента: кръгла маса, семинар и представяне на книга.
post-6-0-41422900-1402317103_thumb.jpg

Д. Косев е професор в СУ „Св. Климент Охридски”(1950), завеждащ катедра по история на България (1950-72) и ректор на университета (1962-68), един от основателите и директор на Института за българска история (1950-62), заместник председател на БАН (1973-82). В периода 1964-1996 г. е председател и на Българското историческо дружество. Богатото му и многоаспектно научно творчество е насочено както към епохата на Българското възраждане, така също и към Новата българска история след Освобождението.

Кръглата маса на тема: „Българското общество между реформизма и революциите (ХІХ – началото на ХХ век): исторически и историографски аспекти“, посветена на 110 годишнината от рождението на акад. Димитър Косев се открива в 9.30 ч. в Заседателната зала на Института за балканистика с Център по тракология при БАН, ул. Московска № 45.

На кръглата маса ще бъдат разисквани въпроси, свързани със стопанското развитие, просветното и църковното движение, националноосвободителните борби в епохата на Българското възраждане; идейно-политическите процеси и социални движения в десетилетията след Освобождението. В заседанията ще вземат участие учени от ИИИ и други академични центрове.

Семинар със студенти „Акад. Димитър Косев и неговите съвременници“ ще се проведе от 15 ч. в 23 аудитория (южно крило) на Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

В рамките на кръглата маса ще бъде представен и Т. ХХХІ на Известия на института за исторически изследвания - "Сборник в чест на проф. Стефан. Дойнов". - 17.30 ч. - Изложбена зала „АРХИВИ“, на Държавна агенция „АРХИВИ“, ул. Московска № 5.

Programa_Kosev_2.pdf

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...