Отиди на
Форум "Наука"

Слънчева енергия във всяка сграда


Recommended Posts

  • Администратор

Разходите за електричество на жилищните сгради и офиси представляват близо 40% от общата консумация на електроенергия в Европа. Чрез естествената сила на един от най-ефективните възобновяеми енергийни източници на планетата, жилищните и работните помещения скоро ще могат сами да покриват нуждите си от електричество.

Изследователският проект DIGESPO разработи уникална система за концентрирана слънчева енергия (CSP), която използва огледала с проследяваща система, за да фокусира слънчевите лъчи и да преобразува светлинната енергия в топлинна. Така получената топлинна енергия се използва за задвижване на Стърлинг двигател за генериране на електрическа енергия. Технологията ще позволи сградите бъдат енергийно самостоятелни, като генерират своя собствена електроенергия, а също така да управляват своите отоплителни и охладителни нужди.

Иновативната разработка ще повиши конкурентоспособността на Европейския пазар за слънчева енергия.

Проектът се управлява от Fondazione Bruno Kessler, Италия с участието на Швеция, Малта, Великобритания и Германия.

Контакти

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Това го има, просто някой се сеща да работи върху такъв проект. Все пак - браво. Това е начинът


Термоакустичните двигатели /опростен и надежден вариант на Стирлинговия/ са пререспективни за тази цел. Нямат /или имат мн малко/ движещи се части.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тази идея сме я коментирали преди 5 години. Проблема идва от непостоянната слънчева светлина и нуждата от акумулатори с голям капацитет. По онова време стирлинговия двигател беше най-скъпото средство за производство на електроенергия. Съмнявам се междувременно цената му да е паднала 10 пъти. А междувременно, докато Европа е тръгнала по пътя да открива и използва все по-скъпи източници на електроенергия, вижте какво мислят някои анализатори:

http://30dumi.eu/archives/78653

През последните десет години разходите за производство на енергия са се удвоили“ – казва Бирол. Според него, през следващите 20 години Европа ще и трябват около 2 трилиона щатски долара инвестиции за модернизиране на съоръженията, които произвеждат електрическа енергия.

По този начин вече може да се каже, че залагайки на развитието на алтернативни източници на енергия, изискващи огромни първоначални разходи, без бърза възвръщаемост, Европа е направила стратегическа грешка, която не може да се поправи скоро.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Миналата седмица като бях в Германия забелязах че там вече има цели полета със слънчеви панели. Само че имаше едва няколко сравнително слънчеви часа сумарно за 5-те дни пребиваване там, а казваха че местното време по принцип си е така, което е голяма пречка пред използването на пълния капацитет на съоръженията. В Турция (поне по Средиземноморската й част почти всяка една къща си имаше слънчеви батерии на покрива и реално използват тяхната енергия, стандартното електрифициране за тях е просто резервен варянт за когато се случи да има продължителна облачност. Струва ми се, че и у нас има мегдан като в Турция, слънчевите дни въпреки тенденцията тази пролет все пак са повече, даже и през зимата. Така че това си е един съществуващ, леснодостъпен и все още почти неексплоатиран ресурс.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

За нас е скъпо все още, проблем са не само облачните и дъждовни дни, но и краткия ден през зимата.

Не на последно място - удачно е за къщи и ниско строителство, но как виждаш реализация в един 10-15 етажен блок? Нямам предвид само икономически, а и организационно.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

То предимно за къщи говорим, макар, че в един блок ако се сложи LED стълбищно осветление, свестен акумулатор и около квадрат панел... Няма да се изплати скоро обаче

За отопление - вакуумнотръбните ще топлят и през облаци, но добивът е малък - за възможно - възможно е но не е рентабилно.


20 м2 площ от вакуумни тръби.. С уговорката, че е важна частта - вакуумни стъклени тръби със селективно покритие, а вместо топлинните тръби вътре да има тръбна система с циркулация

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

http://www.mfhungariakft.hu/napelemescserep.php

Ами едно нещо е реализацията друго нещо е економичноста. Например има вече и керемиди с вградени соларни панели.

Но тук иде задълженията на държавата....Защо ли?

Още при рухването на комунизма тези еко работи, прибори, съоражения бяха в рамките на 5% данък оборот. После редуващите се правителсква устно по-зелени от джунглата ама на дело дигнаха данък оборота на тези неща на сегашният 27%. Еееее по някога ще хвърлят малко пари, да направят нещо москтра като тази на първият пост и толкова.....

Сега годишно има обяви за конкурсир ноооооо това пак е така, че ти си плати милиончетата па можеби ако спечелиш конкурса ще ти платят 1/3, 1/2 от влогът.....

Така, че това което си го виждъл в германия е помощ на германският селянин от германската държава.....Па колко електричество ще изкара е някъде третостепенна работа....

ПП

Преди 2 години им писах на немците, че имам 10 000м2 земя около будапеща и 10 000м2 в България ще им я дам под наем да построят панелите, токът да си го изнесът. Нищо не ми отговориха....... :harhar: :harhar: :harhar:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор
  • Глобален Модератор

How Much Room Do We Need To Supply The Entire World With Solar Electricity?

Голямото квадратче е достатъчно за целия свят, средното за ЕС, малкото за Германия:

9TF0v4E.png?itok=2bOKx7Ig

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

То е време да се изкупува на нормална цена. И ще се регулират нещата и цените ще се коригират.

Сега е "бой на негри в тъмни нощи"

Иначе съм голям фен на соларната енергия ( и антифен на монопилистите) и бих си закачил фотовлтаици на покрива, но когато станат поне по-евтини от тока за същия период.

Сега си е безсмислено начинание. Плащаш си тока за 20 години напред.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ами това е проблема, че не се очертава домашното производство на електроенергия да бъде със себестойност по-ниска или дори сравнима с централизираната. Вероятно някой икономист ще може да обясни точно защо това е така.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Мисля че и неикономист може да го обясни.

Колкото по-наедро произвеждаш, толкова по-ниска себестойност има продукта, особено ако можеш да пледвидиш какво ще плоизведеш и имаш гарантилан / уговорен пазар

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Това което писах, взеха, че точно снощи казаха по новините.

Някой ще пробва с подобна мярка.

...

Относно волтаиците цената е на киловат енегрия и не се влияе много от увеличавнто им.

Единствения компромисен вариант е през деня да се ползват те ( до 8 часа на ден) , а след това и вечер да се ползва от енергото +нощната тарифа. Това до някъде ще избегне разходите за батерии. че е много голямо перо.

Но не носи автономност.

Разбира се сега е предпочитания вариант за вила о която няма ток. Прекарването и цената на тока общо ще е по-скъпо от волтаика.

А интересното скоро предстои. Волтаиците наближиха 10 тина години. Животът им е 20 тина. Но до тях капацитетът им намалява.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...