Отиди на
Форум "Наука"

Космическо еспресо


Recommended Posts

  • Модератор Инженерни науки

За едни чашата хубаво кафе сутрин е ритуал, за други просто навик. Но за астронавтите на борда на Международната космическа станция (МКС) тя е трудно достъпен лукс. Добрата новина е, че след няколко месеца космонавтите от МКС най-накрая ще могат да се насладят на чаша хубаво кафе.

През ноември МКС (ISS) ще получи първата си кафемашина. Астронавтите на борда ще си приготвят истинско космическо кафе. В космическите станции се пие кафе и сега, но често екипажите се оплакват от качеството му, което е далеч от това на прясно приготвеното еспресо.

Космическата еспресо машина носи закачливото име ISSpresso и е продукт на компаниите Lavazza и Argotec. От НАСА смятат, че новата придобивка в станцията ще има и социална функция – астронавтите ще се събират около нея, за да поговорят и релаксират. Освен това машината за кафе ще се използва и с научна цел - за изследване на влиянието на микрогравитацията върху течностите.

Създаването на машината е било трудна задача, тъй като ISSpresso е трябвало да отговаря на много строги изисквания по отношение на техническата функционалност и безопасност, коментират създателите от Arogtec.

http://185.31.123.122/ckfinder/userfiles/images/%D0%A1%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8%202/isspresso-pouch.jpg

isspresso-pouch.jpg

http://185.31.123.122/5106-da_piesh_kosmichesko_kafe

От тук е по-интересно

За рездел не може да се говори, ама една тема за МКС можеше да се направи където да се постват интересни събития касаещи МКС. То май има де

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...