Отиди на
Форум "Наука"

Петиция за възстановяване на Мемориала на I и VI Пехотен полк


Recommended Posts

  • Администратор

“Българска наука” се присъединява към подписката и категорично я подкрепя. При така сложилата се ситуация, друго разрешение освен възстановяване на паметните плочи би било насочено против българската историческа памет. Основания за нови решения няма – нито исторически, нито обществени, нито юридически. Алтернативата е или възстановяване на военният паметник, или на паметникът „13 века България“. В друга ситуация възстановяване на паметника от 1981 г. би било приемливо, заради съхраняването на историческите символи.
Но в настоящата, той е изместил военния паметник, и то твърде брутално и в обстановка на погазване на българската историческа памет. Военният паметник е с несравнимо по-висока историческа и естетическа стойност, и има правото на първи по време.Обществеността категорично не приема и не прие паметникът „13 века България“.
Българската историческа памет за изключителния подвиг на българските воини, особено днес, в навечерието на 100 годишните на войните за национално обединение и на Първата световна война, трябва да се възстанови!

http://www.peticiq.com/za_vuzstanoviavane_pametnika_na_purvi_i_shtesti_pehoten_polk

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Администратор

Може да споделите листовката за инициативата "Възстановяване на Мемориала" на ФБ "стената" си, с ФБ приятелите си и в групите в които участвате Може да я принтирате на хартиен носител и разпространите сред близки, колеги, приятели Подкрепете и подписката:
http://www.peticiq.com/za_vuzstanoviavane_pametnika_na_purvi_i_shtesti_pehoten_polk

post-6-0-24823500-1410334267_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Администратор

Паметникът пред Националния дворец на културата (НДК) в София ще бъде преместен и на негово място ще бъдат възстановени мемориалните плочи на първи и шести пехотен полк, научи "Дневник". По-рано днес се разбра, чежурито на конкурса за нов облик на монумента не е успяло да избере победител сред деветте проекта, които кандидатстваха.

http://www.dnevnik.bg/live/gradska_sreda/2014/09/26/2388281_pametnikut_pred_ndk_shte_bude_premesten_i_shte_budat/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Администратор

Паметникът пред НДК в София ще бъде преместен в Южния парк, а на негово място ще бъдат възстановени мемориалните плочи на първи и шести полк. Проектът за възстановяване на мемориалните плочи е направен по идея на представители на Съюза на ветераните от войните, Съюза на запасните офицери, Съюза на военноинвалидите и Съюза на парашутистите.

Сегашният паметник "1300 години България", който е дело на Валентин Старчев, ще бъде преместен в Южния парк, като ще бъде обновен. Ще бъдат преместените фигурите без арматурата и бетонната конструкция. Мемориалните плочи на първи и шести полк са били премахнати през 1977 г., когато започва строежът на НДК, който дотогава е бил казармен регион. Плочите са поставени в почит на над 3000 войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война.

http://www.dnevnik.bg/istorii_na_denia/2014/12/14/2437735_oficialno_pametnikut_pred_ndk_shte_bude_zamenen_ot/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Администратор

Още чакаме :)

Намерих тази информация от: 28.10.2016 в Площад СЛАВЕЙКОВ:

Демонтират паметника пред НДК догодина

Монументът „1300 години България“ ще бъде демонтиран след редица обществени и съдебни спорове

24421739443_0eea2f0ede_z.jpg

На мястото на паметника ще се направи настилка, която се вписва в парковото пространство. Снимка: Емил Георгиев

 

Паметникът „1300 години България“ ще бъде демонтиран през 2017 г. Тогава ще започне и ремонтът на сградата на НДК и ще се довърши обновяването на парка около двореца. Това разбираме от изказване на столичния кмет Йорданка Фандъкова пред „24 часа“.

От думите ѝ става ясно, че проектите за демонтиране са готови и се очаква главният архитект да обяви процедурата за избор на изпълнител.

„Пластиките ще бъдат запазени и експонирани, а на мястото му ще се направи настилка, която се вписва в парковото пространство – коментира Фандъкова. – Там има идея за възстановяване на Мемориала на първи и шести софийски пехотни полкове. Но инициаторите на тази идея все още не са регистрирали сдружението си. Докато това стане, разработваме и проект за настилката.“

Още в началото на тази година приключи продължителният съдебен спор за бъдещето на паметника на Валентин Старчев. Тогава Върховният административен съд отхвърли жалбата на скулптора срещу решението на Столична община и с това решение даде зелена светлина за демонтажа.

Вижте още: НЕКА БЪДЕ НИЩО!

„За да се премести този паметник, той трябва да се взриви – каза Старчев през февруари. – Не си представям въобще как ще откачат фигурите – те са по седем метра, едната тежи 4-5 тона. Не знам защо съдът раздели паметника на архитектура и скулптура.

Отделени, скулптурите вече имат друг смисъл, друг подтекст. Паметникът е мислен като част от цялото пространство пред НДК, което вече 35 години, заедно с Двореца на културата, е обединено от темата „1300 години България“. Да се изнесе паметникът на друго място или да се прави нова композиция от фигурите, е нещо, което здравият разум едва ли може да осмисли.“

Паметникът е посветен на 1300-годишнина от създаването на българската държава. Целият комплекс е изграден за рекордно кратко време, само осем месеца, през 1981 г., във връзка с откриването на Националния дворец на културата.

Вижте още: ВАЛЕНТИН СТАРЧЕВ: ФУТБОЛНИ ФЕНОВЕ НЕ ИСКАТ ПАМЕТНИКА МИ

В последните години обаче монументът се руши и среща масово неодобрение у гражданите. Според изследване на „Алфа рисърч“ от средата на 2014 г. 72% от софианци подкрепят демонтирането, а 25 на сто от тях настояват да остане в този си вид, като се почисти и укрепи.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Пак тих саботаж!!!

Не мога да си представя нормален българин, който да избере ТОВА пред НДК пред най-големият български военен паметник!!! 

Изобщо как е възможно да има дискусия по този въпрос!?! 

Единственият въпрос е - КОГА, КОГА, КОГА? И той трябва да ехти в главата на Столична община, докато последната се сети, че е българска община. А не на Старчев или на някакви архитекти от Лондон. 

С фактът, че това разрушаващо се нещо ИЗМЕСТИ паметника през 1981 г. и с факта, че той ВЕЧЕ Е РАЗРУШЕН, нещата приключват от гледна точка на спора, че "ама и той е история". Не, той не е история. Да беше другаде, а не там, щеше да бъде. 

Не мога да проумея кой управлява България? Такива, дето не знаят кой паметник е български и истински и кой не?? 

Имаше инициатива на "Изгубената България" - какво стана с нея? 

Да знаете, че докато този паметник не се върне, България няма да тръгне към оправяне. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 15 часа, КГ125 said:

Не мога да проумея кой управлява България?

Мисля, че всички знаем отговора на този въпрос и повече не ни отива да се правим на улави и не разбрали.

Паметникът на българските войници пред НДК няма да бъде възстановен никога. Нито пред НДК, нито където и да е в центъра на София. Това Ви го написах и в една друга тема. Мога да се обзаложа за това.

Отворете си очите и не се правете на "не разбрали". Поне за това имайте смелост пред себе си. 

Редактирано от Doncho Peev
Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Махат паметника пред НДК през лятото, започва строежът на метрото към Горна баня

https://offnews.bg/news/Obshtestvo_4/Mahat-pametnika-pred-NDK-prez-liatoto-zapochva-stroezhat-na-metroto-k_656682.html

Паметникът пред НДК ще бъде премахнат през лятото, предстои и ремонт в района на монумента, създаден от проф. Валентин Старчев. 

Това стана ясно от думите на столичния кмет Йорданка Фандъкова по БНТ. Решението за премахването на паметника бе взето още през 2014 г., на негово място ще бъде възстановен мемориалът на загиналите войници от Първи и Шести софийски полк от Балканските и Първата световна войни. От няколко години паметникът пред НДК е със специални заграждения поради опасност от падащи плочи и елементи от конструкцията му. След обжалване съдът разреши премахването на монумента. 

От следващата седмица започва отварянето на платната на бул. "Патриарх Евтимий", както и локалните платна на бул. "Гоце Делчев", допълни Фандъкова. 

До дни стартира и подготовката за строежа на следващите 4 станции от третия лъч на метрото в "Овча купел" и "Горна баня". Същинската строителна дейност ще започне през юни, а до септември 2019 г. се очаква столицата да има още 12 км метро, добави Фандъкова.  

Тя заяви още се подготвят и промени, които да ограничат височината на сградите в София. Инвестиционният климат в София е добър и се развива, но това не означава да се строи безконтролно навсякъде, коментира столичният кмет. 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Новината разбира се е чудесна, щом съда е категоричен и след обжалването на червените гниди, значи му е спукана работата на шестокрилия. Не бързайте обаче да хвалите фандъка и съда. Догодина сме председатели на Европейския съвет и около НДК ше е фраш с дипломати и просто не могат да си позволят цяла година да я гледат тая ръждива мизерия там, за това и са се юрнали лятото да почне та до края на годината да са готови.
Та това е причината, не че на някой от тях му пука за загиналите във войните.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Администратор

Честито!!

Военен ритуал в памет на загиналите герои от Първи и Шести софийски пехотен полк на Първа желязна дивизия.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

59fddb83bf265_.thumb.png.4e9e122beabffdc936435e291aee33a2.png

Хубаво е все пак, да се помисли, картата на Санстефанска България, която държи лъва - с Македония и Северна Добруджа като части от България, дали в един момент няма да предизвика дипломатически скандал, като се приеме за реваншистка. Този лъв неминуемо ще стане част от атракцията, която ще бъде предложена на гостите, участващи в мероприята по европредседателството. Все на някой ще му хрумне да се заяде.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

М-да, също и на лъва да му се поизпилят ноктите и зъбите, може и зъбите  въобще да се махнат, та да изглежда дружелюбен и толерантен. Тъй де, важно е някой да не се обиди или уплаши, майната и на автентичността.:animatedwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело
Преди 16 минути, Doris said:

М-да, също и на лъва да му се поизпилят ноктите и зъбите, може и зъбите  въобще да се махнат, та да изглежда дружелюбен и толерантен. Тъй де, важно е някой да не се обиди или уплаши, майната и на автентичността.:animatedwink:

И задължително да развява флага на ЛГБТ!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Just now, К.ГЕРБОВ said:

59fddb83bf265_.thumb.png.4e9e122beabffdc936435e291aee33a2.png

Хубаво е все пак, да се помисли, картата на Санстефанска България, която държи лъва - с Македония и Северна Добруджа като части от България, дали в един момент няма да предизвика дипломатически скандал, като се приеме за реваншистка. Този лъв неминуемо ще стане част от атракцията, която ще бъде предложена на гостите, участващи в мероприята по европредседателството. Все на някой ще му хрумне да се заяде.

Впрочем, картата от щита на лъва не е на т.нар. "Санстефанска България", не съвпада с формата на картата от Санстефанския мирен договор:

800px-SanStefano1.jpg

Редактирано от Doris
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

По-скоро е на Екзархията. Това е паметник на загиналите, а те са загинали за това на картата. Историята си е история. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...