Отиди на
Форум "Наука"

Колко са допринесли за икономиката университетите?


Recommended Posts

  • Модератор Инженерни науки

Имаш ли нещо предвид или питаш? Русенския преди няколко години правиха /тестваха/ малък електромобил, а тогава не бяха така разпространени...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Как ли би изглеждала една такава статистика в нашите университети? Колко фирми са направили студентите на СУ примерно от наученото там и какво това е докарало на икономиката ни? Сигурен съм, че изненадващо много ще са предприемачите.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Не лошо според мен но е по-трудно да разделиш успелите на самонаети и работници/служители. Ако ги обединим ще се получи следното (моя интерпретация):

- МГУ - каквото и да мисля успеваемостта е висока, имат сериозни отношения с бизнеса и по-точно добивната индустрия;

- ТУ - Висока успеваемост, въпреки остарялата с около 50-60 години информация. У нас инустриалните съоръжения са и по-стари, така че е в крак, проблемът е че все още се опитват да цакат инженерите с нереално ниски заплати - 10 и нагоре пъти под това дето обявяват в изявления по медиите относно липсата на кадри, но все пак тези хора работят.

- ХТМУ - същото мога да кажа;

До тук бяха тези чиято висока успеваемост се дължи в най-голям процент на квалификацията и евентуалната работа на кадрите;

Следват едни други също с висока успеваемост, която обаче се дължи на други фактори

- УНСС - висока успеваемост, училище за секратарки (тъпи и амбициозни) и за връзкари, които са ясни на конкурсите;

- НБУ - там плащат на читави преподаватели и не е нужно да се учи, но таксите са проблем. Ако сте стигнали до директор, това е мястото Ви - никой няма да забележи липсата (в случай na на такава) на основни познания. Още по-добре е да уредите работодателя да плати семестрите, като при болшинството. Ако питате защо никой при такива условия не ходи в Кембридж или Оксфорд - ми просто - едната причина е ясна, а другата е че се иска английски - IELTS academik

- Софийски - трагедия, но за хора с влечение към науката и последващи намерения за дисертация става. Като най-стара и голяма институция от този род има всякакви дори и такива като за УНСС и НБУ

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Държавно субсидираните университети са в същото положение като институциите в България;

/Характеризират се с ниска ефективност и ефикасност, която може да се градира за различните ВУЗ-ове/

Можем да дискутираме и приноса им за икономиката като:

-реализация на специалистите

/(1)абсолютен брой (в общ сравнителен план между отделните ВУЗ) , и в (2) процент от завършилите в даден ВУЗ, които се реализират/

-заемането на управленски позиции в частния бизнес

/същото пояснение като по-горе/

-като проценти от средната класа

/(1)каква част от средната класа в България заемат възпитаниците на всеки един университет,

и (2)каква част от възпитаниците на даден университет попадат в средната класа/

В относителен план (2) по трите показателя на първо място най-вероятно се класират възпитаниците на медицинските университети

Забележка: според дефинициите и определенията за средна класа в България и според ноторните факти- почти всички GP (общопрактикуващи и стоматолози) попадат в нея.

-----------------

Случаят на AUBG е може би малко по-различен, и изисква по-специална дискусия и внимание/

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Медицимските умишлено ги пропуснах, надявах се на допълнения. Успеваемостта им е висока, отделен въпрос е доколко са адекватни възнагражденията на общопрактикуващите лекари и тези в бърза помощ. Така или иначе рано или късно си стъпват на краката.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

СУ относно юриспруденцията подготвя доста добри кадри, а те, ей богу, пряко влияят на икономиката. За точни параметри е необходимо много сериозно изследване, разбира се, но това, че то е може би на-доброто място за подготовка на прависти не бива да има спор.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В България има части университети, които по същество са си частни фирми предоставящи услуга. Учи се срещу такса. От тази гледна точка те са участник на пазара, печелещ приходи. В някои университети има дори чуждестранни студенти, което пък означава, че те носят приходи във валута.

Второто е издателската дейност, която обаче у нас май не е особено печеливша. В смисъл печели се от учебниците продавани на студентите, но има и доста книги, които не са така комерсиални, което се отразява икономически зле на бюджета на университетското издателство.

Има и трета опция, за която често се говори и която за някои чужди университети наистина е един сериозен източник на приходи - да изпълняват разни поръчки за изследвания. Не говоря отделен преподавател да препечели допълнително хонорар от нещо, а самия университет да получи финансиране и да прави изследвания.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

СУ относно юриспруденцията подготвя доста добри кадри, а те, ей богу, пряко влияят на икономиката. За точни параметри е необходимо много сериозно изследване, разбира се, но това, че то е може би на-доброто място за подготовка на прависти не бива да има спор.

Относителния дял на/във влиянието/участието (положителното) на "СУ"-юристпрудентите върху икономиката (сравнено с дяловете на другите ВУЗ- специалисти не е голям..

За сравнение - само ТУ София е подготвил над 80 000 инженери, които са свързани с повече от половината индустрия в България - индустрията за разлика от услугите или държаваната администрация, не може да се развива и да съществува без инженерни специалисти

/И от личен опит виждам и знам че когато обучените и квалифицирани технически специалисти (визирам инженерните такива) от една индустриална компания напускат (поради различни причини), а ръководството* не намира/назначава нови такива, фирмата "тръгва" "надолу" в основните си показатели- продажби и печалба/

*Големият проблем на работодателите е, че те все още са най-не(слабо)квалифицираните хора в България

(забележка: "неквалифицирани", "неможещи" и незнаещи по отношение на мениждмънт, който се оказва една комплексна/интердисциплинарна наука или по-скоро изкуство)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...