Отиди на
Форум "Наука"

Цар Самуил побеждава при Ключ


Recommended Posts

  • Модератор История

Нека да разгледаме и една особено актуална алтернатива.Българите побеждават при Ключ и шокиран от поражението на войските си Василий ІІ получава инфаркт и умира.България се спасява и от най големия си враг и неговите некадърни наследници не си и помислят да продължат кървавата и вече безперспективна война.Каккъв обрат би взела българската история в този случай?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Решението на една такава ситуация общо-взето е ясно. Самото поражение няма да е някакъв сериозен проблем за Византия. Василий не е бил от толкова чувствителните, че да получи удар, но в една такава ситуация е можело да стане и някаква злополука с него. Византия има и други добри военачалници като Ксифий и Нифифор Уран (да приемем че и Вотаниат е убит). Но дали това би било достатъчно. Константин VІІІ в такива случаи обикновено получава нервни сривове. Сензация за в-к "Лична драма", но за византия това е можело да стане държавна драма. В смисъл, че докато василевсът изживява нервни пристъпи, то амбициозните членове на фамилията Фока и Ксифий най-вероятно са щели да решат, че туй е пръст божи и да вкарат империята в гражданска война. Не че не го направили и при Василий де, но без него са щели повечко да си разиграват коня. Първия път и то още при Василий Плиска и Преслав са били отвоювани, тъй че перспективите са в тази насока. И вече може да гадае кое Самуил е щял да си избере за столица - Преслав или Охрид. Защото аристокрацията в Преслав е можела да не е доволна да я ръководи провинциалист, а да е проявява претенции цар да стане някой столичанин.

По-сложен е обаче въпросът ако 15 000 - те хиляди бяха успели да се изтеглят без да попаднат в плен. При унищожаването на Теофилакт Василий пак е щял а се изтегли. И да продължи с походите. Но дали при запазването на толкова голяма българска част, а и ако Самуил е поживял още 10-тина години, то тогава вече си е съвсем под въпрос дали би могъл да закрие ПБЦ.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Галахад към 1014 г-. фамилията Фока отдавна вече е в десета глуха.Както и нейните подръжници византийскитемалоазийски динати.Впорчем победата на Василий над динатите е пирова защото без тях в 11 век властта на Византия в Мала Азия рухва като кула от карти.А Ксифий дори не е от аристократичен род.И се говори упорито че е българин може би преминал на византийска служба.Много трудно може да стане император от него.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Ами правят опит за заговор Фока и Ксифий, втори е въпросът, че не успяват. Но не успяват срещу Василий. В началото на управлението му е лесно, защото неговия съименник Василий е доил наред и бедни и богати. С реформите си Василий ІІ е услужил на бедните и динатите са недоволни, но вече не е толкова лесно, защото недоволството не е всеобщо, а и императорът е разширил държавата и е дал по-голяма вътрешна сигурност. Няма полза от това да имаш по-голямо имение, ама то редовно да е ошмулено от нашественици. Константин VІІІ обаче е бил нещо друго, но когато той започва да управлява самостоятелно и двамцата мераклии за трона вече са смазани. Но ако Василий беше умрял при Беласица, то положението щеше да е друго.

А какви са данните, че Ксифий е българин на византийска служба?!? Определено не са му типично български имената.

Властта на Византия в Мала Азия не е рухнала мащабно и тотално. Позициите си остават толкова силни, че именно Анадолът възражда Византия сред превземането на Цариград от кръстоносците. Вярно, че положението в Анадола не е като при първите императори от Македонската династия, но никой не може да е виновен, за това, че следващите императори ще предпочитат насладите на двореца пред бойното поле. Всъщност загубите в Мала Азия вървят паралелно с нарастването на привилегиите на аристократите при императорите след Василий ІІ. Точно в периода на загубите се появяват ред аристократични фамилии, които си остават по върховете на властта до самия край на империята.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Галахад има такова предание в Петричко/иначе документи няма напълно си прав/.Твърди се че брат му е бил един от пленените и след това ослепени войници и Ксифий не е пожелал да го спаси.Както и има един манастир в Пловдивско /Белащинския/ за който се твърди че е построен от Ксифий с цел да помогне на на ослепените войници.Което звучи логично защото Ксифий е бил управител именно на Пловдив.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Големият проблем с преданията е, че много от тях за засвидетелствани след Паисий, което ще рече, че може да е станело под въздействието на неговото творчество. От преди това имаме сведения за легенди за Крали Марко и самия Паисий възпроизвежда легендата за Иван Шишман. Но от другите легенди просто няма по-раншни записи.

В исторически план Ксифий едва спасил себе си от ослепяване, че дори по-лошо - от обезглавяване, но му били отнети имотите и бил затворен в манастир. Тъй че е под въпрос какви шансове би имал да спаси брат си. Иначе може подобно на Бакуриани да е построил манастир и наистина там да са подпомагани ослепените войници ... но кога е първия запис на преданието?!?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...