Отиди на
Форум "Наука"

Японски асове през ВСВ


Recommended Posts

  • Администратор

Деведесет и седем годишния Канаме Харада - един от най-уважаваните японски асове през ВСВ и също така един от малкото, които оцеляват през цялата война, от Пърл Харбър до бомбите над Хирошима и Нагазаки.

Когато се явява като кандидат за пилот, редом с него се записват 1500 души. От всички тях, само 26 сред които и Харада изкарват до край бруталния, четиригодишен курс на обучение. Канаме завършва като първенец на своята част и лично императорът го награждава с ръчен часовник.

През 1941г., Харада е назначен на борда на самолетоносача Сорю. Когато започва атаката на Пърл Харбър, Канаме е назначен за патрул на бомбардировачите, и въпреки протестите му, не успява да влезе в схватка с американските ВВС през този ден.

Следва преназначение на запад, където Харада участва в битката за Цейлон. Там той проявява своето майсторство, сваляйки 5 британски изтребителя за един ден.

В битката при Мидуей, самолетоносачът на Харада е потопен и той е принуден да катапултира в открито море. Часовникът, подарък от императора, завинаги спира на 15:26ч., мигът, в който Канаме скача от своя самолет.

При Гуадалканал Харада е свален от противников пилот - Джо Фос. Канаме успява да се приземи в джунглите на острова, където открива разбил се японски бомбардировач. Канаме остава с единствения оцелял член на екипажа до последния му дъх, след която успява да се спаси от острова без да попадне в американски плен.

След войната, подобно на много други военни, на Харада е забранено да служи на държаван длъжност и той е принуден да работи каквото му попадне в продължение на 25 години - дояч на крави, наемен полски работник, продавач на ябълки.. Едва през 1965г., Харада и семейството му отварят малка ясла, в която помагат на майки с отглеждането на децата им. Четири години по-късно, с помощта на местните хора, Харада открива детска градина, която и до днес служи на град Нагано.

През 1991г., по повод 50 годишнината от Пърл Харбър, Харада пътува до САЩ за да потърси прошка - в неговите очи, обявяването на война на САЩ след атаката на Пърл Харбър (нещо, което японците не знаят през 1941г.) е дело без чест. Докато е в САЩ, Харада се запознава с Джо Фос - пилотът, който го сваля над Гуадалканал (самолетът на Фос - Уаилдкет - получава 240 пробойни от картечниците на Харада). Двамата се сближават и остават приятели и до днес. Последните тридесет години от живота си, Харада посвещава на обучението на новите поколения, изнасяйки лекции срещу войната както в Япония, така и в САЩ. В края на дните си, последното м желание остава да се срещне със семействата на 5тимата британски пилоти, които сваля над Цейлон и да потърси прошка. Надеждата му е, че един от тези пилоти, за който Канаме знае че е успял да приземи самолета си, е все още жив и може да го срещне.

post-1-0-82432800-1413709580_thumb.jpg

Клуб "Военна история"

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Банзай! Банзай! Банзай!

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Потребител

Сабуро Сакаи, един от най-резултативните японски асове. Лети на Мицубиши А6 М2 "Зеро". Общо 64 свалени самолета.

На 7 август 1942 г. по време на битката за Гуадалканал извършва девет часов полет над 2000 км отиване и връщане от Рабаул до Туалаги, като обратния път изминава тежко ранен, останал с едно око на силно потрошения изтребител. След като бил излекуван свалил 4 самолета.

https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0CB8QFjAA&url=http%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FSabur%25C5%258D_Sakai&ei=YgphVLjBNaGLsQT6nYHgBQ&usg=AFQjCNEoOQ_xLBAY2R9SPl52GlZw2ec-mA

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...