Отиди на
Форум "Наука"

Македония, историята на една трагедия


Recommended Posts

  • Потребител

Знам, че има много теми по този въпрос, но някак размити ми се струват, и бих искам стройно и последователно да опиша и опишем що станА в Македония, кой го направи и защо?

Гарашанин

В първите две десетилетия на 19 век се появява, макар и автономна, сръбската държава - след две сръбски въстания и руско турска война, както обикновено е механизмът по националното формиране на балканските държави. Сърбите са първата държава на Балканите - славянска, и православна. Все още няма Гърция, макар и за кратко, няма България, нито Албания. Това поражда у тях едно усещане за надмощие, още повече, за неповторимост, чувството, че са еманация на балканското славянство, най-добрите южни славяни, нещо като висша раса. Това усещане за супериорен ексклузитет е добре развито от начеващия нАучен и политически елит на новата държава. Още в първото десетилетие на независима Сърбия, Илия Гарашанин, етнолог и министър-председател, пише Сръбската доктрина - Начертанието от 1844, както е добре известно на пишещите в този форум, но не и на широката аудитория. Тази доктрина на сръбската държава е пазена н строга секретност повече от сто години, предаване от поколение на поколение сръбски държавници, които като малки неуморни мравчици я следват и в студ и в пек. Едва в титова югославия бяха разсекретени архивите на Белград и начертанието излезе на яве.

Какво казва Гарашанин. Освен онова, което казах н началото, че сърчите са най-висшите сред южните славяни и бла бла, поради всичко това на тях е отредена съдбоносна, трансцендентална роля - да владеят, да покорят и подчинят останалите славянски народи - словенци, хървати и българи. Разбира се, хърватите и словенците в периода са част от Австо-унгария и в редица отношения са по-развити от сърбите, че и католици. Гърците също са православни, но вече си имат своя държава, че и мощна църква, а и езикът им е много различен. Затова Гарашанин акцентира върху българите. Прост народ, мързелив, обаче по-многочислен, заел най-плодородните земи на Балканите, разпрострял се най-нагло на 700 км от Черно море до Адриатика. Сърбите са по-малко на брой, а най-лошото е, че нямат море. Сръбският излаз на море минава през Вардарска и Егейска Македония, но там, за съжаление, живеят предимно българи. Ето този проблем трябва да се реши.

В следващите десетилетия сърбите най-последователно реализират своето начертание. С различна интензивност, разбира се, според международната конюнктура. Като начало изпращат....учени. На терен, в Македония, чрез анализи, анкети, трябва да се установи контакт с местните. Най-активен в това отношение е видният сръбски географ, геолог, етнограф и история Йован Цвийч. Той, след няколко научно-изследователски експедиции из Македония, синтезира следното удивително заключение - в Македония живеят славяни....Хм, гениално откритие, ще каже някой. Да, но забележете...Славяни, не българи или сърби. Според Цвиич, славянското население на Македония е национално неопределено, неоформено. Казва той....и в България, и в Сърбия, от 7 век има славяни. Но те в следващите векове претърпяват сложни процеси, които ги трансформират в съотв. българи и сърби, едно стъпало нагоре в социалната еволюция.

Обаче в Македония славяните са си останали славяни. Не са нито сърби, нито българи. Според него това е така поради политическата нестабилност в областта през Средновековието, първо са владяни 200 години от България, после 200 години от Византия, после 100-200 години от Сърбия, и накрая от Османската империя. Поради тези постоянни промени нито една държава не е успяла да установи стабилна политическа власт над местното население, в резултат от целия тоя хаос, то си е останало просто славянско.И понеже сърбите са ги владели последно, все пак има някакви наченки на сръбско съзнание.....юнашки епос, задруга и тн...но под османско влияние просто всичко отново е деградирало до ниво славяни.

Следователно, славяните в Македония могат да бъдат както добри сърби, така и добри българи, зависи кой ги владее и им промива мозъците. Знае се също, че те мразят османската империя, и гръцкото духовенство, затова ще симпатизират на този, който им помага повече в борбата срещу турци и гърци.

Тамън сърбите са запретнали ръкави по прост експериментален начин - нощем, докато местните спят, кацат със сондите си, отвличат млади момчета в белградския си кораб, и експериментално им дават дози сърбомански шовиниозим, да видят какви ефекти ще има, се случва серия от събития, която осъжда сръбската идея на погубна гибел.

1870 - създава се Българска екзархия, обхващата над 90% от територията и населението на историко-географската област Македония.

Към екзархията естествено действат и екзархийски училища.

1878 - създава се българска държава.

1885 - след открита конфронтация с България на сърбите им сритваме задниците.

1892 - създава се огранизирано българско движение за освобождение на Македония - ВМОРО.

Очаквайте втора част

Редактирано от alvassareiro
  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Част 2. Новакович

Разбирайки, че Сърбия е изгубила всякакви позиции в Македония, предвид последните изброени неща, става ясно, че сърбизацията на областта е облечена на гибел. Още по-лошо - в Македония твърдо е стъпила българската църква, образование, чети и солидна помощ от София. А след загубата при Сливница още една открита конфронтация с България би била фатална. Затова се тръгва по принципно нова плоскост. Макар всичко да изглежда изгубено, надежда Белград не губи. Докато трае българската културна асимилация и индоктринация на Македония, Сърбия нече спие. На бугарската отрова ще се дава антидот, неутрализатор. Сърбизъм не може да бъде по посочените горе причини. А и българите трудно ще приемат сръбската идея. Затова трябва да се внедри едно междинно стъпало между българизацията, която вече активно тече, и бъдещата сърбизация, която рано или късно ще настъпи, след като српския ботуш прегази Македония. И това междинно стъпало е македонизмът. Все пак на местното население, според сръбската академия, ще му е по-лесно да се пише македонско, отколкото българско, че и сръбско на първо време. Не забравяйте, че сърчите все още вярват в националната неосъзнатост на славяните от Македония, а след 1870 развиват тезата, че именно Българската екзархия активно българизира. Затова на българизацията, все още чужда в Македония, е по-лесно да се противопостави не сърбизация, за която няма ресурс и позиция, а македонизъм.

Този македонизъм от една страна трябва да неутрализира българизацията, която активно протича след 1870, а от друга трябва да направи местните славяни по-близки до сърбите, така след време ще е по-лесно да ги сърбизират. По-лесно е да сърбизираш македонец, отколкото българин, предвид събитията от 1885.

С тази задача се нагърба Стоян Новакович, който добре познавате, няма нужда да ви казвам кой е, що е.

Тук обаче има и друго. Сърбия, освен с новата доктрина на македонизма, прави и удивителен геополитически скок. Възползвайки се от абдикацията на Батемберг и скъсването на отношения с Русия, се преориентира, изоставяйки доскорошния съзник Австро-унгария, и заигравайки се с Русия. Именно от 1885-6 насетне Сърбия, не България, е най-верният съюзник на Русия. Русия естествено има напираща нужда от нов приятел на Балканите, след скъсването с България.

Македонската кауза е радушно приета от Русия, финансирана от Русия, развивана от Русия. Все пак друго си е една велика сила. Именно чрез Русия Новакович прокарва идеята в Македония, все още част от ОИ, да се преподава по учебници с македонска азбука, идея, която макар и нереализирана, Сърбия сама няма как да прокара. Подобни инициативи могат да станат само чрез Русия, велика сила, че и славянска, имаща пряко отношение към славяните в османската империя.

Раждането на македонизма е белязан именно от тези политически интереси и това са главните участници. Същите, които 100 години по-късно ще приложат доктрината си с хирургическа прецизност, че и точно 100 години от написването на Начертанието....

Русия в края на 19 и началото на 20 век иска да крепи статуквото на Балканите. А то е в пряка вреда на България. През 1903-5 г води война с Япония, няма интерес от бунтове на запад, и е против Илинденско-преображенското въстание. ИЗобщо пълна хармония между Белград и Перетрубг по македонския въпрос. Пак в двете столици се изливат и първите "ранни македонисти" чиито мраморни паметници днес красят скопския плодащ Ал. Македонски и района на Триунфалната арка Майка Македония.

В 1918 г., така, както е начертал и Гарашанин, српски ботуш най-сетне стъпва в Македония, макар и част от нея. Бугарската индоктринация е прекратена по най-бруталния начин - свещеници, учители убивани, удавяни, запалвани. За година Сърбия се отказва от македонизма, следвайки сляпо доктрината на Гарашанин и идеята на Новакович, че той е само временна мярка, докато не освободят Македония. Започва върла и брутална сърбизация на областта под сръбски контрол.

Тази политика обаче няма никакъв ефект. Първо, защото сърбите много са подценили славянското население на областта, и да се предоверили на Цвийч. Там славяните са си много добре оформени като българи, и то не от 1870 насам, а още от средновековието. И налагането на сръбска идентичност е напълно неприемливо, още повече с репресии. Пак по същата причина и предшестващият македонизъм на Новакович не хваща дикиш, така че на сърбите им се налага да правят от българите сърби, не от македонците сърби. А и вържавата им е врло халтава, областта Македония, наречена Южна Сърбия, е последна дупка на кавала....Сърбите сега си имат Ядранско море, македония не ги брига много. А и ВМРО не остава длъжно и им очиства краля точно по македонския въпрос.

Очаквайте част 3

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Част 3. Коминтерна

След 1918 г. играта се обръща. Сърбия държи картите във Вардарска Македония, областта е разпокъсана между три държави, България изживява национална катастрофа. Националистическото решение за Македония - запазване на целостта й, и политически сепаратизъм от другите балкански държави до анексия от България по примера на Източна Румелия, е напълно попарено. ВМРО, вече загубила Ото от името си, и базирана в София, трябва да съжителства с едно болшевишко правителство ,което нехае за македноските българи, даже се налага да му очисти шеха на МВРто.

Изобщо положението на ВМРО много се усложнява. И тогава проблясва надеждица. Националистите и милитаристите се провалиха, я да опитаме с болшевиките. Те пък разбират, че идеята да пролетарски революции из Европа е осъдена, там от известно време работническата класа си има наченки на социални държави и комунизмът не ги блазни. То и в самата Русия няма никаква основа за такава революция, та се налага да се качат на влака на буржоазната такава от февруари.

И тогава комунистите съзират ВМРО. Ключов момент. Осъзнава се, че новото гориво за пролетарски революции из Европа няма да е работническото недоволство, а националният въпрос. Искате ли да си го решите, дайте власт на братушките, и ви е в кърпа вързано. А България е държавата с най-сложен национален въпрос в региона. А възелът на този въпрос е Македония. Изобщо на България и в частно на Македония и ВМРО се гледа като на експериментална лаборатория доколко националният въпрос може да служи на целите на пролетарската революция. Най-смелият експеримент е Септемврийското въстание.

Организацията с най-много опит в региона е безспорно ВМРО. На България, след 9то юнския преврат, Интернационалът няма как да разчита. Следва кратък, но бурен флирт между Комунистическия интернационал, чийто фалос БРПК, се набутва в пазвата на македонката ВМРО, от което следва разцепление в последната.- ВСе пак редица членове на ВМРО са български генерали и офицери с десни възгледи. От майския манифест и флирта между КИ и ВМРО следва и убийството на Т. Александров. Създава се и комунистическо ВМРО (о).

Така или иначе и двете организации имат нужда една от друга. В първия етап от намесата на Интернационала по македонския въпрос, траел до края на 20те години, никой не оспорва българския характер на областта. Иска се политическа автономия, базирана на политическия сепаратизъм в тезата на ВМРО и запазване целостта на областта, а комунистите дават инструмента това да стане - Балканска федерация. Сложете ни на власт в Югославия, България и Гърция ние ще обединим трите държави в една федерация, ще изчезнат границите, ще се обедини Македония, и ще решим какъв статут да има.

В края на 20те години обаче настъпва промяна в политиката на СССР. Сталин обръща палачинката и от враг на Версайската система и заклет ревизионист, става пръв негов защитник. Първо, нуждае се от международно признание, а такова е дава ако си послушен. Второ, Хитлер идва на власт, а като основна бариера срещу нацизма в Югоизточна Европа се възприема Крайевина Югославия. Затова трябва да браним териториалната й цялост и статуквото на Балканите. Изоставена е идеята за федерация.

Естествено, по македонския въпрос трябва да се вземе и друга позиция. Решение, но без балканска федерация. Решението, всъщност, го има. Македонизъм. Едно теоретическо признаване на съществуването на македонска нация, народ и език, излязло като от нищото през януари 1934 като общовалидна директива на Коминтерна, общовалидна за всички комунистически партии по света, от Монголия до Аржентина. Съвсем по сталинов тип няма българи, няма проблеми, създаването на отделна македонска нация и народ елиминарат ябълката на раздора на Балканите. Подобни решения са взети и за Тракия и Добруджа. Тази македония трябва да бъде свободна, единна, независима и тн, но идеята за държава не е на преден план. Пъво трябва самоопределие, а чак после отделяне.

С пакта Моллов - Рибентроп идеята е изоставена за кратко, до юни 1941. И Тито, и Димитров, споделят напълно коминтерновското решение. В хода на войната обаче голяма тежест прибобива титовата визия - димитровата не и е много ясна - свободна и независима Македония да, на македонския народ да, с македонски език и история да, но вътрешно федерирана с Югославия, т.е югославска република. Тито иска на всяка цена да запази довоенните граници на Югославия. Титовата визия надделява, предвид ролята на югославските партизани през войната. И когато и Тито и Димитров взимат властта, просто чинно и кротко тръгват да изпълняват директивата от 1934.

Като начало Тито я реализира само на територията на Вардарска Македония - защото може, защото е силен, войната още не е свършила, и България не е ясно каква роля ще има в нея и след нея. На илинден 1944 е прокламирана Народна Република Македония със столица Скопие. Следват езикови комисии и тн. Още в края на 1944 се пристъпва към совалки за анексиране на Пиринска Македония и обединяването й с майка Македония на Вардар. Димитров няма нищо против. Само че Титовото предложение за македония е подплатено и с друго - Балканска федерация с България.

Нещо, което изненадва Сталин. Коминтерна не това е решил. Тук има много теории за мотивите на Тито...Силен е, има свои планове за региона, иска да балансира на Сталин. Но каквото и да го е подтикнало да иска и България, аналогиите с начертанието на Гарашанин са смайващи. Покорил Словения, Хърватия, Босна, остава само България, и Начертанието на Гарашанин е реализирано, като подарък за неговия 100 годишен юбилей. Вярно, Тито е хърватин, но гарашанинова югославия ще е под негов контрол.

Сталин обаче е хитър, и решава да действа с една изумителна айкидо хватка. Федерация искат югославяните, ами хубаво, казва на Димитров, обаче те ви дават да сте 7 република. Не може така. Ще се размиете с тях, а сте отделни държави и минаги сте били. Най-справедливо е федерация не 6:1, а 1:1, цяба титова югославия да тежи колкото една България.

Защо го прати това Сталин? Ами понеже България е под съветски контрол, при този модел половината югославия става на Сталин. А в една федерация от този вид, по-скоро конфедерация, всеки федерален пост може да бъде дублиран. Роднина, милиционер, Тито, българин. И така от Варна до Триест. Така Сталин получава и половината от Титова Югославия. Хитър ход.

Тито дава назад и настоява за незабавно анексиране само на Пиринско. Димитров обаче го обвързва с идеята за федериране. Тук трябва да се каже нещо, което обикновено се премълчава.

- Димитров протака максимално анексията на Пиринско, като настоява първо за културна автономия, която провежда на драго сърце, и митнически и икономически съюз на първо време.

- Анексията на Пиринско може да стане само след подписването на съюзен договор за присъединяване на България към Югославия.

- Дори и така, пиринско бидейки част от НРМ, няма да има граница с НРБ, а пиринските македонци ще са с българско гражданство.

- в замяна на всичко това НРБ да получи Западните покрайнини.

Дори прословутото бледско споразумение изрично упоменава, че ще влезе в сила само след подписването на съюзен договор. За който сталин настоява все по-открито, Тито дава назад и се скарват. Няма вече федерация, запазваме си и Пиринско.

Сърбия и Русия, Русия и Сърбия. Ето ги главните виновници за македонската трагедия. Ние сме големите губещи, не защото не владеем голите македонски чукари, а защото около два милиона българи, имащи нещастието да живеят там, станаха жертва на един брутален, нечовешки и студенокръвен план за сръбска експанзия, пазен в секретност над 100 години и реализиран по силата на редица обстоятелства след ВСВ. И защото България спечели малките войни, а Сърбия големите.

Днес по вардар ни мразят до дъното на костите, това е голямата трагедия, тотално промиване на мозъци в името на един хищнически план от Белград, но ние не трябва да отвръщаме със същото. Защото тези хора в Македония, са най-големите жертви.

  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Днес по вардар ни мразят до дъното на костите, това е голямата трагедия, тотално промиване на мозъци в името на един хищнически план от Белград, но ние не трябва да отвръщаме със същото. Защото тези хора в Македония, са най-големите жертви.

Значи те да ни плюят, а ние да им се обясняваме в любов, защото били жертви. Че на нас какво ни пука чии жертви са.Така или иначе вече не смятат за българи.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това не е вярно, не се заблуждавай!

Грубостите срешу България не изхождат от народа на Македония, а от няколко пропагандни източника!

ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН поздрав за Алвата и за така добре изложения материал! И с какъв стил! :good:

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В политиката понятие народ няма, то фигурира само в пропагандата. Има елити. Македонският елит е антибългарски това е безспорен факт. Населението на Македония е разнородно. Половината, а вече може би и повече от половината е албанско. А бившите българи в болшинството си се смятат за македонци не за българи. За тях България е враг, който иска да ги окупира.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това обаче не се споделя от тях, а от част от елитите им. И не, не е вярно, че няма народ в едно общество - има си. Има дори общества с антинародни елити.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Вижте сега, ще се солидализирам с КГ. Всеки, който е бил в Македония и се интересува от тази проблематика знае, че днес в Република Македония историята е политика. Или по-точно политиците правят политика от историята. Това не е никак учудващо, защото създаването на македонска нация е политически въпрос. И точно в момента сме свидетели на второ действие от трагедията - антиквизацията на македония, един чисто политически проект на управляващия елит. От тези въпроси обикновените хора малко се вълнуват, или никак не се вълнуват. Затова казвам, че омразата и антибългаризмът е на ниво елит - политически, в смисъл, че ако се пишеш българин има репресии, цензура в медиите, и икономически - че може да си изгубиш работата.

Обикновените хора ги вълнува работата и семейството, нормално е ако губиш работата си или има репресии срещу теб, да си мълчиш. Но масовото мнение не е на антагонизъм и антибългаризъм сред народа.

Една дума за антиквизацията. Много теории има за това чудо, че това е начин да се интегрират албанците, или че това е поредният опит македонците да се дистанцират от България. Каквито и да са причините, се търси един силен ефект - управляващата комунистическа класа да остане на власт. Македония днес е точно онова, което беше Сърбия през 90те. След падането на Берлинската стена и комунистическите режими из източна европа, само Сърбия продължи да бъде комунистическа - не толкова, колкото румъния или Българи, все пак говорим да югосоциализъм, но елитът от 80те години задържа властта в Сърбия. Защо се случи това?

Просто комунизмът там се облече с национал-шовинистката идея - както казах и в началото на темата, комунистите след ПСВ търсят националната кауза, за да иват гориво. Същото стана и през 90те. Комунистите пригърнаха радушно идеята за Велика Сърбия и тръгнаха да я реализират. Бжежински казваше, че национализмът е последната крепост на комунизма. Всъщност явно не е знаел, че същото се е случило и след ПСВ с флирта между ВМРО и Интернационала. Комустистическата партия на Сърбия прегърна актуалната идея на национализма, нещо което между другото се прави днес и в Северна Корея.

И в Македония. Комунистите там решиха да преразгледат македонизма, който по ред причини беше вече демоде. Значи трябва или да си ходят, и държавата да стане номална, или да раздуят още повече национализма, като го тластнат в нова насока. И точно това се прави днес.

Разликата е, че днес Сърбия се поизчисти от старите елементи, няма го Милошевич, Мира е в Москва, процес, който не мина без сътресения - бая президенти и мин.-председатели бяха убити там. А македония не знаем кога ще стигне до тая точка и ще стигне ли въобще.....Затова послената крепост на комунизма днес е Република Македония.

Редактирано от alvassareiro
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Значи те да ни плюят, а ние да им се обясняваме в любов, защото били жертви. Че на нас какво ни пука чии жертви са.Така или иначе вече не смятат за българи.

Няма никакъв смисъл и ние да плюем обратно по тях. Мене лично съвсем никак не ме вълнува, че някой някъде ме мрази, така че - игнор. Да мразят каквото си искат, докато в същото време шиптарите ги оправят отзад. Една новина отпреди известно време:

Масов бой избухна днес в македонския парламент по време на заседанието на комисията за финанси и бюджет, предаде БГНЕС.

В сбиването участваха депутати от двете албански партии - Демократичния съюз за интеграция и Демократическата партия на албанците. Освен размяна на ругатни в парламента депутатите демонстрираха и боксьорските си умения. Част от тях отнесоха по няколко крошета и удари в корема. На част от народните представители дори им се наложи да потърсят лекарска помощ, а един беше приет в болница.

След сбиването депутатите от ДПА обявиха, че напускат парламента и обвиниха ДСИ в антиалбански действия.

Това + случката на стадиона в Белград по време на мача Сърбия-Албания все повече ме карат да се чувствам комфортно от съществуването на БЮРМ-ски и сръбски буфер между нас и тая напаст.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Кога всъщност е измислено тези хора да се наричат точно македонци и от кой? Същото и за страната?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Няма никакъв смисъл и ние да плюем обратно по тях. Мене лично съвсем никак не ме вълнува, че някой някъде ме мрази, така че - игнор. Да мразят каквото си искат, докато в същото време шиптарите ги оправят отзад. Една новина отпреди известно време:

Това + случката на стадиона в Белград по време на мача Сърбия-Албания все повече ме карат да се чувствам комфортно от съществуването на БЮРМ-ски и сръбски буфер между нас и тая напаст.

Това да се твърди, че албанците са напаст, е пълно безумие. В Македония именно те са гласът на разума, надделеят ли демографски с антибългарския македонизъм е свършено. Те искат интеграцията на страната в ЕС и НАТО, те са носители на здравия разум. А ние с албанците имаме много общо - два национални въпроса, които много си приличат по генезис, решени по едно и също време - 1941-1943, техният с помощта на Италия, нашият на Германия,и в никакъв конфликт помежду си. Там където свършва Велика Албания почва Велика България. Приказка.

Редактирано от alvassareiro
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Затова послената крепост на комунизма днес е Република Македония.

Айде пак се почна със старата песен за митичните комунисти и още по-митичната УДБА и прочие световни конспирации. Де го Ромът да удари едно рамо. Елитът си е елит и той е антибългарски не заради комунистите, а заради собственото си оцеляване. А що се отнася до обикновените хора те може и да се интересуват какви са, но не се смятат и за българи. То това е целта и на елита.

Това да се твърди, че албанците са напаст, е пълно безумие. В Македония именно те са гласът на разума, надделеят ли демографски с антибългарския македонизъм е свършено. Те искат интеграцията на страната в ЕС и НАТО, те са носители на здравия разум. А ние с албанците имаме много общо - два национални въпроса, които много си приличат по генезис, решени по едно и също време - 1941-1943, техният с помощта на Италия, нашият на Германия,и в никакъв конфликт помежду си. Там където свършва Велика Албания почва Велика България. Приказка.

Зависи за кого не са напаст. За макетата са голяма напаст, защото мирно и тихо превземат тяхната страната. В ЕС и НАТО иска и македонския елит, защото също като нашия си представя че ще лапа повече. А ние с албанците нямаме нищо общо. Даже блъгодарение на италианците те завзеха западна Македония и прогониха българите оттам. Алва много хляб има още да ядеш, сокато схванеш за какво иде реч.

И не, не е вярно, че няма народ в едно общество - има си. Има дори общества с антинародни елити.

В политиката няма народи, не изобщо

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Айде пак се почна със старата песен за митичните комунисти и още по-митичната УДБА и прочие световни конспирации. Де го Ромът да удари едно рамо. Елитът си е елит и той е антибългарски не заради комунистите, а заради собственото си оцеляване. А що се отнася до обикновените хора те може и да се интересуват какви са, но не се смятат и за българи. То това е целта и на елита.

Зависи за кого не са напаст. За макетата са голяма напаст, защото мирно и тихо превземат тяхната страната. В ЕС и НАТО иска и македонския елит, защото също като нашия си представя че ще лапа повече. А ние с албанците нямаме нищо общо. Даже блъгодарение на италианците те завзеха западна Македония и прогониха българите оттам. Алва много хляб има още да ядеш, сокато схванеш за какво иде реч.

В политиката няма народи, не изобщо

Че то страната е и на албанците, че те са над 40 процента вече....Македонският елит категорично не желае да влиза в ЕС, защото ще изгуби властта си.

То е ясно, че повечето македонци не се считат за българи, макар някои да не са натова мнение, но въпросът е да са нормална държава, не патология, каквато вмро дпмн ги прави.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Че то страната е и на албанците, че те са над 40 процента вече....Македонският елит категорично не желае да влиза в ЕС, защото ще изгуби властта си.

То е ясно, че повечето македонци не се считат за българи, макар някои да не са натова мнение, но въпросът е да са нормална държава, не патология, каквато вмро дпмн ги прави.

Е как да не иска, иска, ама от ЕС не ги искат. Македония ще престане да бъде патология, когато албанците станат болшинство, а измислените македонци невзрачно малцинство.До тогава ще си бъде патология, защото са измислен народ. Народ без минало и бъдеще.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

Бих сменил първата дума на темата с България. Македонците са точно толкова объркани относно произхода си, колкото и ние. И двата случаи народът ни е подложен на целенасочена манипулация и откровени абсурди и лъжи.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

terorio, ако си влязъл в този форум, за да се заяждаш и да избиваш комплекси, много бързо ще бъдеш лишен от възможността да пишеш тук.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Боже, колко мъка има на този свят. Кое е комплекс ? Да обиждаш определен кръг хора, заради техните виждания, в тема която няма нищо общо ? И то не с оборващи аргументи, а с нападки към личността. Ето това наистина издава комплекс. Наречен е комплекс на малоценност. Когато ти е насъдено нещо в главата от малък ,след като се сблъскаш с аргументи и факти противоречащи на това, ти се чувстваш уязвим и длъжен да търсиш начин да се защитиш. Големият въпрос защо ме обиждате лично, при положение че можете да ми отговорите в лично съобщение и да застанете зад действията си.
И така - това се нарича страх от различно мнение и липса на доблест и чест да защитиш действията си, нападайки лично някого, защото не си сигурен в своите собствени аргументи! И @Last Roman - мен не ме е страх да бъде лишен да пиша тук, но Вас ви е страх да обясните собствените си постъпки ! И знаеш ли защо ? Защото нямам комплекс да се чувствам малоценен и знам че това не променя нищо, но Вие ще продължите да си живеете в собствените си илюзии , отритвайки всичко което Ви противоречи и залъгвайки се че проблемът е решен. Но както казах - това не променя фактите - проблемът е във ВАС. А фактите се оборват с факти и цялата наука се крепи на факти. Когато те е страх да говориш с факти, започваш с лични нападки. Това е нивото, което показва @Last Roman и за съжаление явно това е нивото на форум за НАУКА. После ми говори че това не е нивото и на голяма част от БАН.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тези хора са неграмотни. От тия един обясняваше, че преди битката при онгъла карл мартел разбил арабите при поатие. Мъкааа.

Ти се намеси в темата ми, ако нама какво да кажеш за македония, къш.

Редактирано от alvassareiro
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз не съм тия.Аз не съм един от тия.Аз разсъждавам.АЗ мисля свободно и правя преценки и заключения на базата на ФАКТИ. Аз не съм кон с капаци.АЗ знам че съществително собствено име се пише с ГЛАВНА БУКВА. На базата на този ФАКТ и на НАПИСАНОТО от теб, разбирам че ТИ си неграмотен!
Така аз си правя изводи и логически връзки за всяко едно нещо. Друга връзка, която правя е че си кон с капаци, при положение че определяш други за неграмотни, а ти самият не осъзнаваш че си такъв. АЗ нямам предразсъдъци, затова не допускам да бъда заблуден и не вярвам сляпо в нещо, без да направя въпросните логически връзки! Бих се радвал, ако ТИ станеш един от "тия", защото колкото повече има, толкова по - добре за България.

Относно Македония, интеграцията в ЕС се забавя доста и мисля, че трябва България да се намеси в спора с Гърция относно името и да настоява да се реши по - бързо, за да може този процес да се отпуши. :bg:

Редактирано от terorio
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

ако ще се дърляте - има си лични съобщения за това. Лично на мен ми дреме на гладиуса за това кой какъв е.

terorio, понеже си нов във форума /и беше пуснал някакви теми без покритие, които скрих/, ще ти поясня, че aвтохтонните бълнувания тук сме ги дъвкали многократно и честно казано вече пропагандата на тази секта ни е омръзнала поради еднотипните глупости, които се повтарят на папагалски принцип. Има си раздел за историческо моделиране, където се разискват разни недоказани и фантастични хипотези или се измислят нови в движение, така че ако ти се троли - давай смело там:

http://nauka.bg/forum/index.php?showforum=134

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е, аз може да съм граматически неграмотен, но такива като теб са исторически неграмотни.

Тръгнал да ми говори за факти. Смешки.

Редактирано от alvassareiro
Link to comment
Share on other sites

Guest
Тази тема е заключена!

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...