Отиди на
Форум "Наука"

Операция Тигър


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Нещастните случаи по време на учения не са рядкост за съжеление, но понякога нещата се оплескват тотално. Една от най големите грешки се случва на 28 април 1944 на бреговете на Слептон Сендс в южна Англия.

На този ден командването на американските експедиционни сили в Европа планирало да проведе генерална репетиция на предстоящия десант в Нормандия с привличането на 15 000 войници, стотици танкове и много транспортни съдове. Учението получило име "Тигър".

Да да се приближи максимално обстановката към бойната и войниците да се подготвят морално за обстрела командващия обединените сили на съюзниците генерал Айзенхауер заповядал да раздадът на английските пехотинци, играещи ролята на отбраняващите се немци бойни патрони. Заповедта била да се стреля по посока на десанта, но над главите на войниците, за да се избягнат нещастни случаи. Освен това заповядал половин час преди десанта английския крайцер "Хокингс" да стреля по плажа с истински снаряди от главния си калибър. Войниците следвало да видят и морално да се подготвят и за артилерийски обстрел.

На хартия всичко било безопасно, обаче...

Започнало се с това, че немските торпедни катери забелязали струпването на американските войски. Те навярно сметнали, че целта не е учение, а истинска атака и решили да ударят още от самото начало. Пробивайки си път през морските патрули на съюзниците, немските катери достигнали до пълните с хора десантни баржи и ги атакували. Две баржи били потопени заедно с войниците в тях. Командващите десанта решили да не рискуват и заповядали десанта да започне 40 минути по рано. Работата била там, че за да има по голяма достоверност, даже офицерите от десанта не знаели за готвения обстрел от Хокингс.

Десантчиците точно слезли на плажа, когато върху тях започнали да се исипват 190 мм снаряди на Хокингс. От крайцера стреляли на сляпо, по площи. Част от снарядите падали във водата сред набитите с войници баржи. Била потопена и една баржа с танкове Шерман. Плажа също бил обстрелван интензивно. Войниците слизащи на брега под артилерийския обстрел изпаднали в паника. Те хукнали за бягат от смъртоносният плаж и се натъкнали на позициите на англичаните. Тогава те открили огън. Част от изстрелите били във въздуха, но част били точни и покосявали американските войници.

Неизвестно е колко е продължило това клане, преди да се прекрати огъня, но резултата бил страшен. Убити били 946 души (от тях 750 на потопените баржи) и ранени над 200. Резултата от учението бил толкова страшен, че незабавно бил засекретен. Командващите се страхували, че той може да смаже духа на войниците, а освен това, се опасявали, че американските войници ще искат да отмъстят на англичаните които ги разстрелвали.

Първите данни за тази операция били разсекретени едва през 1988. Но и тогава жертвите се приписвали на немските торпедни катери. Едва след 1998 информаците била разсекретена напълно.

Малко снимки направени от американски военен кореспондент минути преди началото на обстрела, след като той започнал, на кореспондента не му било до снимки.

post-70-0-25223900-1415532830_thumb.jpg

post-70-0-13523500-1415532838_thumb.jpg

post-70-0-53601300-1415532845_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

ей това е най-реалистичната възстановка на бойни действия.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Немски торпедни катери достигнали самия бряг на Албиона и то в присъствието и на американците?! Това и мене ме застреля :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Тук ли е бил първият случай за загуби от съюзници? Приятелски огън......Ужас

Първия - не (в Италия преди това съюзниците търпят доста загуби), вероятно не е и първия случай на приятелски огън в техния лагер, но определено може да кандидатства за един от най-идиотските.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...