Отиди на
Форум "Наука"

Спиране на интернет


Recommended Posts

  • Потребител

Това е предполагаемо бъдещо събитие, но все пак реших тук да е темата.

Представете си събитие от рода на кули близнаци или по-зрелищно. И една от мерките за сигурност е спиране на интернета. В два варианта - пълно спиране и почти пълно (остава само за военни и банки. Но доколкото втория вариант е спорен (за кои ще остане), нека разгледаме пълното. Това е средство от което зависят много неща и ще е първото което ще изгори в случай на сериозен проблем.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

ще последва вълна от масови самоубийства, а оцелелите ще трябва да се учат да общуват отново помежду си без електронни посредници /което си е трудно/. Фармацевтчината промишленост ще е на далавера - продажбата на антидепресанти ще се увеличи, същото важи и за спиртопроизводителите.

Иначе, ако оставим настрана майтапа, това ще доведе до тотален срив на технологичната ни цивилизация - загуба на огромно количество данни и невъзможност за функциониране на редица отрасли. Оттам хаос, анархия и разпад на държавността. Връщане поне с 50 години назад.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Струва ми се, че подобно нещо няма как да се допусне, именно защото прекалено много неща зависят от него. Но тъй като темата е в този раздел следва да се коментира не - може ли или неможе да стане такова нещо в близко бъдеще, а какво ще настъпи след като то вече се е случило.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

То направо апокалипсис.. :)

Срив на цивилизацията ще дойде не само заради техническия аспект - загуба на данни и канали за комуникация. Ще започнат вълни от протести заради възпрепятстване на разпространението на информацията и тем подобни. Може да ескалират до граждански войни. Ще се парализиеа всичко. Поне 50 години, а може и повече. Сега е 2014, а такова събитие може ни постави преди 60-те

Да, точно

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Хората веднага ще пробват алтернативния начин за връзка и комуникация - с GSM-те, което моментално ще доведе до претоварване и срив и на тази система, тогава някой ще се сети за булфоните, локитоки-тата и "шайбите" от едно време :)

Но ако успешно възстановят мобилната мрежа, то могат в нея да се създадат безплатни (или на символична цена) чат канали за препращане на информация. И след кратък шок и няколко стъпки назад явлението интернет да се прехвърли изцяло от домашните компютри и лаптопите изцяло на телефоните на хората. Технически ще става все по-осъществимо с напредъка на технологията.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Ужас, катастрофа, края на света! Хайде стига, те хората и през средните векове са живели без интернет и въобще технологии, но не са измрели. Хеле пък ако се върнем в палеолита... Можем само да си мечтаем за такъв живот! За справка вижте темата за ловците и събирачите през палеолита.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

то и GSM комуникациите вече са трудно осъществими без интернет. Бе въобще на писма и пощенски гълъби ще го караме, което ще забави обмяната на информация, а оттам и прогреса, тъй като много от новите технологии няма да могат да бъдат приложими, а имплементирането на иновациите ще отнема месеци, че и години.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Интернет вече е много необходим и дори само временното му спиране на отделни места нанася огромни финансови вреди. Говоря за бизнес за милиони, при който по криптирани връзки се пращат дизайни, чертежи, планове, а понякога вече и файлове с информация за 3D принтери. Веднъж видях такова нещо и го смятам наистина за магия :) Но - по темата. "Спиране" на Интернет е възможно там, където спиращите органи сами нямат нужда от софтуер - а това са все по-малко места по света. И като правило - не най-щастливите места. Но при толкова много електрически мощности, спътници, портативна техника и физически съществуващи сървъри не е много вероятно нетът да спре действително. Трябва не знам какво чудо да стане за тази цел. Някакъв наистина апокалиптичен сценарий, при който вече вероятно би било все тая :) Както стоят нещата - предполагам, че Интернет може да спре, да кажем, в Лесото. И пак някой африканер в джипка с рутер ще може да прати някоя депеша.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Прочетете тази тема, и ще разберете колко хубаво е било през палеолита, когато не са имали интернет. Направо си мечтая да изключат интернета и да се върнем в они хубави времена, когато хората са били един за друг приятел и брат, когато не е имало изневери и бедност, войни и домашно насилие, глад и пари, хората са живели в пряка връзка с природата, хранели са се здравословно вкусно и обилно, не е имало социално разделение на богати и бедни, левскари и цесекари, либерали и консерватори, политика, държави, партии също не е имало, и корупция е нямало...

http://nauka.bg/forum/index.php?showtopic=17137&hl=

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интернет е до толкова внедрен, че все едно да обсъждаме тема за човечеството без електричество. Иначе хората по селата ще си я карат по старо му, дреме им на тях. На нас ще ни стане по-скучно, което ще доведе до неприятни последици за жените ни, тъй като отчаяно ще търсим къде да си говорим и това най-вероятно ще стане извън дома. Другите пристрастени и търговците отчаяно ще търсят начини за предаване на информацията. Гълъби с флашки ми се струва готина алтернатива :) Гълъбарите са много, така че те ще "захлебят" малко. Банкоматите няма да работят, на мен подобно на хората от селата, няма да ми дреме и без това избягвам да им ползвам услугите. Много хора ги ползват обаче и на заплатено време ще стават големи опашки по банките. Сирия няма да съществува, но ние ще знаем че в момента Сирия напада някой безащитен съсед. Може би ще се върне и гостоприемството, понеже на хората ще им е интересно да срещнат някои от далеч, който да им разкаже за най-новите събития.

Амазон пак ще стане най-силната компания, тъй като хексакоптерите й ще доставят новите каталози и поръчките за ден-два. Проблемът у нас ще бъде, че гълъбарите ще обстрелват безпилотниците на Амазон, понеже са им конкуренция и от време на време разпердушинват някои нещастен гълъб. Разбира се ще се стигне до консенсус, в който гълъбарите ще ползват въздушното пространство до 100 метра да речем, а Амазонските безпилотници ще летят по-високо, или просто ще им монтират леки картечници и ще обстрелват де що видят гълъбар (вече терорист), гълъб (летяща бомба), клиент (?) или каквото се появи на среща.

Най-много от всичко мисля, че ще се върне стойноста на комуникацията.

Как забравих?! Оутсорсинга ще се ограничи :)

Редактирано от В.Павлов
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Спирането на интернета ще има със сигурност един положителен ефект - хората ще почнат да мислят. Отново.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Сегашните събития в Будапеща почнаха с това, че властта реши да сложи данък върху интернета....0,5 Euro след всеки започнат гигабайт информация.

Младите почнаха да негодуват и после и други се съвзеха, че има още много неща които не им харесват.....

Такар че няма да го спрат ами ще ни дерат, здравата...... :hurted: :hurted: :hurted:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Днес вече се говори дори за правото на достъп до интернет. Това не трябва да ни изненадва, тъй като неговото значение е голямо за съвременното общество и за държавите вече е много по-изгодно да осигурят безплатен интернет, тъй като така ще спестят много други разходи, а и общата полза ще е голяма като например от пътищата.

Спирането на интернет ще причини огромна икономическа катастрофа и блокиране на държавния апарат в развитите държави. Разбира се пораженията в изостанала държава с неработеща икономика като България ще са по-малки, но също много тежки.

От друга страна спирането на интернет няма да промени някои неща, за които го сочат за големия виновник. В парка поставиха нови лампи, пейки и въртележки. И е пълно с деца и родители - през деня по-малките, вечерта тинейджърите. Нищо, че вече си е късна есен. Които си общуват на живо, ще го правят независимо дали има или няма интернет. Тези дето не го провят на живо, няма да започнат да го правят и ако спрат интернета, а просто ще спрат да общуват.

Пиратството също няма да спре, а само ще се промени технологията. Преди примерно от плочите сме правили записи на музиката на касети. Книгите пък като не може на скенера, ще се тиражират на ксерокса.

И тук може би за някои най-важното. Дали ще се ограничат свободните политически дискусии, ако спре нета. Нета беше обявен едва ли не за главния виновник за разпространението на свободолюбиви идеи. Но примерно за България не нета уби Бабата, а нета се разви благодарение на това, че бабата изпадна в кома. Левски, Хитлер и още много други са разпространили идеите си без интернет и по-всичко личи, че поне за територията на България това е станало доста по-успешно, отколкото някой днес може да направи същото през нета. Тъй че тези процеси ще си текат с нета или без него.

Иначе казано спирането на нета ще се отрази най-малко на онова, което основно се свързва с него, а големите поражения ще дойдат там, където много хора (особено тези, дето не могат да работят с него) си мислят, че няма да има проблеми. Защото примерно в България много от по-възрастните хора се научиха да работят с нета по служебни причини, а развлекателния елемент е една странична екстра с относителен малък дял спрямо виртуалното им присъствие свързано с трудовата им дейност.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има ли някой по-навътре да обясни, по-скоро леко нахвърли, основните неща за съществуването на интернет. Основни доставчици, фирми (къде се намират) и пр. и да видим къде са основните уязвими места.

Щото ако някой от големите играчи е в контрол на нета, и по някакъв начин се почуства уязвим, то като нищо може да дръпне шалтера. Или просто да завлече каквото може след себе си.

Що си мисля, че военните на големите играчи си имат резервен вариант за работа без интернет.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

интернет вече е прекалено децентрализиран, че да говорим за най-засегнати места. Пораженията ще са повсеместни. Но на първо място ще сдадат багажа комуникациите. А без тях ще е хаос - представи си какво ще става по летищата, или в някоя атомна централа. Щото интернет не е само чатене по скайп и спамене из фейса.

Всъщност няма смисъл от спиране на интернет. Просто трябва да се пусне един глобален вирус, който ще ни върне обратно в каменната ера.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Що си мисля, че военните на големите играчи си имат резервен вариант за работа без интернет.

Имат. Дори и супер зациклилата КНДР имат вътрешен интернет, връзка само между военните им, изолирана и практически неприкосновена. Глобалния вирус на Романа ми се струва, че няма как да влезне в нея. А и все ще се намери хакерче дето да измисли антивирусна програма срещу него срещу съответните суми.

Така че на мен ми се струва невъзможно нито планирано централно изключване на целия интернет в света, нито блокирането му, чрез глобален вирус.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Щото ако някой от големите играчи е в контрол на нета, и по някакъв начин се почуства уязвим, то като нищо може да дръпне шалтера. Или просто да завлече каквото може след себе си.

Ами ситуацията е като с Топлофикацията. имаше тъпата идея, че през нея може да се доят гражданите на воля. Но се оказа, че не е така, защото се появиха алтернативи - локално парно, отопление на ток, на дърва и т.н.

Интернетът по своята същност е свързани един с друг компютри. бива глобален и регионален. Сайтовете и форумите също са на някой компютър с повече памет, който е свързан към останалите. Вашите доставчици само пускат кабел, по който ви свързват с другите компютри. Ще рече, че големия играч трябва да сложи ръка върху всички кабели. Това няма да попречи да се поднови практиката от ранното развитие на нета в България - сиреч няколко другарчета си се свързваха помежду си с кабел. Кабел разбира се го използвам условно в смисъл на връзка - защото примерно връзката на компютъра с рутера не с кабел.

Тъй че яко някой дръпне шалтера някакъв сектор може да остане за известно време без нет докато не бъде заменен с някаква алтернатива. Втори е въпросът, че никой не е толкова глупав да дръпне шалтера, защото просто ще бъде заменен от друг играч и единствения ефект ще е собствения му фалит.

Иначе освен глобалната мрежа мрежа в офисите има и локални мрежи, които вече се свързват с глобалната мрежа, с принтерите и др. под. В смисъл дори някой да спре глобалния, то локалните ще продължат. Преди торентите много от доставчиците предлагаха и локално местенце, от което можеше с по-висока скорост да се дърпат разни неща. До него нямаше достъп от глобалния нет, а само от локалния и естествено съдържанието беше почти 100% пиратско.

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Незнам кой и защо ще спре интернета? Има примери когато Китай, Куба ограничават, спират достъпа до нета....

Но в комунизмът имаше едно полезно нещо. Човек се научи да чете, подразбира нещата. Например всеки може да прочете историята на нета....... Американските военни имаха за цел ползването му, че ако има съветски атомен удър върху която и да е стратегическа точка, другите да могат да се свързват без проблемно.....В момента когато нета стана открит, публичен, вече ми е ястно, че войската и други важни организации са си построили успоредната не публична связ. :grin: :grin: :grin: :grin:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

В Сев. Корея нема нет. Там одиш и кпопаш на къро, вместо да спамиш у БГ Наука.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има, има ама не за простолюдието. Те наистина копат за купони за ориз, месо, олио......За номенклатурата има.

Например напоследък когато бях в Куба, с модемче трябваше да се набира един местен не публичен номер, после след втори тон един друг с който се подключваш към сервера.....Ееее бавничко беше, но все пак можеше.....

Така, че нещо човек ако не знае не е сигурно, че го няма...... :haha: :haha: :haha:

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...