Отиди на
Форум "Наука"

Енергийното богатство на Черно море


Recommended Posts

  • Потребител

Понеже не искам да "цапам" чужди теми, а не намерих такава за добива на електричество от богатите на сероводород води на морето под 150 м дълбочина, а и за добива на метан от газохидратни залежи в дънните утайки, си позволявам да пусна тая тема...

Без да желая политизиране на темата, само ще вметна, че сме готови на драго сърце да вложим милиарди лева държавни пари в АЕЦ, газо- или нефтопроводи, с които енергийната зависимост на "територията" да не се промени с нищо, но оставаме слепи и глухи за неща като следните:

http://pressadaily.bg/publication/11914-Японска-технология-дава-шанс-за-газ-от-Черно-море/

http://www.chernomore.bg/morski-biznes/2014-11-04/prof-d-r-t-n-venko-beshkov-dobivat-na-tok-ot-serovodorod-v-cherno-more-tragva-do-2-3-g

При добива на метан от газохидраните находища нещата са вече в напреднала екзпериментална фаза, японците очевдино няма да се спрат при тяхната политика на отказ от АЕЦ и от това ние можем само да спечелим, понеже едва ли имаме желанието да вложим такъв ресурс в проучвания!

Нещата със сероводорода стоят малко по-различно - там е необходимо да се разработи самата технология, за да се усъвършенства горивната клетка, иначе в изпомпването ( в двете посоки) на морска вода няма кой знае какви проблеми на теория...

Ето един американски патент по темата:

http://www.google.com/patents/US3249522

Старо, но златно... Предполагам нашите правят нещо такова.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Каквото и да имаме, ние нищо не може да направим. Ще направим "конкурс" за концесионер и като "транзитират" газЪТ през 2-3 офшорки и те ти булка газ на международни цени.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

"Шитовият" газ не е алтернатива на нищо, той е твърде ненадежден, от екологична гледна точка, добив на гориво! Тук говорим за екологично безопасни, а и сравнително трудно изчерпаеми енергийни източници...

Идеше реч за H2S SOFC и вариациите и, както и за добива на метан от газохидратни утаечни находища... Все неща, които, поне на сегашният етап на научни резултати, не изглежда да влияят отрицателно върху екологичното равновесие, питейните води и сеизмичната активност!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Друг е въпросът, че напълно безопасна технология няма.

http://theprivatecorner.blogspot.com/2012_01_01_archive.html

Малко сериозна информация за добива на шистов газ, а не истерии.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Малко сериозна информация за добива на шистов газ, а не истерии.

От кога започна да наричаш измишльотините сериозна информация? Всъщност коментарите под "сериозната информация" са красноречиви.... Като изтървахме питомното, сега шевронските мекерата пак започнаха да изпълзяват на припек.

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Първо, посочи къде са проблемните точки, заради които смяташ, че това е измишльотина. Второ, в коментарите никъде няма посочени източници, само едни филмчета стил ала Майкъл Мур и някоя и друга вестникарска статия. Изобщо стилът им е все едно човек чете мнения в бгмама. Четвърто, мисля, че зад тази истерия срещу шистовия газ стоят енергийните интереси на "братска" Русия. Следва въпросът трябва ли все да сме енергийно зависими от тях.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По-добре кажи зад твоята "сериозна информация " кой стои....или имаш по наследство някой и друг декар над шистовите находища :grin: Всъщност що реши тука да пропагандираш като си има спец. тема за шеврончетата

Редактирано от JImBeam
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Isave, темата ще се политизира рано или късно. Особено след като се намесят истериите около добива на шистов газ. Пропагандата ще се развихри отново в пълна сила и ще завалят картинки и колажи с природни бедствия от библейски мащаб.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

JImBeam, плащат ми, лично Сорос ми дава кеш. Айде малко по-сериозно. Споменах това за шистовия газ съвсем мимоходом, като мисълта ми беше изобщо за енергийните ресурси в страната. Не мога да разбера защо за някой хора дадено мнение все трябва да е платено, все има заговор на корпорациите и т.н. простотии с конспиративен оттенък.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

да Ви напомня, че политическите девиации ще бъдат трити. Има си лични бележки, на които да се разберете кой е соросоид, а кой - рубладжия. Дотук със спама.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нека оставим политиката за политиците, щото това им е единственото поприще и умение... :-)

За "шитовия" газ - най-голямата слабост на всички теории в защита на добива е, че те се осланят на "добросъвестността" и "прецизността" на изпълнителите! Нека не се лъжем - макар да минавам за човек с "дясно" мислене и аз самият съм наясно, че там, където водеща е печалбата няма спасение... "След нас потоп"!

Фракингът е технология, която няма как да избяга от два основни проблема - изключителната порьозност на скалите и АБСОЛЮТНАТА НЕПРЕДСКАЗУЕМОСТ (подчертавам непредсказуемост!) на процесите на разбиване на подобни дълбочини! Каквито и модели да се използват, никой не може да даде дори задоволителни прогнози как ще протекат процесите на разбиване на слоевете при въздействия сравними със сеизмичните! За такива "незначителни" подробности като състава на разбиващата течност и за опасността от замърсяване на подпочвените води, няма смисъл да пиша...

Между другото авторът на написаното в линка е леко недобросъвестен... :flowers: Ще спестя подробностите, за да няма скандали!

Та - да се върнем на темата за Черно море!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Абсолютен факт! Хидравличните удари могат да достигнат (поради дълбочината и характера на технологията) ефекта на земетръси от 2-2.4 по Рихтер... Ако някой може да предскаже последствията от слягането на пластовете ще получи Нобелова награда...

Дори в последният линк можем да прочетем нещо по въпроса: "Finally, there are the issues of earthquakes. The disposal of used fluid can cause small tectonic plates to come loose and cause an earthquake. While they are low strength quakes, they become impressively more frequent around areas with these wells." :flowers:

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Ще дойда да го измеря. Позвам сеизмографи производство на "Instantel", модел "MinimatePlus" или "BlastMate". Референтен стандарт е DIN4150 за сеизмична устойчивост на сгради, немски, ползва се в Европа.

Когато искаме да оценим /взриво/сеизмичното действие причинено от индустриални източници върху сгради се ползват такива стандарти. Не се мери нито по Рихтер, нито по Медведев-Шпонхойер-Карник.

Кефи ме че пишете в инженерен рааздел, но не и че се обръща на политика.

Колко много от работата ми може да се напише тук.. Не мога обaче засега, sorry

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз изрично подчертах, че не желая политизиране, а чисто технически анализ на възможностите за алтернативен добив на енергия...

И съм написал:"ефекта на земетръси"! А не как и защо се измерват...

Интересно става, ако се анализират това: "От 34 грама сероводород се получават 218 ватчаса електроенергия", във връзка с публикацията на член на екипа (Щерева), че концентрацията на сероводород на дълбочина 1000 м. е 10 мг/л!!! Тоест въпросните 34 гр. сероводород ще се получат от...3,5 м³ вода изпомпана от 1000 м дълбочина???!?!!? При к.п.д. 90% това означава, че за изпомпването на тая водна маса ще са достатъчни 22 ватчаса?!?!?!? Нещо не излиза сметката.... :frusty2:

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Абсолютно не излиза и пак може да има начини..

Не знам на каква цена и колко е енергията за отделяне на H2S от водата, ама и ти не си я включил. Ако някак си става пасивно /не би трябвало според мен/ и проблемът са тези кубици, то аз бих разположил съоръжението на 1000 м дълбочина, ако може направо на дъното. Так че по тръба да качваме само сероводорода, той ще отдели енергия за да може да се изкачи.

Друг е въпросът в какво ще се гори, най-добре е в горивна клетка, щото там ще се борим за ефективност.

Трети въпрос толкова опасни и замърсяващо горива някой знае ли дали се горят някъде по света? Аз не съм проверявал. По-добре да се мине на по-зелени и чисти и възобновяеми енергийни източници, като май-калпавите въглища да кажем. Или пък да горим хидразин и силани, примерно, може по-евтини да се окажат.

Какво правим с толкова много серен диоксид? Ako въведен технология дето оделя само водорода какво (някой ислил ли е - dosta skypo spored mene) и и ако въведем класическата сероочистка на тецовете дето SO2 се прекарва през варно мляко - някой мислил ли е - с такива количесва гипс какво се прави? За единица енергия в сравнение с въглища, това ще избълва стотици пъти повече SO2 (може и SO3), ще има дъждец от серниста и сярна к-на...


Я потърсете с Hydrogen sulfide или H2S в гооглето на английски..

Хората се чудят как от състава на горивата да го махат, ние ще го горим. НЕма що.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Ъпдейт - току що научих, че газът си се отделя сам - шупти като CO2 в безалкохолно. Нали бил разтворен, явно при по-високи конценрации спонтанно десорбция, като излезе се пали сам.. Наблюдавани са такива огньове в Черно море

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

По неговите думи има няколко варианта за промишленото производство и те са свързани главно с начина на използване на сероводорода от морските глъбини. Единият е морската вода, която ще вземат от голяма дълбочина, да се транспортира до брега и другият - токът да се получава директно от инсталация, монтирана на специална платформа в морето.

Това относно "помпането"! Ако журналистите не са идиоти, то "опять кормят завтраками"...

Тоест остава варианта те да не са разбрали, а идеята да е инсталация отделяща сероводорода още в дълбочина, което означава тръби и техника издържащи 100 атм. налягане и нагоре!

Относно технологията на енергодобив - той си е казал - горивна клетка, след която се получава вода и сяра( или серен двуокис, зависи от процеса)...

При горене могат да получат само 9.3 ватчаса за грам или 316 ватчаса/мол според това, което намерих.

Редактирано от isav
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Ако сероводородът се отделя с шуптене, то инсталацията няма да е нещо по-сложно от короната и лоста на нефтодобивните сондажи. Някакви бъркалки, решетки, лост /тръба/ съд/резервоар... Все неща дето могат да се направят от яко желязо.

Ако обаче е инсталацията е нещо типово /не серийно/ както в много случаи в промишлеността, просто няма евтин вариант. Дали ще се изплати...

Останалите проблени си остават. Ако се отделя сяра ок, но ако е серен диоксид, ползите от упражнението ще са доста съмнителни

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Е, сероводорода чрез процес на Claus, взаимодействайки със серният двуокис, пак дава вода и сяра... Имах предвид, че някои горивни клетки окисляват само до серен двуокис. Зависи от самото техническо решение, тоест пак до финанси! Освен всичко друго разликата с нефтодобива е, че в тръбата трябва да има среда с по-ниска плътност от тази на водата на 1000 м. под м.н., зада се получи "шуптенето"... :icon_rolleyes:

Редактирано от isav
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

налягане, искаш да кажеш - ако е 0.1 - 0.2 атм.. Но аз мисля, че десорбцията ще започне още на атм налягане, което позволява тръбата да е натоварена "само: със 100 - 200 атм. Не е проблем. Просто дебелостенни тръби с малък диаметър /сондажен лост го може/

Определено зависи от финансите

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...