Отиди на
Форум "Наука"

БАН купува суперкомпютър за 3 300 000 лв. (без ДДС)


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Българската академия на науките (БАН) ще има собствен суперкомпютър, който струва 3 300 000 лв. без ДДС. Това става ясно от справка в европейския регистър на обществените поръчки TED. Машината е втората по рода си в България - страната вече разполага с подобно свръхмощно устройство, което се стопанисва от държавната изпълнителна агенция "Електронни съобщителни мрежи и информационни системи" (ЕСМИС) и се помещава в сградата на гърба на централната софийска поща.

Учените в БАН, както и Софийският, Техническият и Медицинският университет в столицата имат достъп до първия български суперкомпютър от купуването му преди седем години. За момента от академията на науките отказаха да отговорят на въпроси за нуждата от нов суперкомпютър при наличието на друг такъв. Причината е, че "все още се договарят точните условия с изпълнителите на поръчката". От институцията не дават и подробности за това откъде идва бюджетът на проекта, както и колко ще струва неговата поддръжка и кой ще поеме този разход, но обещаха повече подробности в бъдеще.

Новият суперкомпютър ще бъде инсталиран в Института по информационни и комуникационни технологии на БАН. От обществената поръчка личи, че той е предназначен както за учените в различните институти на академията, така и за "основните университети в България" и ще подкрепя дейността на "високотехнологични малки и средни предприятия, ИТ компании и софтуерни фирми". Подобно на първата такава машина идеята е мощният компютър да се използва за "обработка и анализ на много големи масиви от данни; виртуален дизайн на нови продукти, оценка на потребителските им качества и създаване на технологии за тяхното производство". Знаем също, че проектът включва доставката на водно охлаждане и "непрекъснато електрозахранване" (UPS), които липсват на първия компютър с такава мощност, с който разполага държавата.

Засега е ясно, че т.нар. многофункционален компютърен комплекс ще бъде доставен на БАН от "Hewlett-Packard България" и "Сиенсис" АД, които са се обединили в консорциума "Ейч Пи Енд Си България". Обединението е единственият участник в обществената поръчка. От БАН обаче са решили да не прекратяват процедурата въпреки липсата на конкуренция. От институцията не са били и задължени да я спрат, тъй като Законът за обществените поръчки не задължава конкурсите да бъдат спирани, когато на тях се е явил един участник.

В проекта ще участват още две фирми подизпълнители. "Стемо" ООД ще отговаря за "дейностите софтуер за обработка, управление и съхраняване на неструктурирани данни за 128 GB", а "Лирекс БГ" ООД ще достави и монтира водното охлаждане и UPS захранването на системата.

България купи първия си суперкомпютър - Blue Gene на IBM, без търг и на цена от 5 400 000 лв. по време на управлението на Сергей Станишев през 2008 г. Машината се състои от два двуметрови модула и работи с общо 8192 микропроцесора, които обработват данни със скорост от 23.42 трилиона операции в секунда (аналогична на изчислителната мощ на 2 500 персонални компютъра). За първите четири години от експлоатацията му в него бяха вложени допълнителни 1 500 000 лв. - само месечната сметка за ток, която генерира този вид хардуер, е около 13 000 лв. Машината се използва от учени (общо около 100 на брой), сред които доц. д-р Леандър Литов, който се занимава с физика на елементарните частици и провежда опити в Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН).

Предназначението на суперкомпютрите е решаването на комплексни проблеми. Те могат да имат и практично приложение за гражданите - например анализ на пътния трафик в реално време, защита на банкови транзакции или прогноза на метеорологичните условия. България е първата страна в региона, която се сдоби с подобна изчислителна мощ. Опитът от първите седем години на суперкомпютъра обаче показва, че той се използва предимно за специализирани академични изследвания, много от които в начална фаза. В интервю за в."Капитал" доц. д-р. Красимир Георгиев от Института по паралелна обработка на информацията на БАН си обяснява бавния ход на проектите около суперкомпютъра с липсата на достатъчно млади хора, които да се интересуват от това.

Според условията на новия проект вторият суперкомпютър трябва да работи и в услуга на високотехнологичните малки и средни предприятия, което би го отличило от неговия предшественик и би могло да е от реална полза на развитието на иновации в България.

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/01/18/2455800_ban_kupuva_superkompjutur_za_33_mlnlv/?ref=komentirano24

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Това е интересно


Най добре ще направят ако работят съвместно с бизнеса - в проекти, развой или да услужват с изчислителна мощ

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

Срам ме е от това което ще кажа, но .. какво да се прави, истината не винаги е лице приятна.

Кой идиот е измислил подобна глупост?

Сериозно, хората които са разрешили подобна инициатива "да види бял свят", да бъдат принудени да си подадат оставките.

За пореден път се убеждавам, че БАН трябва да се рзформирова!

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Така или иначе все още са факт, направиха и покупката, така че.. Най-рентабилно според мен ще е да се научат да работят с него, да го поддържат и дтака..

Или на някакъв етап звеното със суперкомпютъра да се преобраува в някакво изследователско-развойно, след евентуалното закриване на БАН

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

На суперкомпютъра в БАН Blizzard Entertainment и Square Enix ще разработват играта Diablo IV.

:umnik:

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Биология

На суперкомпютъра в БАН Blizzard Entertainment и Square Enix ще разработват играта Diablo IV.

:umnik:

В такъв случай искам оставката на целия управленски състав на БАН! Веднага!!!

Жоро, харесва ми оптимистичния ти възглед за тази машинария, но дали ще е така?

Искрено се надявам.

Сега си имаме суперкомпютър, който 100 човека не могат да ползват оптимално и да го натоварят, та си купуваме още един, за да проектираме компютърни игри.

Голям келепир, яката работа!

... ама някой трябва да плаща сметките!?

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Или пък Веселин Топалов ще играе шахмат срещу този супер компютър!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Господа, виждам, че не сте наясно относно положението в БАН. Липсват млади и ентусиазирани хора, а вие искате оптимално ползване на суперкомпютъра, то си го пише в статията. Иначе подобна инвестиция има сериозен смисъл, но за съжаление, при нашите условия, така ще си остане, но БАН нямат пряка вина за това.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За пасиансите не съм убеден, по-скоро ще е както и с предишния суперкомпютър, т.е. един куп започнати, но недовършени проекти.


Редактирано от kall
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Нещо в защита на БАН като цяло, старо, но информативно: http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=649

http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=905

http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=694


А това по обвиненията за кражби на иновации от Запада( не че няма голяма доза истина в това твърдение): http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=2089

http://www.webkeybg.info/the_cave/?p=1981

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...