Отиди на
Форум "Наука"

Покров на Пресвета Богородица - 1.ХІ


Galahad

Recommended Posts

  • Потребители

На 1.10.910г. арабите нахлули в пределите на Византийската империя. В 22 часа по време на всенощното бдение във Влахернския храм св. Андрей Юродиви и ученикът му Ехифаний видели св. Богородица във въздуха заобиколена от пророци, апостоли и ангели. Тя със своя омофор покривала богомолците и се молела на своя син за спасението им. Сарацините били прогонени и в памет на това събитие бил учреден празника Покров на Пресвета Богородица.

У нас "покрова" се свързва с бяло платно. Навярно се дължи ни влиянието на Самоковската живописна школа. Защото по предание когато турците разбили войската на цар Иван Шишман, се насочили към Самоков, който тогава се намирал в района където все още се е запазил храма "Рождество Богородично" (Бельова черква) лишения от закрилата на държавния цар град бил защитен от небесната царица - над селището се разпрострял Богородичния покров под формата на гъста мъгла. Смутени от станалото, турските войски се оттеглили. beljova1.jpg

През ХІХ век в града възникнал девически манастир посветен на празника Покров на Пресвета Богородица.

devicheski.jpg

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...