Отиди на
Форум "Наука"

Какъв е този език?


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

http://molotok.ru/rukopisnaya-kniga-i5021123556.html

Разгледайте снимките - написано е на латиница, на твърде странен и звучащ или като финландски, или като някакъв балтийски, или кой знае като какъв език, ако въобще е език, а не графомания.

Разпознава ли го някой?


http://molotok.ru/rukopisnaya-kniga-i5021123556.html

ето по-големи снимките

Link to comment
Share on other sites

Вероятно е естонски, по-стар-книжовен, не знам. Приличат си по някои неща с финландски, аз ползвам съвременен финландски- не е този език, но тъй като са близки езици разбирам някои думи. изрази.


Като се загледах по-добре, излъгах, почти нищо смислено не хващам, само някои думи, но щом разбирам нео , трябва да е по-стар естонски, иначе от къде ще имат общо , чувал съм за някакъв стар каpeлски език - нямам представа какъв е, би трябвало да е по-близък с suomen kieli.


Като се загледах по-добре, излъгах, почти нищо смислено не хващам, само някои думи, но щом разбирам не6tо , трябва да е по-стар естонски, иначе от къде ще имат общо , чувал съм за някакъв стар карeлски език - нямам представа какъв е, би трябвало да е по-близък с suomen kieli.

Редактирано от laplandetza
Link to comment
Share on other sites

<<..Шведски заеми (нов) идват от Swedish в щамове естонските заеми. Кредити, които се предимно от 16-ти 17-ти век, когато Естония и Ливония падна под властта на Швеция. Заем медиатори са шведски войници, занаятчии, чиновници, търговци и пастори. Друга подгрупа на естонските шведски заеми от 13-ти 15-ти век до 1944 година в Западна Африка, както и островите на Северозападния живели в Естония естонски шведите. До известна степен, може да бъде и в естонските шведски финландски заеми. Естонският и фински, шведски шведски заемки възникват главно в тези територии, съседни на езикови murrakutes естонските. [1] в редица заеми в Швеция оценява Huno Tailor 105-148 [2] През 2012 г. естонската етимологичен речник 64-138 [1..>>
Това от машин. преводач от естонски. Това от ръкописа е доста различно от сегашния естонски, така ми изглежда. Има в ръкописа нещо <шведсконемско> , в естонските територии до войните са живяли доста хора от шведско-немски произход.
Link to comment
Share on other sites

Мистерия. Питах и показах на колеги с роден език финландски, не разбират, както мен отделни думи само. Един каза , че най-стария използван писмен финландски от поне преди 180 години бил такъв , имал вид като нашведски , с много шведски думи . Никой не е сигурен какъв е. Остава възможност и за стар финландски , или някаква форма на такъв, тогава езика съвсем не е бил регулиран, пък писането изобщо.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Стар балтийски някакъв? Звучи като такъв, ама знае ли човек.... ?!!

Да не е графомания някаква като ръкописът на Войнич?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не, че разбирам каквото и да било от картинките, които си постнал, но ми стана любопитно и порових малко. В крайна сметка стигнах до следното:

http://books.google.bg/books?id=upY8AAAAcAAJ&printsec=frontcover#v=onepage&q&f=false

Библията на (старо)естонски?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Опорни точки.

post-2642-0-78525000-1424202764_thumb.jp

Юмала — в финской мифологии первоначально божество грома (от jum — греметь и la — обиталище: «жилище грома»)… Постепенно расширяясь в значении, это слово в конце концов обозначало вообще сильного и могущественного бога, и даже перенесено было на божество христианское. https://ru.wikisource.org/wiki/ЭСБЕ/Юмала

post-2642-0-45623600-1424202777_thumb.jp

Слово "Юмала" в качестве имени Бога используется в оформлении алтарной картины в финской лютеранской церкви города Пушкин. https://ru.wikipedia.org/wiki/Юмала

post-2642-0-10123800-1424203323_thumb.jp

Часть российских финнов составляют ингерманландцы, предки которых были переселены в XVII веке на территорию современной Ленинградской области. Также этнические финны живут в Карелии. https://ru.wikipedia.org/wiki/Финский_язык

Link to comment
Share on other sites

Йумалла и сега го ползваме , и други думи има в същия вид като сега, има и такива които са изписани в съвсем различен вид. проблема е че в Естонските територии , когато са решили да ползват своя си език на селячеството , бил е подобен. Истински финландци не могат да кажат какво е това, казват има някакав строеж като на стар шведски ,протестан. немски, с думи подобни на тяхни, разбират думи. Стар естонски и стар финландски си приличат повече от сега.
Едно време центъра на общността е бил на юг и малко на исток, включва окупирани сега територии от Русия и естонски такива. Единствения начин е някой специалист да се произнесе.
Link to comment
Share on other sites

От особенностите на изписване на думите и аз сега съм на мнение -религиозен стар финландски, разрових се и от финландски писания казват изписването примерно на бога като , Jummala е характерно след като е създаден някакъв писмен местен език на финландските територии , карелия, окупираните територии, старите шведски територии и тея чак до естония.
Кой знае кога е писана книгата, вероятно е от годините на княжество Финландия , не ми се вярва да е от шведско време.
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Пише Исус (Jeszus) и Христос (Kristusz) на няколко места, определено е богослужебна книга на естонски или фински, но с някакъв правопис от 19 век?!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...