Отиди на
Форум "Наука"

Трета обща докторантска конференция


Recommended Posts

  • Администратор

Представяне на резултатите от проект за подкрепа на докторантите по социални и хуманитарни науки в Софийския университет и

Трета обща докторантска конференция

post-6-0-38815800-1363703521_thumb.png

Уважаеми колеги,

На 21 февруари от 10.30 ч. в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще се проведе Трета обща докторантска конференция по проект „Интегрирана програма за обучение и подкрепа на докторантите по социални и хуманитарни науки в СУ”.

Преди това, в 10.00 часа в Конферентната зала екипът на проекта ще представи пред медиите осъществените дейности по проекта и възможностите, които бяха предоставени на младите изследователи.

Докторантската конференция ще започне с публична лекция на декана на Философския факултет на СУ проф. д-р Димитър Денков на тема: „Субект, обект, проект“, последвана от дискусия.

По-късно през деня конференцията ще протече в пет панела – „Идентичности“, „Комуникации“, „Политики“, „Литература“ и „Политика и философия“.

В продължение на 3 години (2012-2015 г.) хуманитарните факултети на Софийския университет изпълниха проект „Интегрирана програма за обучение и подкрепа на докторантите по социални и хуманитарни науки в СУ”, насочен към подобряване на условията за работа на своите докторанти. Реализиран бе комплекс от мерки, насочени както към материалното обезпечаване на младите изследователи, така и към възможностите им за научно израстване: чрез участие в национални и международни форуми, чрез публикации в тематични сборници и посредством включване в различни форми на подготовка: специализирани курсове, летни школи, индивидуални консултации с професори на Университета.

Конкретни измерения на постигнатите резултати:

- Повече от 170 души получаваха допълваща месечна стипендия в продължение на проекта.

- Над 50 докторанти се възползваха от възможността да осъществят научни визити, да се включат в летни курсове или конференции, организирани от водещи европейски университети. Най-силен бе интересът към академични форуми и работни посещения във Великобритания, Франция и Холандия.

- Тридесет научни визити обхванаха 40 чуждестранни научни институции (университети, библиотеки, музеи, архиви и др.).

- Общо 29 докторанти се включиха в летни училища или конференции, организирани от реномирани институции, сред които University College of London, Heidelberg University, Hague Academy of International Law, Europeum Institute for European Policy (Prague) и др.

- По заявки на участниците в проекта бе осигурен значителен обем научна литература, която ще остане на разположение във фонда на Софийския университет и неговите факултети.

- Публикувани бяха три специализирани сборника с текстове на докторанти под методическото ръководство и рецензията на утвърдени преподаватели от Софийския университет.

- Възможност за изява бе дадена и в тематичен брой (брой № 15, януари 2015 г.) на електронното списание „Реторика и комуникации“, под редакцията на проф. Иванка Мавродиева и доц. Мария Стойчева – ръководител на проекта. Той е достъпен за свободно ползване на страницата на списанието: http://rhetoric.bg/.

- Проведени бяха специализирани занятия и семинари, отворени за всички желаещи да разширят хоризонта на своята подготовка в рамките на докторските програми: „Идентичност и идентичности“, „Езиковото богатство на града“, „Интердисциплинарни методи в социалните и хуманитарни изследвания“ и др.

- Традиционната лятна школа на Философския факултет в гр. Китен стана възможна благодарение на финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007-2013“. Докторантите от интегрираната програма получиха възможност да обменят идеи със свои колеги от Ягелонския университет в Краков (Полша), Университет „Matej Bel“ в Банска Бистрица (Словакия), Палацки Университет в Оломуц (Чехия), Католическия университет „Петер Пазмани“ в Будапеща (Унгария), Университета в Шкодра (Албания) и Европейския университет „Виадрина“ във Франкфурт (Одер, Германия).

В края на проекта очакванията на студенти и преподаватели са насочени към новия програмен период 2014-2020 г. и секторната Оперативна програма „Образование и наука за интелигентен растеж“. Надеждата е, че тя ще отвори адекватни възможности и ще създаде устойчивост на установените добри практики за надграждане на докторантската подготовка както в рамките на СУ “Св. Климент Охридски“, така и в полето на неговата хуманитаристика.

Повече информация за проекта може да бъде намерена в страницата на Интегрираната програма: https://phdsu.wordpress.com/.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...