Отиди на
Форум "Наука"

Симетрии в природата, науката и изкуството


Recommended Posts

  • Администратор
Публична лекция на доц. Леандър Литов
/Събитието се реализира в рамките на Платформа „Наука и Изкуство”/
06 април 2015 год., понеделник, 19.00 часа
Нова конферентна зала, Северно крило, Ректорат на СУ
На предстоящата сбирка доц. Леандър Литов (Физически факултет, СУ) ще изнесе лекция на тема „Симетрии в природата, науката и изкуството“. Лекцията включва популярен обзор на използването на симетриите в процеса на опознаване на материалния свят и създаване на негови модели. По-подробно ще бъде разгледано приложението на принципа на симетрията във физиката и ролята му за разбирането на структурата на пространство–времето и материята. Ще се акцентира и върху важността на познаване на механизмите на нарушение на симетриите. Ще бъде разгледано използването на симетрии в различни форми на изкуството и механизма на формиране на понятие за красиво. Ще бъде обсъдено и отношението симетрия – асиметрия.
Фондация за изследвания в областта на науката и изкуството “Rе:”, съвместно със СУ „Св. Климент Охридски“, Национална художествена академия, Национален Център за Суперкомпютърни приложения и ЦЕРН, работят върху създаването на платформа „Наука и Изкуство” в България. Целта е изграждане на методология, обединяваща изследванията, провеждани на атомно и молекулярно ниво, в симбиоза с неврология, психология, музикално, танцово, театрално и визуално изкуство. Заедно по този проект работят учени (физици, химици, биолози, медици и др.) и хора на изкуството (артисти, балетисти, композитори, художници). Идеята е да се изработи единна платформа, която по атрактивен начин, чрез включване на сетивни възприятия и активно участие на зрителите в познавателния процес, да породи интерес към съвременните наука, технологии и изкуство.
В рамките на тази обща програма през ноември 2014 г. беше основан клуб за наука и изкуство „ЗаЕдно“. Основна задача на този клуб е да организира лекции, семинари и дискусии, на които хората на науката и изкуството да се срещат, за да се научат да говорят заедно, да се опознават и обединяват около една кауза. Целта е да се направят първите стъпки по пътя на обединението на науката и изкуството в едно цяло, такива, каквито винаги са били – висше достижение на търсещия човешки дух, т.е. да се поставят основите на един нов ренесанс.
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...