Отиди на
Форум "Наука"

Истинската Източна Германия Прусия, Померания, Силезия,Нойбранденбург


Monarh

Recommended Posts

  • Потребител

Когато българинът чуе Източна Германия, веднага се сеща за бившата Германска демократична република. Истината обаче е друга - ГДР е Централна Германия -Mitteldeutschland, а реалната Източна Германия е днешната Северозападна Полша и спадащата към Руската федерация Калининградска област. Това са т.н. Източни области - Ostgebiete , които са били част от Германия до 1945 г., когато съгласно решенията на Потсдамската конференция те са дадени на Полша и СССР, а милиони немци биват прогонени. Прусия, Померания, Силезия, Позен, Нойбранденбург са заселени от германци - народ на занятчии, търговци и воини, още през Средновековието в хода на т.н. Източна колонизация - Ostsiedlung и походите на ,,Дер Дойче Орден" или Тевтонският Орден. Така например Познан е Позен, Гданск е Данциг,Колобжек е Колберг, Вроцлав е немският Бреслау, който оказва съпротива на Червената армия чак до 6 май 1945 г., а днешният Калининград е Кьонигсберг - буквално ,,Кралската планина". От Източните области произхождат значими личности от немската история като Имануел Кант или героят от Първата световна война и президент на Ваймарска Германия фелдмаршал Паул фон Хинденбург. За съжаление немското правителство на Кол през 1990 г. потвърждава границата по Одер-Нейсе(преди това, доколкото си спомням, има потвърждаване през 70- те години от правителството на Вили Бранд от ГСДП като част от неговата Източна политика. Той е известен с падането си на колене във Варшавското гето Warschauer Kniefall), а бежанците не са обезщетени и до днес. Накрая искам да отбележа, че уважавам както немците, така и поляците, а още повече руснаците, но за тези неща трябва да се пише, защото историческата истина го изисква.

Deutsches-Reich-1871-1918zu1937.jpg

Карта на Втория германски райх -1871 -1918 г. Източните области са на изток от река Одер

Клип 1 : Провинциите на Източна Германия
Клип 2 : Съединена Германия

Клип 3 : Немското малцинство в Източна Прусия

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Петров, от последния ви абзац лъха на носталгия. Историческа несправедливост към германския народ или........... http://en.wikipedia.org/wiki/File:Baltic_Tribes_c_1200.svg и http://en.wikipedia.org/wiki/File:Prussian_clans_13th_century.png Тевтонците са подложили горките пруси на класически геноцид. Това не са изконни германски територии, споко. Какво да кажем ний с гайдите - Северна Добруджа..

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

А как според теб следва да се нарече случилото се с немците от Судетите, Померания и Силезия след 1945? Етническо прочистване и геноцид според мен са най точните термини. Интересно обаче, защо "демократичния запад мълчи за тези престъпления на кървавите комунистически режими"? Според мен, защото и в САЩ и Великобритания смятат, че е добре германците да си получат, все пак те са загубили войната...

Други факти също са удобно забравяни, защото не пасват в картинката. Например през 1918-19 поляците устройват етническо прочистване и кланета над немците в долна силезия. Когато немското правителство иска да прати войски да защитят сънародниците им, съюзниците заплашват Германия с окупация. Прочее насилия над немците в Полша се извършват чак до 1939, но разбира се, за тях се мълчи, не е удобно невинната жертва Полша да се окаже не толкова невинна.

Прочее, насилия са оказвани и над немците в Чехословакия, за което също се мълчи, все пак лошия е Хитлер, не върви някакси.

А най много се мълчи за етническите прочиствания в следвоенните Полша и Чехословакия и за насилията на англо-американските войници. За съветските по се пише, все пак те са комунисти, те може да извършват насилия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Съгласен съм с Фружин, обаче прогонването на немците не е дело само полските и чехословашките комунисти, в Чехословакия то се извършва със санкцията на демократичния президент Едвард Бенеш - през 1945-46 г. компартията все още не е завзела цялата власт в страната, има негови укази, с които немците са лишени от земята си, в Полша ситуацията е подобна. В крайна сметка каква вина имат обикновените немци за престъпленията на Вермахта и СС ?! Не съм казвал, че това винаги са били немски земи.

Редактирано от Петър Петров
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Абе не съм съгласен за Северна Добруджа, имаш ли данни за населението и при Османското владичество и по-рано...

Става въпрос за историческа легитимност - от създаването на държавата тази земя е била неизменно в състава и. (Когато я е имало де) Бившите източно германски земи, сега в състава на Полша и Калинградска област са били населени от пруси. От които само името е останало, а те отдавна са спомен благодарение именно на немците.Последния истински прус умира в началото на XVIII век. Та в общи линии каквото почукало такова се обадило.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Ми те и българите заемат Мизия незаконно и прогонват законните и местни ромейски власти и население. И като така, всички вкупом да си събираме багажа за северен Афганистан и да връщаме територията на законния и собственик-Гърция.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Абе да си го кажем обобщено- тези територии са били населени вече с германци при откъсването им от Германия, така че никой друг не е имал право на претенции към тях по това време. Така че станалото си е несправедливост към немците...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

така че никой друг не е имал право на претенции към тях по това време.

Не съм съгласен. Поляците са тези които имат право на претенции. [post=http://en.wikipedia.org/wiki/Partitions_of_Poland]немската ножица реже юнашки натурални полски парчета. Обърни внимание на таблицата. Три подялби на Полша. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:First_Partition_of_Poland1772.png Град Позен преди да стане такъв е бил отново Познан- столица на Великополша - изконна полска земя.Немците - австрийци и прусаци - първите заграбват Малополша (Краков), другите Великата. http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Polska_960_-_992.png ( Прилагам линкове към карти, извинявам се не мога да ги постна като изображение директно да се показват) На тази карта на Полша от X век, границата е почти като с ГДР-ето. Та голяма част от така наречената Източна Германия лежи на бивши полски територии. Е как да няма реваншизъм и претенции у поляците. Фружин - законните ромейски власти отдавна са минало, нямат "живи" наследнци, следващите на опашката сме ние. Добруджа /Малка Скития, Долна Мизия/ винаги е била българска територия,от самото и създаване. Близо до ядрото на държавата. Исторически и географски тя си е българска и никой не е оспорвал или имал претенции към нея. До 1878г., когато е дадена като компенсация на Румъния, заради Бесарабия. След това аспирациите на Букурещ към Южна са отново за компенсации заради власите по македонско .....Извинявам се за ОТ, просто сравнение между загубени/отнети земи

.
.
Редактирано от Евристей
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Фружин - законните ромейски власти отдавна са минало, нямат "живи" наследнци...

Чак пък да нямат... ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Евристей, подобно на поляците ние губим споменатата Северна Добруджа и ред други територии, но в тях се извършва силна промяна на етническия състав, т.е. в тях няма вече българи. Затова и не може да имаме претенции към тях, защото евентуална анексия на тези територии би срещнала жестока съпротива от страна именно на местното население. Така и с поляците, от един момент нататък техните претенции стават неоснователни, в съответните територии всичко полско отдавна е асимилирано и затрито. А за ромеите- ами т.к. в ИРИ официалният език е бил гръцкия, то днешните гърци могат да се явят някакви културни наследници, да не говорим и за "Мегали идеята". Така че да си стягаме багажа по тази логика и да се изселваме поне на територията на Стара Велика България около Северен Кавказ, прав е Фружин.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

По всичките тия логики всичкото хомо сапиенс да си стягаме багажа и да се връщаме в Източна Африка ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз не казвам, че сега някой към някого трябва да има претенции. Свърши тая. Пито платено. Мисълта ми е , че не са за съжаление германците, сега пък тези земи за си полски, реполонизирани и кьорав немец няма там. В наши дни всичко опира до материалното благосъстояние. Кой луд добруджанец ще иска да се присъедини от просперираща Румъния към обедняваща България. Ако бяхме богати като Швейцария, макетата щяха да имат поне дузина булгарофилски партии, съюзи, алианси пледиращи за незабавно обединение . Печелейки > 90% барабар с албанците. Не изключвам и хипотетично– Полша се срива икономически и целия и Запад да си "спомни" за немските корени. То до неотдавна някоя от балтийските държави си припозна Швеция като майка...ама хайде да не оспамваме темата.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Е те са били и времена коато Западна България е започвала от Белград а Дунав е била река в Централна България но има ли смисъл да плачем за тях?

Редактирано от resavsky
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

За съжаление живия живот не е холивудски филм където имаме добрия (запада), лошия (Хитлер) и злия (СССР). Хитлер може и да е започнал, но бомбардировките над Хамбург и Дрезден са също толкова гнусни и античовешки колкото и концлагерите на Хитлер. Обаче за едните се мълчи, а другите се раздухват до Бога. Германците от Полша и Чехословакия го отнасят по пълна програма, това е престъпление против човечеството, геноцид и прочее. Може да не е приятно на "демократичната общественост" но е истина.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Или пък бомбардировките на София - пълно варварство и напълно ненужна жестокост.

Редактирано от resavsky
Link to comment
Share on other sites

Гърция няма нищо общо с Римската империя, между другото.

Съвсем не вярно твърдение.Ако врвим така, кой има общо, голяма част от италия също няма общо, църквата и Ватикана също.
Всички земи и население , които са били част от Империята, държавата имат много общо, те са били тази държава, това е тяхна история, както примерно аз съм част от Османската империя , както и от гръцката, българската държави.

Имам интересен случай, един приятел , който произлиза от тея територии, били немски сега Полски. Неговата е много сложна , по майчина линия , баба му е германка, живяла години в днешна Русия, просто е била принудена да бъде там, но е родена в споменатите територии.Дядото, баща на майката е поляк. По бащина страна ми е <роднина>, няма да спомена от кои народи, но от тея дето оцелелите имат номер на ръката.Положението им винаги е било сложно, възпитан и обучен в различни светогледи, от дете немски,полски, руски и още 2 езика, високо образован, на възраст сега казва интересни неща.........

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...