Отиди на
Форум "Наука"

Книгата на промените


Recommended Posts

  • Потребители

"Идзин“, или „Книгата на промените“, и днес се ползва със същата важност както при появата си преди 5-8000 години. Съдържайки основополагащите принципи на китайската философия, тази книга заедно с Библията и Корана е една от най-изучаваните творби в света и е почитана заради великите проникновения между страниците й.

6906-13961-thickbox.jpg

„Идзин“, която представлява пътеводител за предсказване и морален съветник, е цен­трален елемент в китайската и другите азиат­ски култури. Тази книга и основните даоистки принципи, които са опора на философията й, също така формират значителна част от учението фън шуй, китайската медицина и повечето бойни изкуства. Чрез тълкуване на „Идзин“ могат да бъдат взети ключови реше­ния за войната, любовта, търговията и много други лични и политически проблеми.

Според даоистките принципи във вселе­ната съществува непознатото, което се нари­ча дао и е представено от символ, който включва основната универсална противопо­ложност на Ин и Ян. Тези две универсални сили са обединени от вечна промяна и пред­ставляват идеята, че дуализмът и поляр­ността постоянно са в движение и промяна – нищо не е само добро или лошо, всички неща се движат неспирно.

За даоистите истинската добродетел се появява в резултат на баланса и хармонията във вселената – идея, която се съдържа и в будистките вярвания. Структурата и възпри­етите практики на „Идзин“ водят началото си от Ин и Ян – Ин е представен от две къси линии, а Ян от една по-дълга и по-плътна линия.

Най-ранните записки за практикуването на „мъдрото предсказание“ в Китай включ­ват не само разчитане на пукнатините по кости, които са били хвърлени в огън, но също и тълкуване на резките върху коруба на костенурка. Тези резки съдържат аналогии с подреждането на линиите на Ин и Ян и на първата черупка от костенурка разположението на линиите образува осем триграми.

Тези триграми представят осемте основни сили във вселената. Когато бъдат умножени по осем, те представят всички възможни взаимодействия между силите. Тези шестде­сет и четири фигури от линии, представящи реалността на всички нива, са познати като куа. „Идзин“ включва глава за всеки един от възможните изходи, обяснявайки значението на моделите и давайки възможност за поглед в бъдещето.

Някои вярват, че първият човек, който раз­познава и разбира тази „линейна символна система“ от осем триграми върху черупка от костенурка, е Фуси – легендарният първи император на Китай. Други истории разказ­ват, че Фуси за пръв път забелязва тази систе­ма не върху черупка от костенурка, а отстрани на кон-дракон, който се появява от Жълтата река. Отбелязванията били записани като Хъ Ту, или „карта на Жълтата река“, и тълкувани според едно ранно симетрично подреждане на осемте триграми. Тази система е моди­фицирана от друг митичен император - Ю, който забелязва същата шарка върху черупка­та на костенурка в река Ло. Тогава тази „Луо Шу“ карта е тълкувана според по-късна неси­метрична система, която включва четирите сезона и петте елемента и се отнася до реда на промяната във видимия свят.

Без значение кое е вярно, и двете истории са единодушни, че следващата модификация на системата става в династията Шан между 1766 и 1121 г. пр. Хр. Уън'уан, обикновено наричан „крал Уън'уан“, е могъщ феодал, който е хвърлен в затвора и осъден на смърт от императора на Шан Джоу Син. Говори се, че докато линее в затвора, той изучава триграмите и ги комбинира, за да образуват хексаграми и куа. След това назовава шестдесетте и четири хексаграми и ги организира в сегашния им начин на подредба, а също така осигурява и голяма част от придружа­ващия обяснителен текст.

След като прекарва една година в затвора, крал Уън'уан е освободен и разкрива открити­ята си и модификациите на сина си. По-късно синът му ги добавя към съществуващата сис­тема, а самият той става основател и упра­вител на династията Джоу, след като сваля от трона Джоу Син. Затова тази версия на книгата обикновено е наричана „Джоу'и“, или „Книга на промените на династията Джоу“.

Последната модификация и съответно днешното наименование се установяват през 5 г. пр. Хр. Кунфудзъ (Конфуций) изучава „Джоу'и“ и добавя допълнителен философ­ски коментар, като по този начин подплатява даоистките принципи с конфуцианските идеи.

Съществуват два основни метода за чете­не на „Идзин“, като и двата съдържат в основата си случайно генериране на двойни избори. Традиционният метод е сложен про­цес, включващ боравене с петдесет изсъхнали клечки, като получените форми обозначават определена последователност от хексаграми.

Простият и по-често използван метод включва хвърлянето на монети. Горната стра­на на монетата, след като тя падне, се свързва с Ин или Ян линия, която на свой ред представлява последователност от хексаграми.

Въпреки че около двете системи има много спорове, защото те предлагат много различаващи се модели на разпределение на линиите на Ин и Ян, и двете техники са почитани и широко използвани като методи за предсказване и напътствие.

За пръв път Западът се запознава с „Идзин“ през 1882 г., когато Джеймс Лег прави първия превод на английски език. Но Лег не е съгласен с оракулската функция на книгата и тя не предизвиква особен интерес, докато Юнг не спира вниманието си върху нея. Юнг открива, че консултирането със свещена­та книга по най-различни въпроси води до смислени и изненадващо точни проникнове­ния. Впоследствие той записва тези открития във въведението към немския превод на кни­гата от 1929 г. Когато най-после е преведена на английски език под заглавието „Идзин“, или „Книга на промените“, през 1949 г., тя е приета с голям ентусиазъм и все още е широко използвана и изучавана.

Днес „Идзин“ продължава да бъде високо ценена по целия свят заради забележителните й пророчески и напътстващи качества. Макар че ранната й история е предмет на дискусии, това не повлиява на популярността й и вероятно това древно източно пророческо писание ще продължава да бъде обект на интерес в продължение на дълги години от страна на търсачи на истината заради мистичната мъдрост, която се съдържа в него.

КНИГА НА ПРОМЕНИТЕ ГАДАЕНЕ ПО И ДЗИН: http://www.virtualnabiblioteka.com/images/upload/books/Drugi/gadaene.pdf

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...