Отиди на
Форум "Наука"

Българската армия днес


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Днес се заех да редактирам един текст на руски за нашата армия, там имаше доста глупости, но това послужи за повод да се разровя. Ето до какво достигнах. Част от информацията е стара и само може да се предполага какво е днес.

От 2004 България е член на НАТО и е подложена на силни съкращение, при това без почти никакви замени. Техниката е стара и произведена преди всичко в СССР, Чехословакия и самата България. Тя е силно остаряла, а закупката на нова западна техника носи единичен характер и при това не винаги се закупува нова техника, а често втора ръка.

СУХОПЪТНИ ВОЙСКИ

Бойната част се състои от две механизирани бригади (2ра и 61а) и 68 бригада специални сили. Всяка от механизираните бригади има по 4 механизирани батальона, артилерийски дивизион и зенитен дивизион. Бригадата специални сили има батальон парашутисти, батальон специални сили и планинска рота. Също има и арилерийски полк съставен от 3 артилерийски дивизиона. Освен тях инжинерен и транспортен полкове.

От ракетното оръжие България съхрани 18 пускови установки на ракетите "Точка". България разполага с 80 танка Т-72 и още 80 танка които са консервирани. Какво става с останалите танкове Т-72 не е ясно. Те са предназначени за продажба. Бронирани машини. На разположение са 12 БРДМ-2, Води се, че имаме 114 БМП-23, но това не е така. Това е общото число произведени машини, а част от тях със сигурност са нарязани. За тях скорошни данни не намирам, което може да значи, че са снети от въоражение. Имаме общо 30 БМП-1 и още 80 на съхранение. Данните са стари и се нуждаят от проверка. Още на въоражение са 150 БТР-60 и още 800 на съхранение. Информацията е много стара и обхваща всички БТР-60 доставени в България, най вероятно ако не всички, то почти всички от машините на съхранение са унищожени. Освет тях, още 150 МТЛБ и още 800 на съхранение. Отново много стари данни. Единственото по ново което намерих е, че България има всичко 100 МТЛБ. Да не забравяме най новите 7 машини М1117 които са американски.

Артилерия

В миналото България е имала общо 686 САУ Гвоздика, днес от тях на въоражение са 48 и неизвестно число на съхранение, ако вече не са унищожени. Общо сме имали 150 гаубици Д-20, колко от тях са останали е неизвестно. България е имала 300 РСЗО Град, от които 100 са на въоражение, а 200 на съхранение. По последна информация България има всичко 126 машини, от които неизвестно колко на съхранение. Имали сме и над 200 самоходни минохвъргачки, за които не намирам нищо ново, най вероятно са снети от въоражение.

Противотанкови оръжия

Имали сме 300 Конкурс и 220 Фагот, колко от тях са останали днес и останали не се знае.

ПВО на войските

Включва 24 ЗРК Оса и 128 Зу-23-2

ПВО на страната.

В миналото сме имали 30 броя С-125 Нева, колко са останали днес не е ясно. Не е ясна съдбата на 1 дивизион (10 броя) С-200, може би е снет от въоражение. Имаме и 1 дивизион С-300. В миналото сме имали 24 броя Куб, колко от тях са останали не е известно.

ВВС

Днес България има 15 МиГ-29 от които 3 учебно бойни, теоретически има 16 Су-25 но от тях летят единични бройки. Имаме и 6 учебни самолета РС-9. Наскоро всички МиГ-21 бяха спрени от полети като силно износени и са на съхранение.

ВМС

Две фрегати Вилинген, 1 фрегата проект 1159, две противолодъчни корвети проект 1241.2Э и неустановен брой миночистачи в най добрия случай 10, в по лошия едва 4.

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Модератор Военно дело
Численост – 26 000 души, танкове – 80, бойни бронирани машини – 280, артилерийски системи , калибър над 100 мм – 96 бр., бойни самолети – 16, бойни вертолети – 6, бойни кораби – 6 .

Танковете са Т-72, но не са 80, а 40 другите 40 са на съхранение. Състоянието на танковете е много интересно. Административно танковите части са в състава на механизираните бригади, но дефакто са самостоятелна част. Въпросните бойни бронирани машини са 12 БРДМ-2, МТЛБ и БТР-60, не ми е известна съдбата на БМП-1, може и вече да са свалени от въоражение. Артилерийските системи над 100 мм са известните САУ Гвоздика 122мм, Д-20 152 мм и РСЗО БМ-21 Град. Самолетите които са 16 са МиГ-29, освен тях имаме и няколко Су-25. Бойни вертолети -6, реално 0, отдавна приземени. Корабите ни са двете белгийски фрегати /третата е за части и никога няма да излезе в морето/, една руска фрегата и два руски противоподводни кораба.

Какви са плановете?

Авиацията иска нови изстребители 8 или 12. Поддръжката на Су-25 е по лесна, защото ремонтите се правят у нас, но МиГ-29 изцяло зависи от добрата воля на Русия. Флота иска снемане от въоражение на трите руски кораба и замяната им с три други. Засега им е казано пари нема.

За сухопътните войски се придвижда ремонт на БТР-60, което е все едно да модернизираш жигула.

Редактирано от Frujin Assen
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Националната сигурност на България лежи на няколко реда от договора с НАТО. Туйто.

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Има една книга на о.р.майор Зур "Унищожаването на Българската Армия черна книга за българската армия" много интересно четиво. Съвета ми е да я намерите и прочетете

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Без военна техника на парада за Гергьовден
600 пешаци ще набиват крак на жълтите павета навръх Деня на храбростта и българската армия вместо танкове и бойни машини, съобщава „Телеграф”. Няма пари за техника за 6 май, затова ще изкараме бойците, те са най-големият ни капитал, разкриват от МО. За сравнение миналата година маршируваха едва 300 войници, а парадът беше определен като „постен”. Единствената техника на гергьовденския парад ще бъде хеликоптер Ми-17, който ще прелети над строените рейнджъри и гости. За първи път крак ще набиват курсантите от Националния военен университет. Със сигурност трима нови генерали ще се окичат със сърмени пагони на Гергьовден, като бройката може да нарасне до 6 души.
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

То и да изкарат всичко, което все още мърда от гореописаното пак ще е кратко и постно. Миналата година чакахме предсмъртното прелитане на авиацията ни поне, ама се оказа, че разкъсаната облачност над София е по-велика сила от бойната ни авиация.

Колкото до маршировките - командваше ги контраадмирал, смешни си бяха, имаше разминаващи се, почти всички офицери с шкембета...радвам се, че тая г. се падам на работа тогава и ще си я спестя тая печална пародия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Мхм време е за възстановяване!

За Онези е време за закриване ! Стой и гледай. Миг-21 спряха да летят. Миг-29 са наред. И ще патрулираме с Пилатусите или с Кугърите , които ще бъдат Гълъбчетата на мира.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Още данни. Оказа се, че 4 учебни самолета Л-39 са вдигнати и летят. Което е добра новина. Срока на годност на МиГ-29 изтича на сакралната дата 9 септември 2015. Навярно това е датата след която България след спирането на руските самолети МиГ-29 и Су-25 и вертолетите Ми-17 ще остане само с транспортна авиация в състав 12 кугъра (невъоражени), 3 пантер (невъоражени, но с теоретична възможност ако се купи оръжие да се въоражат с противоподводниково и противокорабно оръжие), 6 бел 206 (учебни), 4-6 Л-39 (учебни), 6 рс-9 (учебни), 3 спартана (транспортни).

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Последното, което се чу е че военния министър все пак щял да "моли американците да ни подарят техни стари изтребители", визират се Ф-15 като най-вероятен варянт.

И изказване на Бойко от миналата седмица, че тая година било криза и трябвало да се оправят дългове и пенсии, така че реформата в армията можела да започне през 2016. А също и обвини миналите правителства, че "купували хеликоптери и фрегати без въоръжение", демек очаква се да направи нещо по тоя въпрос. Ама какво ще стане - ще поживеем и ще видим.

И за изпроводяк един резил от миналия гергьовски парад - главнокомандващия ВВС ген.-майор К.Попов дори не знае устава и марширува погрешно с дясна ръка - десен крак, вместо лява ръка - десен крак.

Не армия, а пасмина!

general-greshen-marsh-6-mai-G.jpg

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

Идеално, не ви трябва армия, за какво ви е, от кого да пази, който и да ви дойде на гости, дори и канибалите от мИнДИЛ, ще е по добре от вашите си аутисти с пагони и без.Предлагам да се закрива, не само армията !

Link to comment
Share on other sites

В територията на Бг. все още има интересна младеж.Освен другите ми привързаности , имам задължения и към съдбата на моя роден край.Там населението е в процес на промяна, разумният път е да я приемем без насилие, хората скоро ще станат наполовина мургави, наше задължение е да им помагаме независимо от тяхната наследственост, те са нашето бъдеще там.За всички ни в ония край е добре да се откъснем от централната власт в Бг и например Турция да бъде гарант за нашата сигурност. Водещо е интересите на населението, другото се жертва.Обещаваме да пазим постигнатото от всички по тея наши земи, от старите времена и от новата Българска държава. Важна е да сме честни и достойни, доброто на хората е над държавността.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В територията на Бг. все още има интересна младеж.Освен другите ми привързаности , имам задължения и към съдбата на моя роден край.Там населението е в процес на промяна, разумният път е да я приемем без насилие, хората скоро ще станат наполовина мургави, наше задължение е да им помагаме независимо от тяхната наследственост, те са нашето бъдеще там.За всички ни в ония край е добре да се откъснем от централната власт в Бг и например Турция да бъде гарант за нашата сигурност. Водещо е интересите на населението, другото се жертва.Обещаваме да пазим постигнатото от всички по тея наши земи, от старите времена и от новата Българска държава. Важна е да сме честни и достойни, доброто на хората е над държавността.

Моля се да се шегуваш....

Link to comment
Share on other sites

Моля се да се шегуваш....

Хммм, нещата не са никак ясни, не са строго начертани. Сдрогуването на хора не е никак лесна и проста работа , масата народ е трудно да бъдат задвижени по начин добре разбран и размислен от тях. По тея причини се замесват патриотизъм, родолюбие, национализъм, религии/традиции,специфики на етноси, идеологии, генетични разни специфики, интереси и пр.Идва момент когато интересите на местните елити и общности като процентни сили надделяват над националните обвързаности, произход и пр.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Без военна техника на парада за Гергьовден
Със сигурност трима нови генерали ще се окичат със сърмени пагони на Гергьовден, като бройката може да нарасне до 6 души.

Армията намалява, а генералите-шкембелии се увеличават. Както върви пенсионната реформа, най-вероятно ще имаме армия със средна възраст 67г. При една война не дай Боже такава армия би понесла повече загуби от естествена смърт, отколкото от противниково оръжие. :cop:

Иначе казано имаме доста по-сериозни проблеми от този, че на голите си тумбаци вече няма да сложим чифте пищови.

България загуби ПСВ и Студената война от липса на ресурси. Ако не се обмислят пак добре разходите ни чака същото. Кой народ ще пази държава, чието население още в мирно време бяга от нея?

Редактирано от Galahad
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

В територията на Бг. все още има интересна младеж.Освен другите ми привързаности , имам задължения и към съдбата на моя роден край.Там населението е в процес на промяна, разумният път е да я приемем без насилие, хората скоро ще станат наполовина мургави, наше задължение е да им помагаме независимо от тяхната наследственост, те са нашето бъдеще там.За всички ни в ония край е добре да се откъснем от централната власт в Бг и например Турция да бъде гарант за нашата сигурност. Водещо е интересите на населението, другото се жертва.Обещаваме да пазим постигнатото от всички по тея наши земи, от старите времена и от новата Българска държава. Важна е да сме честни и достойни, доброто на хората е над държавността.

Лапландец, а дали новото променящо се население ще приеме тази протегната ръка? Ти заявяваш, че ще запази всички традиции. Аз лично не съм убеден в това. Напротив, мисля, че няма да запази нищо. Това, някой друг да ни пази е отдавна правено в България, още след ПСВ се появява идеята, че сме малки и слаби и следва да си търсим покровител. Историята се знае от всички, няма да я разказвам. Само ще кажа, че когато някой си събуе гащите и поиска друг да му ги обуе, обикновено трябва да си приготви и вазелин.

В този смисъл трябва да си оправим армията, а не да чакаме някой да ни "оправи". Със сигурност ще ни "оправят", но не съм убеден, че ще ни хареса.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Населен...не..не знам какво да пиша...НАТО..хубво..но трябва да се внася лепта там..Ма нали с нещо трябва да допринасяме, не да се скатаваме по андрешковски. Ако бягате по андрешковски - ми бягайте бе! Ма така бягайте, че не се връщайте повече в България и въобще не пишете тук!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Има една книга на о.р.майор Зур "Унищожаването на Българската Армия черна книга за българската армия" много интересно четиво. Съвета ми е да я намерите и прочетете

Ето.

Zur-uni6tojenieto.na.bg.armia.pdf

Link to comment
Share on other sites

Лапландец, а дали новото променящо се население ще приеме тази протегната ръка? Ти заявяваш, че ще запази всички традиции. Аз лично не съм убеден в това. Напротив, мисля, че няма да запази нищо. Това, някой друг да ни пази е отдавна правено в България, още след ПСВ се появява идеята, че сме малки и слаби и следва да си търсим покровител. Историята се знае от всички, няма да я разказвам. Само ще кажа, че когато някой си събуе гащите и поиска друг да му ги обуе, обикновено трябва да си приготви и вазелин.

В този смисъл трябва да си оправим армията, а не да чакаме някой да ни "оправи". Със сигурност ще ни "оправят", но не съм убеден, че ще ни хареса.

Не е нужно да се запазват там ваши и наши традиции, важно е помненето за хората преди тях, за нас, за тези преди нас и то дори царства и царе бледнеят пред по малките неща даващи много поводи за размисли. Най вероятно няма да приемат протегнатата ръка, нормално , но и това е без значение.

Все пак от толкова история по нашите земи, на по разумните трябва да им дойде на идея слабостта на нашето разделение, и вероятно някакво желание за промяна.Ние сме примера точно на южните балкани, хилядолетните борби не доведоха до нищо което си струва да бъде пазено до последна капка кръв.Според мен по далечното бъдеще не включва съществуване на народи, нации , религии и пр. каманак , който ни влече към дълбините.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Лапландец, а какъв е образа на ромеите, от които българите са завладели родината си? Агресивни получовеци, които които като орките на Толкин са съществували за да бъдат клани и унижавани от храбрите, но мирни българи. Новите владетели на нашите земи ще имат за нас почти същия отрицателен образ. И никой извън тяхната общност не може да повлияе на формирането на този образ.

Историята е показала едно-много по лесно е да вземаш насила от друг по слаб, отколкото да създадеш сам. Историята е показала, че когато имаш две съседни човешки общности, по силната рано или късно ще вземе насила ресурсите на по слабата, при това обливайки я с помия.

Преди време в темата за първобитните хора се разказа нещо интересно за Папуа-Нова Гвинея. Там редовно си устройват театрални войни. Мъжете от две села се събират на една поляна, застават едни срещу други и започват да се карат, псуват, заплашват, показват мускули и оръжия. След което се разотиват. Но ако се случи, едната група да е видимо по слаба, по силната я напада и започва клане. След което победителя взема всичко на победените и тези които оцелеят са обречени на гладна смърт.

Българската армия в днешния свят изпълнява точно тази роля, размахва страховито оръжие, гледа лошо и се заканва. Но ако другите държави ни усетят, че сме слаби ще ни завладеят, не защото ни мразят, не защото сме по лоши от тях, а просто защото могат. А могат защото нямаме армия.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...