Отиди на
Форум "Наука"

Баалбек


Recommended Posts

  • Потребители

От хиляди години в Баалбек, Ливан, се издигат храмове, устоявайки на упра­влението на различни цивилизации и на пок­лонничеството на много сменящи се богове. Те са били променяни, но благодарение на невероятната им красота и величие нико­га не са разрушени. Всъщност това, което провокира такъв интерес и почуда, е самият размер на храмовете.

post-10610-0-79011400-1429861397_thumb.j

Археолозите от целия свят са озадачени как такива впечатляващи конструкции може да са били построени преди толкова много време.

Първоначално Баалбек е финикийско сели­ще, което в резултат на завоевателни набе­зи последователно попада в гръцки, римски, византийски и след това в арабски ръце. Гър­ците завладяват града през 331 г. пр. Хр. и го преименуват в Хелиополис (град на слънце­то). Разположен на кръстопътя на основните търговски пътища, градът процъфтява и се превръща в голямо религиозно средище.

post-10610-0-26053500-1429861397_thumb.j

Обикновено такива многовековни кон­струкции, издържали на напора на времето, са построени от камък с очевидното намере­ние да се славят с дълготрайност и Баалбек не прави изключение. Всъщност този градеж е осъществен с най-големите дялани камъни в света. Някои от тях са толкова големи и са добити от толкова далеч, че експертите са озадачени не само как са пренесени, но и как е построен храмът.

Причината за изключителната големина на камъните се крие във финикийската традиция, която налага платформата да се със­тои от не повече от три слоя камъни. Когато за построяването на този храм е предложена обширна площадка, древните архитекти си дават сметка, че им предстои работа в нечу­ван дотогава мащаб.

post-10610-0-12263400-1429861398_thumb.j

Всяващият страх обхват на задачата изобщо не ги възпира и те се заемат с дялането на това, което всъщност представлява колосал­ни тухли, изсечени от солидни скали. Някол­ко от тези камъни се намират на западната страна на платформата, в част, наречена „Трилитон“, кръстена на трите най-големи каменни блока. Камъните са дълги около 20 м, високи - 4,5 м и широки - 3,6 м, като всеки един от тях тежи около 800 тона. За сравне­ние тези камъни са четири-пет пъти по-големи от камъните в Стоунхендж и приблизи­телно триста пъти по-тежки от използваните за построяването на египетските пирамиди.

Удивителното е, че най-големият от камъ­ните е даже още по-тежък - повече от 1000 тона. С теглото и размерите си този „камък на бременната жена“ би могъл да подложи на изпитание дори най-големите кранове, съществуващи днес. Но той остава на място­то си, тъй като строителните работи спират, преди да бъде използван.

Освен факта, че огромните каменни блоко­ве са транспортирани на повече от километър от каменоломната и след това са издигнати на повече от 7 м височина до окончателното си местоположение, те са съпътствани и от още една загадка. Демонстрираното май­сторство при изграждането на конструкция­та е изключително - камъните са подредени толкова прецизно, без изобщо да е използван хоросан, че между тях е невъзможно да бъде подпъхнат и най-тънкият предмет.

Мащабът на Баалбек до такава степен разпалва въображението на хората, че всяка от последователно установилите се култури на това мястото свързва „Трилитон“ с някой популярен мит - за исполини, за библейски фигури или дори за извънземни същества.

Каквото и да е обяснението за построява­нето на този огромен монумент, вероятно Баалбек и за в бъдеще ще продължава да привлича безброй посетители. Те както хиля­дите преди тях ще се учудват на красотата на този забележителен древен монумент, който внушава доста предположения за възмож­ностите на човешките способности.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...
  • Потребител

Темата е доста стара и май към нея няма особен интерес. Нещата написани във въвеждащата публикация не са съвсем така, даже въобще не са така. Уверил съм се с очите си защото аз съм един от малкото българи посетили това място. Ако има интерес мога да споделя видяното.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Добре, първо снимката на камъка който между другото е около 1200 тона  Въобще не е актуална. Отдолу под него немски археолози разкриха два доста по големи

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

аха, и смяташ че извънземните са ги накачулили?

 

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

 В нета има информация за германските разкопки.

През лятото на 2014 г. Ориенталският отдел на Германския археологически институт извърши разкопки в каменната кариера на Баалбек.................

.........Под "Хаджар ал-Хибла" и непосредствено до него има още един мегалитен каменен блок, дори по-голям от първия: измерва се около. 19,60x6x5,5m. За да се определи точната височина, окопите трябва да се разширят в една от следващите археологически експедиции на обекта. Вторият блок тежи 1650 тона. Археолозите стигнаха до заключението, че блокът е предназначен да бъде транспортиран, без да се реже. Това означава, че е най-големият известен древен каменен блок."
 10477896_10202744559165415_2062372276491
 https://hiddenincatours.com/baalbek-lebanon-recent-excavations-reveal-cut-1650-ton-stone-block/

Редактирано от vvarbanov
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...