Отиди на
Форум "Наука"

Видове наказания в българските възрожденски еснафски организации


Recommended Posts

  • Потребители

http://www.nbu.bg/PUBLIC/IMAGES/File/departments/law/Spisanie/1_2010/3_petj%20nedeleva.pdf

Еснафът бил най-обхватната обществена и стопанска организация на територията на Османската империя. Той бил подкрепян от държавата поради социални и финансови съображения, търсен от населението като професионална и социална опора и като правораздавателна институция. 2 Еснафските организации получили свобода да произвеждат и продават, да контролират количеството и качеството на стоките, да определят цените им, да избягват нелоялната конкуренция помежду си. Наред с това те се организирали свободно, уреждали и правораздавали по всички еснафски спорове и дела. Автономията, с която разполагали, и задължителната помощ, която получавали от държавата, им предоставяли реална възможност да избягват и дори да се противопоставят на беззаконията на местните власти. Всеки един институт, независимо от периода, в който съществува, има нужда от санкцията на официалната власт. Такава санкция за еснафските организации в Османската империя, включително и българските, бил ферманът на Мустафа Хан ІІІ, издаден през 1773 г. Той имал функцията на регламент, който давал общата рамка на устройството и дейността на еснафите, имал за цел да узакони техните правомощията и традиционни наредби, съществували още от „старо време”.3 Ферманът съдържал разпоредби по важни въпроси, касаещи статута и дейността на занаятчиите: различни етапи на обучение, тестир, откриване на самостоятелен дюкян, управителни органи, правораздавателни правомощия, наказания и пр.

Продължава

--------------

Интересното за мен е дали преди фермана на Мустафа Хан III еснафът и еснафлъкът в Османската империя са били регулирани, и как по-точно..

Редактирано от Р. Теодосиев
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Добри неща е оставил за нравите и бита на еснафите Иван Хаджийски.

http://www.helikon.bg/author/%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD%20%D0%A5%D0%B0%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8_1648/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Статията е доста объркана. Това, дето е събрано като цитати е добре, ама това около него не е.

Еснафите са гилдии. Сега също има такива сдружения - на лекарите, на нотариусите, на адвокатите и т.н. Османската империя е била силно централизирана, но на най-ниско ниво е била много по-демократична от България от 1944г. та до сега. Еснафите подобно на сегашните гилдии са професионални саморегулиращи се сдружения. И сегашните камари, съюзи и т.н. могат да налагат санкции на членовете си при нарушения, вкл. изключването. Телесните наказания сега ги няма, но сега не се практикуват и в училищата, а по онова време си е било основен възпитателен метод. Общо взето нещата не са добре обяснени и вероятната причина е, че който е писал статията не е бил много наясно. Иначе списъкът с литература вече е нещо полезно.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...