Отиди на
Форум "Наука"

Феномени на биологията


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Животът явно няма да спре да ни изумява. Интересно обаче, че този случай не е особено популярен и разучен, а поражда лавина от въпроси.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

В историята на човечеството винаги е имало хора, които са се отличавали от останалите заради изключителните си физи­чески аномалии. Въпреки че в миналото обществото често е осмивало и се е отна­сяло зле към тези, които изглеждат толкова различно, днес подобно отношение изобщо не се толерира.

Но безкрайният апетит на света за нещо странно и необичайно изкарва много такива хора под прожекторите и някои дори стават знаменитости. Един такъв пример е т. нар. „човек слон“. Историята понякога създава необикновени личности, чието съществуване е пълна загадка.

Такъв е Паскал Пинон, който добива известна слава в началото на XX в. В про­дължение на три години той сполучливо изпълнява ролята на звезда в атракцията на цирка „Селс-Флото“ благодарение на факта, че има две глави - състояние, познато като „краниопагус паразитикус“. Вместо да има две шии, втората му глава стърчи от горната част на черепа му и е около два пъти по-малка от основната му глава.

В рекламите на пътуващото шоу Пинон е мексикански работник, който избягал от родината си, като последвал генерал Пършинг до Тексас, след като нашествията на мексиканския бунтовник Панчо Вила уни­щожават прехраната му. Пинон твърди, че втората му глава можела да функционира независимо от другата, както и че зрението и обонянието й функционирали. Той поддържа и че до 20-ата си годишнина можел да гово­ри с устата на втората си глава, но тогава претърпял удар, след който главата му оста­нала неподвижна и в състояние на атрофия.

Медицинската наука се отнася с подозре­ние към твърденията му, тъй като те значи­телно се различават от наблюдаваното до този момент или след това. Макар да има и други случаи на хора, родени с две глави, не е известно те да са съществували в този вид физическо образувание. В много редките случаи, когато това се е случвало в минало­то, втората глава винаги била разположена наобратно върху основната глава, така че двата черепа били свързани. Пример за този ефект на „огледалния образ“ може да бъде видян в смайващото „двуглаво момче от Бенгал“ и в по-скорошния случай на момиче, родено в Доминиканската република - Ребе­ка Мартинес.

Затова учените стигат до заключението, че Пинон или е необичаен нов случай, веро­ятността за което не трябва да бъде прене­брегвана предвид рядката природа на тези състояния, или по някакъв начин лъже за аномалията си. Но ако е вярно второто пред­положение, той трябва да е положил доста усилия, за да изфабрикува този много убе­дителен външен вид с две глави. Според една възможност издатината върху черепа му може изобщо да не е била втора глава, а нео­бикновен вид тумор. След това той може да е направил восъчно лице на предната страна на тази голяма издатина и да си е измислил любопитна история за младостта си.

Ако Пинон е украсил деформацията си, за да увеличи възможностите си за печалби, тогава той не е първият човек, действал по този начин. Друга звезда от атракцията в цирк е Уилям Дъркс, чиито твърдения не са за две глави, а за две лица. Но в действител­ност Дъркс има заешка устна и цепнат нос. Въпреки че само едното му око функционира нормално, той си прибавя трето фалшиво око по средата на лицето и така създава ефект, че има две лица.

Някои хора нямат нужда от такова нагласяване на физическия си вид, за да смаят публиката. Сиамските (сраснали) близнаци са рядка природна аномалия, резултат от непълното разделяне на една оплодена яйцеклетка в матката. Терминът произлиза от първия широко оповестен случай на такива близнаци - Чанг и Енг, които са родени в Сиам и стават известни личности, изпълня­вайки номера през XIX в. Близнаците живеят повече от 60 години, като и двамата се женят и стават бащи на общо 21 деца.

post-10610-0-65642800-1431250791_thumb.j

Най-известният европеец от този период на историята, който е в подобно състояние, е Джийн Либера. Роден през 1884 г. в Рим, Либера изпълнява номера под прозвището „мъжът с двете тела“. В някои случаи на сраснали близнаци непълното разделяне на оплодената яйцеклетка в утробата води до раждането на един човек с нормални разме­ри, а другият близнак не успява да се развие напълно до отделен индивид.

Именно такова е и състоянието на Либера - той има едно почти напълно оформено тяло, прикрепено към неговото от раменете надолу. Закърнелият близнак е прикрепен към тялото на Либера за врата и раменете, като в самото тяло на Либера има малък полуоформен череп.

Медицинската наука нарича втория близ­нак „епигастричен паразит“, защото, макар да е съставен от жива тъкан, той оцелява, като се храни от организма на Либера.

Все още предстои да се узнаят много неща за функциите на човешкото тяло, което е толкова сложна машина, че понякога е неразбираемо. От векове човечеството се удивлява на загадки, скрити в телата ни, и може би от всички велики неизвестни факти именно те са най-необичайните.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...