Отиди на
Форум "Наука"

Детски научен център отваря врати в София - Музейко


Recommended Posts

  • Администратор

Музейко пристига у нас на 30 септември

Детският научен център официално отваря врати през септември, но най-любопитните ще могат да надникнат още през август

Детският научен център Музейко ще бъде открит официално на 30 септември, това съобщиха неговите създатели – Фондациите „Америка за България“ и „Музейко“. На първи октомври ще започнат програмите в Музейко, тематичните му дни, и ще бъдат достъпни всички интерактивни изложби, които представят науките чрез игри.

Muzeiko.jpg

Междувременно ваканцията започва с добри новини. През август сградата на Музейко ще отвори врати за най-любопитните с детска школа "Игра и наука в Музейко".

Тогава ще бъдат готови и следните изложби: ГРАДИНАТА ЗА ТВОРЦИ, която ще предлага отдих на родителите и много забавления за децата, ГОЛЯМОТО ДЪРВО, което свързва най-ниската с най-високата точка на сградата, но е и връзката между праисторията и космоса, между миналото, настоящето и бъдещето. Най-младите изследователи ще могат да се забавляват и да учат в ПРОСТРАНСТВО ЗА МАЛКИТЕ. ИЗСЛЕДВАЙ СВОЯ СВЯТ: ГРАД ще очаква всички бъдещи архитекти, инженери и строители, а в ИЗСЛЕДВАЙ СВОЯ СВЯТ: ПРИРОДА Музейко ще споделя всичко, което знае за растенията и животните. От трите изложби, посветени на ПОДЗЕМНИТЕ ТАЙНСТВА ще можем да научим повече за ДРЕВНИТЕ ГИГАНТИ, вълнуващите ИСТРОИИ, които има да разкаже археологията и всички тайни на геологията, скрити в СКАЛИТЕ. Под зеления ПОКРИВ се намират и отговорите на въпросите КОЙ СЪЗДАВА БЪДЕЩЕТО: ЗЕМЯ и КОЙ СЪЗДАВА БЪДЕЩЕТО: КОСМОС, а за всички, които не могат да спрат да гледат към звездите, врати отваря и ПЛАНЕТАРИУМЪТ.

И това не е всичко. През есента Музейко подготвя още големи изненади, но кой е очаквал друго?

А докато Музейко ни показва дома си и подготвя своето пристигане през септември, можете да посетите новия му уеб сайт www.muzeiko.bg, за да следите всички новини, да научите повече за изложбите както и за достъпа до тях: http://bit.ly/1Q2EUgQ и годишните карти: http://bit.ly/1Frpwk2

МУЗЕЙКО е най-големият детски научен център в Източна Европа, който ще отвори врати на 30 септември 2015 г. в София. Той се строи по идеи и с инвестицията на фондациите “Америка за България” и „Музейко“ на територията на община Студентска върху разгърната площ от 3500 кв.м., 2000 кв.м. от които - пространство за интерактивни игри, които да събуждат любопитството на децата към наука, инженерство, екология, комуникации и изкуства, и да подпомагат по увлекателно-игрови начин желанието на малките да учат.

Музейко от вън и от вътре:

post-1-0-89955200-1433850261_thumb.jpg

post-1-0-73556000-1433850262_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Администратор

Милвана – детектив или изобретател?

  • MG_7041-309cvsstike1z32ggl1n2i.jpg
  • MG_7007-309cvsoao9uv71bl2puzgq.jpg
  • MG_7041-309cvsstike1z32ggl1n2i.jpg

  • Запознай се с Милвана!

Тя е майка на две момчета – на 8 и на 2 години и това е първото, което казва за себе си.

Магистър е по „История и теория на културата” от Софийски университет „Св. Климент Охридкси”. По- голямата част от студентските си години прекарва в Народната библиотека. Описва ги като много вълнуващи, заради възможността да чете хиляди страници, посветени само на един проблем, да експериментира, да гради хипотези и най-важното – да открие своята ниша на изследване. Това Милвана описва като детективска работа.

Започва професионалния си път като стажант-обучител в неправителствена организация. След това девет години работи в друга голяма НПО за защита правата на децата и развиване на социални услуги. През годините позицията ѝ в организацията се променяла, а заниманията ѝ били свързани с управление на  международни проекти, провеждане на обучения за учители и социални работници, дейности за превенция на насилието и по изслушване на деца в Съда. В този период Милвана е организирала дългосрочни кампании, списвала бюлетина, редактирала печатните издания на организацията. Отговаряла и за популяризирането и прилагането  на подхода резилианс в училищна среда, който подпомага естествената способности на детето да израства през трудни ситуации.
Работила е в МОН.

Като много малко момиче Милвана мечтаела да стане изобретател. От там се ражда и нейната представа за обучението. За нея то трябва да бъде време, в което можеш да рисуваш своя проект на небивала машина. Но за да го правиш, когато си дете, казва тя, ти трябва самочувствие, спокойно място, където си обичан и любопитство, за да разбереш какво са правили изобретателите преди теб и какво знание може да ти помогне при изобретяването.

Сега, в работата си, тя използва не само конкретни знания, но и най-важното за културолозите разбиране, че културата е поведение, формирано в среда и формиращо среда. Ето защо за Милва е важно не само какви факти можем да поднесе на децата, но и да обърне вниманието им към въпросите – “В каква среда се е случило явлението?”, “Защо ни е интересно да знаем за него?”.

Мисли, че щастливото детство се опира на това детето да се чувства сигурно и подкрепено на ключовите за него места. Такива места, според Милва, му дават защита, насърчават развитието на талантите му, дават му свобода да задава милионите си въпроси и „напето“ да демонстрира онова, което умее.
За нея такива бази на сигурността могат да бъдат семейството, приятелите, училището, клубове по интереси. Смята, че Музейко – като общност на хора, които уважават любопитството и интереса на децата към науката – е такова място.

Казва, че Музейко я е намерил, докато тя го е търсела.
Сега в работата си в научния център, Милва харесва най-много четири основни неща. Първото от тях са децата –  съсредоточените им лица, когато с голямо внимание или  с пълна енергия опознават Музейко. Истински се вълнува, когато с един кратък въпрос към детето тя и колегите ѝ провокират порой от развълнувани думи за онова, което децата „винаги са си знаели“ за Земята, звездите, гравитацията, фосилите, мимикрията, прилепите, изобретателите… и всичко :). “Това е искра.“, казва тя.

Второто са родителите, които заедно с децата си четат табелите или си разказват истории. Третото са колегите ѝ  – високо ерудирани, общителни и бързо адаптиращи се към всяка нова ситуация. Не на последно, ѝ харесва как се чувства тя, като част от екипа.

Когато общува с деца, Милвана се стреми да насочи дискусията така, че заедно с малчуганите да достигнат до приетите от науката заключения, като отправна точка са знанията на самото дете. Продължава да учи себе си да отстъпва още една крачка назад от разказването по посока на слушането.   

В свободното си време Милва обича да се разхожда с децата си и да чете. Има желание и да пише, а ако някога се осмели за това, то ще бъде “разказ за разказите на хората, които те ежеминутно си споделят – с движение, с кимване, със стисване на длани.”

Можете да се срещнете с Милвана в Музейко, където тя и нейните колеги с нетърпение очакват всеки следващ посетител, с когото да се разходят в света на науката и да поиграят на въпроси и отговори.

 
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...