Отиди на
Форум "Наука"

Българите по-богати от 74% от хората по света


Recommended Posts

  • Потребители

http://www.infograf.bg/article/1435207060497

България поддържа по-висок стандарт на живот от 115 от 190-те страни по света, за които Световната банка има сравними данни за 2013 година

Един от може би безспорните факти за мнозина е твърде ниският стандарт на живот в България – показател, по който едва ли някой се съмнява, че изоставаме значително от другите страни. Проблемът с този всекиму известен факт е, че той не е верен. Ето и няколко примера:

  • Българите са по-богати от 74,4% от хората по света (като тук влизат, разбира се, жителите на Индия и Китай);
  • България поддържа по-висок стандарт на живот от 115 от 190-те страни по света, за които Световната банка има сравними данни за 2013 г.;
  • Стандартът на живот в страната е с 62,7% по-висок от този в държавите със среден доход (според класификацията на Световната банка);
  • Стандартът на живот в България е цели 8 пъти по-висок от този в държавите с нисък доход (според класификацията на Световната банка).

Звучи повече от невероятно, но това показват данните на Световната банка, визуализирани на първата графика. За да сравним стандартите на живот между отделните страни и региони по света, се спряхме на индикатора БВП на човек от населението по паритет на покупателната способност[1]. С други думи, това е доходът, който изработва средностатистическият жител на съответната държава, като показателят взема предвид и разликата в цените на стоките и услугите във всяка една страна[2].

Вероятно погрешното разбиране за това реално колко нисък е стандартът на живот в България произлиза от постоянните сравнения с държавите от Европейския съюз (ЕС). Един от най-ярките примери за това е небезизвестният факт, че България е най-бедната страна в ЕС. И макар това наистина да е така, трябва да се отбележи, че ЕС представлява един своеобразен клуб на богати страни.

Всъщност, в основната си част представлява клуб от много богати страни.

Така например средният стандарт на живот в еврозоната е близо 4 пъти по-висок от този в страните от групата със среден доход и близо 20 пъти по-висок от стандарта на живот в държавите с нисък доход (да, 20 пъти!).

Да си последен в клуба на богатите може би далеч не е най-завидната позиция. Обективният прочит на проблема обаче показва, че България далеч не е сред най-бедните страни в света, макар все още да изостава значително от развитите икономики.

Добрата новина е, че доходите в страната продължават да се покачват и разликата със средните нива за ЕС се свива (виж втората графика). Ако през 2000 г. доходът на човек в България е бил едва 29% от средното ниво в ЕС, то в края на 2013 г. той достига 45%.

[1] Причините за избора на този индикатор са основно две: 1) това е стандартен индикатор, който се изчислява за почти всички страни по света; 2) един от малкото индикатори, които се доближават до концепцията за среден доход на човек от населението, позволява сравнение между страните по света и съществува надеждна база от данни със сходна методология за отделните страни.

[2] Международният долар е условна разчетна парична единица, която се използва от Световната банка, Международния валутен фонд и други организации при сравняване на макроикономически показатели на различни страни на света.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Така например средният стандарт на живот в еврозоната е близо 4 пъти по-висок от този в страните от групата със среден доход и близо 20 пъти по-висок от стандарта на живот в държавите с нисък доход (да, 20 пъти!).

Да си последен в клуба на богатите може би далеч не е най-завидната позиция.

Това не е ли противоречие?

Иначе България грубо казано е три пъти по-богата от всички статистики, които са базирани на официални статистики. Причината е много проста - хората получават средно по три пъти повече пари, отколкото декларират. Фирмите масово декларират смешни доходи, колкото едномесечен или едноседмичен приход. Работниците масово са осигурени на минимална работна заплата и дори на по-малко работни часове, независимо колко получават. Просто с даването на пари на ръка държавата се ощетява от невливането на данъци, но съвсем неуловимо от закона се издействат лесни пари. А тук сме държавата на тарикатите, все пак, където морала е такъв, че бай Ганя в литературните съчинения на подрастващите е образ за подражание.

ПП: Направете анкета към статията с въпрос: Работили ли сте на работа на която официално сте получавали по-малко пари или сте работели по-малко работни часове, от реалните?

Link to comment
Share on other sites

<<..Просто с даването на пари на ръка държавата се ощетява от невливането на данъци,..>>

Това не е вярно. Неплащането на данъци от работещи и най/дребни предприемачи, субекти обогатява държавата , а не я ощетява.

Ощетяване има когато основните иконом. и управленски групи не желаят да включат своите зависими /работници, служители, потребители , т.е. населението в механизмите на съществуване на власт и държава.Не им отреждат роля на някакви дребни <съучастници> в държавосъществуването.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Първо, източника (статията) не са особено надеждни.

От което следва

Второ - нещата не са баш такива, каквито са изкарани.

Тези, които ни управляват вече 70г. винаги са го докарвали на стъкмистика. Преди плановете се преизпълняваха, а магазините бяха все празни. Сега живота става все по-хубав, но все повече българи, фирми и инвеститори се изнасят от България.

Сравняването на доходите обърнати в някаква валута, не означава непременно, че тези, дето са по-напред живеят по-добре. Защото е важен и фактора разходи, т.е. цени. През Виденовата зима масовите доходи бяха отишли на 5-10$, което не означава, че с тях можеше да се купи това, което може със сегашните 15лв. Сега българските цени са по-високи не само от тези в третия свят, ами дори и от богатите държави.

Работили ли сте на работа на която официално сте получавали по-малко пари или сте работели по-малко работни часове, от реалните?

В българската икономика важи правилото: Не стига че им давам работа, ами и заплата ще им давам. Но в тези статистики хората, които с месеци не са получавали заплати (и в крайна сметка изобщо няма да ги получат) се водят че взимат заплата, каквато би трябвало да вземат, макар, че не я взимат.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Много са относителни нещата. Колкото и да се опитват да се обективизират.

Първо много е важно кой води статистиката защото

той ще прилага неговите показатели.

Ние нямаме българска икономика и това е залегнало дори в конституцията и законите ( за БНБ включително)

Икономиката в българия първо се държи от чужди инвеститори, дори и да имат български паспорти.

И второ, не отразява българския дух и манталитет. Или накратко, ако трябва нещо да се произведе, то то се произвежда по техен начин, а не по наш. Техния начин се изразява от техните инвеститори и техния начин на мислене. И дори в правната среда.

Та каква икономика на Ганчо, ако той работи няма собственост и по чужди правила. Неговата икономика е да прави каквото му кажат и да се радва на каквото му дадат. На ганчо никога няма да му дадат да е собственик на средствата за производство и правилата на икономически и правни отношения. И съответно да се разпорежда със печалбата.

Редактирано от sirius
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

<<..Просто с даването на пари на ръка държавата се ощетява от невливането на данъци,..>>

Това не е вярно. Неплащането на данъци от работещи и най/дребни предприемачи, субекти обогатява държавата , а не я ощетява.

Ощетяване има когато основните иконом. и управленски групи не желаят да включат своите зависими /работници, служители, потребители , т.е. населението в механизмите на съществуване на власт и държава.Не им отреждат роля на някакви дребни <съучастници> в държавосъществуването.

Еми не е така. Ти твърдиш, че сивата икономика, за която не се води счетоводство, едва ли не е благо. Ами тогава да спрем изцяло облагането с данъци, че да цъфнем и завържем.

Държавата е в ролята на преразпределител на парите по начин, който е общественополезен. Защото ако аз имам 20 лв., това няма да направи магистрала пред дома ми. С данъци и такси се финансира и чистотата, образованието, здравеопазването, културата, войската, транспорта, медиите, науката и т.н. Ако всеки сам реши как да харчи всичките си пари, даже ако се върнем в началото, когато е нямало кой да им каже да ползват универсална разменна единица - парите - тогава резултатите ще бъдат плачевни. Затова има демокрация - търси се средно аритметично, търси се представител на множеството, а не всеки за себе си. Не може 90% от хората в България да са укрили приходи, а после да реват, че държавата няма пари за гореизброените обществени блага.

Моята теория е, че българите не си търсят правата до дупка, тъкмо защото са наясно, че не са съвестни граждани и не са си изпълнявали и задълженията. Някаква проява на закъсняла съвест.

Виждам, че анкета няма, затова аз ще я създам в отделна тема, ако ми позволите.

Link to comment
Share on other sites

<<..Държавата е в ролята на преразпределител на парите по начин, който е общественополезен...>>

<<..Затова има демокрация - търси се средно аритметично, търси се представител на множеството,..>>

Айде бе, виж сега отново това което показах от твоите мисли , помисли.

Гледай и какво казах напред.

Дори в сегашната ситуация е съвсем възможно и полезно работещите хора да не плащат данъци , или те да са нищожни. Това за всички с приходи не повече от 100 хил. лева на година, някъде в тази граница.Остава примерно същата схема за удръжките за здравеопазване и пенсионно.Само малките , средните и големи играчи могат да споделят пари и власт с масата, разбира се контролирано, което налага промени в общия модел засягащ Всичко. Новият модел пак залага на Демокрация, капитал и някаква пазарна икономика. Ако европейските и световни братя позволят това е възможно дори само за отделни държави като Гърция, България, те пак е възможно да се съгласуват със старите икономики.Обаче риска от проблеми е голям, примерът ще е твърде лош, бунтовен.

Казваш средно аритметично, ако се осредни власт , влияние , капитал, пари , системата се разпада, ще имаме прогрес, това е почти невероятно. Ако тежестите се осреднят , но не според възможностите , имаме една псевдодемокр. форма на Системен феодализъм.

Държавата в никакъв случай няма роля да разпределя пари или нещо друго по общественополезен начин, Не за това съществува държава.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Държавата в никакъв случай няма роля да разпределя пари или нещо друго по общественополезен начин, Не за това съществува държава.

Не съм говорил за държави, а за обществен строй - демокрация. Демокрацията има за цел разпределяне на пари, права и задължения по начин, който да я съхрани и осигури справедливост и социална политика гарантираща човешките права на своите граждани.

Останалите ти думи са пълен хаос. Какво твърдиш, какво отричаш, не става ясно. Ако ли пък си от тези, които винят демокрацията за нещо, най-простия начин да осъзнаеш грешката си е да посочиш алтернатива. Никой не отрича, че нещата измислени и практикувани от хората не са съвършени, но в човешката еволюция са достигнати единодушно до избори наречени "по-малкото зло", като демокрацията, които вършат повече, отколкото може да се очаква от тях.

Link to comment
Share on other sites

Не съм говорил за държави, а за обществен строй - демокрация. Демокрацията има за цел разпределяне на пари, права и задължения по начин, който да я съхрани и осигури справедливост и социална политика гарантираща човешките права на своите граждани.

Останалите ти думи са пълен хаос. Какво твърдиш, какво отричаш, не става ясно. Ако ли пък си от тези, които винят демокрацията за нещо, най-простия начин да осъзнаеш грешката си е да посочиш алтернатива. Никой не отрича, че нещата измислени и практикувани от хората не са съвършени, но в човешката еволюция са достигнати единодушно до избори наречени "по-малкото зло", като демокрацията, които вършат повече, отколкото може да се очаква от тях.

Глупости, спомена държава, виж цитата. Кой вини демокрация, не е мой проблем това , аз си паразитирам отлично в системата , кой рита срещу ръжена и пикае срещу вятъра. :biggrin::biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз съм написал какви функции има държавата, която е демократична, докато ти говориш за държавата по принцип ("Не за това съществува държава."). Причината да се формира държавата е една, а на демокрацията съвсем друга.


Останалото няма какво да го коментирам. Отново противоконституционствувателствуване, демек погазване на Конституцията и дребен тарикатлък, заради който България ще си остане девета дупка на кавала.

Link to comment
Share on other sites

<<..Аз съм написал какви функции има държавата, която е демократична...>>

А ,такааа , айде сега да видим твоите наивни разсъждения за функциите на демократичната държава, НО истинските, не онези написани на хартия и давани на простолюдието. Можеш ли да бъдеш сериозен, нека видим..................... :biggrin:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Преди да оправяш държавата, света или каквото и да било извън теб, следва да изградиш правилно себе си. Такава е последователността. Не случайно писах, че манталитета на българите е такъв, че те са гузни да си търсят правата и нарушаването на законите се превръща в норма, с която свикваме и свикнахме. С народ, който има морал и уважение към законите е невъзможно да се задържи управляващ, който е отишал да търгува с обществените интереси, вместо да ги защитава.

В този ред на мисли аз виня теб и подобните на теб за съществуването на онези, които ти виниш. Надявам се сега бях по-ясен.

Link to comment
Share on other sites

<<...В този ред на мисли аз виня теб и подобните на теб за съществуването на онези, които ти виниш. Надявам се сега бях по-ясен. ..>>

Спокойно, не виня никого, аз играя с тези които ти си мислиш, че виня.Такава ми е ролята, аз съм вид боец в една наша война , която не е твоя , но вероятно ти и милиарди като теб ще бъдат жертви.

Ти имаш в предвид обикновените хора, пробващи да измамят наложената им държавна система. Нямаш право да ги виниш.Знаеш ли какво е казал мужика , когато го питали кой е най големият враг на селянина , това е Държавата! , отговорил , а колко е бил прав.......................

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

СМЪРТНОСТТА У НАС Е ПО-ВИСОКА ОТ ТАНЗАНИЯ, УГАНДА, ЗАМБИЯ И ГАНА

През 2012 г. Световната банка и Международният валутен фонд създават „Група на най-бедните страни в света“, имащи нуждата да получат облекчение на своите дъл­гове. В тази група са 39 страни (33 от тях, намиращи се в Субсахарска Аф­рика). Смъртността през 2014 г. във всички тези 39 най-бедни държави в света е по-ниска от смъртност­та в България. Днес смъртността у нас е по-висока от смъртността в държави като Бурунди, Камерун, Конго, Етиопия, Гамбия, Гана, Либе­рия, Мозамбик, Хаити, Бенин, Хон­дурас, Танзания, Того, Уганда, Зам­бия и стотици други.

БЪЛГАРИЯ

1168-300x275.jpg

Днес смъртността у нас е по-висока от тази в 99,9% от държавите в третия свят. През 2014 г. смъртността в страната ни е по-висока от страни, които са „раздирани” от военни конфликти и епи­демии. Смъртността в Бъл­гария е по-висока от тази в цяла Африка и Азия. В глобален мащаб българският народ е един от най-бързо изчезващи­те. Данните за смъртността през 2014 г. на Световната здравна организация и ЦРУ са повече от стряскащи за ро­дината ни. Според техните доклади през миналата годи­на България е на 6-то място в света по смъртност, като на 1000 българи са умирали по 14,3 души. Потресаващо е в една страна-член на ЕС и НАТО нивата на смъртност да са по-високи от тези в целия трети свят.

АФГАНИСТАН

Една от най-изостаналите и бедни страни в света. От 2001 г. насам тя е поле на воен­ни действия. Икономиката и здравеопазването в държава­та се намират в пълен колапс, но въпреки това смъртност­та в азиатската държава е по-ниска от тази в европей­ска България. На 1000 афганис­танци са умирали по 14,1 души.

СИЕРА ЛЕОНЕ

Държава от третия свят, една от най-корумпираните в световен мащаб. 70% от населението в страната жи­вее под прага на бедността. През месец май 2014 г. в Сие­ра Леоне избухва вирусът на Ебола. Към декември заразе­ните наброяват 8356 души. Въпреки всичко смъртност­та за миналата година в за­падноафриканската държава е по-ниска от тази в Бълга­рия. На 1000 човека са умира­ли по 11.

СОМАЛИЯ

1169-300x300.jpg

Африканска държава, пред­ставител на групата държави от третия свят. Страната е разкъсвана с десетилетия от военни конфликти, граждан­ска война, глад и отвличания. Въпреки това смъртността в Сомалия за 2014 г. е по-ниска от тази у нас. На 1000 сома­лийци са умирали по 13,9 души.

ГВИНЕЯ

Западноафриканска дър­жава, в която 47% от насе­лението живее с между 2 и 3 щатски долара на ден. 76% от работната сила в страната е заета в сферата на земедели­ето. През 2014 г. вирусът Ебо­ла поразява Гвинея и взима хи­ляди жертви. Въпреки това за цялата 2014 г. смъртността там е по-ниска от България. На 1000 гвинейци са умирали по 9,7 души.

СЕВЕРНА КОРЕЯ

Представяна от запад­ните и българските медии като тоталитарна държава, изповядваща планова ико­номика. Същите тези медии твърдят, че в Северна Корея функционират множество концентрационни лагери, а в страната са подложени на терор и изтезания над 150 000 политически затворници. Се­верна Корея се дава като нега­тивен пример за мизерия, глад и тоталитаризъм от редица български десни политически субекти. Същите твърдят, че здравеопазването в азиат­ската държава е колабирало. Ако за секунда приемем запад­ната манипулация, че всичко това е истина, то как бихме приели факта, че според СЗО и ЦРУ през 2014 г. смъртността в Северна Корея е много по- ниска от смъртността в Бъл­гария. На 1000 души са умирали по 9,2.

ДОХОДИ

По-бедни сме от мароканци и габонци

1171-300x180.jpg

МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА $253

Българските медии, политици, иконо­мисти постоянно ни повтарят, че Бъл­гария била най-бедната държава в ЕС, но пропускат да кажат, че получаваме по-ниски доходи и от някои африканци. Дали не сме по-бедни и от държавите от третия свят?

Сегашната управля­ваща коалиция прие, че от 1 януари 2015 г. минималната работна за­плата в България ще бъде 360 лева, или 213 щатски долара (по курса на БНБ). Минималната работна заплата в Бъл­гария след 1 януари 2015 г. е по-ниска и от заплащането в държави като Па­рагвай, Перу, Колумбия, Сейнт Китс и Невис, Република Палау, Сейнт Винсент и Гренадини, Тайланд, Ливан, Тринидат и Тобаго, Вануату.

1172-300x148.jpg

МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА $213

От 1 януари т.г. минималната заплата в България се изравни с тази в Зимбабве!

Това ли представлява еврочлен­ството ни? По-ниски заплати от Африка, Азия, Латинска Америка, Близкия изток. Това ли са евроценно­стите ни? Къде са западните инвести­ции? Нали сме в НАТО и ЕС? Няма ги!

ЕКВАДОР

Правителството на Еквадор, което национализира редица отра­сли в своята икономика, е направило така, че днес минималната работна заплата в страната да се равнява на $340, спрямо $213 в България.

ЕКВАТОРИАЛНА ГВИ­НЕЯ

1170-300x245.jpg

Минималната работна заплата в африканската държава днес се равнява на сумата от 130 000 цен­тралноафрикански франка, или 260 щатски долара, т.е. с $47 повече от българина европеец.

ГАБОН

Минималната работна заплата там е $302 срещу $213 в България след новото увеличение от 1 яну­ари.

ГВАТЕМАЛА

Над 60% от заетите са в сел­ското стопанство. Минималната работна заплата в северно-аме­риканската държава днес е в раз­мер на $250, спрямо $213 в Бълга­рия.

ЙОРДАНИЯ

Държавата от Близкия изток е с недостатъчни доставки на вода, горива и други природни ре­сурси. Страната се намира в силна зависимост от чуждестранната помощ. Въпреки това минимална­та работна заплата там е $268 на месец.

МАРОКО

Българските граждани получа­ват по-ниско заплащане и от ма­роканците. Работещи африканци в индустриалния сектор на Маро­ко получават минимална заплата от $253 на месец.

ИКОНОМИКА

КАМЕРУН, ЕТИОПИЯ, КОНГО И БОТСВАНА С ПО-ВИСОК РЪСТ НА
БВП ОТ БЪЛГАРИЯ

1173-218x300.jpg

Според Световната банка ръстът на брутния вътрешен продукт в Бъл­гария е в пъти по-нисък от този в Аф­рика. По нейни данни той е средно 1,1% за 2013 г. Този факт не се отнася един­ствено за 2013 г. Това е обичайно пов­тарящо се действие от 2010 г. насам. Африкански държави, без да са част от ЕС или НАТО, имат по-висок ръст на БВП спрямо нас. В Африка хората живеят по-дълго от нас, получават по-високи заплати, имат по-бързо раз­виваща се икономика от нас. Кога ли ще ги стигнем африканците?

Ръст на БВП

България 1,1%

Ботсвана 5,8%

Бенин 5,6%

Буркина Фасо 6,5%

Камерун 5,6%

Конго 8,5%

Кот д’Ивоар 8,7%

Етиопия 10,5%

Габон 5,9%

Гана 7,6%

Либерия 11,3%

Руанда 4,7%

Сиера Леоне 5,5%

Южен Судан 13,1%

Танзания 7%

Того 5,1%

Уганда 6%

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Струва ми се, че се омешват разни критерии за това що значи да си богат. Статията, с която е почната темата е написана от някой не много осведомен, който обаче се мисли за осведомен. То е все едно да кажеш, че синьото е мокро, а червеното че ухае, защото синьото море е мокро, а червената роза ухае.

Жизненият стандарт приравнява в $ доходите в различните държави. Това не означава обаче, че непременно тези, които взимат повече $ могат да си купят повече неща, защото там където получават многото $ може и цените да са много високи. Но това не е съвсем без значение, защото този човек ако иде в страна с по-нисък жизнен стандарт ще е като един малък арабски шейх. Например по Живково време реалния курс на $ на черния пазар беше 10лв, МРЗ - 100лв, т.е. 10$, а средната заплата - $. Това не значи, че хората не са могли да си плащат парното, тока и телефона, но просто когато отидеха на Запад можеха само да гледат витрините без да могат да си купят нещо. То не че тогава в българските магазини имаше стоки и като имаха левове можеха да си купят нещо и от тях, но това е извън темата.

Икономическият ръст също е нещо важно, защото е признак за добро икономическо развитие. В него обаче участва и инфлацията, което ще рече, че ръст може да има но покупателната способност не само да не се увеличава, ами дори да намаля. Разбира се в този случай може да се стигне до икономически спад и дори до дефлация, но за известно време ще се отчита ръст.

Потребителска кошница - това са основни продукти, които се търгуват на пазара. Тя е показател за реалната покупателна способност на хората в една държава. Колкото повече продукти в кошницата, толкова са по-богати. Разбира се има значение и какви точно продукти са в кошницата - дали дрехи втора употреба или на водещи световни дизайнери. Примерно на японските туристи като им видите дрешките и техниката веднага се сещате, че са онези, дето са 1 век пред България.

Та как се движи България в стандарта на живот!?!

На 01.07.1989г. (периода в който Живков подава оставка) тя е 140лв., а дотогава е 120лв. (към старта на Априлската линия, т.е. 1965г. е 55лв.) По времето на славния шоколад "Крава", който струваше 1лв. тя беше 80лв. След това имаше на по-ниска цена, но вече доста по-малки и трудно можеха да се нарекат шоколад (Фин млечен и Кума Лиса). В края на периода пък кило банани беше 2.40лв. Сиренето от краве до овче варираше от 2.40лв. до 3.60лв. Автобуса - 6ст., градския разговор 5ст. Хлябът от типов до бял - между 25ст. и 40ст. Тези данни са за потребителската кошница. Но това обърнато в $ излиза, че към 1989г. по официален курс българина е взимал минимум 150$, а по реален курс на черния пазар - 14$. Въпреки, че положението в $ е направо трагично, а също и с някои по-елитарни за онова време стоки като шоколад и банан, то други при това важни продукти са били на съвсем приемливи цени - градски транспорт, градски разговор, сирене, кисело мляко, хляб...

Краят на правителството на Луканов завари България с МРЗ от 210лв., като курсът на черния пазар вече беше станал офиц. курс, т.е. тя е 21$.

Декември 1992г. когато пада правителството на Филип Димитров МРЗ е 850лв., а $ към 31.12 е 24лв., т.е. тя е 35$

През февруари 1997г. когато пада кабинета на Виденов е 11 000лв., а $ е 2937, т.е. е 3.7$, т.е. 3 пъти по-ниско от това, което е било по черен курс при Живков и повече от 5 пъти по ниско отколкото при Луканов, които са най-ниските нива.

През юли 2001г. е 85лв, а към 24 юли 2001г. $ е 2.25лв., т.е. е 37.7, (т.е. колкото в края на управлението на Филип Димитров) а през август 2005г. когато е краят на управлението на царя тя е 150лв., а към 17 юли $ е 1.69лв, т.е. МРЗ е била 89$, т.е. в $ доходите са скочили 3 пъти в сравнение с най-доброто от сравняваните.

През 2009г. в края на кабинета на Станишев (НДСВ, ДПС и БСП) тя е 240лв., а към 27 юли $ е 1.37лв, т.е. МРЗ е 175$, което вече е колкото офиц. курс при Живков + това при Иван Костов взети заедно.

През 2013г. когато пада първото правителство на Бойко тя е 310лв., към 13 март е 1.51лв, т.е. МРЗ е 205$

Сега МРЗ е 380лв., а курсът е 1.79лв., т.е. МРЗ е 211лв., т.е. се е подобрил в сравнение с края на първия мандат с 6$ - толкова, колкото е била цялата МРЗ и половина в края на управлението на Жан Виденов.

Та това е като приравним българският живот към $. През всичкото това време българите са яли поне хляб, обаче положението е различно ако отидат на екскурзия до Западна Европа или САЩ.

Но има и други важни показатели, като например безработица, емиграция и др. под. Защото ако много хора бягат от една държава, значи в нея се живее трудно, респ. в тази, в която отиват се живее добре. Ясно е, че ако много хора напускат страната дори да няма работеща икономика ще е с малка безработица ... просто защото безработните са я напуснали. Но пък тази държава може да е в демографска катастрофа.

А Лапландеца предполагам имаше предвид, че когато се игнорират много ниските доходи, това е полезно за държавата, защото при тях разходите на хазната по администрирането им са по-големи, отколкото прихода, който ще се реализира чрез тях. По тази причина напр. при ДДС има праг под който дребните играчи се игнорират и така се спестяват разходи, които ще надхвърлят приходите от тях. При местните данъци също понякога е прилаган този подход у нас и са изключвани имоти с много ниски данъци (при някои примерно данъкът е такъв, че е колкото пощенския разход за известието до длъжника за размера му и кога трябва да го плати).

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

От 1985 г. досега България е изгубила 1,5 млн. от своето население - рекорд не само за страна от ЕС, но и забележително "постижение" в глобален мащаб.
8% от българите емигрирали за последните 10 години. С други думи емиграцията е обезкървила българското население в пределите на България средно с 8 души на 1000 годишно.

Мен повече ме озадачава друго. Как е възможно толкова много пенсионера да оцеляват с толкова малко пари и грижи за тях? Традициите (генно) в дълголетието ли са причина да има толкова ниска смъртност в България?

Link to comment
Share on other sites

<<<..Как е възможно толкова много пенсионера да оцеляват с толкова малко пари и грижи за тях? ... >>>

По поне няколко причини, но аз няма да изброявам. Само да спомена , грижа се за двама човека сега в БГ , а преди бяха петима . Бях задължен да поемам разни тежести , хората имаха доходи , но не стигаха!, разходи като ремонти на жилища, гориво и ток за отопление, покупки на всичко над жизнения минимум, разни родови дела и пр.Отделно отговарям лично за още една персона, но това е друга история.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Успехите започват доста по-рано. Преди 1944г. ако не е имало преждевременна смърт на някой от съпрузите е било нормално да имат 3-5деца. Вашите баби и дядовци, респ. прабаби и прадядовци, които са живели по това време са имали по 3-4 братя и сестри. След това иде ранния социализъм, когато нещата отиват към три, през развития - 2, а през упадъчния между 1 и 0 (във втория случай е възможен домашен любимец куче или котка като заместител). Но тук вече влизаме в общоевропейския проблем. Общо взето в богатите има пари, а в бедните раждаемост. Интересното е, че това го е имало и в миналото - бедните са имали повече деца. Даже имаше поговорка. Това е дефект на системата, който ако не бъде преодолян технологичния прогрес може да стигне катастрофа, защото хората в иначе богатите държави нямат толкова пари, че да "произведат" достатъчно голям квалифицирани кадри. Казано по-просто родителите нямат възможност да дадат образование на 4-5 деца, така че те да се реализират добре. Плодят се низините, които са безработни и не се притесняват, че ще произведат още като тях, т.е. безработни. Което отново показва, че богатството е относителен критерий, защото Европа не е достатъчно богата за да се възпроизведе като квалифицирана работна ръка. В САЩ е нормално да имат 3-4 деца, което ще рече, че там има по-добре работещ модел.

Що се отнася до пенсионерите, то ако проследите това, което съм посочил за МРЗ към $ ще видите, че те общо взето са си живели на ръба на оцеляването. Имаме една поговорка де се видяло крава от теле да бозае, ама у нас се получи точно това. Днешните пенсионери на младини чакаха на баба от село да донесе да ядат с торбите, а сега на децата.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Преди време четох книгата на Атанас Семерджиев, военен министър в България през социализма. През 50 те, всяка година наборниците са били повече от предходната. През 60 те нещата са 50 на 50, една година повече, друга година същия брой. От 70 те започва тенденция за намаляване на наборниците, която през 80 те вече става трайна и рязка. Прочее същото става и на запад.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Вашите баби и дядовци, респ. прабаби и прадядовци, които са живели по това време са имали по 3-4 братя и сестри. След това иде ранния социализъм, когато нещата отиват към три, през развития - 2, а през упадъчния между 1 и 0 ...

Но защо? Само заплахата, че няма да направят всичките си деца специалисти ли? Чел съм, че през Възраждането нуждата от работна ръка е провокирала високата раждаемост. Семействата буквално сами са си правили чираци и калфи за своя занаят.

Освен това, да не забравяме нещо важно, семействата са се правили много рано, даже на 12 години. 20 годишна мома е не просто стара, ами дефектна.

Нямало е и презервативи, противозачатъчни и аборти в толкова достъпни и безопасни условия. Цената на аборта в България през 2015 г. варира от 200 до 500 лв. и се ползва като едва ли не някаква контрацепция. През миналата година сме първи в Европа по брой раждания и аборти на момичета на възраст от 15 до 19 години. Средно най-млади за Европа са майките в България (25,7 г.), но това е пряко следствие от един конкретен етнос. Ако етническата българка ражда на 30 години, за кога да прави още две деца, за да изравни естествения прираст поне на държавата.

post-11176-0-95269300-1437638258_thumb.j

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

През Възраждането повечето са били земеделци и нивата е давала сигурност, че ще има прехрана за децата, а наследяването й - че ще има сигурност и за техните деца. В промишления сектор обаче повече работници нямат нищо, тъй че ако останат без работа - гладуват, децата им като пораснат ако не са квалифицирани да ги вземат на работа също гладуват. По-голямата несигурност води до ограничаване на броя на децата. Занаятчиите са били в промишления сектор, но те са си били шефове и децата им наследявали бизнеса. На второ място те макар да не са наблягали на нивите са имали къщи със стопански двор, където е имало животни и градини. Сега тези в града имат само една панелка, а с домати от терасата трудно биха изхранили себе си, че и деца. Липсата на сигурност води до куномии (както се казваше в един фейлетон на Ботев посветен на въпроса за раждаемостта при бедни и богати).

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...