Отиди на
Форум "Наука"

''Био-'' очевидно е мода, но ''био-'' не винаги е здраве...


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Защо хората си купуват биологични/органични зеленчуци?

11695958_966540596700572_458368073646226

Отговорът е категоричен! Според резултатите от анкетно проучване на Soil Association (органична организация) 95% от анкетираните смятат, че при производството им не се използват никакви пестициди или каквато и да е "химия". Логично нали? Жалко, че това е далече от истината...

Много малко хора знаят, че в органичното производство е разрешено използването на "органични/природни пестициди". Много интересна формулировка. Това са химически съединения, които не са претърпели допълнителен индустриален процес на преработка и се срещат естествено в природата. Наистина много интересна формулировка и концепция...

Това трябва ли да успокои хората, които купуват продукти с 200% надценка, които смятат, че не ядат "химия"? Не, разбира се, защото дори и да се срещат естествено в природата това не означава, че въпросните съединения са безопасни...

Много удобно този факт се премълчава.

Дали е честно органичните производители да се бият в гърдите, че не използват пестициди, докато съседната ферма ги използва? С едно подобно елементарно твърдение се прави автореклама и се уронва имиджа на конкурент...

Интересното е, че има цели 20 одобрени вещества, които могат да се използват в органичното земеделие. Лошото е, че активността им е много ниска и се налага използване на промишлено количество от тях, което не само се отразява зле на околната среда, но и на органичната продукция, която консумира клиентът.

Да вземем например Rotenone, който от десетилетия е използван като "органичен пестицид", смятан е за напълно безопасен. По-късно проучвания разкриват, че този препарат е изключително опасен, защото атакува и разрушава митохондриите на всички клетки. Положителното за производителите е, че растенията използват хлоропласти за производство на енергия, което гарантира селективност и висок добив. Негативите обаче са за потребителите... Допълнителни проучвания откриват, че Rotenone причинява симптоми подобни на тези на Паркинсон при мишки.

През 2010 година одобрените за използване органични пестициди от европейските фермери не успяват да преминат тестовете за безопасност, които ЕС прави на всички химически вещества, използвани в хранителната индустрия. Сред тези органични пестициди е бил и Rotenone.

Но дори да не се използват пестициди това не означава, че органичната храна не може да ви вкара в болница. В периода 1990 - 2001 година над 10 000 човека стават жертва на бактериални инфекции. Органичната храна просто съдържа повече патогени. Основна причина за това е използването на "органични торове" или зле обработени животински фекалии. Ако си спомняте 2011 година множество хора станаха жертва на органична салата инфектирана със смъртоносен щам E. coli. Фермерите са използвали пресни кравешки фекалии за торене.

Така че ''био-'' търговия до голяма степен е основана на лъжи...

https://www.facebook.com/religia.nauka/photos/a.337253216295983.80256.337231206298184/966540596700572/?type=1

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

То ако не е био, ще е еко и пак е яко.Или поне да е евро, и българското става, а и ретрото си го бива.Корейското не е кой знае какво, но все си е по добро от китайското.Абе като няма друго и то става ,най важното в края на краищата да не е скъпо.В поднебесната произвеждат всичко най евтино, за това самия Китай се прави пак там.

Link to comment
Share on other sites

  • 10 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Теология на шарлатанството: как псевдонауката се превърна в религия

 

Трудно е да се бориш с шарлатаните. Те облъчват наивните хора чрез всеки информационен канал: печатни носители на информация, радиа, телевизии, интернет сайтове, социални мрежи и дори лекции, в които едва забележимо се насочва вниманието на публиката към определена марка продукти.

Много хора са жертва на това шарлатанско движение. Те  вярват на антиваксърските небивалици, на империята с хранителни добавки, чудотворните лекове против рак, които ни дава природата или нещо друго, което на думи звучи толкова добре, че сякаш е невъзможно да е реалност… И не е!

Но може би подхождаме към проблема по грешен начин. Вместо да гледаме на шарлатанството като форма на интерпретиране (грешно) на познанието, трябва да гледаме на него като на религия.

Изглежда, че за огромна част от хората (най-често лековерни и без критична мисъл) псевдонауката се е превърнала в религия – съдържа сътворение, демони и върховно спасение.

Замислете се…

  • Митът за Сътворението.

food_chemicals_cherries.jpegВсяка религия се основава на мит за Сътворението на всичко, а Шарлатанството не е по-различно. Сътворението при шарлатанството много наподобява на това при юдео-християнските вярвания, но главната роля на Бог в този случай се изпълнява от самата ПРИРОДА.

Природата е създала човешките същества да функционират по един перфектен начин и да живеят в Палео градината на Рая, в която всички ядат органична храна, спортуват редовно, лекуват се с народна медицина, което обяснява и тяхното дълголетие. Истинска идилия без химия . Но какво се е объркало?

  • Грехопадението.

Както всички знаем човешкият вид е изпаднал от Рая. Змията в Градината на изобилието всъщност е Технологията, която е примамила хората далеч от Природата. Резултатът е видим – развили са се заболявания като аутизъм, рак и наднормено тегло.

Болни сме, защото ядем от Дървото на познанието.

  • Демоните.

Пренаселени с демони. Може да не можем да ги видим пряко и определено не можем да ги открием с модерните ни научни технологии. Разбира се не ги наричаме демони, а токсини.

Токсините функционират като демони. Те са навсякъде. Те са дяволски творения, които пируват на гърба на слабите.

  • Предопределението.

Калвинистите са вярвали в предопределението, което им позволило да идентифицират духовно избраните по своето материално богатство и успех. Шарлатанството има своя версия на предопределение. При него духовно избраните могат да се разпознаят по доброто си здравословно състояние.

Късметът няма роля в калвинисткото предопределение. Не си забогатял поради късмет, умения или знания. Късметлия си, защото си избран от Бог. Късметът няма роля и в шарлатанството. Не си здрав, защото си късметлия. Здрав си, защото си един от избраните.

Може би трябва да се спомене, че хората, които се разболяват може би са направили нещо, за да заслужат заболяване или са увредени от демони. Да се ваксинираш или да пиеш антибиотици е нещо, което може да ви донесе гнева на Природата

  • Дяволът.

vaccinebill.jpgДяволът си променя формата. Един ден той е технологията, на следващия е Биг Фарма, а после може да е дори Бил Гейтс. Дяволът е отговорен за заболяванията, а единственият начин да останете здрави е да осуетите плановете му. Как? Като откажете това, което ви предлага Дяволът: ХИМИЯ !

Какво е химията в религията на Шарлатанството? Според науката  „химикалите“ изграждат абсолютно всеки вид материя, но не и според Шарлатанството. Според тази идеология химия е всичко, което има дълго, сложно и страшно име.

  • Екзорсизмът.

Заболяванията са причинени от токсини, демоните на псевдонауката, така че не трябва да се изненадвате, че лечението включва екзорсизъм. Той включва прогонването на демоните чрездетоксикация.

  • Вярата.

Подобно на всички религии и Шарлатанството се нуждае от вяра, тъй като не може да се докаже дали работи, или че е истина. Но в Шарлатанството вярата се нарича „интуиция“.

Пример: Не е от значение за антиваксърите дали има реална наука, която да подкрепя техните твърдения, защото интуицията им подсказва, че ваксините причиняват аутизъм. Те отхвърлят всякакво рационално обяснение  и като истински вярващи смятат, че силната вярва в присъствието на реални доказателства се счита за символ на отдаденост, а не наивност.

  • Свещениците.

Всяка религия има своите свещеници, които снабдяват „нуждаещите се“ с шарлатански пособия и услуги. Но вместо да предложат реално лечебни терапии, шарлатаните предлагат (срещу заплащане) суеверия и подкрепа при отхвърляне на всичко рационално. Те продават субстанции без никакви лечебни ефекти (билки, хомеопатия) и предлагат приятелство и съпричастност, които заменят реалните знания.

  • Молитвата.

Шарлатаните създават грешната представа, че молитвите и магическите заклинания могат да лекуват дори рак. Това се постига чрез изграждане на илюзия и ловки лъжи.

  • Спасението.

detox-will-to-live-small-480x240.jpgЦелта на Шарлатанството е същата подобна на всяка една религия – да бъдете спасен и приет в Рая. В случая на Шарлатанството Раят е илюзорната представа за перфектно здраве, което е сътворено от Природата.

Идеята, че Шарлатанството е религия всъщност ни подсказва как трябва да гледаме на него. Много е трудно да убедиш вярващи хора с реални аргументи. За съжаление подобряване на научните познания и особено специфични познания в определени дисциплини (имунология, онкология, биохимия) е неефективно. Трудно е, когато силната вяра при наличието на реални факти се определя като пълна отдаденост.

Когато поставяме под въпрос твърденията на антиваксърите, ние не поставяме под въпрос определени емпирични твърдения, а цялата им идеология. Следователно не би трябвало да се учудвате, че в САЩ някои лекари получават смъртни заплахи от антивакс активисти.

Шарлатанството не е просто невежество спрямо основни научни принципи. То рефлектира върху погледа върху света, който позволява на хората да контролират своите страхове. Жертвите на Шарлатанството вярват, че им е писано да се завърнат в състояние на пълно здраве благодарение на Природата и натуралното.

Късането на връзката между хората и Шарлатанството ще има нужда от нещо повече от добро научно образование.

http://6nine.net/2016/05/30/теология-на-шарлатанството-как-псевд/#more-2305

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Псевдо науката прилича на религия заради вярата.Тук нещата се преплитат с псевдо конспирациите.Лекарите чрез ваксините искат да уморят хората.А учените с ГМО-то ще ни довършат окончателно.Интересни са самите вярващи.Има много тежки случаи, когато някои индивиди вярват във всичко.Като почнеш от заговорите(всички) за управление на света, кемтрейлс,ГМО, ваксините, ХАРП, извънземни, НЛО, свободната енергия, не мога да обхвана целия списък.Същите са големи диванни патриоти, против гейовете, мигрантите, ревностни християни и русофили.Има  доста такива  хора по форумите. 

Не е задължително обаче, срещат се и хора които вярват само в някои от тия псевдо религии.През соца тия неща ги нямаше.Хората не са станали по прости, ами се чувстват по несигурни.И вярват на шарлатаните, които измислят фалшиви опасности, определят се като приятели и осигуряват защита.Значи мръсници има ,това са дявола, лекарите, евреите, учените,гейовете, мигрантите, САЩ, но хубаво че има кой да ни спаси, -бог, екстрасенсите и Русия.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 43 минути, Last roman said:

Непоправим си, да знаеш :))))

Да не излизаме от темата, друг път ще говорим за това!

Все съм се чудел, как може вярващите да се бият за да определят кой бог е по добър.То за това в миналото са гледали в държавата да има една религия.Много малко трябва да се настроят хората едни срещу други на религиозна основа или етнически признак в България.Няма да имат спиране конфликтите.Значи парите може да им вземеш, но за вярата (каквато и да е тя), са готови да се избият.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

13403829_1137570399597590_89074374579617

 

И в този ред на мисли да ви поканя на една дискусия за трансгенните технологии. Либертарианците ме поканиха да изнеса една лекция относно митовете около модифицирането на организмите, приложението в земеделието, безопасността, приложението в биотехнологиите, хранителните добавки, производството на лекарства и естествено медицината.

Ще е лекция, а не дискусия/дебат, защото "Зелените", които се бият в гърдите, че са извоювали забрана в ГМО, няма да дойдат да дебатират. Да защитят тезите си аргументирано...

 

https://www.facebook.com/events/1775952375970384/

Редактирано от heimy
Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

“Химофобията” е ирационална, опасна и трудна за изкореняване

Всички усещаме дълбока връзка с естествената природа. Някои наричат това усещанебиофилия – нуждата да се свързвате с други форми на живот. Това усещане за свързване носи голямо емоционално удовлетворение. То може да намали гнева, тревожността и болката. Със сигурност това усещано е помогнало на вида ни да оцелее, тъй като все пак ние сме зависими от заобикалящата ни околна среда и екосистеми. Но през последните години биофилията е започнала да се изражада в прекалено краен вариант – химофобия – рефлексна реакция към модерните синтетични вещества и материали.

Химофобията е злокачествено образувание в модерното екологично движение. Някои от емблематичните лица на това движения твърдят, че „химикалите“ са злото и малките колеги на радиацията, които влизат в живите организми, минават от един в друг във верига, което води до отравяне и смърт. Именно подобни думи са вдъхновили създаването на безоловен бензин, настройването на обществото срещу някои продукти за контрол на вредителите и подобни. Но колкото по-чиста става Земята, толкова по радикални стават активистите. Към момента всички „изкуствени“ химикали са опетнени, очернени. Това грешно схващане доведе до търсене на естествени, натурални, био, органични продукти  и дори такива„без химия“.

Но ако се върнем в реалния свят, ще разберем, че органичните продукти са всъщност много по-комплексни. За да стане по ясно, може да погледнем състава на един банан, в който са спестени множество съединения в микро и нано количества:

ВОДА (75%), ЗАХАРИ (12%) (ГЛЮКОЗА (48%), ФРУКТОЗА (40%), ЗАХАРОЗА (2%), МАЛТОЗА (<1%)), НИШЕСТЕ (5%) ФИБРИ Е460 (3%), АМИНОКИСЕЛИНИ (<1%) (ГЛУТАМАТ (19%), АСПАРТАТ (16%), ХИСТИДИН (11%), ЛЕВЦИН (7%), ЛИЗИН (5%), ФЕНИЛАЛАНИН (4%), АРГИНИН (4%), ВАЛИН (4%), АЛАНИН (4%), СЕРИН (4%), ГЛИЦИН (3%), ТРЕОНИН (3%), ИЗОЛЕВЦИН (3%), ПРОЛИН (3%), ТРИПТОФАН (1%), ЦИСТИН (1%), ТИРОЗИН (1%), МЕТИОНИН (1%)), МАСТНИ КИСЕЛИНИ (1%) (ПАЛМИТИНОВА КИСЕЛИНА (30%), ОМЕГА-6-МАСТНИ КИСЕЛИНИ: ЛИНОЛЕНОВА КИСЕЛИНА (8%), ОЛЕИНОВА КИСЕЛИНА (7%), ПАЛМИТОЛЕИНОВА КИСЕЛИНА (3%), СТЕАРИНОВА КИСЕЛИНА (2%), ЛАУРИНОВА КИСЕЛИНА (1%), МИРИСТИНОВА КИСЕЛИНА (1%), КАПРИЛОВА КИСЕЛИНА (<1%)), ПЕПЕЛ (<1%) ФИТОСТЕРОЛИ, Е515, ОКСАЛОВА КИСЕЛИНА, Е300, Е306 (ТОКОФЕРОЛ), ФИЛОХИНОН, ТИАМИН, ОЦВЕТИТЕЛИ (ЖЪЛТО-ОРАНЖЕВО Е101 (РИБОФЛАВИН), ЖЪЛТО КАФЯВО Е160а), ОВКУСИТЕЛИ (3-МЕТИЛБУТ-1-ИЛ ЕТАНОАТ, 2МЕТИЛБУТИЛ ЕТАНОАТ, 2-МЕТИЛПРОПАН-1-ОЛ, 2-ХИДРОКСИ-3-МЕТИЛЕТИЛ БУТАНОАТ, 3-МЕТИЛБУТАНАЛ, ЕТИЛ ХЕКСАНОАТ, ЕТИЛ БУТАНОАТ, ПЕНТИЛ АЦЕТАТ), 1510, ЕСТЕСТВЕН ОЗРЯВАЩ АГЕНТ (ГАЗ ЕТЕН).

 

Това илюстрира, че поставяне на разделителна граница между естествени и синтетични вещества е не просто глупаво, а невъзможно. Фактът, че една съставка е синтетична не означава, че тя е опасна, но важи и обратното – натуралното не означава безопасно.Ботулиновият токсин се произвежда от бактерия, която може да прорастне дори върху пчелен мед и е 1.3 милиона пъти по-токсичен от оловото, което показва, защо бебетата не трябва да ядат мед. Чаша ябълкови семки съдържат достатъчно цианид, за да убие възрастен човек. Природните съединения могат да бъдат полезни, неутрални и опасни в зависимост от количеството и как се използват. Това се отнася и за синтетичните съединения. Не е от значение за безопасността дали едно съединение е природно, или е синтетично.

Но това погрешно схващане може да има тежки последици. Притеснението околоформалдехида е идеален пример. Формалдехид се образува естествено в плодове, зеленчуци, месо, яйца и други. Открива се във високи концентрации в патицата по пекински –120 ppm (части за милион), пушена сьомга 50 ppm, преработено месо – 20 ppm. Дори в здравите хора има около 2 ppm – играе важна роля при синтеза на ДНК. Формалдехидът се използва в множество производства под формата на консервант.

Хората автоматично приемат множеството „естествени“ източници на формалдехид, които ни заобикалят, но се съсредоточават върху следовите количества на „изкуствен“ формалдехид във ваксините и козметиката – всички „видове“ формалдехид са химически идентични CH20. Поради тази причина компанията Johnson and Johnson похарчи през 2013 година 10 милиона $, за да промени козметиката си за кожа. Те го направиха, макар количествата да са толкова нищожни, че би трябвало хората да изтърпят 40 милиона посещения в банята на ден, за да бъде животът им застрашен.

Ваксините също съдържат минимални количества формалдехид. Притесненията относно „изкуственото“ съединения накараха много хора да избегнат тези превантивни терапии, макар количеството на формалдехид (100 микрограма) да е 120  пъти по-малко от това в една круша (12 000 микрограма). Количеството е толкова малко, че дори не променя съдържанието на съединението в кръвта. Но избягването  на ваксините не е без своите последици – множество предотвратими смъртни случаи.

Да се бориш срещу страха е трудно, но не и невъзможно. Научното общество описвахимофобията като неклинично състояние, което е подобно на ксенофобията – не е медицинска фобия, а придобита омраза.

Повечето от решенията на този проблем трябва да се прилагат още от училище. Учителите по химия трябва да потушат усещането, че лабораториите са мръсни места, в които се създават замърсени неща. Учителите трябва да говорят за индустриалния контрол на качеството и методите за пречистване, за да се разбере за уникално високия стандарт за чистота, който е нужен преди химическите продукти да се окачествят като годни за човешка консумация.

Образоването на  потребителитеи и обясняването, че „натуралните“ продукти не винаги са безопасни, ще доведе до вземане на по-умни решения при здравеопазването. По-добра регулация на пазарните условия са също важни. Глобалният пазар за „натурални“ и „био“ продукти за лична хигиена ще достигне 16 милиарда $ до 2020 година, макар тези продукти да не са доказали предимствата в безопасността пред своите „синтетични“ конкуренти. „Чист“ би трябвало да се отнася за продукт от само и единствено една съставка. „Природен“ продукт трябва да се продава така, както се среща естествено в природата, което означава, че този термин не би трябвало да се използва за козметика. „Без химия“ е едно нелогично и невъзможно твърдение, подобно етикетиране трябва да се забрани.

Корените на химофобията проникват на дълбоко. Ирационално сме склонни да преекспонираме степента на риска, който ни е представен. В САЩ хората е по-вероятно да умрат от сърдечни заболявания, отколкото от терористични атаки, но те се страхуват повече от тероризма. Само познанията по химия и токсикология могат да ни дадат ясна представа за опасността на различни продукти, което би ни позволило да вземаме по-рационални решения. Може би бихме могли да превърнем химофобите обратно в биофили.

Untitled-6

Има дори публикувана статия в журнала Chemie in unserer Zeit (1), която разглежда химичният състав на различни потребителски продукти, които са “без химия”. Статията очевидно е с празни листи, което трябва да подскаже на читателите и потребителите е, че предмети “без химия” няма. Без химия е единствено НИЩОТО. Статията много прилича на умна шега.

http://6nine.net/2016/06/27/химофобията-е-ирационална-опасна-и-т/#more-2468

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Глобален Модератор
Как търговците използват страха към “химията”, за да печелят

Как търговците използват страха към “химията”, за да печелят

 

Наскоро GreenPeace публикуваха черен списък с опасни (според тях) съединения, които се влагат в конвенционалната продукция. Целта е потребителят да избере био или органик храни – тактика на всяване на страх . Парадоксът е, че същата екологична организация дава съвет хората да използват вещества, които също присъстват в техния списък или дори са по-опасни. Истинска некомпетентност.

Една от известните фигури на българското здравословно общество – Маги Пашова – бе написала статия без сериозни аргументи, в която тя се опитваше да убеди читателите си да купят комплект кутии за храна за децата си, за да избягат от опасните храни с “химия”. Авторката сякаш е загърбила факта, че в училищата се продава топла и готвена храна, която отговаря на нужните норми, a вредните храни са забранени с наредба. Страхът помага.

Въпросните субекти твърдят, че се грижат хората да са добре информирани, за да направят аргументиран избор, но всъщност са се превърнали в символ на страха. Символ на ирационалното избягване на химикали, което е познато като химофобия.  Но макар всичко да е изградено от химически съединения, думата “химикали” се е превърнала в нарицателно за всичко синтетично и за страха от потенциалните ефекти от излагане на субстанция без значение в колко малко количество е тя.

Привидно рационална концепция, “принципът на предпазливостта” определя дали трябва да бъдат избягвани субстанции или действия, чиято безопасност не е доказана, но дори подобна вероятност да е нищожна.

Вече съществува напълно изграден пазар, който се подчинява на меркетинга основан на страхове чрез създаване на твърдения, които не се подкрепят от научни факти и принтиране на печати, които дават “гаранции“. Така се осигурява сигурен и огромен оборот на облагодетелстваните фирми.

people-believe-these-organic-cookies-tas

Работата на Бойка Братанова разкрива, че моралните заблуди променят значително възприятието за вкус. Или ако една от две напълно еднакви бисквити се обяви за био (органична), то консуматорите си внушават, че е по-вкусна. Причината е, че успокояват съвестта си, че консумират полезна, безопасна и здравословна храна, макар това да не е вярно.

Повечето хора дори не осъзнават, че е невъзможно нещо да се докаже, че е напълно безопасно. Вместо това науката изпитва колко големи са рисковете около всеки продукт, a те могат да са изключително нищожни. Това е много добър метод за разделение, според който нищо не е напълно безопасно,  дори и водата. Една изключително либерална концепция, от която много хора могат да се облагодетелстват чрез принципа на предпазливостта.

Ако трябва да обобщим, компаниите създават пазар за своите продукти, който се основава на страхове, a не факти. Ето как в три стъпки:

Създаване на съмнение и страх

Страхът е древна и адаптивна емоция, която е част от човешката еволюция. Той е най-силният мотиватор за човешкото поведение. Без него предците ни не биха бягали от хищници или други опасности. В модерния свят има много малко неща, от които се страхуваме, затова инстинктите ни се задействат толкова лесно срещу НЕопасни “заплахи”.

Обзети от отговорността за нов живот, родителите са изключително уязвими.

AvaAnderson_504x334.pngКомпания на американска тинейджърка за “нетоксични” козметични и домашни продукти (Ava Anderson Non-Toxic) споделя в своя сайт, че 1 от всеки мъж и една трета от жените ще развият рак в някой период от живота си, 1 от 68 деца и 1 от 42 момчета ще бъдат идентифицирани с аутистичния спектър, а заболелите от Алцхаймер са се увеличили с 500% в сравнение със стойностите от преди 20 години.

Това е проста статистика, нали?

Ваденето на статистика извън контекста погрешно убеждава потребителите, че семействата им са в опасност. Това прави реалността да изглежда много по-опасна, отколкото е. За да се създаде максимално силен страх, Ава Андерсън не дава ключови факти към статистиката. Сякаш не е от значение, че според данните  на Националния институт за наблюдение на рака, САЩ случаите на онкологичните заболявания не се увеличават. Напредъкът в диагностиката създава усещане за наличие на ракова епидемия.

Младата предприемачка не споменава, че при стандартизирани методи за диагностициране броят на диагностицираните с аутизъм остава постоянен. Не се споменава и, че увеличаването на страдащите от Алцхаймер се дължи на увеличената продължителност на живот и застаряването на населението. Споменаването на тези факти (което е етично) не прави реалността толкова страшна.

Изключително е некоректно да се твърди, че “факторите на околната среда” се отнасят само за синтетичните съединения. Ава цитира изказване, според което 10% от онкологичните заболявания имат генетична основа, a останалите се дължат на фактори на околната среда. Но някак си не се споменава каква е научна дефиниция на тези екологични фактори. Освен “химия” към тях спадат:

- цялата външна околна среда – къде живеете, климатичните условия, социалният капитал и количеството стрес.

- излагането на различни съединения, диета,физическа активност, тютюнопушене, инфекциозни заболявания.

- вътрешната околна среда и случващите се биологични процеси – метаболизъм, телесна микрофлора, възпаления и оксидативен стрес.

Факторите на средата могат да бъдат и полезни, но този факт не върши работа на пазара, основан на страхове.

 

 

Манипулирайте науката

Да се правят безпочвени обвинения за ограниченията на изпитването на безопасността на продуктите е лицемерно. Много често производители поставят под въпрос безопасността на някои основни продукти, за да отклонят вниманието от своите.

Jessica-Alba-The-Honest-Co.jpg

Нека вземем за пример компанията на актрисата Джесика Алба, която подозрително е нареченаThe Honest Company. Дейността й е производство на бебешки, домакински и козметични продукти. Тя твърди:

“Ние използваме по-широка дефиниция за безопасност. Нашият честен подход взема под внимание потенциалните хронични влияния, пътища на излагане, уникални прозорци на уязвимост и широкия спектър на потенциални здравословни последици, които могат да са карциногенни, тератогенни, алергенни, невротоксични и други. Има за много повече неща да се тревожим, но смятаме, че си струва заради нашите деца.”

С не много нисък назидателен тон към родителите се твърди, че конвенционалните продукти тровят децата. За сметка на това здравословните продукти са с много бедна информация за своя състав. С неуместен научен език и маркетинг на страха тези пелени и кърпи завладяват пазара.

Демонизиране на всички синтетични съединения. Макар произходът на една субстанция да ни дава прекалено малко информация за нейната токсичност, най-лесно е да я определим или като част от синтетичната и токсична химия, или част от полезните и натурални съединения. Естествено съществуващите субстанции, които не са категорично безвредни и могат да бъдат токсични, са класифицират като алтернативата на синтетиката, за която трябва да се притесняваме.

И макар фирмата на Джесика Алба да се гордее, че избягва „изкуствените“ съставки, някои хора смятат „натуралните“ съставки, които използва, за далеч от безопасни. Така например в измиващите гелове за ръце с аромат на портокал се съдържа портокалово масло (Citrus Aurantium Dulcis). Според потребителските организации подобни продукти трябва да се избягват, защото може да раздразнят и възпалят кожата.

Маркетинговите кампании на тези фирми нямат нищо общо с науката, а просто създават страхове, силни страхове. Чрез очерняне репутацията на конкурентните компании за съставките, които използват, те избягват да коментират безопасността и качеството на собствените си продукти. Целта е просто хората да се страхуват от тяхната конкуренция.

Никога не се прави разлика между опасност и риск – разликата е много малка, но критично важна. Опасността е всичко, което може да ни навреди, а рискът е възможността или шансът един обект или поведение да ни навреди. Много често се цитират имената на непознати съединения и се посочва, че са опасни, но при какви концентрации и количества? Нека не забравяме, че и кислородът, от който имаме жизнена нужда, е токсичен за живата материя. Той я окислява. Публиката сякаш остава сляпа за тези факти.

Маркетолозите, които разчитат на страха, имат интерес да не пресмятат и да не посочват риска. Много интересен феномен е, че хората често се страхуват от минимален, нищожен риск, докато игнорират огромни рискове, които са на лице.

Organic-Stamp-6-1024x1024.jpgАко потребителите се запознаят обстойно с концепцията на страха, те едва ли биха се вързали на заблудата на „нетоксичните“ продукти. Да разгледаме като актуален пример изкуствените консерванти. „Здравословните“ компании осъждат малкия и пренебрежим риск на консервантите в козметиката, но пропускат да споменат огромната опасност от бактериално замърсяване, които тези консерванти предотвратяват. Бактериалното замърсяване може да унищожи един продукт или дори да причинят тежки инфекции по тялото на потребителите.

Рискът винаги трябва да се сравнява с риска на наличната алтернатива и риска, ако не се прави нищо. Но въпросните маркетолози сякаш нямат намерение да се занимават със сложните аспекти, които касаят управлението на наличните и възможни рискове. Те просто трябва да създават страховити обвинения, за да карат потребителите да купуват техните продукти.

Печалбата

След като потребителите са побелели от страх, а науката е безмилостно изкривена, компаниите слагат огромни надценки на продуктите си, които се основават на (лъжливите) твърденията за безопасност или просто, защото са „честни“ и със „съвест“. Именно заради страха хората са готови да платят много повече, отколкото струва безопасната, конвенционална алтернатива. Тези страхови маркетинг кампании нямат за цел да образоват потребителите, а да създадат една илюзия. А фирмите, които използват този похват са толкова много…

Компаниите създават пазар чрез създаване на твърдения, които не са подкрепени от науката. Веднъж създадена тази ниша, тя трудно би могла да се унищожи, дори учени да се заемат с разбиване на всеки създаден мит. Веднъж щом е създаден този пазар, не е нужно да се създават повече нови страхове. Вярата за безопасността/опасността на продуктите е създадена, а тя трудно може да бъде разрушена.

Но хората, които стават жертва на тази измама не са глупави, а просто не са достатъчно добре информирани. Науката понякога е прекалено комплексна и не дава двуизмерни, черно-бели отговори. Науката не може да гарантира с точност всичко, макар хората точно това да очакват. Но маркетолозите на страха правят точно това. Те дават 100% гаранции, но без да се позовават на факти.

Хората предпочитат да вярват в красива лъжа, а не в тежка и грозна истина.

http://6nine.net/2016/10/10/как-търговците-използват-страха-към-х/#more-2836

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В "дир" - а, днешният виц:

Учените откриха нов вид веган, когото нарекоха ултравеган. Особеност на ултравегана е, че той яде само растения, починали от естествена смърт.

 

 

Но хората, които стават жертва на тази измама не са глупави, а просто не са достатъчно добре информирани.

 

 

За това, последното - не съм много сигурен...:animatedwink:

 

...

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Глобален Модератор

Снимка на Наука и критично мислене.

През 2016 година критик от Tampa Bay Times публикува двумесечно разследване, в което се разкриват шокиращи неща за маркетинговата стратегия на много заведения, ...които рекламират с колко пресни и качествени суровини работят. За да се установи произходът на някои от суровините, журналистите дори са използване ДНК профилиране.

Ресторантите или са били подведени от доставчиците си, или леко са преувеличили в описанията, но най-често просто са лъгали дебелокожо. При всички случаи клиентът остава измамен, а той си плаща повече за локални храни.

Едно от заведенията е предлагало син рак, който е характерен за местността. ДНК профилирането обаче е показало, че това всъщност е рак, чието естествено местообитание е Индийският океан. По-късно готвачът на заведението признава, че ракът всъщност е от консервна кутия.

През 2012 година подобно разследване открива, че 33% от 1215 рибни проби са с грешно описание, което подвежда клиентите.

Някои елитни заведения просто карат клиентите си да плащат повече за храна с по-ниско качество…

http://www.tampabay.com/projects/2016/food/farm-to-fable/restaurants/

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор

Хипстърски рейтинг и реални ползи от суперхраните

Защо да променяме лошите си навици, когато просто можем да похапнем малко годжи бери? Защо да се задоволяваме със старото скучно здраве, като може да добавим чиа към закуската си и да бъдем суперздрави? С тези въпроси започва една обзорна статия на The Guardian, която може би ще отрезви мнозина от еуфорията по суперхраните.

Колко много лъжи могат да бъдат казани с една дума - „суперхрани“... 

Много хора купуват определени храни само защото са смятани за суперхрани.

Разбира се, винаги се обосновават научно - говорят за омега-3 мастни киселини, глюкозинолати и антоцианини. Много от нас смятат, че разбират напълно ползата от антиоксидантите, които побеждават свободните радикали, които от своя страна причиняват стареене и рак.

И все пак през 2011г. Европейската агенция за безопасност на храните не намери реални ползи за здравето от суперхраните.

Както казва Бен Голдкеър в книгата си „Bad Science”, организмът ни всъщност използва свободните радикали, за да се бори с бактериите. Означава ли това, че пренасищане с антиоксиданти може да отслаби имунната ни система?

Истината, колкото и непривлекателна да е тя е, че храненето е сложно и различно за всеки. Знаем, че ако се храним балансирано, ядем много плодове и зеленчуци и тренираме редовно, нямаме нужда от суперхрана. Същото важи, че ако не се храним балансирано и не тренираме, никоя суперхрана няма да ни спаси.

Къдраво зеле

1472803924_1_559x*.jpgСнимка: www.chowhound.com

Отскоро, една от най-интересните супер храни е къдравото зеле. Със сигурност обаче ще човек ще изпита трудност да се сети за по-малко екзотичен зеленчук. Този вид зеле е отглеждан в Северна Европа, а и на много други места. По време на войната това е била една от най- устойчивите и практични култури, които хората са били съветвани да отглеждат в градините си. Наред с червеното зеле, то е един от видовете на великолепните Brassica oleracea, от където също произлизат и зелето, броколите, карфиолите и е тясно свързано с репите и китайското зеле.

Ползи за здравето

Всички знаем, че е здравословно да пазим диета, съдържаща много зеленчуци. Така че въпросът е, дали къдравото зеле е значително по-полезно от останалите зеленчуци? Отговорът е, че не е. Феновете на суперхраните обичат да изброяват продукти като къдравото зеле като съдържащи много желязо, витамини, фибри и антиоксиданти, и да посочват какво влияние имат тези храни върху организма ни. Това със сигурност не означава, че получаваме суперсили, ако ядем от тях повече от необходимото количество. Всички зеленчуци съдържат различни количества витамини и минерали, в зависимост от почвата, в която растат. Къдравото зеле съдържа повече калории, калции и витамин B6 от зелето, броколите, спанака и морковите, но ако ядем повече от тези зеленчуци резултатът ще е същия. В къдравото зеле също така се съдържа и по-малко витамин А, отколкото в морковите, по-малко желязо, отколкото има в спанака и по-малко фибри, отколкото в брюкселското зеле. Така, че няма доказателство, което да показва, че яденето на повече къдраво зеле е по-полезно от яденето, на които и да е други зеленчуци.

1472803912_6_559x*.jpgСнимка: wikipedia.org

Екорейтинг:  близък до идеалния - може да го отглеждате лесно сами, само го пазете от зелеви бели пеперуди.

Хипстърски рейтинг: висок до небесата.


Авокадо

1472804407_6_559x*.jpgСнимка: www.lifehack.org

Истински деликатес, а и един от най-популярните плодове. Търсенето на авокадо е толкова голямо, че е привлякло вниманието на криминални групи в Мексико. Авокадото определено е необичайно и на вкус, и на вид, но дали дава суперсили е друг въпрос.

Ползи за здравето

Високото съдържание на мазнини изпъква веднага. Това са мононенаситени мазнини, които спомагат за предпазване на сърдечно-съдовата система, но тези мазнини могат да се намерят и в рибата, ядките, зехтина, слънчогледа и в много други храни. Колкото и леко да изглежда, резултатът е, че авокадото е високо калорично. Цяло авокадо набавя около 240 калории, докато в десертче Марс, например, се съдържат 228. 
Преглед на осем предварителни проучвания през 2013 показва, че яденето на авокадо може да допринесе за предпазване на сърдечно-съдовата система. Това обаче далеч не е установено, а по-важното е, че за проучването е било платено. Има доклади, които показват, че има екстракт от авокадо, който може да се използва за лечение на левкимия. Става въпрос за „авокатин B”, който се намира в семето по средата на авокадото, така че от яденето на самия плод не може да се извлече този екстракт.

1472804400_4_559x*.jpgСнимка: www.mnn.com

1472805392_7_559x*.jpgЕкорейтинг: Лош. Обезлесяването, за да се освободят площи за дървета авокадо сега е проблем в Мексико. А когато се засадят изискват много голямо количество вода - около 272 литра за всеки половин килограм плодове (две или три авокадо). В Калифорния, където има постоянен недостиг на вода, това задълбочава проблема. Освен всичко, плодовете авокадо са тежки, трябва да бъдат транспортирани от тропиците и да се съхраняват на хладно по маршрута.

Хипстърски рейтинг: Нисък. Банален е.


Наровете

1472805592_1_559x*.jpgСнимка: www.momjunction.com

Розов, сладък и вкусен, както и малко екзотичен, нарът е плод, който лесно може да бъде харесан. Особено, когато някой го е направил на сок вместо вас и е махнал семената, където всъщност се съдържат всички фибри. Гренадинът преди се е правел от нар, но сега често е заместван с по-евтини плодове, тъй като никой не забелязва липсата на нара.

Ползи за здравето

Предполага се, че пиенето на много сок от нар може да допринесе за намаляване увреждания на сърцето, причинени от холестерола, и да увеличи притока на кръв към увредено сърце. Няма обаче категорични подкрепящи свидетелства. Има също така и предположение, че може да забави развитието на рака на простата. Не е учудващо, че в нара има много антиоксиданти, особено в кората, която не се яде, но това не означава нищо, докато големи дози антиоксиданти не бъдат доказани, че подобряват здравето на хората.

1472806555_0_559x*.jpgСнимка: dmt-sbi3u.wikispaces.com

Екорейтинг: Наровите дървета растат лесно в горещи места и се отглеждат с ограничени количесва вода. Дори и така,навлизането им на пазара е оставило много фермери от Централна Индия в беда след години на проливни дъждове.

Хипстърски рейтинг:  Нисък, защото сега може да го получите лесно на сок.


 

1472806757_9_559x*.jpgСнимка: www.theluxuryspot.com

Този плод е високо оценяван и доста скъп. Когато са пресни, плодовете приличат на розово продълговато грозде, а когато се изсушат - на розови стафиди. Предполага се, че китайският билкар Ли Чинг Юен е живял 197 години на диета с годжи бери, но се оказва, че всъщност не е.

1472822814_0_559x*.jpg

Ползи за здравето

От хиляди години плодовете годжи бери играят голяма роля в традиционната китайска медицина. Яденето на годжи бери или пиенето на сока от плода, не е вредно, но няма конкретно доказателство, че има по-полезно действие, от който и да е друг плод. 
Проучвания твърдят, че плодовете годжи бери лекуват рак и различни болести на сърцето, но всичко това е базирано на огромни дози от плода, които не е възможно да си набавим чрез нормалното им приемане.

Екорейтинг: Добър. Можете дори да си отгледате свое собствено растение, въпреки че повечето от тях се доставят от Китай.

Хипстърски рейтинг: Добър, особено ако можете да се похвалите как си го отглеждате сами.

Семена от Чиа 

1472823263_4_559x*.jpgСнимка: www.lifehack.org

Неясни семена с древна история, идващи от Централна и Източна Америка, в които се съдържа голямо количество Омега-3. Чиа семената също така придобиват и странна гелообразна форма, когато се смесят с течности, което означава, че може да се използват за сгъстяване на напитки или дори за направата на странни желета. Всъщност могат да се използват и смесват почти със всеки продукт, тъй като нямат вкус.



Ползи за здравето

Омега-3 мастните киселини се съдържат и в рибата, и една средиземноморска диета, включваща риба, изглежда като доста здравословен начин на хранене. В 100 гр. чиа семена се съдържат 17 гр. омега-3, което е голямо количество - около осем пъти повече от това в сьомгата.

Но омега-3 в чиа семената не са същите като тези в рибата и организмът ни транформира по-неефикасно тези от чиа семената, околкото тези от рибата. Чиа семената също така са и много калорични. В 100 гр. се съдържат 486 калории, почти колкото в бигмак. 
Освен това за какво ни е да приемаме толкова омега-3? Рибата със сигурност е много полезна, като помага за предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания. Препоръчително е рибата да се яде два пъти в седмицата. Доказателствата за омега-3, намирани на други места, са неясни, а и малко са тези, за които има потвърждение, че са полезни за здравето, специално тези, от чиа семената.

1472823608_9_559x*.jpgСнимка: mightydiets.com

Екорейтинг: Разбира се, изпреварва рибата.

Хипстърски рейтинг: Леко му е минала модата вече.

Цвекло

1472823804_8_559x*.jpgСнимка: fresh.co.nz

Не много одавна цвеклото е било забравено, само по-възрастните хора са го харесвали. Сега обаче както толкова много други реликви, цвеклото пак е на мода и заслужава да бъде. Прясно изпечено, мариновано, настъргано или изстискано, цвеклото е един от най-хубавите зеленчуци. Можете да ядете както листата му, така и класическото лилаво цвекло, което боядисва всичко, до което се допре.

Ползи за здравето

Както всички останали зеленчуци, така и цвеклото е голям източник на витамини и минерали. Също така, то е много богато и на нитрати, което успява да го класира към суперхраните и спортните добавки. Хубавото е, че цвеклото наистина намаля кръвното налягане, вероятно заради азотния оксид, в който организмът ни превръща нитратите. Но, ако е нужно да се намали кръвното налягане е най-добре да се правят тренировки, да се яде по-малко солено и да се приемат лекарствата, предписани от лекар. Друго проучване сочи, че сокът от цвекло преди тренировка подобрява издръжливостта на спортистите, като помага повече кислород да бъде разпространен в тялото. Когато се добавят към червено месо обаче нитратите са повод за безпокойство, тъй като образуват нитрозамини , които водят до повишен риск от рак на дебелото черво. Възможно е нитратите в цвеклото също да образуват нитрозамини в организма ни, за това е препоръчително да не се яде цвекло повече от два пъти на ден.

1472823812_5_559x*.jpgСнимка: www.laura-bond.com

Екорейтинг: Oтличeн. Може да го отглеждате сами.

Хипстърски рейтинг: Висок, предвид традиционната си непопулярност.

Водорасли

1472826267_2_559x*.jpgСнимка: thehealthyexplorer.wordpress.com

Определено сега е момента на водорасли. Те много често се използват в азиатската кухня, особено в Япония. И се ядат под много форми. В случай, че не сте ги пробвали, може да ви се сторят много странни, различни от всичко друго. Затова не е изненадващо, че водораслите не е са били популярни по-рано. 

Ползи за здравето

Водораслите са рядък случай на продукт, който не е животински и е богат на витамин B12, което ги прави важна храна за веганите. Те са суперхрана за тези, които са избрали да имат хранителен дефицит, но мразят хапчетата. За всички останали обаче това е само вкусна и здравословна храна като част от една балансирана диета. Водораслите съдържат много калций и желязо, но тях би трябвало да можем да си ги набавим и от други хранителни продукти. Голям проблем със суперхраните е, че ако приемаме чрез тях повече минерали, отколкото организма ни се нуждае, то той ще спре да абсорбира други неща. Йодът, фибрите и алгинатът във водораслите се казва, че помагат за отслабване, но ефектът, ако изобщо има такъв, е далеч от доказан. Също така йодът не е хубаво да се приема в големи количества. Пренасищането с него може да доведе до качване на тегло и проблеми с щитовидната жлеза. В зависимост от къде произлиза, водораслите може да съдържат в себе си много тежки метали, които в големи количества са вредни.

1472827067_9_559x*.jpg

Екорейтинг: В някои места, като Филипините и Танзания, мангровите дървета са отсичани, за да направят място за отглеждане на морски водорасли. От друга страна, водорасли ферми могат да създадат добри местообитания за различни видове. В крайна сметка: глоба.

Хипстърски рейтинг: Яко, особено, ако изглежда, че другите не знаят нищо за тях.

http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Hipstarski-rejting-i-realni-polzi-ot-superhranite_56463.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • 3 седмици по-късно...
  • Глобален Модератор
Сурови млечни продукти без консерванти – новата опасна хранителна мода

Сурови млечни продукти без консерванти – новата опасна хранителна мода

Светът е разтърсен от нова, опасна мода, която бавно навлиза и в България. Модата е характерна за “здравословното движение” – хората, които отричат каквато и да е обработка на хранителни продукти, натурална храна. Некомпетентни индивиди разпространяват лъжата, че пастьоризацията прави млякото отровно, консервантите в храните ни убиват, а суровото мляко може да убива бактерии (пастьоризираното не). Да припомня, че наскоро Нова телевизия разпространи епизод от предаването “На кафе”, в което гостенката Наташа Макбрайд (която е автор на диетата ГАПС) сподели изключително некомпетентното мнение, че суровото мляко може да убива налични бактерии от вида Salmonella sp. Подобни лъжи могат да отнемат живот, както ще установите от тази статия.

Личното ми мнение, като микробиолог е, че подобна мода е опасна, даване на подобни съвети е престъпно. Млякото е продукт, който е изключително благоприятна среда за развитие на различни патогенни представители най-често са от сем. Enterobacteriaceae.  Това са фекални бактерии, които живеят храносмилателната система на животните и човека. Най-характерни представители са E. coli, Shigella sp., Salmonella sp., Enterobacter sp. и много други. На хората са познати, защото в България много честно в летните лагери настъпва масова инфекция, при която десетки деца влизат в инфекциозните отделения. Представителите на тези родове крият и допълнителна опасност, защото именно те изключително лесно разпространяват мобилни генетични елементи, които носят резистентност към различни антибиотици, а съответно лечението на инфекция с тях е трудно, понякога невъзможно. Към тези представители трябва да се добави и НЕентеробактерийната, но много опасна Listeria monocytogenes.

Пастьоризацията е изключително ефективен метод за контролиране на подобно замърсяване. При лоша хигиена на животните често (почти винаги) в издоеното мляко попада фекална маса – носител на бактерии. Пстьоризацията ефективно убива всички неспорулиращи (каквито са опасните бактерии, лактобацилите спорулират и не умират) бактерии. Всяко количество мляко е нужно превантивно да се пастьоризира – кратко третиране с тоносително висока температура при подходящо налягане. Допустимо е да се използват консерванти, които по-скоро не са опасни (зависи от концентрацията). Консервантите правят по-трудно повторно бактериално замърсяване.

 

Когато се използва сурово мляко за направа на различни продукти, рисковете са неизмерими. Киселите млека и сирена са ферментационни продукти, което означава, че процесът се осъществява при най-често топли условия. Ако в млякото се намират патогени, то създадените условия са отлични за тяхното развитие.

Untitled

Какво толкова може да се случи?

В момента САЩ е разтресена от епидемия от листериоза. Листериозата е причинена от Listeria monocytogenes, а източникът на тази инфекция е компания (Vulto Creamery, New York – https://www.cdc.gov/listeria/outbreaks/soft-cheese-03-17/index.html) за производство на млечни продукти от сурово (непастьоризирано) мляко. Вече има няколко смъртни случая, още заразени, а CDC е наложил забрана върху консумацията на тези продукти.

Листерия може да преживява температурен диапазон -1 до 45 градуса с оптимум 37, което означава, че съхранение на млечни продукти в хладилник не е добро решение. Всички инфектирани са в риск, но най-застрашени са бременни, деца, пенсионери и хора с имунодефицит. При бременните настъпва спонтанен аборт след инфекция. Смъртността при подобна инфекция е 20% (1 на всеки 5) – изключително висока честота. Повечето приемани в инфекциозни отделения са вече със системна инфекция (разпространение на бактерията в множество части на тялото чрез кръвоносната система), което може да доведе и до бактериален менингит, който е изключително смъртоносен.

Трябва да се подчертае, че не само млечните продукти са застрашени от подобни рискове. Имитиращите ги растителни млека също трябва да преминават през пастьоризация.

Строг държавен контрол

Млечните и като цяло хранителни продукти се контролират от стандартизирани (ISO) методи, които изпитват продуктите за наличие на подобни ентеробактерии и листерия. Наличието им в храната е недопустимо. Големите млекопреработвателни предприятия в България имат системи за качество и изградени лабораторни комплекси, които следят безопасността на суровините, междинните и крайни продукти. БАБХ упражнява контрол и одитира качеството и безопасността на тези компании, за да се гарантира добра превенция.

Строгият контрол и спазването на установените стандарти са задължителни за избягване на подобни случаи. Необяснимо е защо някой би решил да консумира суров животински продукт.

http://6nine.net/2017/03/11/сурови-млечни-продукти-без-консерван/#more-3203

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...