Отиди на
Форум "Наука"

Най-добрите и най-лошите места за живеене в света


Recommended Posts

  • Администратор

Norvegii

10. Ирландия -  тя е 10-тата най-просперираща държава в света, според Индекса на просперитет за 2015г, направен от Института Легатум. Той класира държавите според 8 подиндекси, за да измери благосъстоянието на хората, както и националното богатство.

9. Финландия – тя е на 9-та позиция според Индекса на просперитет. Можела е да бъде на по-предно място, но за съжаление според икономическият подиндекс, тя е едва на 33-то място.

8. Холандия – при нея има всестранно развитие и е класирана на предни позиции по образование, здраве и социален капитал.

7. Австралия – класирана е като държавата с най-добрата образователна система и благодарение на това взима 7-мото място в Индекса на просперитет вече трета поредна година.

6. Канада – тя е на върха на подиндекса за лична свобода. Това може още повече да се подобри след успеха на Либералната партия.

5. Швеция – тя е на първо място според подиндекса за предприемачество и възможности. Данните за тази година са, че процентът на безработица продължава да се понижава.

4. Нова Зеландия – тя е най-просперищата нация извън Европа. Този просперитет се дължи и на това, че е първата развита държава, която е подписала споразумение за свободна търговия с Китай през 2008г.

3. Дания – тя стига до топ три по четири подиндекси: предприемачество и възможности, управление, образование и социален капитал.

2. Швейцария - за изненада, Швейцария е на второ място тази година според Индекса на просперитет. Домът на различни международни организации, включително на швейцарския шоколад е избрана за най-добрата държава според подиндекса за управление.

1. Норвегия – Норвегия е на първо място според Индекса на просперитет вече 7 поредни години, като се нарежда на 10-то място по всеки подиндекс. 

Отново Скандинавските държави доминират в списъка с най-желани места за живеене. Но преди останалите държави да изревнуват е важно да споменем, че експертите казват, че Скандинавските държави не трябва да се успокояват с този факт. Институтът Легатум, основан в Англия, пусна своят годишен Индекс на просперитет, който класира 142 държави чрез 8 подидекса: икономика, предприемачество и възможности, управление, образование, здравеопазване, сигурност, лична свобода и социален капитал.

Скандинавските държави се справят добре, но не много добре

За седем поредни години, Норвегия води списъка, като една от най-проспериращите държави в света. Тя получава максимален брой точки в много области, включително „доверие в другите“, „удовлетворение от свободата на избор“, „гражданска свобода и свободен избор“ и „удовлетворение от стандарта на живот“.

Дания и Швеция се нареждат на 3-то и 5-то място.

Финландия и Исландия са класирани на 9-то и 12-то място.

И все пак, изследователите казват, че Скандинавските държави имат какво да наваксват. Те не се справят толкова добре икономически, колкото другите развити държави. След първите 20 най-проспериращи страни, Финландия и Исландия са единствените държави, чийто икономически подиндекс се класира извън топ 30.

Норвегия, Швеция и Финландия имат икономически пропуски през последните години.

Китай е богата, а не просперираща

Сингапур е с най-силната икономика и се класира на 17-то място в цялостния Индекс на просперитет. Държавата-град се справя добре като цяло. Тя е в топ 15, освен в два подиндекса: лична свобода и социален капитал. 

Китай е трета в икономическия индекс, но остава на ниски позиции в цялостното класиране: 52-ро място. На 100-но място е по сигурност и безопасност, а на 120-то по лична свобода.

„Индекса на просперитет е отговор на проблем“, казва програмният директор на изследването Нейтън Геймстър на откриващата церемония. „Богатството е важно, но по него не се определя цялата картина.“

Индонезия е с интересна история. През последните седем години, тя се е издигнала от 69-то място на 21-во, което я прави държавата, претърпяла най-бързо развитие.

Светът става все по-опасен

За пръв път изследването се е провело през 2009 г. Резултатите тази година показват, че светът е станал по-опасен от тогава до сега. Африка и Средният Изток са свидетели на голям спад в сигурността и безопасността. 

Демократична Република Конго, Афганистан и Сирия са най-опасните места в света. Техните места в Индекса на просперитет са респективно 137-мо, 141-во и 136-то.

Съ1то място по индекса за безопасност и сигурност. Данните от изследването показват, че е единствената западна държава, в която са регистрирани високи нива на „политическо насилие“ (3-то ниво по скалата от 1 до 5), което е характерно за държави като Венецуела, Доминиканската Република и Ел Салвадор. Тя е със същите нива на политическо насилие като Саудитска Арабия.

Хонг Конг е класиран като най-безопасното място в света за трета поредна година.

http://www.chitatel.net/the-best-and-worst-places-to-live-in-the-world/

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

доста странно е, че по отношение на здравеопазването лидери са САЩ.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, Р. Теодосиев said:

4. Нова Зеландия – тя е най-просперищата нация извън Европейския съюз. Този просперитет се дължи и на това, че е първата развита държава, която е подписала споразумение за свободна търговия с Китай през 2008г.

А на първо и второ място са съответно Норвегия и Швейцария, които не са членове на ЕС. Дребна, но досадна грешка

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 9 минъти, самотния вълк said:

А на първо и второ място са съответно Норвегия и Швейцария, които не са членове на ЕС. Дребна, но досадна грешка

Доста показателно за ЕС :)

Link to comment
Share on other sites

  • 9 месеца по късно...
  • Потребители

Македонија на 69-то место во конкуренција од 149 држави

Најдобро рангирана држава во регионот е Словенија, која е на 24-та позиција, по што следи Бугарија на 48-то место.

Хрватска се наоѓа на 50-то место, Црна Гора е на 65-то, а Србија на 77-то место. Албанија е рангирана на 84, а Босна и Херцеговина на 91 место.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

България е на 51-во място в класацията по просперитет за 2015 година и се класира непосредствено след Румъния (50-то място) и преди Китай (52-во място)

https://lif.blob.core.windows.net/lif/docs/default-source/publications/2015-legatum-prosperity-index-pdf.pdf?sfvrsn=2

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Подиндексът "Health" включва следните категории:

Цитирай

 

IMMUNISATION AGAINST INFECTIOUS DISEASE

IMMUNISATION AGAINST MEASLES

INCIDENCE OF TUBERCULOSIS

LIFE EXPECTANCY

HEALTH SPENDING PER CAPITA

INFANT MORTALITY

UNDERNOURISHMENT

DEATH FROM RESPIRATORY DISEASE

HEALTH ADJUSTED LIFE EXPECTANCY

SANITATION

HOSPITAL BEDS

SATISFACTION WITH HEALTH

WELL-RESTED

LEVEL OF WORRYING

HEALTH PROBLEMS

WATER QUALITY

ENVIRONMENTAL BEAUTY

 

САЩ са на първо място в класирането по този подиндекс, България е на 48 място.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
On 12/7/2015 at 20:10, Joro-01 said:

Доста показателно за ЕС :)

По скоро е показателно за общата култура на журналистите ни :-)

ПС

Норвегия и Швейцария са по-"райски" кътчета от другите страни в ЕС, но те са такива заради своите "изключителности" спрямо ЕС:

-Високите данъци и високите социални разходи в Норвегия, в съчетание с големите приходи от нефтодобив и нефтопреработване

-Швейцарските банки и банкова система

Нито норвежците, нито швейцарците са склонни да допуснат други да определят правилата в техните "изключителности". 

/ако някой има някакво познание върху скандинавската култура, културата на скандинавците и особено върху така нареченият "обществен институционален колективизъм" ще ме разбере: обикновените данъкоплатци в скандинавските страни са тези които желаят да плащат високите данъци, така че да са осигурени срещу болест, бедност, безработица и социално изпадане; Дето се казва "има нещо гнило (според нашите анрешковско-балкански разбирания и манталитет) в Дания и скандинавските страни :animatedwink: /

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Ники, както е казал Бай Ганьо "Имал си бол пари, дал си". Да те пусна аз теб да работиш за 400 лв да те питам как ще плащаш високи данъци.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 47 минути, Frujin Assen said:

Ники, както е казал Бай Ганьо "Имал си бол пари, дал си". Да те пусна аз теб да работиш за 400 лв да те питам как ще плащаш високи данъци.

Да не мислиш че скандинавците са започнали да плащат данъци едва след откриването на нефта, а когато са били бедни не са плащали такива ?;) 

Нордическият модел е съдаден преди Втората световна война, по точно е приложен за първи път в Швеция  през 1930 година, т.е в годините на бедност и стагнация (което значи не "имането" а "нямането" го е наложило)

https://www.hertie-school.org/fileadmin/images/Downloads/working_papers/41.pdf

 

Въпрос на култура (исторически възникнала) и манталитет  е Фружине..Просто е: 

По добре е от тези 450 лева да дадеш 150 за данъци, за си осигурен и защитен на старини, при болест, или гладна смърт при безработица, и да живееш по-скромно с оставащите три 300 , отколкото да ги изпукаш на  момента (изпукването  при нас в голяма част е в алкохол и цигари), а когато имаш нужда,  да се чудиш какво да правиш..Например да правиш революции и войни, който ще ти доебат мамата, или да врънкаш родата да ти помага. Ще спомена още две важни неща за културата в тази връзка:

1 В скандинавските страни културата е силно "безродова" , което значи че може и да плащаш и наем на родителите като пълнолетен, ако живееш в жилището на баща си.

Казвам, че не е прието в тези култури да се врънкат родители, чичовци и лели, баби и дядовци, тъстове и тъщи, зетьове и девери за пари.. Те не дават пари. 

Ако не можеш да разчиташ на близки и рода, или на доходи от парчето земя на село, и ако имаш виждането че те очакват лоши дни - вярвам и ти ще започнеш да се замисляш за черните дни, и ще направиш така, че да не се краде от държавата. Ама нали сме селяни със земя и рода и се оправяме някак си и затова -ние не мислим така като скандинавците.

(тези промени се извършват при тях за много поколения)

2. Държавата при скандинавците е "тяхна", тя е тази на която разчитат , но за нас държават е "чужда". Разчитаме на родата, на врачките, на мрънкането, на всичко друго,  но не на нея

Това че за управляващите сме просто електорат и "държавата" и властта -средство, е същатата страна на  "монетата" на културата ни: държавата и властта е най-вече средство за осъществяване на личните ни родови, приятелско-кръгови  интереси.

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

ПИША ЗА ФРУЖИНА @ СИЕ С ГОЛЕМИ БУКВИ:

НОРДИЧЕСКИЯ МОДЕЛ Е СЪЗДАДЕН ЗА "НЯМАНЕ" А НЕ ЗА "ИМАНЕ" (как и защо - написал съм нещо по въпроса горе, има и една монография)

Моля запомнете го и не престенете да въртите като латерна изтъртканите лафове за малкото пари и малките заплати

ПС

Норвежците гладуват през тези години (на депресия и стагнация), защото не са преобалдаващо селяни като нас, и пак си плащат данъците а и никой не чувал за корупция при тях..Значи: въпрос на култура е , на манталитет, на история, на нардопсихология.

/Ясно е че при нас този модел няма да върви, защото с нашите хора и нашата култура излъчваме и "андрешковци" като управляващи, та затова управлението ни е скапано, крадливо, "непотистко" (основано на колективистично - кланови, роднинки и приятелски връзки)  и ориенталско/

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

А стига бе Ники, ти откри топлата вода! Нямало било корупция. Те да не живеят на Марс. Прочее силно се съмнявам, че норвежците са били безродова култура докато са били бедни. За съжаление нямам данни по въпроса(. Това което ти пускаш е толкова политически украсено, че не става за четене. Ще трябва да потърся.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ясно е  че Скандинавия има много плюсове ама чак ангели едва ли са. Явно основната маса са неголеми селища и хората се знаят един друг. Това е добро против кражба и корупция.

Имат няколко големи концерна и често съм виждал доста негативни предаванния по немските телевизии за Икея. Там казват че едва ли не било забранено създаването и участието в профсъюзи на работещите, което ми прозвуча невероятно и шокиращо. Подобни предавания освен за Икея съм виждал и за дисконтните вериги от  продоволственни магазини - Алди , Хофер , Лидл. Също случайно гледах предаване за това как чрез корупция Икея беше захапала тлъсто парче земя около Москва. 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 6 часа, nik1 said:

Да не мислиш че скандинавците са започнали да плащат данъци едва след откриването на нефта, а когато са били бедни не са плащали такива ?;) 

Нордическият модел е съдаден преди Втората световна война, по точно е приложен за първи път в Швеция  през 1930 година, т.е в годините на бедност и стагнация (което значи не "имането" а "нямането" го е наложило)

https://www.hertie-school.org/fileadmin/images/Downloads/working_papers/41.pdf

 

Въпрос на култура (исторически възникнала) и манталитет  е Фружине..Просто е: 

По добре е от тези 450 лева да дадеш 150 за данъци, за си осигурен и защитен на старини, при болест, или гладна смърт при безработица, и да живееш по-скромно с оставащите три 300 , отколкото да ги изпукаш на  момента (изпукването  при нас в голяма част е в алкохол и цигари), а когато имаш нужда,  да се чудиш какво да правиш..Например да правиш революции и войни, който ще ти доебат мамата, или да врънкаш родата да ти помага. Ще спомена още две важни неща за културата в тази връзка:

1 В скандинавските страни културата е силно "безродова" , което значи че може и да плащаш и наем на родителите като пълнолетен, ако живееш в жилището на баща си.

Казвам, че не е прието в тези култури да се врънкат родители, чичовци и лели, баби и дядовци, тъстове и тъщи, зетьове и девери за пари.. Те не дават пари. 

Ако не можеш да разчиташ на близки и рода, или на доходи от парчето земя на село, и ако имаш виждането че те очакват лоши дни - вярвам и ти ще започнеш да се замисляш за черните дни, и ще направиш така, че да не се краде от държавата. Ама нали сме селяни със земя и рода и се оправяме някак си и затова -ние не мислим така като скандинавците.

(тези промени се извършват при тях за много поколения)

2. Държавата при скандинавците е "тяхна", тя е тази на която разчитат , но за нас държават е "чужда". Разчитаме на родата, на врачките, на мрънкането, на всичко друго,  но не на нея

Това че за управляващите сме просто електорат и "държавата" и властта -средство, е същатата страна на  "монетата" на културата ни: държавата и властта е най-вече средство за осъществяване на личните ни родови, приятелско-кръгови  интереси.

 

 

Съгласен съм с писаното от тебе, но не с всичко. Фружин те провокира и ги пишеш разни.. В България данъците не са ниски, нека не се заблуждаваме. Това е една от масово повтаряните лъжи на политиците. Както и че БГ е малка и от нея нищо не зависи. Удобно (не за нас работещите) наричаме 10-те % данък, а останалото били осигуровки и уж сме си ги внасяли за нас. Нищо подоно. За мене социалните и здравните са данъци. Що? Мене ми се полага медицинска помощ, ама ми е много скъпо да си я потърся (чака се много в лоши условия, здрав ако идеш се разболявап - едно ДКЦ на площад Славейков. Вземам си ден. Отивам сутрин за да се класирам прдеди края на раб ден. Там вече има хора.Затова си ходя на частна и си плаща там. 50 - 60 лв...

Нека всеки от нас (вас) когото работодателят осигурява на реален доход (дай боже повече такива - сред нас и въобще) си погледне фиша. Ако има отчисление за синдикат и взаимно-дпомагателна каса - те не са данък. Останалата разлика от брутната до нетната заплата.

Акцизът - с Невски ощего бистрихме, ок. Има и в цивилизования свят, ама и аз имам своите бележки. ДЪржава дето не може да накара лукойл да си сложи дебитомер и да си отчита доставките, не заслужава да събира акциз.

ДДС. В нормалния свят (към който се стремим) ДДС е с диференцирана ставка - 7, 10, 13.. %. В Швейцария, тези кожодери е 8% Направих справка, но аз помня по-малка - от 7 и нещо. Миналото лято бях там. У нас е навсякъде е брадва от 20% Що? Нямали сме капацитета да следим. В Австия пак беше от този порядък, 10 виждам сега - за храни и лекарства. И общо взето масовите неща. Има и 20% ДДС и там ама наживо (в магазина) няма къде да ги видите.

 

 

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Фружине, в науката има достатъчна яснота кога се извършва преходът от родовост към безродовост в западните култури, и този преход се извършва в 18 и 19 век За най-безродовите скандинавци и холандци преходът е извършен най-рано...

/Писали сме във форума, невски, алвата и аз достатъчно по този въпрос -ако се интересуваш, може би трябва да прочетеш някоя книга на М.Минков,който освен учен антрополог , е лингвист и скандинавист - има преводи от старогермански, написал е първата ромска граматика у нас и други. Та най ярките доказателства доказателства са лингвистични (и в наративите също има сведения),като най-яркото и недвусмислено доказателство е промяната на словореда от гъвкав/разбъркан към твърд плюс редуцирането на роднинската терминология (има и други)/

Никой не е чувал за корупция в Норвегия, което значи че нивата и са били много ниски, /Ако искаш да го оспориш - дай някакви доказателства за обратното/

Може монографията да е украсена (въпрос на лични виждания), дадох я главно за да се види историята (има цитирани и показани дати) на създаването на нордическия модел. Той е създаден в годините на голямата депресия; създаден е за "нямането", а не "имането", (то като имаш,  всичко е песен)

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 17 минути, Du6ko said:

Ясно е  че Скандинавия има много плюсове ама чак ангели едва ли са. Явно основната маса са неголеми селища и хората се знаят един друг. Това е добро против кражба и корупция.

Имат няколко големи концерна и често съм виждал доста негативни предаванния по немските телевизии за Икея. Там казват че едва ли не било забранено създаването и участието в профсъюзи на работещите, което ми прозвуча невероятно и шокиращо. Подобни предавания освен за Икея съм виждал и за дисконтните вериги от  продоволственни магазини - Алди , Хофер , Лидл. Също случайно гледах предаване за това как чрез корупция Икея беше захапала тлъсто парче земя около Москва. 

За корупцията около Москва, проблемът е в Русия, а не в Швеция. Без да го оправдавам, бизнесът е адаптивен, Така оцелява и се развива. Държавата е регулатор. Където я има, разбира се.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Икея се "прочу" в самата Швеция, та нагласите там към Икея не са много добри..Общественото мнение там не толерира корупцията и гешефтите..

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 18 минути, Joro-01 said:

Съгласен съм с писаното от тебе, но не с всичко. Фружин те провокира и ги пишеш разни.. В България данъците не са ниски, нека не се заблуждаваме. Това е една от масово повтаряните лъжи на политиците. Както и че БГ е малка и от нея нищо не зависи. Удобно (не за нас работещите) наричаме 10-те % данък, а останалото били осигуровки и уж сме си ги внасяли за нас.

Абсолютно точно

Ако приемем, че един самоосигуряващ се реализира 10 000 лв годишен доход, от него се признават 25% разходи. От остатъка се начисляват около 2500 лв данъци и осигуровки. Т.е. държавата взема една трета от дохода. А насреща - почти нищо няма.

Ако се направи проста сметка, то тези приблизително 2000 лв, които се дължат за осигуровки, се внасят в банка, за 25-30 години, колкото е трудовия стаж за пенсия, ще се натрупат към 150 000, които ще носят доста приличен доход, като основния капитал ще си стои. А иначе, ако човек съвестно си плаща осигуровките и данъците, накрая я вземе 400 лв пенсия, я не.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 56 минути, Joro-01 said:

Съгласен съм с писаното от тебе, но не с всичко. Фружин те провокира и ги пишеш разни.. В България данъците не са ниски, нека не се заблуждаваме. Това е една от масово повтаряните лъжи на политиците. Както и че БГ е малка и от нея нищо не зависи. Удобно (не за нас работещите) наричаме 10-те % данък, а останалото били осигуровки и уж сме си ги внасяли за нас. Нищо подоно. За мене социалните и здравните са данъци. Що? Мене ми се полага медицинска помощ, ама ми е много скъпо да си я потърся (чака се много в лоши условия, здрав ако идеш се разболявап - едно ДКЦ на площад Славейков. Вземам си ден. Отивам сутрин за да се класирам прдеди края на раб ден. Там вече има хора.Затова си ходя на частна и си плаща там. 50 - 60 лв...

Нека всеки от нас (вас) когото работодателят осигурява на реален доход (дай боже повече такива - сред нас и въобще) си погледне фиша. Ако има отчисление за синдикат и взаимно-дпомагателна каса - те не са данък. Останалата разлика от брутната до нетната заплата.

Акцизът - с Невски ощего бистрихме, ок. Има и в цивилизования свят, ама и аз имам своите бележки. ДЪржава дето не може да накара лукойл да си сложи дебитомер и да си отчита доставките, не заслужава да събира акциз.

ДДС. В нормалния свят (към който се стремим) ДДС е с диференцирана ставка - 7, 10, 13.. %. В Швейцария, тези кожодери е 8% Направих справка, но аз помня по-малка - от 7 и нещо. Миналото лято бях там. У нас е навсякъде е брадва от 20% Що? Нямали сме капацитета да следим. В Австия пак беше от този порядък, 10 виждам сега - за храни и лекарства. И общо взето масовите неща. Има и 20% ДДС и там ама наживо (в магазина) няма къде да ги видите.

 

 

В темите по икономика, винаги когато става дума за данъци в дискусиите аз "слагам" и осигуровките -;)

Около 40 процента от парите на гражданите се изземат от държавата и общините под формата на ДДС, акцизи, корпоративен данък, данък върху доходите, осигуровки, мита (които са няколкостотин милиона, и които отиват директно в бюждета на ЕС, неговият бюджет се формира основно, но не само, с митата които взимат членките), местни данъци и такси.

Сметката е направена по най-семплия начин: при 85-87 милиарда лева БНП, 32-33 милиарда постъпват в хазната /хазните, НОИ и НЗОК под формата на различни данъци.

Разгледано в сравнителен аспект тези 40 процента са едни от ниските нива на изземване..

В скандинавските страни този процент е много висок.

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 10 часа, самотния вълк said:

Абсолютно точно

Ако приемем, че един самоосигуряващ се реализира 10 000 лв годишен доход, от него се признават 25% разходи. От остатъка се начисляват около 2500 лв данъци и осигуровки. Т.е. държавата взема една трета от дохода. А насреща - почти нищо няма.

Ако се направи проста сметка, то тези приблизително 2000 лв, които се дължат за осигуровки, се внасят в банка, за 25-30 години, колкото е трудовия стаж за пенсия, ще се натрупат към 150 000, които ще носят доста приличен доход, като основния капитал ще си стои. А иначе, ако човек съвестно си плаща осигуровките и данъците, накрая я вземе 400 лв пенсия, я не.

 

Точно така. И да си продължа мисълта, та да видим к'во ствава със социалните осигуровки. Понеже не внасяме в банка, а издържаме с тези пари сегашните пенсионери, има съвсем реална опасност ако няма реформи (а няма и да има) тези, които сега плащаме тези осигуровки да останем без пенсия, защото няма да има кой да работи когато (ако) се пенсионираме. В смисъл: "Sorry, полага ви се ама няма" и "Kъде бяхте когато предишното правителство на Герб открадна (правеше пътища с) паирте" - може би дори казани от внука на Бойко. Може пък и да не се стигне до там. Правителстовото постоянно измисля регулаторни мерки - като покачване на пенсионната възраст например...

Допълнителните фондове са някаква алтернатива и изключение от правилото (влагат в книжа), но има съвсем реална опасност да ги одържавят (да ги вкарат в общия кюп и после по усмотрение да се раздават пенсии)

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
1 hour ago, Du6ko said:

Явно основната маса са неголеми селища и хората се знаят един друг. Това е добро против кражба и корупция

Само една вметка:това не е израз на  т.н "фамилен иколективизъм" ("родовост"), а на вид "обществен колективизъм"

Общественият колективизъм е спирачка за корупцията - хората се знаят, знаят какво прави другото семейство, какво става, споделят  си..

В някои страни има практика хората да  топят на полицията и службите своите съседи, които минават под летвата (Невски го няма, самобанира се - но той работи в службите в UK и може да разправя много по този въпрос);
В САЩ например е нормално някой състудент да се оплаче на ректора,  ако види че някой негов колега приписва.. (В САЩ топят на полицията дори и за хвърлен боклук от прозореца на колата, защото това поведение не се толерира там)

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 14 часа, nik1 said:

В темите по икономика, винаги когато става дума за данъци в дискусиите аз "слагам" и осигуровките -;)

Около 40 процента от парите на гражданите се изземат от държавата и общините под формата на ДДС, акцизи, корпоративен данък, данък върху доходите, осигуровки, мита (които са няколкостотин милиона, и които отиват директно в бюждета на ЕС, неговият бюджет се формира основно, но не само, с митата които взимат членките), местни данъци и такси.

Сметката е направена по най-семплия начин: при 85-87 милиарда лева БНП, 32-33 милиарда постъпват в хазната /хазните, НОИ и НЗОК под формата на различни данъци.

Разгледано в сравнителен аспект тези 40 процента са едни от ниските нива на изземване..

В скандинавските страни този процент е много висок.

Забелязах, че там има ДДС 25%, но там също е диференцирано. Храните и туристическите услуги примерно са на 13%, публикации (литература и научни предполагам) и билет затурист атракции е 6%; Справка - https://en.wikipedia.org/wiki/Taxation_in_Sweden , може би не е най-актуалното. Без да го мисля изглежда, че са 48.3 % данъците и при някаква горница може малко още. Не съм го осмислял.

Аз не съм против да плащам тези данъци в страна където пътищата през зимата се подгряват, уличното осветление работи в пъти повече, социалната система е така осигурена, че сама жена може да гледа две деца (на мен лично ми звучи като фантастика) поради което не изпитват и необходимост да сключват брак, пенсиите са ок, здравеопазването също, цари ред и сигурност (може би допреди мигрантите), а също съм чул (от хора), че пътя към работа се възстановява, но хайде, това може да зависи от професията.

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 27 минути, Joro-01 said:

Забелязах, че там има ДДС 25%, но там също е диференцирано. Храните и туристическите услуги примерно са на 13%, публикации (литература и научни предполагам) и билет затурист атракции е 6%; Справка - https://en.wikipedia.org/wiki/Taxation_in_Sweden , може би не е най-актуалното. Без да го мисля изглеждфа, че е 48.3 % и при някаква горница може малко още. Не съм го осмислял.

Аз не съм против да плащам тези данъци в страна където пътищата през зимата се подгряват, уличното осветление работи няколко в пъти повече, социалната система е така осигурена, че сама жена може да гледа две деца (на мен лично ми звучи като фантастика) поради което не изпитват и необходимост да сключват брак там, пенсиите са ок, здравеопазването също, цари ред и сигурност (може би допреди мигрантите), , а също така съм чул (от хора) че пътя към работа се възстановява, но хайде, това може да зависи от професията.

Аз съм против заради културата ни (не само, но основно и крайно заради нея) 

Десен съм основно (но не само) заради културата ни и манталитета ни (и всичко което следва от тях), Тъпите селяни и селянки,  които ни управляват, за които общественото благо не е ценност, (личното, фамилното, приятелстко-кръговото и партийното благо са поставени над общественото) ще ебат мамата на парите и на държавата с тези пари..

/Ей вижте Фружина, който според неговите думи е типичен български селянин какво отношение има към общественото благо -"няма да плащам данъци, защото не ми стигат парите на мен и на родата около мен"..   Ами тези данъци отиват и за болни, за образование, за социални дейности, за отбрана, за сигурност, за инфраструктура, за обществото демек, бе негодници селяндури..И вие ще ме управлявате и ще ми управлявате парите!/

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 36 минути, nik1 said:

Аз съм против заради културата ни (не само, но основно и крайно заради нея) 

Десен съм основно (но не само) заради културата ни и манталитета ни (и всичко което следва от тях), Тъпите селяни и селянки,  които ни управляват, за които общественото благо не е ценност, (личното, фамилното, приятелстко-кръговото и партийното благо са поставени над общественото) ще ебат мамата на парите и на държавата с тези пари..

А, да уточня - аз бих ги плащал с радост ако живея и работя в Швеция. Или друга скандинавска държава. Тамошната система ако се копира и пейстне тука - няма да работи. Ти спомена причините. И аз съм десен по убеждения. Тук такова нещо - не! И това дето плащаме е много! Нищо няма да се промени, най-много парите да отидат у някой скандален бизнесмен. Или поне след като ме убедят някак че се харчат разумно (кауза пердута).

Преди 36 минути, nik1 said:

 /Ей вижте Фружина, който според неговите думи е типичен български селянин какво отношение има към общественото благо -"няма да плащам данъци, защото не ми стигат парите на мен и на родата около мен"..   Ами тези данъци отиват и за болни, за образование, за социални дейности, за отбрана, за сигурност, за инфраструктура, за обществото демек, бе негодници селяндури..И вие ще ме управлявате и ще ми управлявате парите!/

Чакай, чакай, по-леко... Отиваш далече

Редактирано от Joro-01
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...