Потребител Васил 0 Публикува 19, 2016 Потребител Report Share Публикува 19, 2016 Здравейте открих този форум и искам да задам следното питане което много ме гложди Имаме следната хипотетична постановка Космически кораб тръгва от земята с светлинна скорост към звездата проксима от кентавър (уточнявам движи се с скороста на светлината въпреки че на сегашния етап е невъзможно да се движиш с такава скорост) Според теорията на относителността ако кораба отиде и се върне до тази звезда при хората които са на кораба ще са минали 4+4 = 8 години на земята ще са минали примерно 500 г. въпроса ми е ако имаме външен наблюдател който може да види движещия се кораб няма ли да види следното Кораба на тръгване от земята ускорява до определена скорост след което скоростта му спада приблизително до нула въпреки че за пътниците вътре си мислят че пътуват с скоростта на светлината. Каде ми е грешката Цитирай Link to post Share on other sites
Потребител Gravity 1516 Публикува 19, 2016 Потребител Report Share Публикува 19, 2016 Защо смяташ, че скороста ще спадне приблизително до нула? Ако няма триене, след като спре да се ускорява ще продъжи да се движи с постоянна скорост, която няма да спада. Цитирай Link to post Share on other sites
Потребител Шпага 2009 Публикува 19, 2016 Потребител Report Share Публикува 19, 2016 Преди 53 минути, Васил said: ... ако имаме външен наблюдател който може да види движещия се кораб няма ли да види следното Кораба на тръгване от земята ускорява до определена скорост след което скоростта му спада приблизително до нула въпреки че за пътниците вътре си мислят че пътуват с скоростта на светлината. Според мен, ако приемем, че корабът наистина се движи със скоростта на светлината, скоростта му ще е нула не за външен наблюдател, а именно за пътуващите в самия кораб, защото за тях времето ще е спряло, а пространството ще се е свило до точка 1 Цитирай Link to post Share on other sites
Потребител Gravity 1516 Публикува 19, 2016 Потребител Report Share Публикува 19, 2016 Преди 34 минути, Шпага said: Според мен, ако приемем, че корабът наистина се движи със скоростта на светлината, скоростта му ще е нула не за външен наблюдател, а именно за пътуващите в самия кораб, защото за тях времето ще е спряло, а пространството ще се е свило до точка Това е вярно независимо от скороста на кораба. За тези на кораба, скороста му е нула. Цитирай Link to post Share on other sites
Потребител Шпага 2009 Публикува 19, 2016 Потребител Report Share Публикува 19, 2016 Преди 10 минути, Gravity said: Това е вярно независимо от скороста на кораба. За тези на кораба, скороста му е нула. Така е, но само при светлинна скорост, за хорицата на кораба скоростта ще е нула не просто защото са в покой със самия кораб, а защото времето е спряло и пространството се е свило в точка. Кошмар Цитирай Link to post Share on other sites
Потребител Васил 0 Публикува 19, 2016 Author Потребител Report Share Публикува 19, 2016 защото намаля скороста - защото спрямо земята(външния нблюдател) на кораба ще му са нужни 500 години да отиде и да се върне до звездата а на хората в кораба само 8. Т.е с скоростта на свелината нищо не се постига освен нещо като времева хибернация(ако може да се каже) Цитирай Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Напиши мнение
Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.