Отиди на
Форум "Наука"

Гени се активизират след смърта


Recommended Posts

  • Потребител

Съобщението на български:

http://megavselena.bg/stotitsi-geni-ostavat-zhivi-do-dva-dni-sled-smyrtta/

Стотици гени остават живи до два дни след смъртта

Откритието, че много гени продължават работа до 48 часа след смъртта има влияние върху трансплантациите на органи, съдебната медицина и върху самата дефиниция за смърт.

Когато докторът обяви някого за мъртъв, част от тялото може все още да живее или поне за ден или два. Нови доказателства изведени след експерименти с животни показват, че много гени в тялото продължават работа до 48 часа след като „светлината е угаснала.“

Това е доказан факт при мишки и риби зебра, но се смята, че гените може да остават активни и при починали хора. Откритието може да доведе до нови възможности при трансплантациите, а също и да помогне за установяване точния час на смъртта с по-голяма прецизност при работата на съдебните медици с разлика до само няколко минути.

Автори на откритието са Питър Нобъл и Алекс Пожитков от университета на Вашингтон, Сиатъл. Заедно с колегите си те изследвали активността на гените в органите на мишки и рибки зебра. Те са правили това чрез измерване наличните количества информационна РНК (RNA). Увеличението в тази иРНК – която гените използват като информационен импулс към клетките да произвеждат протеин и др. – показва, че гените са активни.

Екипът на Нобъл измервал нивата на иРНК в рибките зебра, в мозъка и черния дроб на мишките на редовни интервали в продължение на четири дни след смъртта. След това ги сравнявали с нивата, измерени в момента на смъртта.

„Стотици гени с различни функции се събудиха след смъртта, включително такива, които отговарят за феталното развитие (развитието на плода по време на бременност, които обикновено „се изключват“ след раждането) и такива, които до момента са асоциирани с рак.“ Тяхната активност е била най-висока около 24 часа след смъртта.

Както може да се предположи нивата на иРНК намалявали с времето. Но иРНК свързани с 548 гени на рибката зебра и с 515 гени на мишка имали един или повече пикове на активност след смъртта. Това означава, че е била налична достатъчно енергия и клетъчна функция гените да останат активни дълго след момента на смъртта на животното.

Подобен процес може да се очаква и при хората. Предишни изследвания показали, че различни гени, в това число такива, които отговарят контракциите на сърцето и лекуване на рани, са били активни повече от 12 часа след смъртта при хора, починали в резултат на различни травми, инфаркт или задушаване.

Фактът, че някои гени асоциирани с рак остават активни след смъртта при животни, може да допринесе за редуциране шансовете за пренос на тумори при трансплантациите на органи, обяснява Нобъл.

...

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...