Отиди на
Форум "Наука"

Общо въведение в Тибетския Будизъм (печатна форма на лекция)


Recommended Posts

  • Потребител

Предвид интереса към темата за Будизъм, реших да сложа материал, касаещ до голяма степен автентични основни положения, съдържащи се в тази лекция. Не само защото лекторът е единствения българин, който е носител на линия на будистка приемственост в един от тибетските клонове на ВАДЖРАЯНА. А и защото има дар словото да предаде съществените основни положения, систематизирано и рационално, без излишества и претрупаност, на езика не средно-интелигентния слушател или читател.

За да разсея съмненията и евентуални въпроси, ще кажа, че никога не съм бил будист, нито съм последовател или участник в подобни... "учения", не практикувам в групи, нито под каквато и да е форма на социална организираност. Разбира се интереса ми към Будизма е очевиден по много причини, но една от които е, че това е най-сериозното и задълбоченото направление от ПОЗНАНИЕТО за Вселената и Човека, излизащо далеч отвъд пределите на сегашната парадигма на науката. За целта на интереса ми потърсих контакти с хора които внимателно отсях, и които след това позволих да ми бъдат като "врата" към този познавателен необят. Специално относно БУДИЗМА не е лесно да се намерят такива хора, при положение че се срещнах на живо, дори с двама от тибетските преподаватели... но са твърде "нисък ранк" за да са носители на нещо сериозно и задълбочено... - поне според мен, в хода на комуникацията и анализа й с други, сред формална или специфична среда. Разбира се социалните, историческите, идеологичните, религиозните или философските елементи не са ми от толкова голямо значение, въпреки че философския аспект в БУДИЗМА и Хиндуизма, впоследствие - в земите на днешен Китай, е нещо, което е уникално за всички култури, по всички времена и географии на планетата.

Във форума пишат и четат сериозни историци и добре знаят каква е била Европа, в годините когато на изток са били налични цивилизации с високо ниво на организация. Но знанията за човека и вселената, както и връзката и взаимодействията между тях, са с корени от най-дълбока древност и следите им се губят някъде във времето. Пренасят се в една или друга култура под различна форма, адаптирани от един или друг, за една или друга цел, човешки явления или процеси. Именно това е интересното за мен и в Будизма се проявява неговия аспект, касаещ вътрешни психични процеси и връзката им с реалността, измененията и принципите, което е в моя... да го наречем "интерес". Будизма се основава на платформа от знания за вселената и човека, които са без аналог в дълбочината си, в сравнение със сегашната форма на социално познание, наречена НАУКА, с цялото ми уважение и благодарност към нея.

Будистите не твърдят че са изобретили или намерили нещо ново. Те само го практикуват и препредават, че то е дошло от "другаде", че БУДА не е един субект, а преди ГАУТАМА са налични още трима "като него", през различните "КАЛПИ" (ери) от човешките цивилизации на Земята... Като за тях Вселената е много по-голямо "място" и не е ограничено от представата за "големия взрив" или квантовата механика. И че тази форма на "човешкия ни свят" е един от най-малките и незначителни реалности, но с особен статут спрямо всички тях, като е описан механизма на... преминаването и трансформацията на реалностите, като "вратата" е в самия човек, в самото съзнание и начина му да отразява и създава...

Материалът не е зарибяващ, нито е форма на проповед, вид пропаганда или индокринация на идеология. Става въпрос за рационално познание, основано на комбинации от теория и практика, преподавани му само чрез чист и жив пренос - от учител на ученик. Човека е много сериозен и лично за мен си имам нещо като съжаление, че вече не е в БГ, за да имам личен контакт с него на живо... Не че виртуален контакт е невъзможен, но вече е без значение в случая.

http://skydharma.com/OUR_FILES/Ivo_Kalushev_Tibetan_Buddhism_Sofia.pdf

Редактирано от ramus
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...