Отиди на
Форум "Наука"

Нова версия: Хитлер искал да помогне на Борис III, убили са царя от Москва


Recommended Posts

  • Потребител

Нова версия за смъртта на цар Борис 3 .

 

Легендата, че Хитлер е искал да убие Борис ІІІ и е поръчал да го отровят, не е вярна. Той по-вероятно е убит по поръчка на Съветския съюз. Това смята биографът на Адолф Хитлер Харалд Занднер, който издаде най-подробната досега история на живота на фюрера.

20 години историкът върви по следите на Хитлер и стриктно документира всяка негова среща, всеки час за зъболекар, фризьор, речи, визити, преговори, писма. Досега никой не е правил по-подробна биография на нацисткия фюрер и с четиритомника си Занднер успява не само да попълни липсващи места в житейската история на Хитлер, но и да опровергае някои легенди, пише „24 часа“.

Като например тази, че той не е посещавал други градове освен Мюнхен, Берлин и Хамбург. „Това е най-странното, което винаги ме е учудвало. Всеки град в Германия твърди, че Хитлер никога не е стъпвал в него, няма хотел или ресторант, който да пази спомен от присъствието му. Разбирам, че е антиреклама, но това просто не е вярно”, обясни Занднер при представяне на труда си пред журналисти в Берлин. За място на събитието той избра Историческия бункер – едно от малкото места, в които Хитлер всъщност наистина не е стъпвал.

2500 страници, десетки невиждани досега снимки, четири тома на цена от 399 евро. Това е резултатът от 20-годишния труд на Занднер, който носи заглавието „Маршрутът на Хитлер“.

В книгата са отбелязани и всички срещи на фюрера с българския цар Борис IIIІІІ. Занднер е запознат добре с историята на българското царско семейство. Той самият е от Кобург, израснал е в къща точно срещу дома, в който остатъка от живота си прекарва Фердинанд, познава Симеон и се е ровил в архивите на фамилията за данни от срещите с Хитлер.

„Не вярвам в легендата за отравянето на Борис III от Хитлер”, заявява историкът убедено. „Няма такъв газ, който да проявява отровното си действие дни по-късно. Борис ІІІ се среща с Хитлер на 14 и 15 август 1943 г., а царят умира на 28 август, като преди това дори е качвал Мусала със семейството си. Едва след тази разходка той се разболява мистериозно. Хитлер праща лекари да помогнат, той е имал нужда от него и е искал да му помогне. Царят ви е отровен по поръчка на Съветския съюз, не на Третия райх”, убеден е Занднер.

Версиите за смъртта на Борис са много, но е факт, че пред съдиите на Нюрнбергския процес бившият германски канцлер Франц фон Папен, по време на войната германски посланик в Турция, свидетелства, че царят е отровен от руснаците. Според дневника на германския аташе в София по това време, полковник Фон Шонебек, двамата германски доктори, които са се грижили за царя – Рудолф Зайц и токсикологът Ханс Епингер – са вярвали, че царят е умрял от същата отрова, която д-р Епингер намерил две години по-рано при аутопсията на Йоанис Метаксас – бавнодействаща отрова, която действа след седмици и причинява появата на петна по кожата преди смъртта.

Съюзническата преса стоварва отговорността за смъртта на монарха върху тогавашния националсоциалистически режим в Германия, който искал да вкара България във войната срещу СССР. Слухове за смъртта му твърдят, че е отровен по нареждане на Хитлер. В отговор германският посланик в България Адолф Бекерле отбелязва: „Невероятно колко е нагла вражеската пропаганда, която от месеци насам иска неговата смърт.” Становището на Адолф Хитлер е, че Борис III е отровен от италианската принцеса Мафалда Савойска, която е сестра на Йоанна.

Според секретен полицейски доклад от 1943 г. царят вероятно е отровен от британските тайни служби. Борис ІІІ е извикан на последната си среща с Хитлер, за да се обсъди възможността България да замести с войски излязлата от войната Италия. Царят отказва. По същото време той трескаво търси възможност да извади България от участието си в кръвопролитията, но умира, преди да се стигне до това.

 

За да напише книгата си, Занднер се свързва и с московския архив, но не е търсил потвърждение на тезата си в него.

Защо един човек се заема с подробното описание на всеки час от живота на личност като Хитлер? “За да отхвърля много исторически неточности. След войната всички в Германия се опитват да заметат под килима важни събития, да се отърват от връзките си с компрометирания режим. В един момент се оказа, че Хитлер не е бил никъде, не се е познавал с никого, не е разговарял, не е имал роднини, не е учил, не е ходил на ресторант… Всичко това просто изчезва от историята. А както казва Симон Визентал: “Познанието е защита! Трябва да познаваме нещо, за да се борим с него.”

Всъщност за превръщането на Хитлер в мистериозен образ допринася и самият фюрер, докато е жив. Той умело влиза в ролята на ръководител на нацията, лидер на арийците, свръхчовек.

„Той няма снимки, в които да не е в униформа. Има една-единствена и тя е била укривана – по баварски кожени гащи, преди да дойде на власт. Има и няколко във фрак, но дори и у дома си Хитлер винаги е във военна униформа”, обяснява Занднер.

Фюрерът също така избягва да контактува писмено. Негов подпис не може да се види под решения за унищожение на хора, дори и военните атаки обсъжда и нарежда устно.

„Мога да кажа за него, че е бил обсебен от разрушенията, но по стечение на обстоятелствата никога не е виждал какво е причинил на Германия. Бомбите върху немските градове падат винаги буквално часове след като той е напуснал дадено място. Чак накрая, когато се скрива в бункера си в Берлин, при последното си излизане вижда размера на разрушенията и е потресен.

Ако сте гледали „Залезът” с Бруно Ганс – филм за последните часове на фюрера в бункера, то това е той. Този образ е най-близко до истинския Хитлер”, казва биографът му. Хитлер никога не е посещавал и концлагер, цялата концепция за изтреблението на милиони невинни за него си остава теория, която подчинените му изпълняват. Но пък при нападението на Полша показва до каква степен е обсебен от силата си да разрушава.

„Има снимки и свидетелства за това. Хитлер не може да откъсне очи от пожарищата, които причиняват самолетите му в Полша. Наблюдава нападението с бинокъл от сигурно място и е буквално като парализиран от страстта си по тази разруха”, смята историкът. Всъщност в биографията му няма записани лични участия в кръвопролития или битки. Има един-единствен случай през 1919 г., когато е арестуван за участието си в уличен бой в Кобург. Кобург по-късно е и първият националсоциалистически град на Германия, там за първи път на власт идват кафявите.

В личния си живот нацисткият лидер е съвсем обикновен. Избягва лукса. Избягва дори жените. Има един-единствен скандал с него през 1933 г., когато започва афера с 16-годишната Мария Райтер. Хора от партията обаче пишат гневни анонимни писма за това, че бъдещият фюрер има сексуални отношения с малолетна. В отговор Хитлер зарязва момичето и никога повече не се чува за негова връзка с жена до появата на Ева Браун. Дори и слуховете за връзка със секретарката му Трауде не са потвърдени.

„Той има приятели, които и години след смъртта му не се отричат от него. Такива са фамилията Вагнер. Децата им го наричат чичо Волф. Никога не се отричат от връзката си с него”, твърди биографът.

Хитлер успява да печели привърженици през целия си живот. Още преди да дойде на власт, той обикаля близката на Германия чужбина. В Швейцария само с едно турне с речи събира 30 000 франка. По-късно за тези дарения не се говори, сякаш Хитлер е паднал от небето. „С тази биография обаче всички тези връзки излизат наяве. Това е целта ми”, обяснява Занднер./БЛИЦ

Източник: http://bultimes.com/nova-versiya-hitler-iskal-da-pomogne-na-boris-iii-ubili-sa-tsarya-ot-moskva/hib.jpg

Link to comment
Share on other sites

Така , ама не така, до колкото е известно  , доверени на Борис са преговаряли тайно със СССР , за следвоенната съдба на България и интересите на борисовото родово коляно. Други смятат , че и властовите в бг полиция и разузнаване са договорили и свои интереси , кое сега ще да е по близо до истината.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
1 hour ago, laplandetza said:

Така , ама не така, до колкото е известно  , доверени на Борис са преговаряли тайно със СССР , за следвоенната съдба на България и интересите на борисовото родово коляно. Други смятат , че и властовите в бг полиция и разузнаване са договорили и свои интереси , кое сега ще да е по близо до истината.

Демек царя е убит от българи , така ли ? напълно възможно е да си прав, макар че има много версии за смърта на царя. Отровен от италианци, отровен от хитлер и отровен от СССР демек от Сталин.  И накрая версията че си умира от някаква чума нелекувана и непозната тогава. Ама може и да е бил заразен с чума и то точно от Хитлер, защото тези фашаги са доказали че са били много коварни.   По време на 2 световна цял украински полк се е биел на страната на хитлеристите, и накрая за благодарност са изтрепани докрак от фашистите.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

СССР нямат интерес да убиват царя, за какво им е, те даже на румънския не посягат, нищо, че румънците воюват срещу тях. 

Склонен съм да вярвам на официалното мнение на германците, че е отровен от принцеса Мафалда по поръка на англичаните, на които хич не им се е искало да има хитър и дипломатичен владетел в меките части на Европа, където Чърчил му е било мечтата.

Редактирано от kramer
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 10 часа, kramer said:

СССР нямат интерес да убиват царя, за какво им е, те даже на румънския не посягат, нищо, че румънците воюват срещу тях. 

Склонен съм да вярвам на официалното мнение на германците, че е отровен от принцеса Мафалда по поръка на англичаните, на които хич не им се е искало да има хитър и дипломатичен владетел в меките части на Европа, където Чърчил му е било мечтата.

И аз съм склонен да вярвам че англо-саксонската-ционистка клика, има пръст в отравянето на царя.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Без някои да ме смятат за привърженик на нацизма, ме заинтригува един материал за нацизма и Хитлер.

https://setlans.wordpress.com/2015/01/05/12-neshta-koito-sas-sigurnost-ne-znaete-za-adolf-hitler-i-natsistka-germania/

Как смятате, "лошият" нацизъм на Хитлер, дали всъщност е толкова лош ?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 3 часа, Гагов said:

Без някои да ме смятат за привърженик на нацизма, ме заинтригува един материал за нацизма и Хитлер.

https://setlans.wordpress.com/2015/01/05/12-neshta-koito-sas-sigurnost-ne-znaete-za-adolf-hitler-i-natsistka-germania/

Как смятате, "лошият" нацизъм на Хитлер, дали всъщност е толкова лош ?

Не , не е бил лош , направо е бил прекрасен.

Но пък това е логичното развитие на темата.

В крайна сметка всички знаем за лошите англосаксонски рептилии и добрия Дядя , да се свети името Му.

Link to comment
Share on other sites

Хич не бил лош. по тоя повод един колега се шегува , нал иде най големият празник, циганската нова година, Банго Васил, та там идел Циганския Дедо МрЪс, който взимал <подараци> и щел да е дигизиран като Адолффффф, да се свети името Му !:):)

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Глобален Модератор
On 31.12.2016 г. at 15:30, laplandetza said:

Така , ама не така, до колкото е известно  , доверени на Борис са преговаряли тайно със СССР , за следвоенната съдба на България и интересите на борисовото родово коляно. Други смятат , че и властовите в бг полиция и разузнаване са договорили и свои интереси , кое сега ще да е по близо до истината.

Че какви ще са тез интереси? 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
On 31.12.2016 г. at 23:17, kramer said:

СССР нямат интерес да убиват царя, за какво им е, те даже на румънския не посягат, нищо, че румънците воюват срещу тях. 

Склонен съм да вярвам на официалното мнение на германците, че е отровен от принцеса Мафалда по поръка на англичаните, на които хич не им се е искало да има хитър и дипломатичен владетел в меките части на Европа, където Чърчил му е било мечтата.

Към този момент разпределена ли е вече Европа по салфетките? Смята се, че това е станало на 9 октомври 1944 г. но защо английските войски спират на старата българска граница и съветските също? 

Qui bono - ако англичаните нямат интереси в БГ вече, предвид поделянето, то за какво им е да се занимават да тровят някого? Докато за СССР Борис би бил пречка - може би най-обичаният български държавен глава ще е много трудно да бъде официално убит или съден... дори и прогонен. Щото щом идва СССР, предстои социалистическа революция, а тя с такъв цар е трудна. Ще вземат хората да скокнат и да спретнат някой испански вариант. Макар че с войски на СССР най-много да скокнат на ... 

Другият интерес обаче все пак е немски - защото Хитлер не може да не е усетил и дори узнал накъде я къдри Борис, а именно - накъм Англия и САЩ ... 

Не мога да разбера какъв би бил английският интерес - та Борис направо иска да излезе от немското влияние. Даже свиква и военни маневри малко преди да умре, като се смята, че ще прави "преврат" с тая войска... 

 

Редактирано от КГ125
Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител

Сега съм в България и си купих останалите томове на книгата на Ст. Цанев - Български хроники том 3 и 4. Интересно е мнението на самия фюрер за смьртта на нашия цар. Хитлер е бил убеден че това е работа на сестрата на жената на Борис - италианска принцеса и английска агентка. Англичаните и новоизпечените им съюзници италиянците в лицето на семейството на краля предател В Емануил убиват нашия цар. Убиват го коварно след посешението при Хитлер. За да вбият клин между Германия и България. 

Борис е съюзник на Германия и не обявява война на Съв Русия а на САЩ и Англия с което предизвиква страшна ненавист и омраза сред западните сили.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Всичките томове на Ст.цанев можеш спокойно да ги засилиш към кофата :animatedwink:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
On 31.12.2016 г. at 23:17, kramer said:

СССР нямат интерес да убиват царя, за какво им е, те даже на румънския не посягат, нищо, че румънците воюват срещу тях. 

Склонен съм да вярвам на официалното мнение на германците, че е отровен от принцеса Мафалда по поръка на англичаните, на които хич не им се е искало да има хитър и дипломатичен владетел в меките части на Европа, където Чърчил му е било мечтата.

Е, чак па да нямат ! Имат ,имат.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Потребител
On 8/31/2017 at 23:29, bulgaroid said:

Аз съм го чел голям смях е. 

Дори мисля, че във форум,, акъвто е бг наука, изобщо не е редно да се обсъждат псевдонаучните и полу-художествени ,,творения" на Стефан цанев.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Чърчил и британският кралски двор люто са ненавиждали Кобургготската династия и още повече цар Борис 3. Той не само е съюзник на Германия както неговият баща Фердинанд през ПСВ , но има и наглоста да не обяви война на Съветска Русия. Такива неща английските тайни служби не прощават.

Един малък пример от по предишаната световна война. Неотдава ужким ,    в демократична Великобритания трябваше да бъдат разсекретини старите над100 години документи. Разбира се разсекретено беше само това което не представлява секрет вече и не цапа честта на мундира. За да въвлекат още по - дълбоко в безсмислената за Русия ПСВ английските агенти  организират в Петербург убийството на Распутин. Той не е цвете за мирисане съответният господин, ама като човек от народа разбира , че войната за Русия е абсолютно безсмисленна и служи главно на западните съюзници които ще изпързалят Русия. Документите указват че зад убийствто му стои Великобритания и частично САЩ , тогава не така активна в световната и европейската политика. 

Може би след 25 - 30 години ако Англия разсекрети тайните си документи истината за убийството на последния РЕАЛЕН Български цар Борис 3 ще лъсне на бял свят. Ама аз се съмнявам, че важните документи ще бъдат разсекретени. 

Редактирано от Du6ko
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Всичко което се знае за смъртта на цар Борис навежда на една мисъл- болест. Точно там е въпроса, че нямаме никакви доказателства за насилствена смърт.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Е, нямаме! Бил си е добре до момента в който посетил руското посолство и после състоянието му бързо се влошило и починал. Димитров също починал скоропостижно щом посетил великия СССР - туй разбира се след като Тито изневерил на Сталин и великия вожд преценил, че националните вождове ще му служат по-добре ако са мъртви.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Големия печеливш от смъртта на царя без съмнение е СССР..Но само това не е достатъчно за да бъде обвинен Кремъл.Варианта естествена смърт също не трябва да се изключва.Борис винаги е бил с деликатно здраве а последните години от живота му са били свръхнапрегнати.Това което ме интересува повече като алтернатива е дали ако царят би доживял до септември 1944 година би намерил начин да осуети съветската окупация

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
1 hour ago, resavsky said:

.Това което ме интересува повече като алтернатива е дали ако царят би доживял до септември 1944 година би намерил начин да осуети съветската окупация

Според мен не, защото е изпуснал времето за това, договорките между Тримата Големи вече са били направени в Техеран, Царят е бил обречен. Но въпросът ти от гледна точка на темата е резонен.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Друг е въпросът че тези договорки не са включвали свалянето на монархията в България.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 1 минута, resavsky said:

Друг е въпросът че тези договорки не са включвали свалянето на монархията в България.

Да, както и тази в Гърция, но гръцкия монарх оказва съпротива на Вермахта, доколкото съм чел, горе-долу по това време американския посланик в София предлага нещо подобно на Борис - да изкара поне една рота про форма срещу Вермахта, след което да емигрира, но да съхрани монархията - отказът е твърд, това предопределя написаното върху салфетката.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Май беше английския посланик и точните му думи бяха:"Борис да даде един халосен залп на Дунава".Това е трудно осъществимо предвид германофилските чувства на сериозна част от българското общество и офицерство.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 8 минути, resavsky said:

Май беше английския посланик и точните му думи бяха:"Борис да даде един халосен залп на Дунава".Това е трудно осъществимо предвид германофилските чувства на сериозна част от българското общество и офицерство.

Възможно е и да греша за американския посланик, мисля че съм го чел в книга на Жоро Цветков за войната, а и в разговор с него го е казвал, но може и да греша.

Между другото, ако българската армия, която тогава наброява над 500 000 щика, дисциплинирана и сравнително добре въоръжена /това се вижда после в операциите й срещу германците/ се беше изправила на Дунава да воюва срещу армията на Толбухин, нещата можеха да се развият много по-драматично за всички участници. Не мисля обаче, че Борис би издал такава заповед, ако е бил жив. По-скоро е щял да лавира усилено и да търси англо-американска военна протекция. Нещо което дипломацията след него не успява да постигне. Моето мнение е, че и да е бил жив, едва ли би постигнал гаранции от англичани и американци, вероятно е щял да бъде изправен пред Народен съд и да сподели участта на Филов и компания.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор История

Не е армия а е цял фронт - Трети украински фронт.Командван от Толбухин но операцията е възложена лично на маршал Жуков.Доста страници е отделил за това в неговите мемоари.Самото присъствие на маршал Жуков показава колко е важно балканското направление за Сталин.

Редактирано от resavsky
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...