Отиди на
Форум "Наука"

Recommended Posts

  • Потребител

По изработка ми прилича края на 19 в. до първата половина на 20 век.През този период(модерно-съвременен) се правят много украшения, които не са предмет на изучаване от науката.

Най общо това прилича на кръст - котва. "Кръст във формата на котва се среща в изображенията, които рисували ранните християни върху стените на катакомбите. Понякога го рисували заедно с делфин или две риби, висящи от напречните пречки. В християнския символизъм котвата изобщо се смята за знак на безопасност, устойчивост и надежда. Кръстът - котва, който e комбинация от двата символа — кръст и полумесец, символизира раждането на Христос от тялото на Мария, чиято емблема е полумесецът. Този символ се нарича и кръста на св. Николай защото той бил привързан към котва и хвърлен в морето. Според древните вярвания този знак помага да се устои в бурите на живота."

 

akor1.gif

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Благодаря, на мен ми се струваше нещо тракииско,защото помислех,че е нещо като двустранна брадва а сам виждал на тракииска монета подобно

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да , лабриса се среща на някои тракийски монети, на Терес, Аматок, Меток, може и други да има не се сещам.Но гърците, римляните, също ползват двойната брадва.

Има едни римски амулети, "брадва", носят ги като висулка или обеца.Но те са единични, не са двойни брадви.

 Според мен, твоята висулка е модерна.

https://www.google.bg/search?q=Ancient+Roman+silver+amulet,+talisman+ax.&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjRg879_snRAhUmDZoKHTrSAKoQ_AUICCgB&biw=911&bih=425#imgrc=_

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

За кръста и котвата ще кажа нещо което съм чувал от една рускиня казваше се Надя - Надежда. Имаше като украшение синджирче с три предмета на него - Кръстче, Котва и Сърце. И каза че е нещо като телисман или символ на иммето и . Което ме учуди ? Разбирам Христо или Христина или Кристина или Кристо  с кръст или Марина - морска с котва. Ама Надежда ? какво общо с кръста и котвата и сърцето ?

Каза ми че в Русия или от този кай в който е роджена много се уважава София ( Мъдростта) и трите и дъщери - Вяра, Надежда и Любов. В руският има и трите имена - Люба - Любовь, Вера и Надежда. У нас само Надежда , която умира последна както казваме на майтап. И така накратко - трита предмета - Кръст , Котва и Сърце са символи на съответно Вяра , Надежда и Любов. 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Интересна монета ! - Уралски оръжейници направиха сребърна монета-медал с образа на Тръмп !

838897.jpg

Оръжейници от град Златоуст в Челябинска област са направили пробна монета-медал с тегло 1 кг (!) с образа на избрания американски президент Доналд Тръмп. Тя има диаметър 12 см и е със сребърна проба 925.

Ограничената серия е посветена на встъпването в длъжност на Доналд Тръмп и се състои от 25 сребърни монети, 15 сребърно-златни и 5 златни съобщава компанията, като добавя, че всеки екземпляр има уникален номер.

На лицевата страна е профилът на Доналд Тръмп, а по периметъра около него е изписано Donald John Trump *45 The President of United States of America*. За фон служи знамето на страната. На обратната страна е Статуята на свободата пак на фона на знамето на САЩ, а около него е изписано In Trump We trust ("Вярваме в Тръмп" - подобно на надписа върху доларите In God We Trust - "Вярваме в Бога") и United States of America.

Редактирано от Du6ko
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...