Отиди на
Форум "Наука"

За хипотезата на Б. Димитров и съкровището от Абритус


Recommended Posts

  • Потребител

Най голямото съкровище от солиди в България е намерено в Абритус.То се състои от 835 златни монети на императорите :

 - Theodosius II: 5
- Marcian : 56
- Pulcheria: 1
- Leo I : 296 
- Verina: 4
- Zeno : 437
- Basiliscus: 24
- Basiliscus и Marcius: 10
- Julius Nepos: 1 
- Leontius: 1. 

Божидар Димитров в предаването "Памет българска-Парите на траките" (16,35 мин. на клипа), прави една "интересна" хипотеза за съкровището.Според него то е укрито през 251 г. след н. е. ,при едно нападение на готите, когато император Траян Деций загива покрай Абритос ( Разград ).Професора твърди, че тия златни монети са представлявали заплатите на офицерите от римските легиони.По това време в обръщение е римската златна монета "ауреус".  

https://www.vbox7.com/play:5ab6e61b7f

 

Последните отсечени монети от съкровището ( Абритос)  са на император Зенон 488 г и просто няма как находката да е заровена през 251 г. защото в нея има монети отсечени 237 години след датата посочена от професора за укриването.По времето посочено от Б.Д. за трезориране на находката, номинала "солид" още не е бил измислен, (в обръщение е ауреуса).Това прави Константин Велики с монетната реформа през 314 г. , когато въвежда новата златна монета "солид".

Тая хипотеза на Б. Димитров за съкровището е нереалистична . Най-вероятно укриването е станало през 487-488 г., по времето на имп. Зенон и походът на Ост-готите на Теодорих из Балканите.

Редактирано от vvarbanov
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Божидар Димитров дори пише по спомени и асоциации, без много много да държи сметка за факти и извори - какво остава пък, когато говори. За него Абритус е битката с готите, затова е и плеснал първосигнално въпросното обяснение. Да не мислиш, че се е сетил, че съкровището е от по-късни монети?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

То ако изслушаш цялото предаване може да намериш още купища, да не казвам с каруцата факти, който според Б.Д. са някакви други. Ама само според него де. И това е само за 1 предаване, а той има още доста изпълнени със всякакви художествени разкази, прикази от кръчмата в стил "Казал-рекъл" и успешно нагласяне на случки и събития, с който и най-големият детектив трудно би се справил.

Така примерно в 19:30 става въпрос за съкровището от Марцианопол, което според цитат от Б.Д. е "200 000 монети, който са заплатите на 1 легион от 4500 човека и знаем че е укрито със сигурност през 378 година". И като изключим може би бройката на хората в един римски легион, може би всичко останало с калъпено от тук от там:

"

Девненското монетно съкровище е намерено случайно през ноември 1929 г. в околностите на Девня, на територията на античния град Марцианопол.

Състояло се е от около 100 000 сребърни римски монети (около 350 кг) от времето на Марк Антоний (32 - 1 г. пр.н.е.), до управлението на император Херений Етруск. Съкровището, за което се предполага, че е представлявало градската хазна, е било укрито при разграбването и опожаряването на Марцианопол от готите и карпите.

Днес в музеите в София и Варна се съхраняват общо 88 041 от тези монети като останалата част от находката е разпръсната из личните колекции на тези, които са я намерили. По-голямата част от съкровището (68 783 монети) e във фонда на Археологическия музей в София, а другата (12 261 монети) във Варненския археологически музей. Сред тях има редки образци като 13 денари от времето на Нерон, 8 от Галба, 7 от Отон, 22 от Вителий, 24 от Луций Елий, 21 от Клодий Албин, 51 от Макрин, 18 от Диадумениан, както и значителен брой монети от управлението на множество римски императрици.

 

Сравнително трудно е да си представим , че този легион държи парите си около 126 години в "Банката" на Марцианопол, и трупа от лихви, защото времевата граница на съкровището е в 251-ва. Виж обаче, доста възможно е да е укрито преди битката до Абритус на Траян Деций от 251-ва. и не били 200 000, ами били 100 000, ама то в кръчмата така си растат числата...още една ракийка и скачат на 250 000.

100 % ако някой изгледа видеото цялото може да даде поне още 5 примера за отявлени глупости, но аз честно казано нямам силици :D

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 16 минути, roca said:

То ако изслушаш цялото предаване може да намериш още купища, да не казвам с каруцата факти, който според Б.Д. са някакви други. Ама само според него де. И това е само за 1 предаване, а той има още доста изпълнени със всякакви художествени разкази, прикази от кръчмата в стил "Казал-рекъл" и успешно нагласяне на случки и събития, с който и най-големият детектив трудно би се справил.

Така примерно в 19:30 става въпрос за съкровището от Марцианопол, което според цитат от Б.Д. е "200 000 монети, който са заплатите на 1 легион от 4500 човека и знаем че е укрито със сигурност през 378 година". И като изключим може би бройката на хората в един римски легион, може би всичко останало с калъпено от тук от там

 

 

И това не е вярно Легионът през 4-5 век наброява не повече от 1000 човека.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Той смесва 2 съкровища с големи времеви периоди. Първо говори за това от Абритус от 5-ти век (но той си мисли че е заровено през 3-ти век???), и след това вкарва легионите на Марцианопол (съкровището реално е от 3-ти век), ама той смята че е заровено през 4-ти??

Реално в главата на Б.Д. е такава каша, че може би само него му е ясно, дали говори за легионите от 4-5 век или за легионите от 1 век пр.н.е. За зрителите остава да попиват тези благини :D

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Марцианопол не бил превзет през 251 г., но явно са се подсигурили, заравяйки монетите /най-вероятно част от градската хазна/. През 3 век започва периодът на дробене на класическите легиони на вексилации /отряди от по 500-1000 души/, от които по-късно се оформят късноантичните легиони. При Марцианополис обаче нямаме засвидетелствени военни части. Градът е отбраняван от граждански милиции, а готите не познават обсадната техника и нямат капацитета да ги превземат. През 376-378 г. ситуацията е съвсем друга.

Редактирано от Last roman
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...