Отиди на
Форум "Наука"

СпейсЕкс изстреля първия космически кораб втора употреба


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ! Днес СпейсЕкс изстреля за пръв път вече използван кораб Драгън!

2017-4-june-falcon-9-launches.png

Снимка от днешното изстрелване на ракета "Фолкън 9" с кораб "Драгън"...

2017-4-june-falcon-9-lands.jpg

... и снимка от кацането на първата степен на ракетата. Credits : SpaceX

4 юни 2017 г. 00:35 ч.

Светослав Александров. Тази нощ в 00:07 ч. българско време от стартовата площадка 39-А на космическия център Кенеди излетя ракетата "Фолкън 9" на СпейсЕкс с товарния космически кораб "Драгън".

Броени минути по-късно корабът се отдели благополучно от втората степен на ракетата, а първата степен извърши успешно кацане в "Зона за кацане №1" на центъра Кейп Канаверал.

Уникалното при днешния полет бе, че за пръв път излетя космически кораб от серията "Драгън", който не е нов, а е летял при предходна мисия. В случая бе изстрелян повторно корабът, който през септември 2014 година посети "Международната космическа станция".

Днес същият този кораб отново се отправи към станцията, а на борда пътуват около 2.7 тона полезен товар - провизии за астронавтите и научни експерименти. Един от тези експерименти е особено интересен - в космоса са изпратени плодови мушици, като учените ще ги използват, за да проучат как сърдечно-съдовата им система функционира в условия на микрогравитация. Изпратени са и мишки с цел проучване на загубата на костно вещество.

За пореден път можем да кажем "браво" на СпейсЕкс, не само за успешното изстрелване на космически кораб, но и за благополучното кацане на първа степен. Дано следващите полети на ракети "Фолкън 9" също бъдат толкова успешни.

А сега в средата на юни предстои един, който ще се следи с особено голям интерес от родните космически ентусиасти - полетът на първия български телекомуникационен спътник BulgariaSat-1. Това ще е вторият полет на СпейсЕкс, който ще включва изстрелването на отработена първа степен.


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/1799-2017-spacex-launches-first-reused-dragon

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

Успех! Първият вече използван кораб Драгън бе прикачен към МКС!

5 юни 2017 г. 17:05 ч. Днес първият кораб "втора употреба" от серията "Драгън" беше прикачен благополучно към "Международната космическа станция".

Това е първият космически кораб, който успява да посети станцията повече от един път след близо шестгодишно прекъсване! Последният кораб за многократна употреба, който пристигна на МКС, беше совалката "Атлантис" на мисия STS-135 през юли 2011 година.

 

2017-5-june-dragon-captured-iss.png

Кадър от днешното прикачване. Photo credit : NASA TV

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/1801-2017-dragon-docked-iss

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ако не се използва безсмисленно старото желязо от предишната ракета , всичко щеше да е много по - евтино, ефективно и с повече полезен товар. Но нали е за сметка на парите на данъкоплатците и бюджета плаща - защо пък да не си направим експерименти ? Дано Трамп не уреже паричките за скъпата играчка на Мъск. 

За съжаление Трамп повече мисли за обикновенния данъкоплатец американец, отколкото за скъпи лъскави проекти за пране на пари подвързани в екологични опаковки. 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...