Отиди на
Форум "Наука"

Президентството публикува и втората стенограма за КТБ


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Ох, Ники, в летните жеги малцина биха имали силата на волята да изчетат 100 страници стенограма. Но ми прави впечатление, че като че ли у нас има традиция свинщините да се сервират на матриала все лятно време, когато той се с разтопен от жегите мозък и е на вълна море и отпуски. Например:

1. В летните месеци (юни 2017 г.) пробутват решението за ограничаването на разплащанията в брой първоначално от 10 000 до 5000 лв, а от 1 януари 2019 г. до 1000 лв.

2. На 1 юли ни сервираха поредно увеличение на цената на природния газ и тока.

3. През юли разсекретяват втората стенограма за КТБ. Първата я разсекретиха през юни, пак в топлото.

4. От 1 юни 2016 г. СО без да се аргументира, увеличи с 60% цената на билетчето в София. И т.н. и т.н.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

А ти какво очакваше Спандьо? Да дигнат тока през декември януари, за да скочат рязко сметките и рязко да се увеличи недоволството? Нашите политици може да са всякакви, но не са идиоти.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
On 7/8/2017 at 14:02, Aspandiat said:

Ох, Ники, в летните жеги малцина биха имали силата на волята да изчетат 100 страници стенограма. Но ми прави впечатление, че като че ли у нас има традиция свинщините да се сервират на матриала все лятно време, когато той се с разтопен от жегите мозък и е на вълна море и отпуски. Например:

Да го предложа във вид на плажно четиво тогава, дайджест без промени в текста под надслов "Кой не дава, Кой само взема" - 2 част, жанрът е хумор, сатира и забава, обемът е 7 страници:

 ИВАН ИСКРОВ:

Другото, което обявихме, на което са се натъкнали още първите квестори, знаете, че ги ротирахме на третия ден, са намерили една разписка, в която представляващият "„Бромак”", мажоритарния собственик на капитала, предоставя на мажоритарния собственик пък на "„Бромак”" г-н Василев валути, чиято равностойност е грубо 205 млн. лв..

Може би тук г-н Цацаров би могъл да каже нещо.

 СОТИР ЦАЦАРОВ:

Най-общо казано, досъдебното производство има две основни направления на разследване. Първото направление, ако мога да го нарека така съвсем условно, е направлението БНБ Банков надзор и предмет на разследване тук е неизпълнение на задължение по осъществяване на банковия надзор по отношение на банката КТБ-АД.

Второто направление на разследване, ако мога условно да го нарека така, е направлението КТБ, където има две поднаправления:

Първото касае кредити, на обща стойност около 3.5 млрд. лв., за които, както и г-н Искров каза, няма информация или по-скоро няма достоверна информация.

Второто поднаправление е по отношение на направлението КТБ, което касае т.нар. касова липса в размер на левовата равностойност на 205 887 223 млн. лв. Бих казал, че направление 1 и направление 2 са взаимно свързани. Те са взаимно свързани, защото неосъществяването на банков надзор или бездействието при изпълнение на служебните задължения е предпоставка, към която, ако прибавим действия, които могат да бъдат квалифицирани като безстопанственост, действия, които могат да бъдат квалифицирани като сключване на неизгодни договори, разбира се кредитни, и най-вече присвоителни действия на длъжностни лица от банката, в крайна сметка резултатът от това е именно кредити без информация на стойност 3.5 млрд. лв. и посочената касова липса.

Към настоящия момент по това направление обвиняем е само г-н Цветан Гунев, подуправител на БНБ и ръководител на направление "Банков надзор". Обвинението е по чл.282 от НК, а именно за длъжностно престъпление. Предстои от страна на прокуратурата внасяне на искане за отстраняване на г-н Гунев от длъжност, тъй като до настоящия момент от момента на повдигане на обвинение той е в отпуск. Разбира се, ще поискаме отстраняване от длъжност, ако ръководството на БНБ не предприеме някакви други действия спрямо него. Ако трябва, без да отегчавам вашето внимание, бих казал, че огромната част от тези кредити, или поне голяма част от тези кредити, защото всъщност 137 кредита съставляват приблизително 95% от актуалния, ако мога така да се изразя, кредитен портфейл на банката, кредитополучатели са дружества, регистрирани на охранители и служители от КТБ, или свързани с нея дружества, които само са подписвали документите, предоставени им от г-н Василев и от негови представители, без реално да са извършвали каквато и да е дейност. Управители на тези дружества не са усвоявали кредитите, някои от тях дори не са знаели, че дружествата им имат кредити. Имаме кредити, които са отпуснати на фирми, ръководени от охранители, имаме кредити, които са отпуснати на фирми, ръководени от технически секретари, на архивист в банката и т.н.

Част от управителите на кредитополучатели са хора, като например лицето, чиито разпит ще си позволя да зачета: той има 18 г. стаж като охранител и работи като охрана пост № 1 в сградата на ул.Цар Борис. Служебната му кариера е преминала само като охранител. Трудовото му възнаграждение е в размер на 500 лв. Лицето има участие в три дружества всичките свързани по някакъв начин с КТБ. Лицето знае процентите на участие. Подписал е множество договори за цесия, като категорично отговаря, че думата „цесия” не може да я определи. Заявява, че и трите фирми, които управлява, имат кредити, но категорично не знае техния размер и единственото, което знае, е размерът на личния си потребителски кредит, който е в размер на 3 хил. лв. и е отпуснат от друга банка. Заявява, че обслужва всички кредити, по-точно потребителския - 156 лв. на месец. Другите кредити също ги обслужва, но не знае какъв е размерът на месечната им вноска. Има лица, които заявяват, че офисът им е личният им автомобил, лица, които заявяват, че просто подписват, както и пенсионер, който е управител на дружество, и заявява, че неговата работа се изразява в това веднъж в месеца да бъде посетен от счетоводител и съответно да подпише документите, които са му били представени…според нас, е взаимно свързано с първото направление, а именно неупражняването на ефективен банков надзор.

Нашето становище е, че на посочената дата неправомерно теглене няма - имам предвид теглене на суми в брой. Напротив, има съставяне на неистински документи, документи с невярно съдържание и извършване на счетоводни операции за неизвършени фактически и реално банкови операции, с цел прикриване на липса в главната каса на банката в горния размер. А тази липса, според нас, се дължи на присвоителни действия на обвиняемите за периода края на 2011 г. до 19 юни 2014 г. Имаме свидетелски показания, които твърдят, че в множество случаи са изпълнявани нареждания на г-н Цветан Василев за осигуряване на пари в брой от главната каса на КТБ. След това се установява, че тези пари са изваждани от банката без разходооправдателни документи и така с течение на времето се е натрупала тази касова липса в цитирания размер - 200 000 000 лева.

Отделен е въпросът, че нашата институция е била обвинявана във всички смъртни грехове по отношение на КТБ, но моето мнение е, че действителното състояние на банката на практика показва, че това е по-скоро от компетентността на финансистите, че това не е случай типичен за банкова система, това е, бих казал, криминален случай.

 РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ:

Благодаря Ви за много точното и конкретно изложение на фактите, от което ние, всеки един от нас, предполагам, сме доста шокирани.

Предлагам да минем към темата въпроси и отговори, просто за да си доизясним картинката. То е свързано с това, че в края на 3-месечието БНБ излезе с доклад за състоянието на всяка една от банките поотделно. Този доклад показва КТБ като най-перфектната банка на планетата. Тя има 2% лоши кредити, тя има 14% капиталова адекватност и 21% ликвидност. Тя е 5 пъти по-добра от много други банки, 3 пъти по-добра от средноевропейското.

Два дни по-късно се случи случката.

Кой носи отговорността?

 ИВАН ИСКРОВ:

Така или иначе, тъй като има големи очаквания, особено на база на тези криминални истории в КТБ, ние възнамеряваме като ръководство, колегите го знаят, свързахме се с релевантния орган, който е към Комисията, но е базиран в Лондон, европейският банков орган, който след отпуските, някъде септември – октомври, да направи пълен и независим преглед на дейността на надзора, като единствено компетентен орган на Съюза, за да знаем и аз, също както и вие, да бъда спокоен, ако съм там в тази банка, за какво става въпрос, тъй като действително е нещо като държава в държавата. Съжалявам, че го казвам това.

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ:

KP аnd G са одитори в продължение на години на една банка, на която на касата липсват 200 млн. Каква е отговорността на тези хора? Вие говорите от свое име, аз се опитвам да Ви помоля да отговорите от името на институцията, която представлявате - кой носи отговорността в тази институция.

Кажете, кой носи отговорността за това, че е източена една банка?

 

ИВАН ИСКРОВ:

Този, който я е източил, и ако някой е пропуснал да го проконтролира, той носи отговорност.

ЛЮТВИ МЕСТАН:

Г-н Президент, Уважаеми колеги,

Искам да попитам води ли се протокол?

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ:

Да, води се.

ЛЮТВИ МЕСТАН:

Какъв е характерът на този протокол?

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ:

Изцяло секретен.

ЛЮТВИ МЕСТАН:

Добре, да знам. Важна е тази уговорка, г-н Президент. И аз мисля, че е време за един много, много по-грубо откровен разговор тук на тази маса. Защото ние търсим паралели с добри практики за справяне с банкови кризи в Западна Европа и по света. Но паралелът не е възможен. Едно е да имаме банкова криза, продукт на естествени икономически процеси, това се случва по света, нали така, но съвсем друго е, ако ние сме в режим на тежко, особено тежко криминално престъпление - източване на банка с целия инструментариум, арсенал на реквизити на престъплението, фалшифициране на документи и т.н., и т.н. В очите на света в България не става въпрос за банкова криза, не става въпрос за фалита на една банка, светът вижда нещо много по-опасно в България. Отвън онова, което се вижда, е, че това е продукт на тежка системна корупция, това са твърденията, че това е продукт на нерегламентирана връзка, не просто на политика и бизнес,на нерегламентирана връзка на институции и престъпен бизнес. Така изглежда.Тоест, не става въпрос дали има формално изградени регулации и институции, и че проблемът с неефективността на регулациите всъщност е продукт на много по-страшното явление, системното, че тези регулации са квази.

Така изглеждаме.

МИХАИЛ МИКОВ:

Това са въпроси, които мисля, че трябва да си ги изясним, преди да отидем към решението, с което с държавни пари решаваме да покрием така наречената "дупка". Какво значи „дупка”, аз така и не разбрах.

БОЙКО БОРИСОВ:

Значи яма.

МИХАИЛ МИКОВ:

Яма, но все пак не можах да срещна никъде ясната дефиниция. Става въпрос за липса. Ето и простият въпрос, който коментираме, как една липса от 200 млн. е оформена, и то е спекулация по медиите как били изнасяни чували.

ЛЮТВИ МЕСТАН:

Аз имам една реплика. Да се обърна към г-н Цацаров и да го питам - въпросният охранител, който не знае какви кредити обслужва, защото периодически при него идват да подписва едни документи, с които "уж" се обслужват някакви кредити? Извинете, но този човек е с доходи от 500 лв. и веднъж е получил 2,8 млн., втори

път 54 млн. кредит… Това ли е неопределеността на досиетата, това ли може да се попълни впоследствие? На мен нещо ми се губи. Ние имаме ли идея в какъв режим сме?

Повтарям въпроса си - ние в какъв режим сме?

РУМЕН ГЕЧЕВ:

Извинете, тук възниква логически въпрос, уважаеми колеги – въпросът е как така една банка си увеличава пазарния дял при изключително скъпи кредити, или обратното - тя плаща почти двойно, е, не двойно, малко по-малко, а пък е конкурентна и раздава кредитите при ниска лихва и си увеличава дела? Това е някаква тайна в световната теория и практика.

В тази връзка, след като светят тези три лампи, нашият проблем в момента не е как ще решим въпроса на тази банка, ние ще мобилизираме ресурс, ще го решим, но аз искам да попитам колегите, те сигурни ли са че не е така в другите банки?

БОЙКО БОРИСОВ:

Аз съм си написал тук от думите на г-н Искров, че нямат система по която да контролират подобни кредити и че сега и те разбират, както нас, и съм написал "ужас".

Всички банки ли са така?

ОК, мен ще ме убедите, аз съм добронамерен човек, ще помоля колегите, ще

подкрепим дадено решение, какъвто и пасив да ми струва. Обаче, ако това се случи утре на друго място, ако на трето, какви са ни гаранциите? Никой не може да ги даде.

Аз действително благодаря и на Главния прокурор, но това е един криминален роман, който Чандлър прекрасно би написал за това. Това просто не мога да си го представя. Мен една година ме разследват - първо данъчна проверка, след това данъчна ревизия, дойдоха, описаха ми улуци, теракот, дюшеме и т.н., и изведнъж се оказва охранител с 50 млн. и кусур кредит... Разбирам, тук има 30, 40, 50 души с милиони..., ами тези хора харчат. Как събирате приходите? Те затова днес и митниците с 500 млн. дават по-малко, затова не са събрани приходите.

Тук отново ми се приписва грях: ти сложи Искров. Когато сме обсъждали който и да е - дали управителя, дали подуправителите, винаги сме имали консенсус, че БНБ е като светило и не трябва да се пипа, да има консенсус, да не се атакува. За

съжаление, обаче, г-н Искров, това светило се оказа, че... няма как да прехвърляме вината само на Цветан Гунев.

Приятел си ми, знаеш, но държавата ми е по-мила в случая.

Така че ние трябва да излезем с пакет от закони днес, взети на консенсус:

Първо, сменяме ръководството, поне двама души; Второ, пакет, нощес, тук г-н Миков е корифей и нашите хора, ако искате...

МИХАИЛ МИКОВ:

С Цачева работим без пари.

БОЙКО БОРИСОВ:

Първо, заставаме зад това да дадем пари на хората, които са там, на вложителите, като разбира се допълваме - сконтират им се лихвите досега и ако имат да взимат лихви, главницата, образно казано, да си вземат майката.

Второ, за да не съборим следващата банка, която е по-малката, ако е така, както казват, да не могат да ги изтеглят парите на куп. Примерно, слагаме лимит 100 хил. на месец.  Стискаме си ръцете тук, вкарваме го този пакет от неща в парламента с ясното разбиране, че правим невероятен компромис, за да можем да обясним и

на нашите си избиратели. Ако е ОК за такова нещо, има смисъл да стоим и да говорим. Ако нямаме съгласие, да кажем просто, че няма смисъл, г-н Президент, да нагнетяваме обстановката, защото това означава, че тук се разправяме, че тук е прокурорът, а като се чуе, че има прокурор на място, значи работата не е добре, тя е втасала. Въпросът е дали някой ще излезе с белезници или няма да излезе, както се казва.

Затова предложението ми е следното: готови сме да бъдем градивни. Ако колегите от БСП и ДПС също са градивни, в някакъв вариант да се разберем.

ЛЮТВИ МЕСТАН:

Ето, например, сега преди малко г-н Борисов предложи нещо повече от

разумно, което си е форма на частична "банкова ваканция". Г-н Борисов, погледнете ме, чуйте ме, аз казвам „разумен подход”, под който се подписвам, но ако утре ние с Вас сега сме проявени в медиите, че в хода на това заседание сме предложили и сме си стиснали ръцете за частична банкова ваканция, няма смисъл...

БОЙКО БОРИСОВ:

Отказвам се от това да бъда конструктивен.

ЛЮТВИ МЕСТАН:

Изказването ми е в защита на това, което казвате. Мисля, че не ме разбрахте. Призивът ми към всички тук е да не даваме публичност на вариантите, които обсъждаме.

БОЙКО БОРИСОВ:

Ако първо, на тези хора вложители, на малките, на средните, а и на големите им спасяваме влоговете - да, може да чакат, но ще си получат парите, когато държавата, солидарно с промените в бюджета и в дълга, заложи тези пари да ги има там и бавно, бавно, но ще си вземе всичките, няма да "изгорят". Така че и те би трябвало да са доволни, и то много, и на такъв вариант. А ако на всичкото отгоре остава да си искат и лихвите, що за нахалство би било. Така че това е "ваканция" за тези с големите пари - да си ги вземат по-бавно.

ЛЮТВИ МЕСТАН:

Разбрах. Аз точно с това завършвам, че тук нямаме друг ход, освен да имаме съгласие по крайното решение. За мен е лесно, мога да декларирам и отсъствие на конфликт на интереси, нямам сметка в тази банка, нямам кредити в тази банка, аз въобще не съм човек с кредити,

БОЙКО БОРИСОВ:

Само да допълня г-н Местан, че в случая и за лихви и за такива работа в края на краищата всеки има своя интерес да го запълва, но и аз мога да декларирам, че нямам сметки в тази банка, парите на партията ни са в ........ .

МИХАИЛ МИКОВ:

И нашите са там.

БОЙКО БОРИСОВ:

Така че молбата ми е да не влизаме повече в криминалния роман, да потърсим такава отговорност и съответно да вървим към някакъв отговор.

РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ:

Позволете ми да обобщя казаното дотук.

 

 

Редактирано от Б. Киров
Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Потребители

 

Тези стенограми   отразяват официлната реакация - която май-общо казано  е тривилна.

  
В същото време, от първата стенограма става пределено ясно, че има нещо гнило в историята/предистирията -  ръководителя на ДАНС признава че службите  отдавна за знаели че нещо се случва в КТБ  е , Съшият  потвърждава в разговора факта че не е  уведомил Президента Плевневлив за това (при зададен от Президента въпрос)

Истината за създаването и фалита КТБ я подозират много хора и за нея се говори по-скоро като теория. 

Твърди се,  че КТБ  е създадена да обслужва близки на власта компании9грушоровло) и хора (нещо лато квазидържавна банка,) при умишлено занижен контрол - Което става възможно със съучастието и желанието на властимащите, и от което печели и мажоритрания собственик на КТБ.


КТБ се превръща в нещо като пирамида, от която  от спестяванията и влоговете на гражданите се  извършва необезпечено кредитиране на определени групировки, близки до валстта, Или по-скоро- груповките на самата власт -  една от тях е тази на ДП.

В момента когато отношенията между ДП и ВЦ (мажоритарния собсвеник на КТБ) се влошават, и банката КТБ решава да съди свръхзадължените компании от групировката на ДП (т.е да си върне кредитите по съдебен ред), ДП задейства плана си за сриване на КТБ чрез медиите си (забележете -  тогава липсва адекватен закон, който да предотратява сриване на банки рез медиини публиукации и манипулации, законът ъ е съдзен след фалита на КТБ, и предоложен от същия ДП, носи името му)  и със съдействието на контролираната от ДП и партията му - прокуратура..

Евтино, ефектно и в мафиотски стил изпълнение 

Има ли доводи за тази теза?  Според мен тезата се потвърждава днес много убедително и с конкретни данни:

 

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/11/06/3987649_inicialite_dp_ot_deloto_ktb_lipsvashtite_imena_chast_ii/

Освен това и всичко останали (наримевр това че омертата продължава), интересното е че други ключови участници във фалита (шефа на банковия надзор, подуправителя на БНБ по това време), са "наградени" или "повишени", вместо да им се търси административна или наказателна отговорност..

Стоян Мавродиев е шефа на банковия надзор,
По късно е назначен е за управител на  ББР, (може би защото е и подходящият - банката се слави с това, че дава необезпечени кредити на компаниите на "нашите хора")  както се вижда по долу - той дори се самонаграждава в разрез със закона (по закон не може да е в борда на Банката, и в борда на дъщерни дружества, но той несмущаващо е!)

https://www.google.com/search?q=Стоян+Мавродиев&oq=Стоян+Мавродиев&aqs=chrome..69i57j69i61l2&sourceid=chrome&ie=UTF-8

 

ПС

Корупция и лайна до шия в милата ни татковина :)

 

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 1 час, nik1 said:

 

Стоян Мавродиев е шефа на банковия надзор,
По късно е назначен е за управител на  ББР, (може би защото е и подходящият - банката се слави с това, че дава необезпечени кредити на компаниите на "нашите хора")  както се вижда по долу - той дори се самонаграждава в разрез със закона (по закон не може да е в борда на Банката, и в борда на дъщерни дружества, но той несмущаващо е!)

https://www.google.com/search?q=Стоян+Мавродиев&oq=Стоян+Мавродиев&aqs=chrome..69i57j69i61l2&sourceid=chrome&ie=UTF-8

 

 

 

 

Мой лапсус - Става дума за конфликт на интереси - едно лице на може да бъде директор в ББР, и директор в дъщерно дружество, но въпросния "работлив" господин несмушаващо е!

https://www.mediapool.bg/zaplatata-na-nai-skapiya-darzhaven-kadar-mozhe-da-bade-konfiskuvana-news300017.html

https://www.dnevnik.bg/biznes/2019/11/08/3988909_chovekut_s_36_hil_lv_durjavna_zaplata_sam_se_naznachil/

https://www.svobodnaevropa.bg/a/30259815.html

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не е точно по темата, но изпълнителите са същите и в същия стил

http://news.bnt.bg/bg/a/blgarski-poshchi-poemat-razprostranenieto-na-pechata

ДП губи месечно между 250 и 500 хил. от фирмата Национална дистрибуция, която е дистрибутор както на собствените му издания, така и на почти всички други, които все още не са негови. Идеята е просто тази загуба да се прехвърли на Български Пощи, тоест - на държавата. Пък може и да успеят да гътнат държавното дружество. После - приватицация в познат стил. Само недвижимите имоти на пощите са за милиарди 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 1 час, boyko said:

Не е точно по темата, но изпълнителите са същите и в същия стил

http://news.bnt.bg/bg/a/blgarski-poshchi-poemat-razprostranenieto-na-pechata

ДП губи месечно между 250 и 500 хил. от фирмата Национална дистрибуция, която е дистрибутор както на собствените му издания, така и на почти всички други, които все още не са негови. Идеята е просто тази загуба да се прехвърли на Български Пощи, тоест - на държавата. Пък може и да успеят да гътнат държавното дружество. После - приватицация в познат стил. Само недвижимите имоти на пощите са за милиарди 

Пощите са военно-стратегическа ценност (както и БДЖ впрочем) и не вярвам да ги дадат в частни ръце!

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

"ИДЕАЛНи С БЪЛГАРСКИ ПОЩИ"

:) :)

https://svobodnoslovo.eu/идеални-с-български-пощи/

ИДЕАЛНИ С „БЪЛГАРСКИ ПОЩИ“

75196238_1046033465734375_85568686137456
 
 
 
 
 
 
 
Въодушевен от доклада на ЕК за България, Премиерът- Слънце заяви, че ще продължава да се бори за върховенство на закона. Според мен е сбъркал предлога. Вместо „за“, трябваше да е „против“.
Но няма значение, ни си го знаем какво иска да каже! Интересното е, че за първи път допуска, че опонентите му може да вземат властта. Такова откровение на личната му страница във фейсбук не бях срещала. И по-интересното е как се защитава срещу критиките на „Репортери без граници“ за цензурата и свободата на словото у нас. Четете и умнейте:
„Преди няколко дни в София бяха представители на Reporters sans frontières / Reporters Without Borders / RSF и аз внимателно изслушах какво са казали. В тази връзка днес взехме решение за възлагане на “Български пощи” ЕАД да извършва дейността по разпространение и продажба на печатни издания. “Български пощи” са 100% държавни и имат покритие в цялата страна. Така гарантираме, че всяко издание ще стигне до всеки свой читател в страната.“

Това е! Българските пощи са гарант на свободата на словото в България! Иска ми се да кажа нещо интелигентно по въпроса, но единственото, което ми идва на ума е: „Е, тоя изби рибата!“. Значи, свинските и пикливи медии, ще ни бъдат доставяне до всеки свой читател в страната! За да могат напоително да прочетат какво мисли властта, как просперират и колко хубаво живеят под крилото на мутрата! Е, и сега ако има недоволни, направо не го оценявате!

 

Мотивът, че пощите са държавни, също кърти. Държавата е едноличен собственик на капитала, но те са си търговско дружество. Доста позападнало с цел евтина приватизация, както се говори. А и хората по света ни го казват, че ЦЕНЗУРАТА Е ОТ ДЪРЖАВАТА. Кое, не разбра, бе, Баце? Кое не ти е ясно да ти го обясним подробно и бавно, с едносрични думи?!?

Ай, сега се чувствайте свободни с „Български пощи“!

Елена Гунчева

  • С риск да бъда упрекната от приятелите си филолози, новоизмислената от мен дума „умнейте“ не се сетих с какво съществуващо да я заменя. Има един тънък нюанс, показващ, че не е точно поумняване
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 9 часа, nik1 said:


КТБ се превръща в нещо като пирамида, от която  от спестяванията и влоговете на гражданите се  извършва необезпечено кредитиране на определени групировки, близки до валстта, Или по-скоро- груповките на самата власт -  една от тях е тази на ДП.

В момента когато отношенията между ДП и ВЦ (мажоритарния собсвеник на КТБ) се влошават, и банката КТБ решава да съди свръхзадължените компании от групировката на ДП (т.е да си върне кредитите по съдебен ред), ДП задейства плана си за сриване на КТБ чрез медиите си (забележете -  тогава липсва адекватен закон, който да предотратява сриване на банки рез медиини публиукации и манипулации, законът ъ е съдзен след фалита на КТБ, и предоложен от същия ДП, носи името му)  и със съдействието на контролираната от ДП и партията му - прокуратура..

Евтино, ефектно и в мафиотски стил изпълнение 

Има ли доводи за тази теза?  Според мен тезата се потвърждава днес много убедително и с конкретни данни:

 

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2019/11/06/3987649_inicialite_dp_ot_deloto_ktb_lipsvashtite_imena_chast_ii/

 

 

 

 

Някой оригинални коментари под статията:

 

Цитирай

Д.П. Чии ли са тези инициали....

 

Цитирай

Пеевски не е разбрал че ще връща кредитите, банкера не е разбрал че ако си ги поиска и ще му спретнат фалит. Лошо стана другаре.

 

Цитирай

 

Няма как оправданието на единия престъпник да е, че другият престъпник е връзкар и се е отървал...

—цитат от коментар 46 на Джони Глупавия



Не е въпроса в оправданието, проблема е, че връзкарят е депутат, вече си има главен прокурор и има протекция от най-различни държавни институции, да не кажа и на министерско ниво. На кой му пука за другия, той е бита карта...

 

 

Цитирай

*Позовавайки се на документите в обвиненителния акт от 1360 тома, авторите от АКФ откриват, че в писма, записки, приложени документи и работни документи на ръководството на затворената банка се говори не само за официалните кредити на фамилията Пеевски, а за задължения на много по-сериозен списък, наричан “фирмите на семейството", "фирмите на фамилията" или "фирмите на ДП”.
Те възлизат на поне 575 млн лв. *
Верно Гешев е радост - за ДП.

 

Цитирай

Няма как да се каже по-ясно! #ГешевЕрадост

Обаче българинът се интересува да спечели телевизор от Слави

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 7 часа, deaf said:

Пощите са военно-стратегическа ценност (както и БДЖ впрочем) и не вярвам да ги дадат в частни ръце!

Това е малко  в стил соц- ном мислене..Отникъде не следва че Пощите, БДЖ (БДЖ е оператора!), военните заводи и другите елементи  на сигурноста трябва да бъдат държавна собственост.
Просто казано (като за деца) - всички могат да бъдат регулирани с закони, незивисимо чия е собствеността..

 

А че държавните  стопански предприятия у нас се управляват политически и със скрити икономически интереси и цели ( например да се обагодетелстват определените доставчици на услуги, суровини, материли и части за тези предприятия, както и опредлените ползватели на услугите и стоките, напРимер златните ползватели на товарната услуга на БДЖ )  - това просто е закон.

 

Най-просто казано те са развили клиентилисткия модел във пълнота

 

- БДЖ Пътнически превози  всяка година  получава  около 190 милиона лева субсидии от от бюджета, и има дългове които изплаща вече над 10 години, без да  се вижда края.

- Товарния оператор - БДЖ товарни превози  , който вози на по ниска от пазараната цена  стоки (стоките на "определени" хора, абонирани за притеялство с властта), също е тъпкан със субсидии..

https://clubz.bg/69187-bdj_dokoga_vse_taka_shte_q_karame

 

- Комунистическата НЕК/БЕХ е с  отрицателни  резултати, въпреки  повишенията на цените на тока и специлните данъци върху тока, който тряваше да доведат до финансово стабилизиране

https://www.segabg.com/category-economy/novi-schetovodni-standarti-vloshili-rezultata-na-beh-177-mln-lv

 

- Държавната ТЕЦ- Марица -Изток 2, заедно с Мините, са черна дупка за обществени средства

https://clubz.bg/88287-600_mln_lv_sa_nujni_na_marica_iztok_2_za_da_ocelee

Апропо - едно икономическо издание беше публикувало финансовите данни за двете -   ФРЗ е около 40 000 лева на каплак (тук влизат и осигуровките), но това е доста прилична заплата в сравнение с частния сектор, особено в региона където той е 2-3 пъти малък

Или клиентът (един от клиентите)  е пролетариатът - гласоподавател! (а нали купуването на гласове беше престъпление, бе бай х...ци и п....и )

 

Да знам какво казва другарката Теменужка, и знам как ще ми опонират някой форумци, и вероятно трябва да   попитам пак " бавноразвиващ  ли сте по рождение?"  В Германия и Полша частните електроцентрали на въглища (лигнитни) а и изобщо централите на газ в ЕС, не плащат по  същата цена за въглеродния двуокис като  нашата държавна въглищна ТЕЦ??

 

- Пощите също са на минус (познайте от първия път кой ще доплаща  за разпространението на  свинските вестници?)

А кажете че българите сме умни :)... Уж се възмущаме от олигарсите, но нямаме против да ги субсидираме чрез държавните  ни компании,  които получват субсидии от хазната, който пък я пълним ние..

 

 

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не съм изцяло компетентен и не се изказах правилно,но е крайно невероятно държавата да остави железопътната мрежа,(РЕЛСИТЕ),гарите и комуникационните линии и центрове в частни ръце! За тях става дума... Нали по време на война танковете например,може и трябва да се придвижват до фронта натоварени на влакове с платформи!

Същото се отнася и до Български пощи... В САЩ ако не се лъжа пощата Федекс е държавна...

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 3 часа, deaf said:

Не съм изцяло компетентен и не се изказах правилно,но е крайно невероятно държавата да остави железопътната мрежа,(РЕЛСИТЕ),гарите и комуникационните линии и центрове в частни ръце! За тях става дума... Нали по време на война танковете например,може и трябва да се придвижват до фронта натоварени на влакове с платформи!

Същото се отнася и до Български пощи... В САЩ ако не се лъжа пощата Федекс е държавна...

 

Водата, електроцентралите, топлоцентралите, електроразпределението, транспорта (автомобилния, морския и въздушния) , като са  частна собственост  - значи ли че при война, собсвеникът ще   "дръпне кепенците" или ще "спре кранчето"? ...Или ще си вземе релсите и гарите и ще си носи в Италия?? 

И сега в мирно време има регулации и органи които са компетентни по тези въпроси, какво остава по време на война.. 
Нали помните че ЧЕЗ не можа да си продаде активите тук, защото от КВЕР не разрешиха сделката (друг е въпросът  какви цели са преследвали регулатора и държавата, и дали не са "извивали" ръце)

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 5 часа, nik1 said:

- БДЖ Пътнически превози  всяка година  получава  около 190 милиона лева субсидии от от бюджета, и има дългове които изплаща вече над 10 години, без да  се вижда края.

https://clubz.bg/69187-bdj_dokoga_vse_taka_shte_q_karame

ПС 

190 + милиона лева горишна субсидия не са много, само е приходите са около  60-70 милиона лева (за 2018) и намаляват с  10 процента на година, защото пътниците намаляват.

Пробелемът е системен  

-. Трябва да се намали  персонала, вместо да се раздува (а той се раздува постоянно и  то в неосноните дейсности, защото има дефицит на стрелочници и кондуктори, това при близо 7000 човека персонал в БДЖ Пътнически превози)

Апропо, "частният" гръцки оператор TrainОSE, които  оперира и товарните превози в Гърция, както и пътническите, има 10 (десет) пъти по-малък персонал от БДЖ Пътнически превози, и има приходи от 118 милиона евро 

Да не говорим, че цената на пътуване в TrainОse е по ниска от тази в субсидираното БДЖ Пътнически превози

https://www.google.com/search?q=TrainОse&oq=TrainОse&aqs=chrome..69i57&sourceid=chrome&ie=UTF-8

Цитирай

 

Правим един чек на цените за близки по стойности разстояния:

TrainOse

Дикея - Александруполи, (на английски е Dikaia - Alexandroupoli Port) разстоянието от близо 170 километра (вижте по-долу картинките в статията от Уикипедия, в разгънат вид на картинките)

https://tickets.trainose.gr/dromologia/

Цени "Б" класа: 10,78 лева за нормален (без намаленията за деца, групи и други),  "ритърн" ("отиване и връщане") билет,

Разстоянието от близо 170 километра (вижте по-долу в разгънат вид картинките) се изминава за  2 часа и 25 минути

https://en.wikipedia.org/wiki/Alexandroupoli–Svilengrad_railway

 

БДЖ

http://razpisanie.bdz.bg/SearchServlet?action=listOptions

Пловдив -София, растояние 156 километра

Време за пътуване за БВ (бърз влак) - 2 часа и 36 минути

Цени: 2 -ра класа, редовен (без намаленията за деца, групи и други); еднопосочен: 9 лева

т.н "релационен" (с връщане в рамките на до един месец) : 14.40 лева

"отиване и връщане"  (с връщане до три дни): 16.20 лева

http://razpisanie.bdz.bg/SearchServlet?action=listFares&id=1&cardId=30

 

 

 

 - Трябва да се въведе менаджерско управление (това съвсем не значи да назначeн ж.п  инженер за менаждер, а нещо съвсем друго)

- Трябва да правят  достъчно и качествени оценки и анализи (вместо такива за отбуване на номера) и да се търсят възможносто за увеливане на  пътниците (за какво да се търсят, когато 200-те милиона са гаранирани?)

Разбира се е има начини за увеливане на пътникопотока - чрез съгласуване с автобусния график и разписания (такова съгласуване липсва), съгласуване с работното време и почивката/съня (не винаги го има), и други

 Апропо,

Приватизацията хипотетично може да се осъществи с менаджерски договор за управление (както е във Франция или в Германия), т.е приватизира се управлението, (един вид дава се за стопанисване, ползване и уравление срещу изпъление на определен план като мендерското тяло дължи неустойки при неизпълението му) а соствеността на подвижния състав (локомотиви вагони) да остане непроменена..

Варианти има бол, само желание и воля за промяна към по-добро (за пътниците и гражданите като като данъколатци) няма..Положението усторйва всички други по веригата, и докато ние пак си траем все така ще е..

 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

  • Потребители
Преди 2 часа, nik1 said:

Разбира се е има начини за увеливане на пътникопотока - чрез съгласуване с автобусния график и разписания (такова съгласуване липсва), съгласуване с работното време и почивката/съня (не винаги го има), и други

Ето пример за недобро разписание и график

Най-големия пътникопоток е в периода 7:00 -8: 00 . 
Тук са пътуващите  ежедневно работници до София  (и вечер връщащи се) от тази част на областта/страната.

- Незнайно защо, вместо да има пристигащи в София  2 или 3 влака в този период, , има само един.
Можете да сте почти сигурни че влакът се пука по шевовете и пътниците си ходят по краката  и главите.  Влакът е пътнически и не предлага удобствата и малкото екстри,  които опредлагат бързите (вагон ресторант,  а класа, и други) , така че повечето граждани не биха го използвали. Биха предпочели автобусно придвижване,

- Незнано защо бързи влакове в този период няма, Има един бърз който пристига в 5:51(?) , а следващият - в 8:35. Каква ирония Ако човек бърза да стигне в 8: или 8:30 на някое място в София, вече е закъснял с този бърз влак :). Т.е подобен  е проблема  както по-горе много пътници биха използвали автобусен превоз до София, защото този влак не им е удо-бен!

-------

Сметката дотук за тази линия (тя е частична, и условна, защото  не разглеждам проблема в цялост) е е загубени пътници и пропуснати ползи от 5-10 хиляди лева дневно , Които са 2-3 милиона лева годишно , ..или   3-  4 процента от годишните приходи на   компанията БДЖ Пътнически превози

2 05:10 06:29 ПВ 0 01:19  
 
3 06:36 07:56 ПВ 0 01:20  
 
4 07:27 08:35 МБВ 0 01:08  
 
5 08:27 09:35 БВ 0 01:08  
 
6 11:11 12:31 ПВ 0 01:20  
 
7 12:31 13:40 БВ 0 01:09  
 
8 14:27 15:35 БВ 0 01:08  
 
9 15:27 16:35 БВ 0 01:08  
 
10 17:16 18:30 ПВ 0 01:14  
 
11 19:19 21:35 БВ 1 02:16  
 
12 19:27 20:35 БВ 0 01:08  


 

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...