Отиди на
Форум "Наука"

Характера на кучето зависи от характера на своя стопанин


Recommended Posts

  • Администратор
Цитирай

    - Надявам се, че ще ме извиниш за малката разсеяност, скъпи Уотсън - каза той. - През последното денонощие се запознах с някои любопитни факти, които на свой ред породиха други размишления от по-общ характер. Сериозно се замислям да напиша малка монография за използването на кучета в детективската работа.
    - Но, Холмс, това вече е изследвано. Копои, хрътки…
    - Не, не, Уотсън, тази страна от въпроса, разбира се, е очевидна. Но има и друга, далеч не толкова явна. Вероятно си спомняш, че в случая, който ти с присъщата си склонност към сензацията свърза с червените букове, успях, наблюдавайки поведението на детето, да направя заключения за престъпните навици на изключително благопристойния и уважаван баща.
    - Да, спомням си добре.
    - Веригата на разсъжденията ми по отношение на кучетата е аналогична. Кучето отразява живота в семейството. Кога си виждал игриво куче в тъжно семейство или пък унило куче в щастливо семейство? Кучетата на злонамерените хора също се зъбят, опасните хора имат опасни кучета. И случайните им настроения по всяка вероятност отразяват настроенията на господарите им.

Шерлок Холмс

Този цитат ме накара да създам тази тема, защото в последните месеци това го наблюдавам от първо лице как стопаните са проблемни, а не кучетата им.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Зависи, но не единствено от стопанина, а и от особеностите на самото куче.

Същия казус е и при децата и в текста е съвсем пряка аналогията. Поведението и нивото на отражение при кучето има доста паралели и аналогии спрямо същото при съвсем малките деца. Същата аналогия се засилва и като се вземе предвид в колко много стопани, кучето е с ранг на "дете в семейството" - със съответстващото на това отношение, поведение и реакции...

И нещо друго - още по-любопитно - както е налично влиянието на стопанина върху характера на кучето, така е и в обратна посока, макар да е с други мащаби. От друга страна - ако кучета контактуват директно с децата в семейството, и ако контакта започне от ранна възраст, се наблюдава и изменение на поведението на децата под влияние на характера на кучето... В този смисъл - обмена е двупосочен... и влиянието е от взаимен характер.

Социалната комуникация и обмен работи по несъзнателни ирационални канали. Кучетата и конете, съпътстват човека още хиляди години... Все още е загадка как и защо - по отношение на казуса за това как вълка се е изменил и е променил силно отношението си именно към човека. И е станал неотменна част от историята на ХОМО САПИЕНС.

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...