Отиди на
Форум "Наука"

Срам - НАСА не може да разработи нов парашут за 11 години...


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Невероятно, но факт - наистина е отнело 11 години на НАСА, за да разработи парашутите за кораба Орион...

17 август 2017 г. 18:30 ч. Поредното заглавие, което като че ли граничи с това, което пишат в жълтите вестници... Със сигурност не може да е вярно, нали? Агенцията, която от 1961 до 1969 година е успяла да прати човек на Луната, сега има нужда от цели 11 години, за да разработи най-обикновен парашут за новия си междупланетен космически кораб "Орион"?

Уви, вярно е. Това пише журналистът Ерик Бергер за авторитетния уебсайт Арс Текника (източник). Шокиращото разкритие излязло наяве по време на визитата на изпълняващия длъжността главен технолог на НАСА Дъглас Териър в Джейкъбс, един от изпълнителите, с които агенцията работи. Именно Джейкъбс помогнал за разработката на парашутите на "Орион".

Според говорителят на НАСА Барбара Зилън, договорът за разработката и сертифицирането на парашутите е в сила в продължение на цели 11 години. Това включвало ранни концепции и търговски проучвания, множество наземни изпитания и 17 пълномащабни въздушни изпитания. До този момент са изпълнени 3 изпитания за сертифицирането на парашутите за използването при пилотирани полети и се планира приключването на останалите изпитания до 2019 година. Това означава, че договорът ще продължи общо поне 13 години.

Наистина е невероятно. През 60-те години НАСА е успяла да разработи три поколения космически кораби - "Мъркюри", "Джемини" и "Аполо". Всички те са използвали парашути. Какво означава това за агенция, която за 13 години не може да създаде един обикновен парашут за нов кораб? Сериозна ли е НАСА като твърди, че иска да прати хора отвъд околоземна орбита? Бергер като добър журналист задал въпроса на Териър. "Аз мисля, че това е много справедлив въпрос", отговорил той. "Мисля, че е справедливо да си зададем въпроса дали ние като нация сме сериозни за това и да го направим приоритетно".  Според Териър голямата вина за това, че след 1969 г. пилотираната програма на НАСА тъпче на едно място, е че след като проектът "Аполо" изпълнява политическата си цел, бюджетът на агенцията е орязан и е приравнен с този на останалите федерални програми. След това НАСА е опитала да създаде смислена програма със совалката и "Международната космическа станция" за малкото пари, които има.

Може би това ще се промени скоро. Новият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс говори за обновен изследователски план и финансиране на комерсиалните кораби, които така или иначе се развиват по-бързо от НАСА. Със сигурност има потенциал, но дали ще бъде натиснат бутонът и дали ще бъде даден ход на нов смел план, предстои да видим.

orion-parachutes.jpg

Парашутите на кораба "Орион" по време на изпитание. Credit : NASA

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/1875-2017-nasa-11-years-parachute

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Охааа, 11 години пичовете са "усвоявали средства", имитирали са работа и са получавали заплати. За мен тази версия е по реалистична, отколкото, че проекта не е бил приоритетен.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки

Не са се обадили, ще им разработя. Цял ден ще си играя ако трябва. Ако искат мостра за якостни тестов - може и три дни да ми отнеме.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Фалшива журналистическа новина. Договора е свързан с конкретни проекти на космически кораби, и ако тези кораби не летят и парашутите не са им нужни. Но е нужна фирма която да ги доставя, тъй като проектите за кораби не са прекратени. 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки
On 18.08.2017 г. at 6:42, Frujin Assen said:

Охааа, 11 години пичовете са "усвоявали средства", имитирали са работа и са получавали заплати. За мен тази версия е по реалистична, отколкото, че проекта не е бил приоритетен.

Всяка една правителствена агенция, която няма конкретна цел за изпълнение и срок, както и адекватно финансиране, започва да симулира дейност. Винаги. НАСА е прекрасен пример за това. Макар че финансирането съвсем не е проблемът. 

Днес прочетох адекватни коментари по темата в един форум затова, което се случва. Първо - НАСА е стара правителствена агенция. За своята 50-годишна история бюрокрацията е започнала да я разрушава. Има твърде много хора, които гледат какво правят другите, а те съответно гледат останалите какво правят, а като цяло нищо не правят. Има мениджъри, които нямат постижения зад гърба си. Но не и лидери. 

Второ - хората, които днес работят в НАСА, не са тези, които някога са създали програма Аполо. Те дори не са тези, които са обучени от тези, създали програма Аполо. Минали са поколения. За последен път НАСА е разработила кораб през 70-те години - космическата совалка. Хората, които знаят как да стоят космически кораби, просто не се намират вече в НАСА. Те или са в Китай (единствената държава освен САЩ и Русия, осъществила пилотиран полет). Или ако говорим за САЩ, ще ги намерите в СпейсЕкс, Орбитал или други частни фирми. Сравненията между НАСА и СпейсЕкс са показателни, защото СпейсЕкс доказват, че не е нужно да имаш милиарди, за да направиш ракета "Фолкън 9"  и кораб "Драгън". Илон Мъск доказа, че с малко хора, които са мотивирани, и сравнително малко пари, можеш да построиш и ракети, и кораби, и тези кораби днес летят. 

Така че единствената възможна реформа пред НАСА е следната - тя трябва да се превърне в ползвател на космически кораби, а не в разработчик. Скоро предстои първият полет на Фолкън 9 Хеви и няма нужда да си правим илюзии, че има смисъл да се наливат пари в правителствени мегаракети като SLS. 

Което ме води до следващия коментар:

On 18.08.2017 г. at 23:11, makebulgar said:

Фалшива журналистическа новина. Договора е свързан с конкретни проекти на космически кораби, и ако тези кораби не летят и парашутите не са им нужни. Но е нужна фирма която да ги доставя, тъй като проектите за кораби не са прекратени. 

Новината изобщо не е фалшива. Говорим за 11 години, през които корабът Орион трябваше да е разработен и да лети. До този момент има само един демонстрационен полет през 2014 година, а следващият не се очертава преди 2019. Междувременно НАСА усвоява за 10 години общо $180 милиарда долара. Ако не можеш да създадеш жизнеспособна космическа програма за това време и за тези пари, значи си некомпетентен. Ако твърдиш, че проблемът са ти само и единствено парите, както твърди този мениджър на НАСА, значи си глупав. Проектът "Орион" е раздут и безполезен, а през годините е показал съвсем маргинални резултати. 

Редактирано от SAlexandrov
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...