Отиди на
Форум "Наука"

Вижте движението на 60000 звезди в нашата галактика


Recommended Posts

  • Администратор

През 1989 г. Европейската космическа агенция стартира първата космическа мисия, която има за задача да определи позициите и движението на звездите в Млечния път. Може да се каже, че мисията бе посветена на астрометрията - науката за картографиране на небето.

Сателитът е кръстен "Хипаркос", на името на древногръцкия астроном Хипарх, който съставя най-старият известен звезден каталога във втори век преди новата ера.

Хипаркос работи в продължение на повече от три години, каталогът на базата на негови данни е издаден през 1997 г. и оказа голямо влияние върху астрономическите изследвания.

Каталогът наброява 117 955 звезди, позициите са отчетени с безпрецедентна точност, заедно с оценка на разстоянието им от нас и движението им през Галактиката. 

От тях почти 60 000 са включени в стартиралия тази седмица интерактивен уебсайт ESA Star Mapper, където може да видите триизмерната позиция (видимата и абсолютната), яркостта и движението на 60 000 звезди, включително имена на най-ярките звезди и съзвездията.

Звездите се визуализират в зависимост от тяхната яркост, може да се покажат и цветовете им.

Потребителите могат да получат представа къде са били разположени звездите в миналото или ще бъдат в бъдеще - на базата на техните движения, измерени от "Хипаркос".

Представена е и "Диаграмата на Херцшпрунг-Ръсел", графика, която астрономите използват, за да изучават еволюцията на звездите.

Следващият голям пробив в тази област ще дойде с наследника на "Хипаркос", мисията Gaia на ЕКА, която стартира през 2013 година. Gaia ще направи преброяване на повече от един милиард звезди - около 1% от съдържанието на нашата Галактика - с такава превъзходна точност и детайлност, че ще направи отново революция в астрономията.

http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Vizhte-dvizhenieto-na-60000-zvezdi-v-nashata-galaktika_57497.html

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...