Отиди на
Форум "Наука"

Преминаването на комета през 1070 г.


Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Темата като че ли е повече в областта на палеоастрономията, но все пак по-добре е да я пусна тук, а не в историческия раздел.

Около 1272 г. арменският (от Киликийска Армения) военен и политически деец, писател и историк Смбат Спарапет пише една история със заглавието "Летопис". Ето как той описва появата на комета през 1070 г.

Цитирай

В 519 година по [арменското летоброене = 1070 г.] се появила опашата звезда на небето и мнозина, които я видели, казвали, че това е знак какво е ставало по-рано и че предстоят кръвопролития. Отново се появила една вечер и сякаш всички звезди се сипели по земята и затова помислили, че това става по заповед на Господ и е знак от Слънцето, Луната и звездите за настъпването на свършека на света.

Твърдението на Смбат, че "сякаш всички звезди се сипели по земята" изглежда описва комета, от която са е отделяли парчета и са падали на Земята под формата на метеори. Любопитно е коя може да е била тази комета.

 

За 1040 г. Смбат отново споменава за поява на комета и нейната поява съвпада с въстанието на Петър Делян, а тази от 1070 г. предшества катастрофалното поражение на византийците при Манцикерт, нанесено им от селджуците.

Цитирай

Това се случило в 489 година [по арменското летоброене = 1040 г.]. В същата година се появила опашата звезда от западната част [на небето] и като се плъзнала назад, стигнала на юг до Плеядите и Луната и повече не се появила. Същата година Михаил с голяма войска навлязъл в [страната на] булгхарите, извършил голямо клане над войската им и ги победил.

Интересно дали кометата от 1040 г. е същата като тази от 1070 г. или е друга?

Редактирано от Aspandiat
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...