Отиди на
Форум "Наука"

Създадоха нов модифициран сорт пшеница без глутен


Recommended Posts

  • Администратор

Homemade-Baguette-Recipe2-11.jpg (620×450)

Чудите се  кой има нужда от модифициран сорт пшеница при положение, че се продават множество продукти „без глутенови” на пазара? Този нов сорт е от особена полза за болните от цьолиакия, които са не повече от 1% от световното население, но от друга страна е модерно да се смяташ, че си един от заболелите… Но нали вече има наличните продукти „без глутен“? Ами всъщност и в тях има глутен…

Цьолиакията е тежко автоимунно заболяване, чиито симптоми се отключват при консумация на храни съдържащи протеиновия комплекс, познат като глутен и по-конкретно протеините от семейството на α-глиадинът. На пазара са налични множество продукти, които се класифицират като „безглутенови“, но редица проучвания сочат, че в тях все пак има налични глутенови протеини. Проучване (1)  от 2010 година показва, че при изследвани 22 продукта, които са обявени, че не съдържат глутен всички са съдържали глутен в границите от 5.19 до 57.16 мг/кг при приета максимално допустима граница от 20 мг/кг (20 ppm). Установено е и че овесените ядки съдържат замърсяване с до 100 мг/кг глутен, което поставя под въпрос наложеното им използване в безглутеновите диети. Приетата граница от 20 мг/кг е граница, която не гарантира, че всички страдащи от цьолиакия няма да развият симптоми при консумация на продукти без глутен, но по-голяма част от тях ще продължат да се чувстват добре. Или с други думи безглутеновите продукти редуцират риска от развитие на симптоми, но той не изчезва и си остава относително голям. Причината е, че наличните технологии за разделяне на протеините на пшеницата не са перфектни и не могат да премахнат абсолютното количество глутен.

Цялата статия: http://6nine.net/2017/09/29/създадоха-нов-модифициран-сорт-пшени/

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Имам съмнението, че тези господа от University of Minnesota и University of Sevilla искат да вкарат ГМО-то в хранителната индустрия в Юропа....

Незнам непознават просото, елдата, соргото, тефа, шираMontina, ориз и тнт.

Познават те много добре познават, но Монсанто кат плаща музиката те пък вият хорото......

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Преди 5 часа, Р. Теодосиев said:

Чудите се 

Хич даже не се чудя. И се удивявам колко назад са хората написали статията която цитираш. Направо тия джурналисти откриха парната машина.

Сортове с нискоглутеново съдържание в щатите има отпреди около 35 години. Почти толкова защото са и малко повече са изминалите години откакто в България са били селектирани подобни български сортове. Имаше едно време едно институтче в Генерал Тошево и една Опитна станция по семепроизводство и сортоподдържане във село Дибич там имаше такива сортове. Даже някои научни работници ходеха в щатите командировка да им помагат при селекцията. Просто по - това време не бяха модни и нямаше търсене на пазара.

Ех ако знаете каква България беше и какво го-но е сега!

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...