Отиди на
Форум "Наука"

Тероризмът по света


Recommended Posts

  • Администратор

Нека да имаме една тема, в която да събираме всички терористични актове по света и да видим как се движат нещата!

Три нови терористични акта във Франция и Канада

Нови актове на тероризъм белязаха уикенда в Канада и Франция.

Мъж уби две жени с нож на централната гара на южния френски град Марсилия днес, преди да бъде застрелян от военни, предаде Франс прес, като се позова на местната полиция.

Атаката е била извършена към 13.45 ч. (14.45 ч. българско време). Нападателят е извикал "Аллах Акбар" (Аллах е велик), преди да се нахвърли с нож на минувачи. Едната жена е намушкана в коремата, а другата е с прерязано гърло.

Френската полиция разглежда атаката като терористичен акт. Тя призова жителите на Марсилия да избягват района на жп гара "Сен Шарл". Френският министър на вътрешните работи Жерар Колон съобщи в Туитър, че ще замине незабавно за южния град.

Във връзка с инцидента българското външно министерство препоръча да се избягва районът на гарата до нормализиране на обстановката. В съобщението на МВнР се препоръчва още да не се използва влак - движението на жп композициите е отменено, и хората да следят съобщенията на местните медии и властите. Онези, които са се намирали в района на гарата по време на инцидента, да се свържат с близки или да отбележат в социалните медии, че са невредими, съветват още от МВнР.

Във Франция е в сила извънредно положение. То бе въведено след поредица от нападения на ислямсти през последните две години, включително атаките в столицата Париж през ноември 2015 г., при които загинаха 130 души.

По-рано в неделя пък полицията в канадския град Едмънтън обяви, че разследва два терористични акта - нападение с кола и нож срещу полицай и прегазване на четирима пешеходци от бързо движещ се микробус, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Местният полицейски началник Род Нехт каза, че има един задържан, 30-годишен жител на Едмънтън, който вероятно е действал сам. В колата, ударила полицая, било намерено знаме на джихадистката групировка "Ислямска държава".

Първата атака станала късно в събота до стадион, където се играел мач от канадската футболна лига. По полицейски данни бял "Шевролет Малибу" се врязал в барикада и блъснал полицай, който отхвърчал на 15-ина метра. После шофьорът излязъл, пробол полицая с нож и избягал пеша.

Няколко часа по-късно микробус на спедиторската компания "Ю-Хол" бил спрян за проверка, но водачът не се подчинил и продължил на висока скорост. При преследването микробусът умишлено се качил на тротоара, където блъснал четирима пешеходци. Край един хотел ванът се преобърнал и водачът му бил арестуван.

Пострадалият полицай е откаран в болница за лечение, но няма опасност за живота му. Засега не е известна степента на нараняванията на четиримата пешеходци.

"Смятаме, че в случая двата инцидента са свързани", каза Род Нехт. Той добави, че името на шофьора на микробуса е почти идентично с името на собственика на белия "Шевролет". "Тези инциденти се разследват като терористични актове", обяви началникът на полицията в Едмънтън, провинция Алберта.

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че загрижен и много ядосан от терористичното нападение в град Едмънтън, съобщи Франс прес. Разследването тече, но първоначалните данни показват, че това е още един пример на омразата, срещу която трябва да бдим постоянно, подчерта Трюдо в изявление за инцидента.

http://www.mediapool.bg/tri-novi-teroristichni-akta-vav-frantsiya-i-kanada-news269893.html

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Къде по света тероризмът е най-голяма заплаха?

След поредицата терористични атаки в Париж една от най-често срещаните критики към медиите бе, че отразяването има небалансиран фокус върху жертвите на глобалния терор, пише британският вестник Independent.

Преди атентатите от петък, Бейрут и Багдад също бяха обект на брутални джихадистки актове и загубиха стотици свои граждани.

Въпреки че обвиненията бяха оборени от множество медийни организации и че причините за „небаласираното“ отразяване са доста комплексни, е важно да се знае и помни, че не само западните държави са изправени пред заплахата от терористични атентати.

Една карта, съставена от онлайн статистическия портал Statista въз основа на данни от миналогодишния Global Terrorism Index, показва, че най-засегнати от джихадистки атаки всъщност са мюсюлманските държави в Близкия Изток. Ето какво показва тя.

 
700px-Terrorist_incidents_map_of_the_wor
 
Terrorist incidents map of the world 1970-2015. A total of 157,520 incidents are plotted. Orange: 1970-1999, Red: 2000-2015
700px-Terrorist_incidents_worldwide.svg.
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ето и карта на атентатите за 2017 г. по атентаторски групи (Ал кайда, Ислямска държава, Ал Шабааб, талибаните, Боко харам, ПКК и други - известни  и неизвестни). 

Към момента са включени общо 1018 терористични атаки.

https://storymaps.esri.com/stories/terrorist-attacks/?year=2017

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Világ népsűrűség térképe

Погледни само колко съвпада с тази карта с червените точици отгоре....

 population.city.

Второ. Колко ли сме които сме седнали на това кълбо?

 1970 - 3.68 млр

2015 - 7.35 млр население...

Докато 1 % от човеците притежават толкова имот колкото е на останалите 99% на света.....

И трето имах късмета да се занимавам с малцинствени въпроси точно тогава когато избухна демокрацията....Тогава почнаха да уравняс законите с тези на ЕС и по този повод, всички дотогавашни помощи, изключение и други бяха изтрити или елиминирани защото в демокрациите всички видове дискриминации са забранени. Позитивните също....Само да разнищим малко тези терористи и веднага ще видим, че повечето от тях са създадени, поддържани, от някоя тайна служба на големите. това е прякото последствие, че се свърши хладната война. Другото, че баламосаните аматйори които сега налитат с викове сърдити и Аллах крещят, са обикновенно 3-4 генерация млади хора, които незнам/или много добре знам/ гледат на сънародниците си от втората родина като на врагове.....:animatedwink:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Администратор

написано от Daher Lammoth 
Над 305 души бяха убити в Египет. Причината? Били последователи на суфизма - ислямско течение, насочено към мистицизма. Извършителите? За пореден път салафити/уахабити. Светът се държи така, сякаш нищо не е станало. Но и тези над 300 човека са си обикновени хорица.

Затова нека обобщим накратко. Ислямът има две големи течения - шиитизъм и сунизъм, като последните са около 80% от мюсюлманите. Сунитите имат четири големи школи, горе-долу разделени на териториален принцип. В Северна Африка са последователи на школата на Малики, покрай Индийския океан са шафии, а в Леванта и в Централна Азия са последователи на школата на Ханафи. Саудитската школа е тази на Ханбали, а нейни главни течения са уахабизъм и салафизъм, като първото е просто продължение на второто. Днес саудитската школа е отговорна за над 94% от атентатите по света. Именно С.Арабия е източникът на тази идеология и харчи милиарди долари за да я разпространява. А тя става все по-популярна и силна. Последователи на салафизма и уахабизма са Ал-Каида, Ислямска държава, Боко Харам, Ал-Шабаб, Ал-Нусра, Ахрар Ал-Шам, Джейш ал-Ислам, Ансар ал-Шариа и и още над 60 официално обявени терористични организации. Последователите на тези саудитски течения извършиха атентатите в Ню Йорк, Мадрид, Лондон, Париж, Берлин, Манчестър, Ница, Барселона, Бостън, Москва, Брюксел.

После хората се чудят защо като финансират и продават оръжия на С.Арабия или Катар, те после попадат в горепосочените групи. Не трябва да си много умен за да се досетиш за връзката.

Тази идеология е пълна противоположност на всяко демократично, рационално, толерантно, технократско общество. Тя сякаш е създадена за да предизвиква конфликти, мизерия, хаос и тотално затъпяване, изоставане и подчинение.

Някои днешни лидери доволно отглеждат пирани в езеро, защото така им изнася, без да осъзнаят, че това езеро е свързано с мрежа от реки, през които пираните могат да пропълзят и развъдят и в техните водни басейни.

23844806_1341587075953347_106806289201853016_n.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Да си беден/но поне финансово зависим/ и да те е страх. От вируси, бактерии, рак, инфаркт, мигранти, убийци, терористи, крадци въобще да нямяш нито секунда спокойствие. Да си постоянно флустриран. Това е бижу за лидерите и аптекарите.....:devil:

Link to comment
Share on other sites

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...