Отиди на
Форум "Наука"

Науката доказва: Ако има хаос по пътищата, правителството е корумпирано


Recommended Posts

  • Администратор

Пътнотранспортните произшествия убиват над 1,25 милиона души годишно, а последиците от глобалната корупция са наистина неизчислими. И макар да се намесват и други фактори като бедност и културни традиции, както показват някои докладиима корелация - колкото е по-корумпирана една страна, толкова повече се случват инциденти по пътищата, включително злополуки със смъртен изход.

Това се вижда ако се съпоставят данните на Световната здравна организация за 2015 г. на смъртните случаи по пътищата на всеки 100 000 души в различни страни (което изглежда разумен критерий за качеството на шофиране) и оценките, дадени от проекта на определяне на индекса за състоянието на върховенството на закона за 2015 (World Justice Project (WJP) Rule of Law Index). Последният се определя чрез проучване на 100 000 души и 2400 експерти по 44 показателя като отвореност на правителството, корупция, основни права и правосъдие.

През 2015 година България е дала 8.3 смъртни случая по пътищата си на всеки 100 000 души, в сравнение с едва 2.8 във Великобритания.

По индекса за усещането за страведливост позицията на нашата страна е също незавидна.

1488737144_0_559x*.jpg

По индекса за състоянието на върховенството на закона за 2015 България има оценка 0.54. Това е далеч под средното за страните в ЕС и Северна Америка. За сравнение  - за Великобритания той е 0.81, за Норвегия - 0.88, а за съседна Румъния - 0.66. Сред 24 страни в региона сме на последно място.

 

1488737176_8_559x*.jpg
Като се съберат резултатите на 94-те страни, които са включени в двата набора данни - процента на автомобилните катастрофи и върховенството на закона (обратното на корупция), ще получим една интересна корелация - колкото е по-корумпирана една страна, толкова повече се случват инциденти по пътищата, включително злополуки със смъртен изход. 

Цялата статия: http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Naukata-dokazva-Ako-ima-haos-po-patishtata-pravitelstvoto-e-korumpir_72878.html

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...