Отиди на
Форум "Наука"

Загуба на нощта в много области по целия свят


Recommended Posts

  • Администратор

1511445478_3.jpg

Ново изследване показва, че използването на изкуствено осветление, идващо от уличното осветление, сградите и автомобилите води до загуба на нощта в много области по целия свят.

Това може да има сериозни последици за животните и растенията, които са биологично програмирани да реагират по различен начин по време на деня и нощта, съобщава phys.org.

Проблемът се задълбочава от използването на енергоспестяващи LED лампи, сочи изследване, публикувано в списание Science Advances.

Проблемът не е в самите LED крушки, които са по-ефективни, защото се нуждаят от много по-малко електроенергия, за да осигурят същото количество светлина, обяснява водещият автор Крис Киба (Chris Kyba), физик в German Research Center for Geosciences.

По-скоро е в това, че хората продължават да инсталират повече и повече светлини, разказва той пред репортери в конферентен разговор.

"Ние ще осветим нещо, което не е било осветено преди, като алея за велосипеди в парка или част от магистрала водеща извън града, която в миналото не е била осветена", коментира ученият. "И така, всички тези нови употреби на осветлението до известна степен балансират икономиите от употребата на светодиодите".

Създадена е интерактивна карта, която показва кои области в света са  най-силно засегнати от светлинното замърсяване.

Може да кликнете с мишката и да приплъзнете картата до желаното място и може да увеличите с помощта на колелцето на мишката или бутона увеличение.

 

Както отбелязват изследователите, светлинното замърсяване променя биологичните ритми на животните и пречи на астрономическите наблюдения.

1511446725_1_559x*.jpg

Анализът на сателитните изображения за 2012-2016 г. показва, че средната стойност на осветената територия в тъмните часове на денонощието  се увеличава с 2,2% годишно. Яркостта на вече осветените площи също се увеличава с 2,2% за година. Ръстът се дължи основно на Южна Америка, Африка и Азия. Във военните зони - Сирия, Йемен и други - осветлението, напротив, намалява.

В момента небето е осветено повече от всякога.

Според учените всъщност светлинното замърсяване расте по-бързо. Повечето светодиодни лампи излъчват студена синя светлина, която сателитите не могат да открият поради твърде късите електромагнитни вълни. В същото време тази светлина е най-близо до дневната светлина, поради което организмите все повече възприемат нощта като ден.

Очаква се до 2020 г. светодиодните лампи да заемат 61% от пазара на лампи.

1511446960_4_559x*.jpg

На графиката са данните от ново изследване, които показват колко страни увеличават или намаляват нивата на светлинното замърсяване.

Източник: http://nauka.offnews.bg/news/Novini_1/Noshtnoto-nebe-nikoga-ne-e-bilo-po-svetlo-interaktivna-karta_98215.html

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...