Отиди на
Форум "Наука"

Абстрактно мислене при животните


Warlord

Recommended Posts

  • Глобален Модератор

Първоначалната концепция, че животните са просто биологични машини реагиращи само на стимули и каращи на инстинктивна инерция, е на път да си отиде. Започваме със следния пример:

В периода 1977 - 2008 изследователката Айрийн Пепърбърг от университета Брандейс (Масачусетс) провежда един дълъг експеримент с папагал от вида Жако (с мозък с големината на орех), стремейки се да разбере как той възприема света и дали е възможно пълноценното общуване между човек и птица.

Резултати от експеримента:
Папагала се научава да брои до 7, както и да произнася правилно цифрите. Също така придобива основна представа за абстрактната концепция на нулата.
Разпознава цветове, форми, размери, материали (вълна, дърво, метал); разбира понятия като еднакво и различно.
Установена е у него очевидна жажда за социално общуване; чувства на отегчение, гордост, превъзходство спрямо други птици подлагани на същите тестове в негово присъствие, даване на грешни отговори "напук".
Също така и способност за измисляне на нови думи. Например ябълката я нарича "бан-еши" (ban-erry) защото на вкус му прилича на банан, а на вид на череши.

Огромен арсенал от постижения, на каквито до скоро се смяташе, че дори приматите не са способни.
 

жако.jpg

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Освен, че разполагат с неподозиран капацитет на паметта, както се вижда от горния пример, друго наблюдение показва, че птиците могат и да предвиждат събития както и да мамят.

Калифорнийските сини храстови сойки могат да предвиждат намеренията на други птици и да действат съобразно тях. Например когато една сойка е откраднала храна и тръгне да я крие, тя знае че ако друга сойка я наблюдава през това време има вероятност да й открадне ядката. Затова когато другата сойка си тръгне тя се връща и премества ядката на друго място.
 

Храстовите сойки притежават и още нещо, което досега мислехме, че е присъщо само на хората - способността да си спомнят конкретна отминала случка. Те изглежда знаят преди колко време са скрили храната си защото винаги се връщат да си я вземат преди да се развали.
 

blue-jay-2-702734.jpg

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Ще използват интелигентността на гарваните, за да събрат фасовете от големите радове: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-4975664/Startup-teaches-CROWS-collecti-cigarette-butts.html

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор
Преди 44 минути, Шпага said:

За враните също е известно, че проявяват интелигентност и дори използват инструменти - вадейки гъсеници от цепнатини и дупки със съчки и кукички. Доскоро стоеше въпроса - инстинктивно ли им е заложено това или се учат една от друга?
Експеримент с новоизлюпени врани, държани в изолация от възрастни врани, показва че в някакъв момент и те започват да ползват кукички. Т.е. явно им е генетично заложено.


Друг експеримент обаче (макар и непредвидено протекъл) показва, че въпреки това са способни да проявяват изобретателност: На дива врана й е поставена задача да извади кошничка с дръжка и в нея парче месо,  сложени в епруветка, а до нея поставени една тел извита като кука и една права тел. Малко преди въпросната врана да влети в помещението и веднага да фиксира епруветката, друга врана отмъква куката и пред епруветката остава само правата тел. Първата врана обаче я хваща с клюн, мушва я в дупка в пода, натиска я и я изкривява като кука. С така премодифицирания инструмент вече успява да издърпа кошничката с храната.
 

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Не зная дали разправях как ме измами едно куче преди време.

Гледам дойде на центъра едно много хубаво куче, обаче куца.След няколко дена забелязах че е оздравяло и мислех да го взема за мене, но изглежда пак някоя кола го удари и отново почна  а куца.А тя каква била работата.Съседа до мен продава кучешка храна и всяка сутрин хвърля на песовете едно канче от нея за реклама.Още щом го види, това куче (дето искам да го правя моето) започва здраво да куца като пребито.Заблуждава че е болно и нещастно ,целта му е да предизвика съжаление и да го нахранят.Щом се наяде припка на четири крака, абсолютно нищо му няма.

Не го взех тоя мошеник,  предположих че ще ме мами и за други работи.

Моя приятел Георги Лазаров ми каза ,че и неговото куче почвало да куца като направи беля и му се скара. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Абсолютно! Някакси успокояващо действа неочакваното установяване, че не само ние хората сме долни мекеренца :)

Обаче пък наред с това още по-неочаквана бомба е, че и не само ние сме изобретателни, чувствителни, любознателни, креативни и т.н. 

Един вид схващането, че между нас и останалите животни има някаква необяснимо голяма пропаст, дело на богове/извънземни/радиация и незнамси какво още, е тотална заблуда.

Всеки вид има заложеност да развива такива уникални умствени способности, не само близките ни примати, но и птиците, с които последния ни общ прародител е влечуго живяло преди 300 млн години.

Редактирано от Warlord
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Вдигаме още левъла и отиваме на октоподите, същества толкова далечни от нас, а и от останалите животни, че изглеждат като дошли от друга планета. Но дори и при тях се наблюдават неподозирани способности и типове поведение, както дори изразяване на различни емоции чрез промяна на телесните цветове. 
При гигантските тихоокеански октоподи е установено, че притежават ярка индивидуалност, че използват инструменти и че могат да разпознават отделните хора.
Запушват с камъни входовете на дупките си, а също и се забавляват като пръскат с вода по бутилки служещи за мишени или по лабораторните работници. За първи път се наблюдава игрово поведение при безгръбначно, но изглежда и на тях това поведение не им е неприсъщо и при определени условия се проявява.
 

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...