Отиди на
Форум "Наука"

Какво е домейн име?


Recommended Posts

  • Администратор

Всички ние знаем множество интернет сайтове, като nauka.bg, chitatel.net, google.bg, yahoo.com и много други. Помним любимите си сайтове и техните имена. Тези имена се наричат домейн. Това е уникално име, което се намира след знака @ в имейл адресите или в много случаи след www. в уеб адресите. Обикновенно това име е свързано с темата на сайта или името на организацията, бизнеса или нещо друго.

Понятието "домейн" е превод на английската дума "domain", което означава притежание, владение. Използването на домейните за създаване на имейл като rosen@chitatel.net създава доверие и директно означава, че аз съм част от chitatel.net без да има някакво недоразумение. Всяко едно домейн име се регистрира и дава право на своя притежател да го използва за определен период от време. Ако регистрацията не бъде подновявана то домейн името може да попадне в ръцете на друг собственик. Всяко домейн име отговаря на определен IP адрес . Имената на домейни са уникални и не могат да се повтарят. Чрез домейн името сайтът и имейл адресите към него, стават достъпни и видими в интернет.  Всеки може да бъде собственик на домейн име, независимо дали е физическо или юридическо лице.

Всеки домейн се състои обикновено от 2 части, отделени една от друга с точка. Първата е същинското име на домейна, наречена „домейн от второ ниво“ а втората представлява домейнът от първо ниво. Ако вземем за пример chitatel.net, „chitatel“ е съответно домейнът от второ ниво, а „.net“ – домейнът от първо ниво. Домейните от първо ниво се делят на такива които съдържат кода на страната (за България например – „.bg“) или т.нар. общи домейни от първо ниво,  като „.com“, „.org“, „.net“, “store”, “.online” и др.  Общите домейни отговарят на някаква спецификация като например "biz" - за бизнес, "info" - за информация, .store за онлайн магазини и други.  Всички домейни от първо ниво са под юрисдикцията на Интернет корпорацията за присвоени имена и адреси (ICANN).

Ако имате желание да регистрирате  домейн име е необходимо да се свържете с  хостинг компания, която ще свърши цялата процедура по регистрирането вместо вас. Много е важно редовно да подновявате договора си за хостинг и домейн, за да не ви "откраднат" домейн името, ако е оригинално или добре разпознаваемо.

Повече за домейн имената може да прочетете тук:

https://help.superhosting.bg/domain-name.html

Какво е DNS?

Какво е DNS и защо се използва за транслиране на домейните в IP адреси?

Нивата на домейн името в DNS указателя

 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Администратор

img__ck9p9o0uo8q52k_8822_._1519975846.jp

Домейни на кирилица са от тип домейн.bg или домейн.бг Този вид домейни се отличават с това, че домейна на на родния език, домейни съществуват не само на български, а повече от 100 езика по целия свят, наречени IDN (Internationalized Domain Names).

Важно е да се спомене, че домейните на кирилица дават голяма възможност от имена, защото не са толкова популярни, тъй като избор на домейн на латиница става все по-ограничено от масовото купуване. Домейни на латиница с разширение .com, .net, .info и т.н., се регстрират от цял свят и вероятността, избран от вас домейн, да е свободен на кирилица е значително по-голяма. По този начин няма да се налага да променяте името на сайта, защото някой друг го е заел преди вас.

Предимство на домейните на български език е това, че те лесно се запомнят и няма как да се сбъркат при транслация. Така, ако сайтът ви съдържа букви като Ж, Й, Ц, Ч, Я и др., които на латиница могат да бъдат съставени от различни комбинации от букви, няма да се налага да обяснявате и спелувате всяка по отделно, за да сте сигурни, че няма да бъде сбъркан. Изписано на кирилица, името на сайта е по-лесно за запомняне.

Може би най-голямото предимство на името на кирилица е възможността за оптимизация на вашият сайт за търсачките като Google, Bing иYahoo - те ще индексират вашата страница по-бързо тъй като домейна е изписан на кирилица. Също така ще имате възможност сайтът ви да се оптимизира за точна ключова дума, която се изписва в търсачките от вашите клиенти се интересуват.

Може би домейнът на кирилица се използва по-лесно от хора, които не владеят чужди езици. Въпреки бързото навлизане на новите технологии и лесният достъп до интернет много хора нямат възможност да наваксат и този тип домейни би бил лесен и удобен вариант за тях.


За момента на кирилица се поддържат домейни от областите .COM, .NET и .ORG.
Възможно е домейнът да е изцяло на кирилица с разширенията .ею, .сайт и .онлайн, а вече и на .бг. 


Основни предимства на домейните на кирилица (IDN) » 

Проверка на xn-- еквивалент на домейн на кирилица »

Изображение: СуперХостинг

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Потребител
On 25.05.2018 г. at 18:36, Р. Теодосиев said:

А вие някога регистрирали ли сте си домейн име?

Да, безплатно .gq за цяла година чрез Semalt, но само ползвах възможността за пренасочване. Други безплатни са: .tk, .cf, .ga, .ml, .co, .vu. Има още едно полезно нещо - googiehost.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Безплатните ресурси в интернет са хубаво нещо за проба, но не особено сигурно. Преди години имах неща на безплатен хостинг, но в един хубав ден изчезнаха.

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Инженерни науки
Преди 34 минути, Doris said:

Безплатните ресурси в интернет са хубаво нещо за проба, но не особено сигурно. Преди години имах неща на безплатен хостинг, но в един хубав ден изчезнаха.

 

 

Е ти ако си правиш бекъп, проблемът е никакъв.

Срещу безплатен домейн няма ли да си го осигуриш? Ако си плаюаш вероятно ома някакво обвързвнае (може и договор или деклалрирани условия) от притежателя на домейна.

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Аз също съм на мнение, че брзплатните ресурси не са за сериозно използване, за това си има много добри хостинг компании, които предлагат редица услуги за всеки индивидуален клиент.

Помня преди години когато за първи път регистрирахме първия си домейн bg-science.info - беше голямо мислене и умуване и накрая се спряхме на идеята да направим пространство за българска наука - бг наука :)

През годините купихме: bgnauka.com, bgnauka.eu и разбира се nauka.bg

Сега използваме за този проект chitatel.net 

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Поддържала съм сайтове на агенции за недвижими имоти. Когато някоя от тях не успее да плати навреме, сайтът изчезваше. Затова харесвах опцията, която някои хостинг компании предлагаха по него време - ако закъснееш с плащането, сайтът остава видим на безплатния поддомейн.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Администратор

Две новини от света на домейните:

Домейнът .app – точният избор за вашето приложение

Знаете ли кое прави домейна .app атрактивен? Идеята, че може да бъде перфектното допълнение към името на вашето приложение, което търси своето място в мрежата. От няколко дни дългоочакваният .app вече може да бъде поръчан на нашия сайт. Ако в момента разработвате ваше мобилно приложение и още не сте измислили името му, или вече имате готово приложение, то може би .app се появява в идеалния момент.

И ако това не ви се вижда достатъчно основателна причина да се сдобиете с него, ще ви подскажем защо този домейн е толкова специален.

Google “гледа” на него с по-различно око.

Цялата статия: https://blog.superhosting.bg/domain-app.html

Направи своя .eu/.ею сайт номер едно и стани победител

Искате светът да научи за вас и за вашата уникална идея? А готови ли сте да я представите в най-добрата възможна светлина? Именно сега е моментът да го направите, като се включите в един от най-иновативните и престижни конкурси за сайтове, организиран от EURid – официалният регистър на .eu и .eю домейните.

От самото си създаване през 2014 г. до сега онлайн конкурсът Уеб награди е помогнал на стотици сайтове да получат своите моменти на слава и заслужена оценка за труда си. Тази година не прави изключение! Ако се радвате на добре развиващ се бизнес, дали сте начало на своя старт-ъп проект, подкрепяте образователни инициативи, разработвате свои еко идеи или просто обичате да пишете, тук е мястото, на което да се изявите.

За да участвате в петото издание на Уеб награди 2018 и да си тръгнете от него като победители, не ви е нужно нищо повече от това да притежавате сайт с .eu или .ею разширение. А наградата определено заслужава вашето внимание – всеки един финалист ще получи невероятния шанс да бъде отличен в една от петте категории на специална церемония в Брюксел, а за самите награди ще научите след няколко реда.

Какво ще спечелите?

Наградите тази година са повече от изкушаващи. Всеки, стигнал до финала, ще бъде почетен гост на церемонията в Брюксел, Белгия на 21 ноември 2018 г. и ще бъде удостоен с персонализиран кристален трофей и сертификат за своя .eu или .ею сайт от конкурса Уеб награди. И това далеч не е всичко! Тазгодишните късметлии ще получат двумесечна рекламна кампания под формата на билборд, който ще приветства всички пътници на летището в Брюксел.

Струва ви се недостатъчно? В допълнение към всичко дотук, избраните ще се сдобият с персонализирано едноминутно промоционално видео, продуцирано от EURid, както и с три различни .eu дигитални икони.
Наградите определено си заслужават, а Брюксел ви очаква с нетърпение!

Няма по-приятно усещане от достойно оценените усилия по вашия .eu или .eю сайт. Затова не пропускайте златната възможност да заявите на целия свят своята иновативност и оригинално онлайн присъствие. И го направете със самочувствие! А ние силно ще стискаме палци на всеки един от вас с пожелание да се върнете като победители.

Цялата новина: https://blog.superhosting.bg/web-awards-2018.html

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Администратор

6+1 предимства на домейна .site

Какви са предимствата на .site домейна?
  • Подходящ е за всякакъв бизнес.
  • Чудесно начало на дигиталното ви присъствие.
  • Кратък и лесен за запомняне.
  • По-голям шанс да регистрирате желаното име за вашия сайт.
  • Възможност за представяне на предстояща рекламна кампания.
  • Бюджетна цена и бърза регистрация.
  • Верен “съюзник” на световни брандове и онлайн проекти.
В кои случаи можете да регистрирате домейна .site?

Нищо не заявява толкова категорично присъствието ви в уеб, както дигиталната собственост. Затова й дайте атрактивно име, което трудно би могло да се обърка.

Домейнът .site е подходящо решение, ако бизнесът ви се позиционира в сферата на:

  • архитектурата;
  • медицината;
  • уеб разработването;
  • недвижимите имоти;
  • проучванията и статистиките;
  • медиите и комуникациите;
  • дизайна;
  • услугите, които обикновено се предлагат офлайн;
  • стартъп-ите.

Всъщност можете да се възползвате от предимствата на домейна .site и когато искате да презентирате по оригинален начин своето портфолио или CV. Разкажете на света за себе си, но го направете със стил.

Превърнете сайта си в изключителна онлайн дестинация, която трудно може да бъде забравена. Така ще накарате потребителите да се връщат всеки път, когато търсят вълнуващо съдържание или имат нужда от услугите ви.

Важно! Вземете .site домейна на коледна промо цена при нас от 2.75 лв./год. и отворете широко “вратите” за успеха на вашия сайт.

Цялата статия: https://blog.superhosting.bg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 месеца по късно...
  • Администратор

Професионален сайт? Разчитайте на домейна .PRO

Днес светът е толкова шарен и динамичен, че трудно можем да се откроим сред тълпата. Независимо дали става въпрос за начина, по който изразяваме себе си чрез стила, или за бизнеса, който развиваме, важно е да бъдем различни, за да ни забележат.

И както гласи известната поговорка “По дрехите посрещат, по ума изпращат”, не бива да подценявате влиянието на първото впечатление. Сентенцията важи с пълна сила не само за визията ни по отношение на облекло, походка и обноски, но и за визията на вашата онлайн идентичност. Затова е добре да се погрижите за нейното безупречно представяне пред потенциалните си клиенти.

Как?

С интересно и автентично име за вашия бизнес, позициониран в дигиталния свят.
Ако богатото разнообразие от домейни прави избора труден или почти невъзможен, обърнете внимание на разширението .pro.
 

Цялата информация: https://blog.superhosting.bg/pro-domain.html

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

Домейнът .SPACE – дигиталната изява на творческата общност

Имате нужда от свое пространство, където да покажете таланта и възможностите си пред целия свят?
Дайте силно начало на Вашето онлайн присъствие, като “приютите” творческите си изяви в надежден дом, придружен от колоритно и запомнящо се име. Така ще направите творчеството си достъпно за всеки, който се интересува от изкуство или търси креативни идеи.

Защо да изберете домейна .space за име на Вашия проект?

Цялата информация: https://blog.superhosting.bg/

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Администратор

.TECH – Иновативен домейн за иновативни идеи

Желанието да бъдете онлайн по всяко време и от всяка точка на света нараства неудържимо?
Най-надеждният и лесен начин да го направите е, като положите основите на Вашата дигитална независимост с помощта на собствен уебсайт. Той е Вашата визитка, която презентира бизнес идеята Ви пред бъдещи клиенти и партньори. Затова му отделете време и внимание и го превърнете в атрактивна онлайн дестинация.

Но за да провокирате интереса на посетителите още преди да са отворили сайта Ви, е нужно да му дадете запомнящо се име. Така шансовете Ви да се отличите сред конкурентите си са напълно реални и сравнително високи.

Ето защо си заслужава да доверите тази задача на домейна .tech:

Цялата информация: https://blog.superhosting.bg

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Администратор

Възползвайте се от намалението тази седмица на специални домейни:

https://www.superhosting.bg/web-hosting-register-domains.php

 

123.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Администратор

Нужен ли ми е повече от един домейн за моя сайт?

 

Предстои Ви първа регистрация на домейн? Чудите се какъв домейн да изберете и защо? Помагаме Ви с 5 насоки за действие в трудния процес на анализ и планиране, преди да стартирате своя онлайн бизнес сайт, личен блог или пък магазин.

А днес ще Ви разкажем и защо да изберете повече от едно име за Вашия сайт, независимо дали сте на стартов, или на етап развитие. Ще научите какви ползи ще Ви донесе това, а в края сме скрили и едно СуперПредложение, от което да се възползвате за новия си проект или пък да споделите с приятел. 

Повече от един домейн. Защо?

https://blog.superhosting.bg/domains-for-my-website.html

Link to comment
Share on other sites

  • Администратор

5 причини да стартирате творческия си проект с домейна .art

 

Казват, че когато едно произведение на изкуството е създадено без емоция, то не може да се нарече изкуство. А ние допълваме тези думи така: Всичко, сътворено с мисъл, отношение и внимание, може да бъде прието за изкуство. Включително и уебсайтът в комбинация с домейна .art. Още повече ако отразява работата на един артист, художник, куратор, дизайнер, собственик на галерия, а защо не и гримьор или писател.

Във време, в което светът се развива толкова динамично, а промените се случват едновременно в реалното и дигиталното измерение, всеки може да намери своето решение за адаптация. Включително хората, които са се отдали на призванието да творят и за които доскоро се вярваше, че е невъзможно да пренесат творчеството си онлайн заради неговата специфика. Дори те могат да се възползват от предимствата на онлайн присъствието и да докоснат сетивата на хиляди с помощта на сайта.

Но както знаем – всеки сайт се нуждае от име. Точно както всяка творческа натура има нужда от псевдоним, а всяко произведение – от заглавие. Името е онзи маркер, който носи характер и разпознаваемост. Затова на помощ на всички артисти идва домейн разширението .art. То ще направи дигиталната идентичност на всеки творец отличителна и запомняща се, без да отнема от неговата креативност. А едновременно с това ще подсказва на посетителите на сайта какво да очакват, попадайки на него. 

Ако Вашата СуперСила се крие в изкуството, инвестицията в дигитално присъствие ще Ви се отплати многократно. Благодарение на сайта показвате, че сте отворени за комуникация с различни ценители от цял свят, както и с институции или сдружения, с които бихте могли да си партнирате. А името на Вашия проект в комбинация с домейна .art може да бъде поводът за иницииране на първи разговор, защото определено провокира интерес и прави впечатление.

5 причини да изберете .art за име на Вашия сайт

В случай че казаното дотук няма силата да Ви убеди в качествата на домейн разширението .art и не виждате причина защо да го изберете, регистрирайки име за Вашия сайт, нека навлезем в конкретика. Даваме Ви петте най-важни точки, около които да помислите, преди да вземете решение дали да заложите на .art.

https://blog.superhosting.bg/choose-domain-art.html

Link to comment
Share on other sites

  • 5 месеца по късно...
  • Администратор

5 съвета за защита на домейна Ви

Домейн името е най-важният дигитален актив на бизнеса Ви. Независимо дали го имате от години, или тепърва ще си регистрирате един, много е важно да го защитите правилно. 

Загубата или отвличането на домейна, могат да причинят голяма вреда на бизнеса Ви. 

Ето няколко съвета за защита на домейна:

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Администратор

SH_ProMail_illustrations-1.png

7+1 причини да създадете имейл с името на Вашия сайт

Чували ли сте народната мъдрост „Евтиното винаги излиза скъпо.“? Тя е напълно валидна и в случаите, когато говорим за развитие на един бизнес. Ако основата, върху която го градите не е достатъчно стабилна, то и дейността Ви трудно би просъществувала в дългосрочен план. 

Един от най-красноречивите фактори за успех на който и да е бизнес е доверието към Вас и Вашия бранд. А много собственици на малък и среден бизнес пропускат възможността да затвърдят професионалната си репутация и да си извоюват доверието на потребителите, като залагат на безплатна имейл услуга при провеждането на важна делова комуникация. 

В следващите редове сме извели по-съществените ползи от персонализирания имейл адрес, асоцииран с името на Вашия сайт, защото често се неглижират от предприемачите. Припомняме Ви, че имейлът е един от най-ценните и ефективни начини за връзка между бизнеса и клиентите. Затова е важно как ще подходите към него.

business-email-benefits

Посочваме Ви осемте най-отличителни предимства на професионалните пощи към домейна на Вашия сайт пред безплатната имейл услуга.

Цялата статия: https://blog.superhosting.bg/business-email-benefits.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Администратор

Запазете домейна си правилно, преди някой друг да го е направил

SH-Domains-blog.png

Хостинг или домейн? Хостинг и домейн? Какво е домейн? Трябва ли ми, за да имам сайт? А за да имам поща с името на фирмата ми? Платих си .BG домейна, това достатъчно ли е, за да бъде мой?

В статията обобщаваме ВСИЧ-КО, което трябва да знаете за запазването или регистрацията на домейн. И обръщаме специално внимание на стъпките при регистрация на .BG домейн. 

https://blog.superhosting.bg/how-to-register-your-bg-domain.html

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...