Отиди на
Форум "Наука"

Изходът от Африка и най-древната митология


Du6ko

Recommended Posts

  • Потребител

Слушах в интернета лекциите и сказките на някакъв руски археолог, етнограф и историк - Юрий Берёзкин и теориите му ми се сториха много интересни. Без да съм сигурен дали са верни или не неговите теории и изводи. Може би на някого тука ще му е интересна неговата теория. Той се занимава с въпроса за най - най древните митове, легенди, сказания на най - древните хора от рода Хомо Сапиенс Сапиенс когато те излизаот от прародината Африка. Иска да намери общи моменти и доколкото е възможно да ги възстанови. 

Генетиците откриха че най широк спектър от гени имат хората в Африка , и предположиха , че там е нашата прародина. Палеонтолозите и археолозите може да се каже доказаха тази теория. И предците на човека и самият човек - ХСС са се появили в Африка. Този Ю Березкин не се занимава с материалната култура, даже не с религията на първите преселници от Африка а с приказките , митовете, легендите и сказките им. Не с религията. 

Анализирайка тези приказки митове сказания той достига до извода че човечеството извън Африка се дели на 2 големи групи. Не генетически а в областта на мировъзприемането.

Според него едната група излиза ( може би в района на Синай през Палестина, Сирия и на север към  към Евразия - от Атлантика до Алтай и до ледника който е бил в северна Евразия в ледниковите периоди.

Другата група - може би през Йемен , по бреговете на Индийският океан до Индия, Индокитай, Индонзия, Южен Китай, Полинезия, Австралия и даже на север към Япония , Камчатка, Аляска и тихоокеанското крайбрежие на двете америки до Перу и Амазонка. 

Явно евразийската група на територията на Северен Китай и по нататък към Камчатка , Аляска и Америка се среща и силно изместват южната група от древни хора.

Повтарям - двете групи са практически идентични генетически ! Могат да се смесват без проблем ! Разликата е не в генетиката или материалната култура или в религията а в психологията на групите. Материалната култура и религията се развиват много по късно при неолита и т н. 

Накратко казано според този Березкин най - древните митове , приказки и легенди още от нашата Африканска прародина са свързани със смъртта и безсмъртието на хората ! Как са го искали и как змията го открадва и хората стават смъртни а змията или е безсмъртна или е вечно млада . 

Други много древни митове са от къде идват хората и прочее. Раздликата между психологията на северните - евразийците и южните приморски хора е в това че тия на север са обръщали голямо внимание на митове и легенди свързани с звездите , а тия от юга на жените ) Накратко казано - едните гледали звездите , другите жените ) 

Тия които отиват на север към вътрешноста на Евразия много рязко сменят начина си на живот ! Къде е гореща Африка къде е ледника на Евразия. Огромна разлика в живота и бита. Пълна промяна на мисленето !

Тия които заселват южните морета - Индия, Полинезия, Индокитай, Австралия - там условията са приблизително както в горещата Африка. Те запазват духовната близост с африканците. 

Редактирано от ISTORIK
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Потребители
On 13.04.2018 г. at 0:05, Du6ko said:

Слушах в интернета лекциите и сказките на някакъв руски археолог, етнограф и историк - Юрий Берёзкин и теориите му ми се сториха много интересни. Без да съм сигурен дали са верни или не неговите теории и изводи. Може би на някого тука ще му е интересна неговата теория. Той се занимава с въпроса за най - най древните митове, легенди, сказания на най - древните хора от рода Хомо Сапиенс Сапиенс когато те излизаот от прародината Африка. Иска да намери общи моменти и доколкото е възможно да ги възстанови. 

Генетиците откриха че най широк спектър от гени имат хората в Африка , и предположиха , че там е нашата прародина. Палеонтолозите и археолозите може да се каже доказаха тази теория. И предците на човека и самият човек - ХСС са се появили в Африка. Този Ю Березкин не се занимава с материалната култура, даже не с религията на първите преселници от Африка а с приказките , митовете, легендите и сказките им.

Митовете и легендите като цяло са сходни за всички древни "синхронни" "народи", с вариации, но аз не мисля че това е свързано с общият произход на "народите"/групи хора/

От тези сходства за мен следва, че различните древни "народи"/групи хора/ със сходни митове и легенди в дадения момент  имат подобен софтуер на ума, подобни познания и въприятия за света (то няма и как да са различни,защото "горе" сме еднакви, мислим еднакво, създаваме си модели на случките по един и същ начин) и подобна култура..

От друга страна - не знам какви сходства биха се намерили в митовете и легендите на монголите и...  полинезийците например /или при несинхронни "народи"/.. Вероятно ще има само повърхностни сходства..Това за мен няма да е наука, а ще е като хвърляне на зарчета

Редактирано от nik1
Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...