Отиди на
Форум "Наука"

Китайски комерсиални компании


Recommended Posts

  • Модератор Космически науки

Китайска стартъп фирма планира изстрелването на първата комерсиална китайска космическа ракета през юни

onespace-rocket.png 

Илюстрация на суборбиталната ракета "OS-X", която трябва да проведе първия си полет през юни. Image credit : OneSpace

22 април 2018 г. 12:30 ч.

Светослав Александров. През 2018-та година Китай изстрелва голям брой ракети, като броят на ракетните стартове догонва този на САЩ. Въпреки това китайската комерсиална космическа индустрия е все още в своя зародиш. Други държави като САЩ вече имат силно развита частна ракетна индустрия с компании като СпейсЕкс, Блу Ориджин и Рокет Лаб. Китайците тепърва трябва да наваксат. 

През последните години разбрахме, че в Китай са основани няколко стартъп компании: ЕксПейс, ЛандСпейс, Линкспейс, УанСпейс. Всички те работят по създаването на ракети. Изглежда, че УанСпейс е най-напред от останалите, като първото изстрелване ще бъде проведено през юни. 

СпейсЕкс, най-известната частна космическа компания в САЩ, основана от Илон Мъск, акцентира върху създаването на големи ракети с течногоривни степени, които са възвръщаеми. Китайската стартъп компания УанСпейс има друг замисъл - тя е фокусирана върху по-малки ракети с твърдо гориво, които са сравнително прости за създаване и са съответно евтини. Успее ли този замисъл, УанСпейс може да заеме стабилна пазарна ниша. 

Първоначално компанията работи по създаването на суборбиталната ракета "OS-X". През декември 2017 г. беше съобщено, че е тестван успешно твърдогоривният двигател на ракетата. След това на 11-ти април тази година беше репетирано вертикалното сглобяване на ракетата. Ако всички планове минат според очакванията, дебютното изстрелване е предвидено да стане през месец юни.

УанСпейс работи и по орбитални ракети. Първата от тях е "OS-M1", отново твърдогоривна, с товароподемност от 205 килограма до 300-километрова ниска околоземна орбита. Компанията желае да проведе дебютния полет до края на 2018 година, но кога по-точно ние все още не знаем. Първите изстрелвания ще са невъзвращаеми, но УанСпейс обмисля да работи по тяхната възвращаемост в бъдеще. 

Шу Чан, основател на УанСпейс, има големи планове през тази година с дебютите на "OS-X" и "OS-M". Но това са само първите стъпки. Предприемачът се надява още през 2019 година компанията да разгърне своя пълен потенциал на пазара. 

Ще следим с интерес развитието на китайските стартъп компании. Кой знае - може би в близко бъдеще ракетите "Made in China" ще се наложат в комерсиалната космонавтика? 

За повече информация: уебсайт на OneSpace

Видео от вертикалното сглобяване на "OS-X": тук (Youtube Link)

 

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2182-2018-chinese-startup-first-flight-june

Link to comment
Share on other sites

  • 4 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Китайската стартъп компания УанСпейс изстреля своята първа ракета!

2018-17-may-os-x-launches.png

Кадър от днешното изстрелване на ракетата "OS-X". Photo credit : OneSpace

17 май 2018 г. 12:30 ч.

Светослав Александров. Днес е важен ден за китайското космическо предприемачество, след като стартъп компанията УанСпейс проведе своето дебютно изстрелване на ракета! Това бе първият полет на ракета, разработена от китайска частна компания. 

Полетът беше проведен в 02:33 ч. българско време от тестовия космодрум на компанията в северозападен Китай. Скоростта на ракетата надхвърли пет пъти тази на звука, а достигнатата височина бе 40 километра - почти половината път до космическото пространство. 

Изстрелването първоначално беше оповестено, че ще се случи през месец юни, така че ранният старт няма как да не ни изненада. Въпреки това частната китайска космическа индустрия се развива доста бързо. И все пак тя ще трябва доста да наваксва - американската космическа компания СпейсЕкс е основана през 2002 година, а Блу Ориджин - през 2000 година. Днес и двете фирми изстрелват възвръщаеми ракети и полезни товари срещу заплащане, но "разцветът" им се случи съвсем наскоро. За разлика от тях китайската компания УанСпейс е основана през 2015, а днес сме свидетели на първия старт - едва три години след положеното начало! 

УанСпейс обаче се цели в различен тип пазар от този на СпейсЕкс, така че двете компании не са в пряка конкуренция. СпейсЕкс изстрелва големи спътници с "Фолкън 9", а скоро ракетата ще трябва да започне да превозва и хора. УанСпейс иска да изстрелва по-малки товари, но на много по-ниска цена. Днешният полет на ракетата "OS-X" бе суборбитален, а до края на годината очакваме дебюта на малката орбитална ракета "OS-M". Според УанСпейс цената на изстрелване на 1 килограм полезен товар ще възлиза на $10 000 долара, много по-малко от това, което изискват западните комерсиални компании. Ракетите на китайския стартъп са с изключително просто устройство и разчитат на твърдогоривни двигатели. 

Запис от излитането: тук (Youtube връзка)

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2216-2018-onespace-launches-ox-rocket

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Тази китайска фиирма, ще бъде по-скоро конкуренция на Rocket Lab.

 

https://www.popularmechanics.com/space/rockets/a15616317/rocket-lab-to-attempt-second-launch-as-early-as-tomorrow/

 

electron-fully-fueled-mahia-peninsula-2017-preview-1516385285.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

УанСпейс ще изстреля втората си ракета до няколко дни, Ландспейс се готви за първи полет

5 септември 2018 г. 08:05 ч. Вероятно някои читатели ще си спомнят за китайския стартъп УанСпейс, за който писах през месец май. Тогава частната фирма успя да изстреля за пръв път своята ракета "OS-X", която достигна височина 40 километра (това е половината път към космоса). Днес компанията оповести в Туитър, че ни делят само два дни до второто изстрелване на същата ракета. Да пожелаем успех!

Междувременно друга китайска фирма Ланспейс се готви за своето дебютно изстрелване, съобщава Параболик Арк. Това ще е първото изстрелване на частна китайска ракета от орбитален клас (за сравнение "OS-X" е суборбитална). На борда на първата ракета на Ландспейс ще се намира малък спътник за дистанционно сондиране. 

2018-17-may-os-x-launches.png

Кадър от изстрелването на ракетата "OS-X" през месец май. Photo credit : OneSpace

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2354-2018-sep-chinese-startups-update

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Частната китайска компания ай-Спейс изстреля ракета по суборбитална траектория с CubeSat-и!

2018-5-sep-ispace-launch.jpg

Снимка от днешния полет. Photo: i-Space

5 септември 2018 г. 08:15 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в около 08:00 ч. българско време китайската стартъп фирма ай-Спейс проведе изстрелване на своята ракета "Хипербола-1З". Полетът бе осъществен от пустинята Гоби. 

Ракетата е суборбитална и по предварителна информация е успяла да достигне височина 175 километра - почти два пъти по-високо от международно признатата граница на Карман, която обозначава къде свършва атмосферата и къде започва космическото пространство. "Хипербола-1З" също така е развила скорост от 1.6 km/sec. Макар полетът да бе суборбитален, на борда пътуваха три микроспътника от типа CubeSat. Един от тях дори успя да се завърне на Земята с помощта на парашути. 

Това е поредният голям успех за частното предприемачество в Китай. Напомням на читателите, че през месец май фирмата УанСпейс изстреля своята първа суборбитална ракета на височина 40 километра, а скоро предстои второ изстрелване на ракета от същия тип. Междувременно друга компания ЛандСпейс ще се опита да изстреля спътници в орбита през близките няколко седмици. 

Източник: Wexin

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2355-2018-i-space-launches-cubesats

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Космически науки

УСПЕХ: Китайската компания УанСпейс изстреля втората си суборбитална ракета!

2018-7-sep-onespace-launch.png

Кадър от днешния полет. Photo credit : OneSpace

7 септември 2018 г. 08:10 ч.

Светослав Александров. Тази сутрин в 07:10 ч. българско време от пустинята Гоби излетя втората суборбитална ракета "OS-X" на частната компания УанСпейс. Това също така бе вторият полет, проведен от китайска компания през тази седмица. Само преди два дни друга частна компания на име ай-Спейс изведе в космоса по суборбитална траектория малки спътници от типа CubeSat, като изстрелването също бе проведено от Гоби.

В рамките на днешния полет ракетата достигна до височина 35 километра. Компанията не оповестява какъв е полезният товар, който летя днес, но подчертава, че по време на мисията бяха тествани технологии за орбиталната ракета, която УанСпейс разработва. Очаква се тя да дебютира през близките няколко месеца.

Напомням на читателите, че УанСпейс проведе своето дебютно суборбитално изстрелване на 17-ти май. Това бе първият полет на частна ракета, разработена в Китай. Поради тази причина Шу Чан, който е основател на УанСпейс, неслучайно е наричан "китайският Илон Мъск".

Но докато СпейсЕкс на Илон Мъск се стреми да се наложи на пазара с големи ракети, които извеждат в орбита тежки товари, Шу Чан се цели в друга ниша на пазара на изстрелванията. "Нашият фокус е върху пазара на малките спътници", потвърждава той и казва: "Мнозина ни сравняват със СпейсЕкс, но в интерес на истината разликата между нас е по-скоро малка". 

Китайската частна космическа индустрия е все още в зародиша си и има още много да наваксва, за да догони САЩ. И все пак през последните няколко месеца видяхме съществен напредък на някои частни компании. Предстои да видим коя от тях ще успее първа да вкара спътник в орбита. 

Запис от днешния полет: тук (Youtube връзка)

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2357-2018-7-sep-onespace-successfully-launches-suborbital-rocket

Link to comment
Share on other sites

  • 2 седмици по-късно...
  • Потребител

2753339438.jpg

Съотношението в търговския баланс между най - развитата икономика в света , лидра на света , демокрацията и прогреса и изостаналата страна от 3 тия свят, комунистическа диктатура. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 месец по късно...
  • Модератор Космически науки

Първата частна орбитална ракета на Китай аварира при опита си да изведе спътник в космоса

27 октомври 2018 г. 15:30 ч. Днес Китай можеше да влезе с гръм и трясък в сферата на частните орбитални изстрелвания. Това обаче не се случи - първата ракета, разработена от стартъп компанията Ландспейс, не успя да достигне до орбита. Ракетата излетя в 11:00 ч. българско време, в хода на полета настъпи аномалия при работата на третата степен. Ландспейс официално призна за неуспеха в свое прес-съобщение.

Разбира се, неуспехът все още нищо не означава за дългосрочните планове на Китай. Първите частни космически фирми започнаха да се появяват в страната през 2015-та година. Оттогава са минали едва три години и е нормално дебютните опити за достигане на орбита да са неуспешни. Да, днес САЩ са абсолютни лидери като комерсиални превозвачи, но тук е уместно да напомним, че фирмата СпейсЕкс на Илон Мъск отбеляза три провала в периода между 2006-та и 2008-ма година и едва при четвъртото изстрелване на "Фолкън 1" на 28-ми септември 2008-ма имаше успех. Ако ръководителите на китайските космически стартъпи са упорити, успехът ще дойде и при тях. 

2018-27-oct-land-space-launches.jpg

Photo credit : Landspace

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2428-2018-landspace-fails-to-reach-orbit

Link to comment
Share on other sites

  • 4 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

Китайската компания УанСпейс се готви за орбитално изстрелване този месец, Линкспейс показа площадка за кацане на ракети

14 март 2019 г. 12:30 ч. Предстоят големи дни пред частната китайска космонавтика. Редовните читатели на КОСМОС БГ вероятно си спомнят, че на 17-ти май 2018 г. частната компания УанСпейс изстреля успешно своята суборбитална ракета "OS-X". Сега фирмата съобщава, че първата ракета "OS-M", която вече е от орбитален клас, е напълно сглобена и се подготвя за изстрелване. Ако всичко мине наред, ракетата може да полети още в края на март. С това УанСпейс може да се превърне в първата частна китайска компания, постигнала орбитален полет. 

Междувременно една друга китайска компания на име ЛинкСпейс показа снимки на първата си площадка за кацане на възвръщаеми ракети. Ако всичко мине наред, очакваме в скоро време да станем свидетели на първите суборбитални полети.

Чудесно е, че Китай може да се превърне във втората държава след САЩ, в която има частни ракетни компании. Но макар че фирми като УанСпейс и ЛинкСпейс показват съществен прогрес, надали китайската частна космонавтика ще измести в близко бъдеще Илон Мъск. Една американска ракета "Фолкън 9" извежда в орбита полезен товар с тегло 22 800 килограма. Практически всички частни китайски ракети, които понастоящем се разработват, ще имат товароподемност не по-голяма от 200-400 килограма. Просто пазарите на СпейсЕкс и китайските фирми са различни. СпейсЕкс извежда големи спътници и скоро ще започне да превозва хора с "Крю Драгън". Фирми като УанСпейс ще се специализират в изпращането на микроспътници, най-вече такива от типа CubeSat.

В този ред на мисли, те по-скоро биха били конкурент на американски компании като Рокет Лаб, Вектор и Върджин Орбит. 

2019-onespace-rocket-assembled.jpg

Първата орбитална ракета "OS-M" е вече сглобена. Photo credit : OneSpace

http://cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/2658-2019-march-onespace-linkspace-updates

Link to comment
Share on other sites

  • 3 седмици по-късно...
  • Модератор Космически науки

Успех: китайската компания ЛинкСпейс изстреля ракета на пробен атмосферен полет и я върна на Земята!

2019-27-march-linkspace-success-rocket.p

На снимката: китайската ракета на ЛинкСпейс се завърна на стартовата си площадка след успешен полет на 27-ми март. Photo credit : Linkspace

3 април 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Китайската частна космическа индустрия е една стъпка по-близо до това да се сдобие с възвръщаема космическа ракета, след като фирмата ЛинкСпейс проведе успешно изпитателен атмосферен полет. Миналата седмица, на 27-ми март, 8-метровата ракета "RLV-T5" излетя, отправи се на височина от 20 метра, след което отново се завърна на стартовата си площадка.

Според информация от компанията в близко бъдеще ракетата ще бъде изстреляна на височина от 1000 метра. След като ЛинкСпейс овладее полетите на все по-големи и по-големи височини, ще се стигне и до създаването на носител от орбитален клас "НюЛайн-1", който ще може да извежда спътници. 

Засега напредъкът на ЛинкСпейс напомня на ранните опити на СпейсЕкс за създаването на възвръщаеми ракети. В периода 2012-2013 година компанията на Илон Мъск изстрелваше прототипа "Грасхопър" на степените за многократна употреба на "Фолкън 9". Първо "Грасхопър" летя на височина 1.8 метра, след това на 5.4 метра, после на 40, 80 метра, а по време на последните му мисии бе достигната височина от над 700 метра. Днес степените на "Фолкън 9" редовно се завръщат на Земята след благополучните си извеждания на спътници и кораби в орбита.  

Очевидно е, че ЛинкСпейс следва установените практики на Мъск. От демонстрирания напредък на компанията бихме могли да заключим, че сегашното развитие на комерсиалната космонавтика в Китай е на нивото на американската компания СпейсЕкс през 2012 година. Ще мине още много време, преди частната китайска космонавтика да догони американското предприемачество. Знаем обаче със сигурност, че китайците са търпеливи, упорити, преследват целите си и накрая успяват. Би било страхотно, ако през следващите няколко години не само на Запад, но и на Изток има компании с възвръщаеми космически ракети. От това човечеството може само да спечели. 

За повече информация: ЛинкСпейс

http://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-20-54-26/2699-2019-linkspace-success-rocket

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
  • Модератор Космически науки

АВАРИЯ: Ракетата Куайчжоу-11 на китайската компания Експейс не достигна орбита!

10 юли 2020 г. 08:05 ч. Днес Експейс, частна компания на Китай, се опита да изстреля новата си космическа ракета "Куайчжоу 11". Тя представлява твърдогоривен носител с общо три степени, диаметър 2.2 m, стартово тегло 78 тона и капацитет да извежда до ниска околоземна орбита полезен товар с тегло 1 000 килограма.

Според лаконично съобщение в китайскоезичните медии, стартът е завършил с провал заради абнормен полет на ракетата. Конкретните причини за аварията тепърва ще бъдат разследвани. 

2020-expace-failure.jpg

Кадър от днешния полет. Photo credit : Expace

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3466-2020-expace-launch-failure

Link to comment
Share on other sites

  • 6 месеца по късно...
  • Модератор Космически науки

АВАРИЯ: Ракетата Хипербола на китайската фирма айСпейс не достигна орбита

1 февруари 2021 г. 16:30 ч. Първата авария за 2021-ва година е вече факт. Ракетата "Хипербола 1" на китайската фирма айСпейс не успя да достигне до орбита. 

Излитането беше проведено в около 10:00 ч. българско време. Ако всичко беше минало по план, час и половина по-късно компанията щеше да обяви успех. Това не се случи - наземни фотографии показаха сериозно отклонение на ракетата от планираната траектория. Чак след четири часа местните медии признаха за провала.

Напомням на читателите, че преди 18 месеца айСпейс се превърна условно в първата фирма на Китай, която изпрати спътник в орбита. Казвам "условно", защото голяма част от китайските космически компании се основават от "бивши" лица на държавния космически сектор, поддържат се финансово от държавата и най-вече е налице експорт на технологии от военния сектор към тях. 

Всичко това доведе до привидно бурно развитие на "частната" космонавтика в Китай през последните няколко години, като периодично научаваме за изстрелвания на експериментални твърдогоривни ракети за микроспътници. Но макар че много от тези нови ракети достигнаха до стартовата площадка за рекордно кратко време в сравнение с това, което наблюдаваме на запад и най-вече в САЩ, изглежда, че срещат сериозни трудности и често търпят аварии по време на самите изстрелвания и въвеждането в орбита.

Разцветът на частният космически сектор в Китай все още не е настъпил. 

2021-hyperbola-launch-failure.jpg

Снимка от днешния полет. Photo : iSpace

https://www.cosmos.1.bg/portal/2014-10-24-21-14-43/3777-2021-china-failure-ispace

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...
  • Модератор Космически науки

Китайската фирма Галактик Енерджи показа ракетата Палада, която ще лети през 2024 г.

2023-palas-1-rocket.jpeg

Ракетата “Палада-2” в тежкотоварен вариант, способна да доставя 14 тона товари в ниска околоземна орбита. Photo credit : Galactic Energy

18 май 2023 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Специалистите на китайската компания Галактик Енерджи проведоха ритуално “рязане на лентите” на първата ракета “Палада-1”, сега насрочена за дебют през 2024 година.

“Галактик Енерджи” е една от сериозните фирми в Китай – тя разполага с лекотоварна ракета “Церера”, която има пет успешни полета и може да доставя 400 килограма товари в ниска околоземна орбита.

Бъдещите ракети “Палада-1” и “Палада-2” са по-сериозни. “Палада-1” ще може да доставя 5 тона товари в околоземна орбита, а “Палада-2” е тежкотоварният вариант и се състои от три стиковани ускорителя. Тя ще може да доставя 14 тона товари в ниска околоземна орбита.

Разбира се, гледайки тези ракети … нищо не си мислим 🙂

https://cosmos.1.bg/space/2023/05/18/galactic-energy/

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...