Отиди на
Форум "Наука"

Защо ни е Европа?


Recommended Posts

  • Модератор Военно дело

Седя си аз и гледам новините. Влизаме в европа, следват куп бравурни коментари. После изведнъж се започва, вдигат тока, въвеждат акциз за електричеството за промишлеността, вдигат бензина, вдигат хляба, забраняват на хората да си варят ракия. И никъде нищо не се чува защо изобщо влизаме в европа, нищо не се чува за повишаване на заплати, пенсии, за вдигане стандарта на живот. Като стане дума за европейския съюз политиците сякаш мед им капе от устата, но така и не казват какво толкоз и е хубавото на европа. Хората щели да пътуват свободно, къде да ходят и защо, за да стават в европа проститутки и общи работници ли? Да ги третират там като аборигени и да ги гонят като престъпници, това ли получаваме от европа? А кога най сетне ще вдигнат стандарта на живот в българия? Тук започват увъртания, ми то в новите условия всеки се оправял сам, държавата вече нямало да се грижи за хората. Ами тогава защо изобщо влизаме в европа, не е ли заради хората, за да живеят по добре? Ако ще влизаме само за да могат политиците да се бият в гърдите, и да се оправдават с европа при поредното дигане на цените, то тогава аз съм против влизането на България в европа.

Ако едно действие на държавата няма за цел добруването на хората то тогава е по добре да не се прави.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

В Германия хората не мислят нито положително, нито отрицателно. Немците мислят праволинейнио - каквото им се каже това е вярно. Аз съм умирал от студ в лекция (както и съм се сварявал от жега), но на немците това не им прави впечатление, понеже са възпитани да не мислят. Те за това и са били толкова напред. Когато са им казвали да си скъсват задниците от бачкане те са го правили. Ако кажеш на някой нормално мсилещ човек да се смаже от бачкане, той ще си каже "че аз защо да го правя?", но немците са нучени да не мислят. И нас това ни учат в университета - да не мислим. Учат ни на точно определени неща, които ни трябват за да бачкаме в 5 - 10 немски фирми цял живот. Точно за това аз и колегите ми никога няма да се задържим в Германия. На всичките ми колеги от Германия (и на повечето ни останали колеги) мечтата ни е да се махнем от Европейския съюз. Не знам какво ви кара да си мислите, че ЕС е рай??? Никой нормален човек от "стария ЕС" не може да си позволи да отде на кафе или диско. А в България какви кафета и дискотеки има.....

Не си мислете, че ЕС е по-добре от СССР. Ще си говорим след години за това. Преди време и СССР ни се виждаше супер, но какво стана? Не сте ли си задавали въпроса, защо в медиите се дават само положителните страни на ЕС? Не сте ли се замисляли, че дори и на най-доброто място има кофти работи? Но защо не сте чували кофти работи за ЕС? Истината за ЕС е, че е една голяма заблуда - първо ще стане зле от повишаването на стандарта, после ще стане кофти и накрая целият съюз ще се срине. Аз съм в сърцето на съза и ги виждам тези неща и от вътре, виждам ги и от България - от вън.

Какво направи СССР след Варшавския договор - създаде ТКЗС-та, разкара българската индустрия (имаше доста добър пример с нашите самолети в първия брой на БГ Тех) и настани руската индустрия. Какво прави ЕС с БГ? Срязоха ни ракетите, затварят ни перфектния АЕЦ (вижте какви авраии стават в немския АЕЦ в Библис), консолидират земята (почти като ТКЗС-та, дори по-лошо, защото после няма да можем да си върнем земята) и ни погубват индустрията, като нанасят свои заводи. Освен това ни погубват и бизнеса. Като докарат LIDL в България, тези вериги ще работят на загуба 1-2 години докато ликвидират конкуренцията и после ще сме като през комунизма - пълен монопол. Нали за това ни вземат в ЕС. Ако питате европейците, те ще ви кажат, че не ни искат в ЕС. Предполагам сте чели и чули по медиите. Но защо тогава ни вземат в ЕС без дори да сме си изпълнили обещанията и договорите към тях? Защото европейските монополи искат да убият нашия пазар колкото се може по-бързо и да го превземат!!!

Ако искате вярвайте, но всички дрехи, които нося нашите ми ги пращат от БГ. В цяла Германия има три вериги за дрехи и те продават едни и същи неща. Целият град носи еднакви дрехи - като през комунизма! Цените са в таваните, а качеството на услугите е в пода. Не сте ли си задавали въпроса, защо Исландия напусна ЕС, а Швеция на два пъти гласува на референдума против ЕС? Пък Швейцария въобще не ще да чува против Съюза.

Не ме разбирайте грешно! Аз не съм против ЕС. Аз съм против начина, по който ние влизаме в него. Ние трябваше да си направим анти-монополистични закони и закони за защита на местното стопанство и бизнес. Нашите политици ги домързя да направят подобни закони, понеже правенето и променянето на закони въобще не е проста работа и за това се иска акъл и труд. Много ще патим и тези, които съдействат на ЕС след 50-100 години ще бъдат гледани по същия начин, по който днес гледаме комунистите и членовете на ДС!!!

Аз познавам всякакви хора - като се почне от членове на правителството на Зимбабве (диктатура), които имат златни мини, през хора от царското семейство на Брюней, дубайци, всякакви европейци, азиатци, австралийци, латинци и американци и преценката ми е доста обективна. Преценката на българина е субективна, базирана на медиите. Защо преди 7-8 години никой не говореше за ЕС. Дори имаше едно шоу "Как ще ги стигнем - американците?". Мафият наби ЕС на хората чрез медиите. Вие си мислите, че след като влезнем в ЕС нашата мафия ще изчезне 21.gif24.gif Да неби да си мислите, че примерно гръцката полиция ще дойде в София, ще арестува някой мафиот и ще го отведе в Атина, където ще го усъди ??? Няма такова нещо. Нашата мафия печели най-много от ЕС, защото ще си прекарва наркотици, оръжия и проститутки свободно в Европа.

Хора мислете трезво без да се основавате на медиите, особено на българските. Аз съм видял свят и съм решил при първа възможност да се разкарам от ЕС. Вие решавате сами за себе си :!!!:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Европа ни трябва по следните причини:

1/ това, че отиваме там е решено извън нас и не можм да го спрем. Такъв е света, а българската пасивност добавя още в тази насока;

2/ посочените от тебе негативи не са свързани с Европа, където не е така мизерно, а са свързани с некадърното, продажно и често действащо в разрез с държавния интерес правителство /днешното и някои предишни/;

3/ Света се глобализира - ще рече икономическите субекти и процеси надрастват територията и капацитета на малките държави, последните отслабват все повече. /Например, България, която е държава, има външен дълг 10-тина милиарда долара; само летището на Хонконг струва 21 милиарда, и то през 90-тте/.

Или малки субекти не могат да съществуват самостоятелно.

Задачата е да се включат в по-големите структури, за да могат хората да живеят по-добре, и заедно с това да опазят идентичността си и традицията си и да се преборят за мястото си.

За първото трябва добър национализъм; не примитивен, а именно осъвременен. Понеже политически държавата се включва в нещо по-голямо, национализмът остава историческа и културно-самобитна идентификационна категория, но това не го прави ненужен, напротив, особено необходим. По тази част България тръгва нанякъде в последните години, но не по правия път и доста кретайки с единия, а често и с двата крака в канавката на принитивния, шовинистичен и лумпенски и манипулативен национализъм.

За второто трябва твърдо и отговорно правителство, за това трябва генериране на политически процес вътре в страната, в която област, както виждаме и видяхме, сме пълна скръб.

Точно това се замества за България отвън, от европейския натиск.

Каквито и подобрения да сме имали в Бг, дължат се или на европейците, или на 1 добре управлявало правителство. Помните ли 90-тте, с цялата им свинщина? Тогава беше така, защото бяхме много по-далеч от Европа, отколкото сега.

4/ В резултат на горния процес, в света се оформят няколко големи центъра - САЩ и Япония, ЕС, Русия, Китай. Къде предлагате да ходим? За американски щат сме далече. Остава най-близката Европа. Куца, кьорава, саката, пак е по-добре.

5/ Такива малки като нас могат да се опитат да правят нещо сами. Според мен това веднага ще доведе до втора Югославия, защото тутакси на наш терен големите ще си срещнат интересите тотално. Кой ще остави такива кат нас сами да се оправят, бре?

6/ Европа предлага големи възможности за "умните малки". Една Ирландия направи чудеса с европари, същото правят и прибалтийските държавички.

Затова обаче трябва читав, разбиращ от елементарните ценности в политиката народ. Такъв ли е българския отговорете си сами.

Май пак търсим вината за бедите си навсякъде другаде, ама не и в собствените си дворове, пък тя си е баш там.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Да и аз съм съгласен с Наско, мнението ми е като неговото, но просто не можех да го потвърдя с преки наблюдения, докато той в момента има възможност до го прави.

С други думи, не ние ще влезем в ЕС догодина, а той ше влезе в нас, при това анално!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Хора мислете трезво без да се основавате на медиите, особено на българските. Аз съм видял свят и съм решил при първа възможност да се разкарам от ЕС. Вие решавате сами за себе си :!!!:

Мда, потвърждават се някои опасения като чувам гласове като твоя. Алтернативата обаче накъде е? Единствено и само във възможността самият ЕС да се реформира отвътре. Това от една страна, второ - дали впечатленията ти не са от лява Германия, на която й разказаха играта 8 години ляво управление и прочие дивотии други, да не ги изброяваме сега.

Има примери по периферията на съюза, като Ирландия, които са доста обнадеждаващи. Ама затова трябва акъл в главата, какъвто тука в Бг. е все по-кът. ...

Що се отнася до земята, никой засега не я консолидира, както и никой не пречи на българите да правят успешни фирми и има такива.

Освен това, какъвто ще да е ЕС, но без него у нас става една малка Русия и толкоз. Така че, няма накъде според мен.

В този смисъл, Спирит, не засилваш ли малко краските? Не, че не се вижда тази тенденция, но може би не е само тя. Кажи още нещо?

ПП

Ей, И ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН! :079::band::band1::bg::bg::bg:

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Аз споменах горе, че не съм против ЕС:

Не ме разбирайте грешно! Аз не съм против ЕС. Аз съм против начина, по който ние влизаме в него. Ние трябваше да си направим анти-монополистични закони и закони за защита на местното стопанство и бизнес. Нашите политици ги домързя да направят подобни закони, понеже правенето и променянето на закони въобще не е проста работа и за това се иска акъл и труд.

Наистина има успели държави в ЕС, но техните политици са се ритнали отзад. Както е тръгнало ние няма да сме от успелите държави. Ще попаднем в категорията на Унгария. Но дори и там са по-добре. Честно казано завиждам не само на ирландците, но и на естонците и чехите. Ако България тръгне по техния път ще е много добре.

Иначе левите наистина разказаха играта на Германия и още са си на власт :( Имам чувството, че немците са свикнали на тази политика така, както ние на мутрите. Ще трябва доста да бачкат за да наваксат. Трябва да си променят не само политиката, но и културата. И ако някой си въобразява, че Германия не запада, нека да хвърли едно око на тази статия: http://www.terradaily.com/reports/Germans_...n_Ever_999.html Статията е съвсем прясна. Още в началото си пише дата - 17 октомври 2006 година.

ПП Мерси относно рожденния ми ден. Черпя виртуален Гинес или каквото ти се пие :drink::drinks_cheers::drinks_drunk:

ПП2 Ето моя град: http://www.metacafe.com/watch/251894/mannheim/

Редактирано от Spirit
Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

То всичко тръгва от главите, т.е. от манталитета. Страхувам се, че даже десните в Германия са леви...

Обаче няма другаде накъде, освен в Европата, па каквото сабя покаже. Може би няма да смекато Унгария, българинът като подуши далаверата...оп, де., големият бизнес да кажа и аз, може пък..

От друга страна, за специалистите така или иначе е по-добре. Въпреки глупавите социалистически ограничения за работа, все пак по-друго е.

Абе, не е най-добрата опция ЕС, но друга няма. То и със Щатите да граничехме, то нещо целият свят куцука последните години, западната цивилизация като цяло де.

Тъй че, не е сега момента за европесимизъм, особено пък от българска патриотична гледна точка...

ПП

Манхайм не ми се отваря на линка, но каква е тая петолъчка на сайта? В западната част ли беше Манхайм?

ППП

"Гинес" става. Ирландия е хубаво място, и то не само откъм бизнес и пр. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Същото видео тук: http://video.google.com/videoplay?docid=24...26903&hl=en

Да, Манхайм е близо до границата с Франция:

Mannheim_in_Germany.png

Преди Ирландия да влезне в ЕС са се издържали предимно от износ на бира и уиски :)

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

И от износ на говеждо. А каква културна и готина нация са, не е истина. Видях ги през 90-тте, когато тъ-ъ-кмо тръгваха нагоре, трябва да взема да ги видя пак.

Та затова викам, че не е в Европата проблема, а в начина на управление.

Добър район, какво са тия разрушения, които са на видеото?

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител
Добър район, какво са тия разрушения, които са на видеото?

Центъра. Разкопан е целият. Две години слагаха нови павета и тъкмо завършиха, па се сетиха, че и дървета трябва да засадят. Разкопаха на ново целия център :doh: Пък след като построиха нови мостове и някои сгради се оказа, че има опасност да паднат и айде пак събаряне и на ново. Горките немски данъкоплатци.

Редактирано от Spirit
Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Ха, значи не само в Българя асфалта е материал с който се покрива земята преди да започнат изкопните работи. :doh: Така или иначе опираме до къдърността на управляващите. Според мен и в европа и извън нея ако управниците си разбират от работата България ще успее. Проблема е че са идиоти или по лошо -престъпници.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребител

Случай в моето село:

"Абе вие за малко да асфалтирате улиците без да оправите водопровода, та после да го разкопаете и да асфалтирата не ново" - хората в една кръчма към техника. А той отговаря: "Нас ни устройва два пъти да асфалтираме улиците - всъщност ние точно това искаме." :doh:

Кмета на Манхайм е социалист (SPD), но поне от предните избори насам провинцията се управлява от демократите (CDU). Някой път като съм по центъра ще направя снимки ако не ме домързи.

Случай в университета: разправят ни как в САЩ открили някакъв нов вид асфалт, който направо бил вечен. В Германия няма да се използва, понеже само докато мине сертификациите ща са нужни поне 10 години :) Бюрокрацията е толкова лоша, колкото и в България, ако не и по-лоша. То май навсякъде бюрокрацията е проблем.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Мда, колко "европейско". Впрочем, в бюрокрацията си има логика. Само че тя не е от гледна точка на хората, народа, демек, прогреса, а от гл.т. на бюрокрацията. Два пъти асфалт - ами че два пъти плащане и пр. и пр.

Европа засега е в този етап. Утре, да се надяваме, че няма да е.

Фружине, на Първанов феса не му отива. Той общо взето с турците общо няма, да не бъркаме ДПС с турците, това си е манипулация.

Link to comment
Share on other sites

  • Модератор Военно дело

Фесът е симвал на Доган и турците въобще. Че нали точно те го избраха за президент, но си прав обикновенните хора нямат нищо общо нито с него нито с Доган.

Като гледам тая европа май по лошо ще става не по добро, щом и в Германия дори е същата цигания.

Link to comment
Share on other sites

  • Потребители

Отдавна се канех да направя портрет на Негово Високо Другарство, ама така и не остана време за монтаж. Но като видях портрета ми се струва че са необходими някои подобрения. :w00t:

goce2uh1.jpg

А Западна Европа - не е толкова хубава колкото ни я описват, не е толкова лоша колкото ни я описват. При всички случаи е по-добре отколкото тука сега, че дори и по времето на Живков. Ама който си мисли, че иде ли там веднага му подарявт къща, вила, яхта и кола с Памела/Брат Пит (според случая) на задната седалка ... е, много бърка.

Опасенията на западноевропейците са, че със създаването на съюза живота им ще се подобри, защото ще ги управляват еврократите (специален термин за бюрократ от органите ЕС), защото става Бог високо, Брюксел далеко.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Това обаче може да се промени. На Европа тепърва й предстоят "всеевропейски реформи", ако не и революции. Мирни, де.

А Негово Високодругарство както и да го рисувате, си взе мандата, така че :whistling:

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Навлизането на европейските фирми, пазари, стоки и стандарти ще помете българската икономика и ще доведе до масов банкрут най-вече на дребното и средното предприемачество в България. Това ще е много тежък удар върху икономиката и жизнения ни стандарт. Нито сме готови да влизаме там, нито ако станем имаме нужда!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Ще има такова нещо, но не така генерално. Ще паднат само тези, които не могат да се приспособят, да се конкурират и т.н. Които могат - за тях ще е ОК. Това първо; второ, в България по начало голямо производство няма. Тука народа се препитава от търговия. Тя няма как да пострада. Трето, това, че влизат големи производители е в интерес на потребителя, т.е. на мене, тебе и всичко наоколо. Четъврто, това би дало възможност на разните специалистите и пр. да работят за европейски фирми. Един добър пример е, макар че става дума за американци - завода в Севлиево. Какво като е американски, преди 3-4 години взимаха по 500 лева заплата средно, от Търново и Габрово емигрираха там, общината цъфна и върза.

И накрая - ми че те вече са тука, големите производители. Не виждам с какво повече ще влязат.

Докато тях ги няма, у нас има монопол, макар и на множество субекти. Добър пример за да речем застраховките - много по-лесно ще плащат и няма да те правят на идиот, ако имат външни конкуренти нашите тук отворковци.

Така че, процесът е сложен, светът се изменя и отива напред, за добро или за лошо. Ако държиш на старото си като аристократ през френската революция - губещ....

Адаптация му е майката! Което, впрочем, никак не е трудно.

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Щеше ми се в момента да сме в кръчмата за да ти го обесня както трябва :laugh: ама айде утре или други ден ще кажа защо не е оферта, стига до тогава да не се е задръстило от други мнения

само повърхностно нахвърляно:

тези, които няма да издържат са дребните и средните предприятия, които не разполагат с достатъчно подкожна мас за да понесат европейската ударна вълна и да се пригодят достатъчно бързо към нея преди да бъдат ликвидирани. А те са множеството, останалото са "олигарсите", които и сега и тогава ще си останат такива, но условията ще са по-различни

само въвеждането на еврото ще бъде пагубен удар върху икономиката ни. За това дори не смятам за нужно да се обосновавам - съвсем скоро ще го усетите всички

3. не е правилна политиката на насърчаване на търсене на чуждо производство от местните пазари вместо стимулиране на местното производство, което да ги задоволява и по-този начин те да не бъдат зависими отвън. Това е много важно и в международен и геополитически план - при първото ембарго веднага да го издухаш.

А най-катастрофално според мен ще е вече узаконеното закупуване на българска земя от западни магнати. Твърде скоро България ще се превърне в техен частен имот, а населението й (за справка - НИЕ в зависими/закрепостени/роби - както искате го наречете, но не и свободни, горди или разумни собственици на земята и родината си!

Link to comment
Share on other sites

  • Глобален Модератор

Наистина, в кръчмата най-се изяснява, но и аз накратко да кажа:

1/ досега къде спаха, та се не адаптираха?

2/ хората са адаптивно нещо, а и подкожна мас понатрупаха някои средни бизнесмени;

3/ ударът ще е и по едрите - защото свикнаха да действат на полупазарни картелни принципи;

4/ че еврото вече е в икономиката ни - половината цени са само и единствено в евро; понеже курсът му е висок, през 2011, когато, евентуално го приемем, може да има съответно повишаване на цените, на някои и за определен период. Това обаче ако курсът е такъв, какъвто е сега и ако бюрократичността и полупазарните принципи за още на власт;

5/ че то като открие някой завод тука, все тая българин ли е или е немец. Това е то окрупняването, което ни чака.

Ето, в Ямобол Япония ще прави някакъв завод - нима това не е местно производство?

6/ Това пък с робството отде го измисли? Първо, земята ще я вземат ако я продадеш. Второ, ако я продадеш, ще вземеш пари и ще си купиш друго.

Не се плашете, бе хора, нов период чука на врата, нима мислите, че досегашния беше по-добър!?

Link to comment
Share on other sites

Напиши мнение

Може да публикувате сега и да се регистрирате по-късно. Ако вече имате акаунт, влезте от ТУК , за да публикувате.

Guest
Напиши ново мнение...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Зареждане...

За нас

"Форум Наука" е онлайн и поддържа научни, исторически и любопитни дискусии с учени, експерти, любители, учители и ученици.

За своята близо двайсет годишна история "Форум Наука" се утвърди като мост между тези, които знаят и тези, които искат да знаят. Всеки ден тук влизат хиляди, които търсят своя отговор.  Форумът е богат да информация и безкрайни дискусии по различни въпроси.

Подкрепи съществуването на форумa - направи дарение:

Дари

 

 

За контакти:

×
×
  • Create New...